2013. október 11., péntek

Egyenes beszéd: Josh Hutcherson OUT interjú, 1. rész

A teljes érthetőség kedvéért azt érdemes tudni, hogy az Out egy meleg-magazin, ezért kerülnek elő az interjúban bizonyos kérdések igen sarkosan. Josh-ról pedig köztudott, hogy korát meghazudtoló érettséggel áll ki a melegek jogaiért, amiért korábban díjat is kapott már. A cikkhez jó szórakozást, de azt tudnotok kell, hogy vannak benne 18-as karikás tartalmak, tehát kérek mindenkit, saját felelősségre olvassa!

Alig kezdtünk neki az ebédnek, és még sehol nem voltam a szexuális irányultságára vonatkozó szokásos kérdésemtől, amikor Josh így szól: 
- Inkább heteroszexuálisnak vallom magam.

Ez az "inkább" az, ami Hutchersont megnyerően gátlástalanná teszi, bár tény, hogy ez jellemző a nemzedékére. Egy, a New York Times-ban közzétett, 2010-es kutatás szerint egyre több Josh-korú srác vallja magát "inkább heteroszexuálisnak", és az, hogy Josh minden további nélkül felvállalja ezt a kétértelműséget, magabiztosságra vall.
- Akár azt is mondhatnám, hogy jelen pillanatban 100%-ig hetero vagyok. - mondja. - De ki tudja. Egy kibaszott éven belül találkozhatok egy sráccal, és lehet, hogy úgy fogom érzeni, hűűű, nekem ő bejön.

Hutcherson Union-ban nőtt fel Kentucky államban, egy kis faluban Ohio határán, így az ő hűvös, kicsit kényelmes kisugárzását egy kis déli akcentus fűszerezi. Minden, amit mond, lazának tűnik.
- Időről időre találkozok olyan srácokkal, akikről azt gondoltam, a fenébe, milyen jóképű ez a fickó. - mondja. - Azt azonban soha nem éreztem, hogy de meg szeretném csókolni azt a fickót. Igazán szeretem a nőket. Mégis azt gondolom, ha az ember valamiben 100%-osan valamilyennek definiálja magát az valahogy szűk látókörre utal.

Hutcherson nem éppen átlagos fiatal. Ő az egyik főszereplője a kasszasikert elérő Éhezők Viadala filmeknek, gazdag és híres és elég öntudatos ahhoz, hogy megértse, milyen jó dolga is van. Még a szexualitásával kapcsolatos véleménye is jól tükrözi, hogy milyen egészséges szkepticizmus él benne a megbélyegzéssel kapcsolatosan, ami segíthet pozitív irányba elmozdítani az amerikaiak véleményét a homoszexuálisok egyenjogúságával kapcsolatban.
A Cornell egyetem pszichológia professzora, Ritch Savin-Williams - akinek munkája volt a New York Times-ban megjelent kutatás alapja - szerint Hutchersonhoz hasonlóan sok "inkább heteroszexuális" fiatal férfi korunk meghatározó jogi mozgalmának érzi a melegek egyenjogúságáért való küzdelmet.


Hutcherson úgy tűnik el van ragadtatva az emberi szexualitás sokoldalúságától, azonban nem veszi túl komolyan a szexet: "Néha van, hogy nem jó a ritmus, az ember pedig megpróbál egy új pozitúrát, ami szintén nem működik, és akkor elkap a nevetés", és nem okoz gondot számára az intimitás túlzott felvállalása sem. Amikor azok a meztelen képek kerülnek szóba, amelyeket állítólag ő maga töltött fel egy társkereső oldalra, minden kommentár nélkül vállat von, és csak ennyit fűz hozzá:
- Megdöbbentőnek találtam, hogy a meztelenkedés még mindig ennyire felháborítja az embereket.

Kifejezetten nem érti meg, amikor mások homoszexuális embertársainkat bírálják, ezért társalapítója lett a Straight But Not Narrow (~Hetero, de nem gyűlölködő) nevű ifjúsági szervezetnek, amelynek célja, hogy segítséget nyújtsanak azoknak a fiataloknak, akiknek önbizalomra és más eszközökre van szükségük ahhoz, hogy kiálljanak a homoszexualitástól való idegenkedés ellen.
- Néha frusztráló látni, hogy egyesek mennyire nem tudják elfogadni a melegeket. Ha ők azt akarják bemagyarázni, hogy ez fáj nekik, hát idióták. Totál idióták. Például mit értenek azon, hogy "nem természetes"? Még ha az is, tegyük fel, bár én ezzel nem értek egyet - de ha az is lenne, hát mi a francot érdekli az őket?

