2013. október 23., szerda

Részletek a TotalFilm decemberi számának Futótűz cikkéből

Ilyen se sokszor történik, hogy harmadjára kezdem újra a bejegyzést. Az a helyzet, hogy a cikk nagyon hosszú, de rengeteg olyan infó van az elején, amit milliószor olvashattunk. Az Éhezők Viadala alaptörténetétől, azon keresztül, hogy hol kapcsolódunk a folytatásba, egészen Jennifer Lawrence Oscar-díjáig és forgatáson való viselkedéséig. Azonban, amikor már majdnem lemondtam a cikkről, elkezdett izgalmassá válni. Innen fordítom:

- A stúdió volt a szívem csücske, mert nem azért kerestek meg, hogy újra megírjam a könyvet - mondta Francis Lawrence, a Vizet az elefántnak és a Legenda vagyok rendezője, aki Gary Rosstól vette át a franchise rendezői feladatait. - Sokan csak ránéznek a könyvre, a hangulata alapján leszűrnék, milyen laza az egész, félretennék az eredeti verziót, és újraírnák az egészet. Én hű akartam maradni a könyvhöz. Úgy éreztem, nagyon látványos elemeket tartalmaz és jó alapanyag egy filmhez.
Lawrence-nek nem szegte kedvét a szűk határidő, mindössze 20 hete volt az előkészületekre, mielőtt 2012 szeptemberében megkezdődött a forgatás. Úgy döntött, megtartja Philip Messina díszlettervezőt, de új jelmeztervezőt és operatőrt szerződtetett le.
- Úgy gondoltam, a ruhákba vihetnénk egy kis kifinomultságot, és az én természetábrázolásom is más. Szeretem ugyan a kézi kamerát, de nem vagyok odáig a rázkódós felvételektől. Általában szélesebb látószöget alkalmazok. 


Ha bármi hiányosság is volt az első filmben az az, hogy a Viadal összecsapottnak, átgondolatlannak tűnt; a  látványt pedig szűk látószöget befogó mozgó kameraképek uralták.
- Itt egy sokkal átgondoltabb Arénáról van szó. - mondja. - Egyfajta trópusi dzsungelről, amelyet tengervíz határol, közepén egy szigettel. A Bőségszaru a sziget közepén található, amelyre földcsíkok vezetnek, és a Kiválasztottak két ilyen földcsík között álló emelvényekre érkeznek meg a csőből. Mindent, ami a parton vagy a dzsungelben zajlott, Hawaii-on forgattunk. Ami pedig a vízben vagy a szigeten játszódik, azt egy parkban vettünk fel, amit Atlantában találtunk.
Aki olvasta a könyvet az tudja, hogy ez alkalommal maga az Aréna is sokkal aktívabban közrejátszik az események alakulásában, sokkal több borzalmat rejteget és sokkal másabb hangulata lesz, mint az első filmben.


- Az Aréna sokkal nagyobb fenyegetést jelent a karakterekre, ezért aztán sokkal kevesebb szemtől-szembe gyilkosság történik ezúttal. - magyarázza a rendező. - Itt a lényeg a szövetségekben van, és abban, hogy hogyan lehet olyan emberekkel együttműködni, akikben nem feltétlenül bízol meg. A másokra való ráutaltság a magadra utaltsággal szemben. Ez is nagyon izgalmas, de kevésbé erőszakos. Engem sokkal jobban tud izgatni az, hogy valaki hogyan reagál az erőszakra, mint a vér maga. 
Főszereplője egyetért:
- Nem tudnám megmondani, hogy több vagy kevesebb akció van-e ebben a filmben, szerintem ugyanannyi. - mondja. - Az első és a második filmben szerintem kiegyensúlyozott az erőszak mennyisége.

A Futótűz úgy tűnik, nem esik bele a folytatásokra jellemző, egyszerűen csak minden még nagyszabásúbb, még gyorsabb, még hangosabb csapdába. Ha így tenne, ellentmondana Collins regényei fő témájának, amelynek ötlete akkor vetődött fel az írónőben, amikor egy este egy valóságshow és az iraki háború között nyomkodta a TV távirányítóját.
- Érzéketlenné válunk a sokkhatásokra, egyre többet és többet akarunk, és a világ meg is adja mindezt nekünk.

A Futótűzben előtérbe kerül a politika és a propaganda, Katniss pedig akár tetszik neki, akár nem, egy elnyomott nemzet jelképévé válik.
- Véleményem szerint ez egy nagyon fontos kinyilatkoztatás ezekben filmekben, hogy egyetlen ember is mi mindent képes lehet elérni. - mondja Lawrence. - Úgy értem ennek a sok-sok embernek egyetlen másikra van szüksége, aki valami mással áll elő, hogy azt mondhassák, "Nem vagyunk egyedül, van egy vezérünk!" Amit pedig szintén hozzátennék, hogy Katniss nem határozta el, hogy ő lesz nemzete Jeanne D'Arcja. Ő csak részt vett a viadalon, első alkalommal azért, hogy megmentse húgát, aztán pedig megpróbált életben maradni, ebből az lett, hogy megpróbálta megmenteni Peetát is, most pedig a második könyvben már sokkal több ember függ tőle. 

Katniss intelligenciája és ereje Peetára is igaz.
- Az első filmmel ellentétben, itt Peetát is tűz égeti belülről. - ért egyet Hutcherson. - Ahogy halad előre a Győzelmi Körút, Peeta látja, milyen borzalmak vannak [szerte az országban] és amikor újra visszakerül a Viadalra, feszíti belülről a düh. Ezúttal ő is sokkal aktívabban részt vesz majd az Arénában történő eseményekben is.

