2013. október 14., hétfő

Részletek Sci-fi magazin Futótűz cikkéből

Tudom, hogy a Jennifer Lawrence Harper's Bazaar cikkének befejezését ígértem előbbre, de az a cikk elég nehéz szöveg, nem is annyira Futótűz témájú, szóval arra majd csak később térnék vissza. 
Most a Sci-fi magazinból hozok egy cikket, amelynek (nem túl jó minőségű) szkennjeit a kintiek sem látjták teljesen, így csak néhány (azért jónéhány) idézetet tudok hozni belőle. A cikkben egyébiránt Francis Lawrence beszél arról, miért is szereti a Futótüzet, Jena Malone pedig karakteréről, Johannáról és annak Finnickkel való kapcsolatáról beszél.



Idézetek Francis Lawrence-től:

- Nagyon tetszenek a teljes sorozatot átívelő alapgondolatok, és a háború következményeiről szólóak: hogy mit jelent a világnak, hogyan változtatja meg az embereket, hogy éljük meg a veszteséget és az egész következményeit.

- Soha nem terveztem, hogy bármilyen sorozat folytatásába beszálljak, ahol már van egy felépített világ, a Futótűzben azonban azt láttam, hogy itt hatalmas lehetőségek vannak arra is, hogy létrehozzak valamit, ne csak a meglévő dolgokhoz térjek vissza. Ez a történet nekem arról szól, hogy minden itt kezdődik el. A karakterek nagyon megváltoztak a Viadal hatására. A világ is nagyon más lett. Tél lesz a 12. körzetben és látjuk majd a Győztesek falujának különböző részeit. Olyan körzetekbe is eljutunk, ahol korábban még nem jártunk. Az Aréna teljesen más lesz. Arra gondoltam, ez remek lehetőség arra, hogy Effie és Haymitch karakterét kicsit emberségesebbé tegyük, és lehetőségünk volt új szereplők kiválogatására is.

- Szóval rengeteg lehetőség adott volt, hogy felépítsek egy világot, ami olyasmi, amit nagyon szeretek csinálni, az is tetszett azonban, amerre a történet haladt. Imádtam, ahogy az egész világ számára egyre nagyobb volt a tét, és tetszett, hogy kialakult egy szerelmi háromszög.


- A Futótűz érzelmi középpontja Katniss érzései körül forog, aki egyszerű túlélőből olyasvalakivé alakul, aki igyekszik elkülöníteni magában, mit is érez régi barátja, Gale Hawthorne és Peeta iránt. Látjuk majd a filmben, mit jelképez számára a két fiú: Peeta szónoki képességei és béke iránti vágya és Gale lázadása és küzdeni akarása. Azt, hogy mindezek hogyan befolyásolják Katnisst, az ebben a filmben alakul ki, és a következő filmben is nagyon fontos lesz.

- Nagyon érdekelt, milyen kínos hangulat uralkodik a történet elején Katniss és Peeta között. Hat hónap eltelt, és azt látjuk, hogy jé, hisz ők nem is annyira tartják a kapcsolatot. Tetszett, hogy Katniss ismét Gale társaságát keresi, majd gyakorlatilag újra rákényszerül, hogy Peetával legyen. Őket azonban immáron összekötik a háború [a Viadal] következményei, és tetszik az elképzelés, hogy két olyan embert, akiket leginkább a közösen elszenvedett traumatikus élmények kötnek össze, újra visszakényszerítenek az Arénába. Még akkor is, ha közben elveszették egymást szem elől, visszatérnek ebbe a világba, és újra kötődni kezdenek egymáshoz az itt szerzett közös traumák okán. Nekem ez nagyon tetszik. És szerintem Suzanne segítségével nagyszerű munkát végeztünk Peeta karakterén is. Van egy jelenet, amely a 11. körzetbe tartó úton játszódik a vonaton, amelyben megpróbálják újra kialakítani egymással a kapcsolatot, és ami szerintem nagyon klasszul sikerült. 

- A kedvenc jeleneteiről: Van pár jelenet, ami miatt nagyon izgatott vagyok. Ilyen például az, ami a 11. körzetben játszódik, vagy Mags önfeláldozása, és van pár nagyszerű jelenetsor Gale, Peeta és Katniss között a korbácsolás környékén.


Idézetek Jena Malonétől:

- A legnehezebb rész számomra az atlantai forgatás volt, mert akkor még csak 'keresgéltem' Johannát, és nehéz időszak volt, mire ténylegesen kitört belőlem a karakter a forgatáson. Nagyon magányosnak éreztem magam, és nem jártam el szórakozni a többiekkel, mert jól akartam alakítani a szerepet. Úgy érzem, mire eljutottunk Hawaii-ra, már pontosan tisztában voltam vele, ki is ő, elengedhettem magam, tudatosodhatott bennem, milyen szép helyen is vagyok szereplőtársaimmal és a stáb nagy részével együtt. Ők azt mondták, "Ó, Jena, olyan jó, hogy Te egy normális csaj vagy, és nem egy őrült nőszemély, mint Johanna." Azért a helyszín is nagyban segített, hogy kicsit végre lazíthassak.

- Véleményem szerint Finnick és Johanna kapcsolata azért nagyon fontos, mert minden aprócska pillanatban, amikor együtt vagyunk, a legtöbbet akartuk kihozni magunkból, mert ők magányos túlélők. Együtt nőttek fel [ezt nyilván úgy érti, hogy sokat találkoztak mentorként saját Viadalaik után], és szerintem emiatt igencsak közel kerültek egymáshoz. Szerintem a Finnickkel való kapcsolata Johanna életének utolsó kapcsolata, és Finnick olyasvalaki, akire Johanna szívesen támaszkodik.

- Volt egy jelenetem Stanley Tuccival, ami miatt igencsak izgultam, mert azelőtt sosem találkoztunk még, és mivel ő már sminkben volt, nem tudtunk beszélgetni, hanem meg kellett csinálni a jelenetet még előtte. A szó szoros értelemben felmentem a színpadra és mondtam, hogy "Helló, Stanley, örülök, hogy újra látlak", majd elkezdtük forgatni a jelenetet, amelyben rajta vezetem le minden őrült agressziómat. Később, amikor törölgette a szeméről a sminket, így szólt: "Köszönöm, Jena! Ez igazából nagyszerű volt!", mire én azt mondtam, "Ez az!"
Forrás: SciFi Magazin

3 megjegyzés:

  1. Francist nagyon kedvelem, Jena pedig eszméletlenül jófej :) jó idézetek, szép lett az estém

    VálaszTörlés
  2. Nekem nagyon tetszett ez a cikk részlet. Amikor a rendező arról beszél, hogy milyen jól sikerült egy-egy jelenet akkor mégjobban kezdem el várni a filmet. Köszi a fordítást. :)

    VálaszTörlés
  3. Ó, ez nagyon érdekes volt, élveztem, hogy többet tudok meg ezekről az emberekről. :) Tetszik, hogy ilyen lelkesek és komolyan vették a munkájukat, nagyon szimpatikus, és jó meglátásaik vannak a filmmel kapcsolatban is.

    VálaszTörlés