Csinos pofija és annak ellenére, hogy képes parancsra izzani a fényképeken, - és hogy több, mint egy évtizedet Hollywoodban tölthetett, mielőtt betöltötte volna a nagykorúságot - Hutcherson már-már zavarba ejtően helyes és higgadt. Visszafogott, Los Angeles félreeső helyén megejtett ebédünk során két egymástól független csapatnyi ismerősével is összefutott. Amikor odamegy, hogy beszéljen néhány sráccal a Twenty One Pilots-ból, - amely egy általa kedvelt együttes, amelynek tagjait is egy ohiói koncerten ismerte meg - udvariasan újra bemutatkozik.

Segít, hogy Josh teljesen kiegyensúlyozott, amikor elmélyedünk a témában. A Hutcherson családban az volt az aranyszabály, hogy "Úgy kezelj másokat, ahogyan szeretnéd, hogy téged is kezeljenek", és ez az egyszerű erkölcsi iránytű segített neki abban, hogy kimaradjon a zűrökből, amikor 9 évesen elhagyta Kentucky-t és színészkedni kezdett. Pályája kezdetén egy sor aranyos-de-szeszélyes srácot alakított a TV-ben és a széles vásznon, miközben magántanárokkal tanult a forgatásokon. Más gyerekszínészekkel ellentétben azonban, nem bánta meg, hogy kimaradt a suliból, illetve egy okból mégis:
- Szerettem volna indítani egy ifjúságvédelmi irodát vagy segíteni olyan gyerekeken, akiket bántalmaznak vagy hátrányosan megkülönböztetnek.

Az ismertséget A gyerekek jól vannak című filmben alakított szerepe hozta meg, ahol Annette Bening és Julianne Moore fiát alakítja. A filmben van egy emlékezetes összetűzése anyukáival, akik meg vannak győződve róla, hogy valami nagy titka van (nem tudják ugyanis, hogy Josh karaktere és annak nővére megtalálták és megismerkedtek biológiai apjukkal, akit Mark Ruffalo alakít). "Azt hittétek, hogy meleg vagyok?" - kérdezi meglepve és kicsit bántja, amiért az anyukák azt hiszik, eltitkolta volna, ha így van.

Az Éhezők Viadalában kétségtelenül ő a kedves fiúnak, vagyis Peeta Mellarknak szurkolók első embere. Amikor véletlenszerűen kiválasztják, hogy életre-halálra megküzdjön két tucat másik kamasszal, még Peeta anyukája is arra tippel, hogy a hősnő, Katniss (Jennifer Lawrence) lesz a kegyetlen vérengzés egyetlen túlélője.
A Suzanne Collins nagy sikerű trilógiáján alapuló négy részből álló filmadaptáció - az első film 700 millió dollár bevételre tett szert világszerte, a folytatás, a Futótűz pedig jövő hónaptól látható a mozikban - során Katniss mindvégig Peeta, aki többször segít életük megmentésében és legjobb fiúbarátja, a magas, sötét hajú és jóképű Gale (Liam Hemsworth) között őrlődik. A háromszög mindhárom csúcsa fontos résztvevője lesz majd egy nagyszabású polgárháborúnak. - Kemény időszak vár rájuk - mondja Hutcherson.

Talán, mert a filmek olyan nagy hatásúak, és mert olyan sok időt tölt azzal, hogy ugyanazon ostoba kérdésekre válaszoljon minden sajtótájékoztatón, Hutcherson láthatóan élvezi a lehetőséget, hogy kicsit lazábban beszéljen a filmről. Amikor felvetem, hogy az édes hármas milyen remek megoldást szolgáltatna Peeta néhány problémájára legalábbis, azonnal egyetért:
- Tudom, hogy Peeta benne lenne, az tuti. Ő nagyon érzékeny, ami az érzelmeit illeti. De talán valóban megoldaná néhány problémájukat. Tudod mit? Na, majd felvetem az ötletet! Csináljunk belőlük egy - hogy is hívják a három főből álló embercsoportokat? Triád? - forgatja szemeit lelkesedésében. - Ez nagyon be fog jönni Közép-Amerikában!

A Futótűzben Katnisst és Peetát visszakényszerítik az Arénába, hogy korábbi győztesekkel küzdjenek meg, ők pedig szövetségre lépnek a félisten külsejű aranyifjúval, Finnick-kel (Sam Claflin). Lawrence rendszeresen továbbdobja a labdát Hutchersonnak, ha Claflin dögös testéről van szó, Josh azonban megerősíti, hogy 'pasiszerelem' van közte és Sam Claflin között.
- Tudod, hogy van olyan, hogy megismersz valakit és azonnal összebarátkozol vele? - kérdezi. - Így voltam én Sam-mel. Szeretem azokat az embereket, akik hagyják, hogy magamat adjam, és ne érezzem úgy, hogy valamivel el kell nyernem a barátságukat.