Gale-re szintén nehéz idők várnak ez alkalommal.
- Kiáll azért, amiben hisz - mondja Liam Hemsworth. - Végig kell néznie, hogy legjobb barátját visszakényszerítik az Arénába, és készen áll, hogy fellázadjon. - Sőt, Gale kegyetlen nyilvános megkorbácsolása, amelynek célja a hatalommal való visszaélés kiélezése, a könyv egyik kulcsmomentuma, amelyet nagyon hűen életre is keltenek a filmben.
- Napokon keresztül korbácsolták meztelen hátamat, miközben ki voltam kötözve egy póznához. - rándul meg Liam arca, és láthatóan nincs tudatában annak, hogy szavai hatására hány rajongónak dobban meg majd a szíve szerte a világon. A korbács forgatási kellék volt, de azért nyomot hagyott maga után. - Második napra tele volt csíkokkal a hátam.


A film újfiú szereplője szintén beszédtéma lehet, de képtelenség róla véleményt alkotni egészen az utolsó képkockákig.
- Ő vajon rossz fiú, vagy jófiú? - incselkedik Sam Claflin, aki által alakított Finnick nem vesztegeti idejét, hogy megpróbáljon közel kerülni a gyanakvó Katnisshez. Hősnőnknek nem sok esélye van, mégis szövetséget köt a 4. körzet Kiválasztottjával. És bár nem esik abba a csapdába, hogy tovább bonyolítsa eddig sem túl egyszerű szerelmi életét azáltal, hogy belezúg a bronzhajú sármos fickóba, nem nehéz elképzelni, hogy a nézők megőrülnek majd a brit színész külsejéért azok után, hogy a színész heteken keresztül minden áldott napját a konditeremben töltötte, kaszkadőr edzéseken vett részt és a már sokszor emlegetett diétáját alkalmazta.
- A feleségem nagyon örült az eredménynek - nevet Sam. - Úgy néztem ki, mint egy szörfös fickó, azzal a testtel, hajjal, napbarnítva. - Majd komolyra fordítja a szót: - Karakterem alapvetően a film nagy részét azzal tölti, hogy a hátán cipel egy idős hölgyet Hawaii dzsungelein át. - De megérte megküzdeni ezért a fizikumért. - Amikor Atlantában forgattuk a Bőségszaru jeleneteket, előkerültek a küzdelmek. Hónapokig edzettem, tanultam ezeket a harcművészeteket, aztán egyszer csak azon kaptam magam, hogy kőkeményen bevágok valakit a vízbe. Akkor úgy éreztem, "Igen, megcsináltam!" Pedig nem vagyok egy erőszakos típus...

Francis Lawrence azt mondja a parázsló erőszak, ellenszegülés és lázadás az Éhezők Viadala: A Kiválasztott 1. és 2. részében teljesedik majd ki. Ifjúsági kasszasiker ide vagy oda a dolgok egyre keményebbekké válnak. Katniss és Peeta is egyre közelebb kerül majd egymáshoz. Hiszen nincs az a mennyiségű politika, amelynek ellenére egy kis romantika ne dobogtatná meg a szíveket.
- A Futótűz arról szól, hogy a feszültség egyre nő a felszín alatt, mind ami a kapcsolatokat, mind pedig ami a lázadást illeti - ért egyet Hutcherson. - Ebben a filmben többet látjuk majd együtt Katnisst és Peetát, mint az előzőben. Ezek az együttlétek egyre intenzívebbek lesznek, érzéseik ugyanis egyre erősebbek lesznek egymás iránt. 


Ami felvet számunkra néhány kérdést, amire mind tudjuk a választ. Legyőzi majd Katniss Snow elnököt? Véget érnek-e majd Panem lakóinak megpróbáltatásai? Nem is: milyen érzés Lawrence-szel csókolózni? Már persze Jenniferrel, nem Francis-szel.
- Nagyon jól érezzük magunkat együtt, és olyan jó barátok vagyunk, hogy nincs ebben sok romantika. - mondja Hutcherson félig meggyőzően. Elgondolkodik. - De igen, ő szép lány, és ezek szenvedélyes pillanatok, és minden olyan valóságosnak tűnik olyankor szóval ... - Az a mosoly mindent elárul.
Forrás: TotalFilm
Képek: Az első TV Spotból a Mockingjay.net oldaláról származnak

És esküszöm, itt vége a cikknek, nem én szívózok. Az érdeklődők a következő szkenneken a cikk első harmadát-felét is elolvashatják, ami engem nem kötött le.


4 megjegyzés:

  1. Fú, pont rosszkor lett vége a cikknek :D nekem tetszettek az új infók is, de a vége vitt mindent :D
    Mumus

    VálaszTörlés
  2. Ez az utolsó 3 bekezdés mindent vitt! De megnéztem volna azt a mosolyt. Egyébként nagyon tetszett a cikk és örülök, hogy nem az egészet raktad be, mivel már eléggé sokszor olvastunk azokról a témákról, amiket te is leírtál Ancsi. Köszi a fordítást! :)

    VálaszTörlés
  3. köszi a fordítást, nagyon klassz ez az oldal :) Remélem majd az utolsó előzetes is felkerül ide!!!
    üdv: Enikő

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, hogy felkerül. Minden fontos dolog kinn szokott lenni.

      Törlés