Folytatás holnap délután várható.

10 megjegyzés:

  1. Ez eléggé... érdekes cikkrészlet volt. Viszont jó volt Josh-t egy kicsit erről az oldaláról is megismerni. Mindenesetre várom a folytatást. :))

    VálaszTörlés
  2. Hát a Sam-es rész nagyon nagy :-)
    És szerencsére lessz folytatás! :))))

    VálaszTörlés
  3. Köszi a fordítást Ancsi! :) Egyre jobban imádom Josh-t... :)

    VálaszTörlés
  4. Hu... mit is mondjak... jó cikk... De, talán kiszerettem belőle o.O

    VálaszTörlés
  5. Nos.. Mit is írjak.. Szerintetek nem durva, hogy valaki ilyenekről nyilvánosan beszél így? Vagy ez teljesen átlagos az ilyen korúaknál? Mert nekem ez nagyon dúrva. Ne értsetek félre, imádom Josht, talán jobban is mint kellene, csak kíváncsi vagyok a ti véleményetekre is! :D Ancsi a tiédre is ha lehet :)

    VálaszTörlés
  6. Nekem az a durva, amikor valakit, valamit nem fogadunk el. Vagy azt, aki meleg, vagy az, amikor "kiszeretünk" olyasvalakiből, aki támogatja a melegeket.

    Én konkrétan nem értem, mi a gondotok. Ha a barna hajúak vannak többen, akkor ki kéne vetni a szőkéket? Vagy hogy.

    Josh nem meleg. Csak azt fejti ki ebben az interjúban, hogy őt nem zavarja, ha valaki az, illetve, hogy tisztában van vele, hogy simán előfordulhat, hogy esetleg megtetszik neki egy azonos nemű. És akkor mi lenne?
    Részemről maximális tiszteletem a srácnak, és nekem azzal sem lenne gondom, ha bevallottan meleg lenne.

    VálaszTörlés
  7. Jaj! Én nem arra értettem, hogy megvédi a melegeket, én ezért nagyon tisztelem őt! Én arra gondoltam, amit azzal a bizonyos dologgal kapcsolatban mondott.. Nevet stb. ... Nem fura az egész világ elött ilyenről beszélni? :) Ja és Ancsi ezeket az interjúkat videókból fordítod? Hallod ahogyan mondja ezeket? Mert egy kicsit durva h pucér képeket töltött fel. :D De ettől függetlenül fantasztikus az oldalad, és a fordításaid is, csak azért akadtam ki egy kicsit, mert nem ilyennek ismertem, aki ilyenekről beszél nyíltan :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaaah. Nem tudom, de azért nem biztos, hogy mindent el kell hinni. Az a baj, hogy ennek a meztelen képes sztorinak nem ismerem a hátterét, szóval simán benne van, hogy én értettem/fordítottam félre valamit.

      Én bírom Josh-ban, hogy korrekt, egyenes, nem beszél félre, ezért is tetszett a cím, hogy "egyenes beszéd". Plusz, amúgy a "straight" /egyenes, őszinte/ szó azt is jelenti a szlengben, hogy "heteroszexuális", ami kicsit kapcsolódik a témához és jó szójáték is. Szerintem itt mi legtöbben fiatalok vagyunk, ráadásul képi hatások azért nem voltak (hacsak a Te képzelőerdő nem túl élénk ;), szóval semmi vállalhatatlan nem hangzott el a cikkben (bár én jeleztem, hogy lesznek 18-as karikás tartalmak). Szóval én bírom Josht, na :)

      Amúgy ez írott anyag volt, egy újságcikk, csak bizonyos okokból nem szeretem linkelni a forrást, találja meg mindenki magának a cikkeket, aki hasonló oldalt szerkeszt. De volt rá utalás, hogy az OUT című magazinból volt a cikk. Ha videós az anyag, azt jelzem, de viszonylag ritkán történik ilyen: a Comic Con kapcsán volt több videóinterjú, és most valszeg a premier környékén is lesz, de amíg van írásos anyag, abból dolgozom. Szövegértésből béna vagyok, bár a helyzet nem reménytelen :D Alakul :)

      Azért örülök, ha tetszik az oldal. Igyekszem, hogy így is maradjon.

      Törlés
    2. Na, és hogy válaszoljak: nekem az a durva, hogy ez Neked akkora traumát okoz, hogy még a Gyakori Kérdéseken is felteszed. Mondhatnám, hogy irigylem a problémáidat :D
      És köszi a reklámot :)

      Törlés
    3. Mit kerdezett gyakori kérdéseken? Ebben szerintem semmi olyan nincs, ami traumát okozhatott volna :D
      egyebként ez a cikk után nemhogy kiszerettem Joshból, hanem még jobban beleszerettem ^^

      Törlés