2013. szeptember 7., szombat

A scifik mára nem csak a fiúk kedvencei

Mary Shelley angol regényíró egészen pontosan 216 éve született. 195 éve írta meg a Frankensteint, ami a világ minden idők leghíresebb tudományos-fantasztikus regénye. Bár a nők jogai drasztikusan megváltoztak Shelley ideje óta, a sci-fi műfaja még mindig küzd, hogy a nők is egyenjogúak legyenek benne. A legnagyobb várakozás övezte sci-fik főszereplője leggyakrabban férfi, és amikor valaki azt állítja, hogy a sci-fik világának legbefolyásosabb színésznője Angelina Jolie, akkor világos, hogy valami nem stimmel. Tény azonban, hogy a nők hatalmas előrelépést tettek ezen a területen mind a képernyőn, mind azon kívül is. Most megnézhetjük, hogyan lesz a sci-fi műfaja egyre kevésbé a fiúk világa.

Damien Walter, a The Guardian újságírója saját rovatában tárgyalja a témát. Rámutat arra, hogy abból a 29 emberből, akik eddig elnyerték az Amerikai Tudományos-Fantasztikus Írók Életműdíját, összesen csupán 4 nő van. Fontos azonban megjegyezni, hogy közülük három a múlt évtizedben nyerte el a díjat. A női sci-fi írók száma 1948 óta több, mint háromszorosára emelkedett, és a Goodreads 2012-es legjobb sci-fi regényeit mind nők írták. 


Suzanne Collins Éhezők Viadala sorozata megmutatja, hogy egy nők által írt sikeres sci-fi filmverziója is növelheti a nők tekintélyét, hiszen a sorozatnak nem csupán az írója, hanem a főhőse is nő. Miközben tudjuk, milyen fontos, hogy felismerjük a női írók szerepét, épp ilyen fontos, hogy kiemelkedő és jól ábrázolt női karakterek is legyenek sci-fi könyvekben, filmekben és TV-sorozatokban. Collins Katniss Everdeen-je nyilvánvalóvá tette, hogy egy sci-fi erős női főszereplője kereskedelmi sikereket is elérhet, ezzel is ösztönözve a jövőben a női karakterek támogatását. Jó példa erre Veronica Roth Beavatottja, amely egy  a jövőbeli Chicagoban játszódó disztópikus sci-fi, amelyre a Summit Entertainment filmstúdió nagyon gyorsan lecsapott (a sorozat első kötete mindösszesen két éve jelent meg, az utolsó pedig ősszel lesz esedékes). A sorozat főszereplője egy Tris nevű fiatal lány. Az érett személyiségű Roth főszereplője sokkal tipikusabban nőies, mint Collins Katnisse, mégis nagy befolyással lesz saját világára.


A női sci-fi karakterek nem csupán megragadják a kínálkozó lehetőségeket és olvadnak be a mai divatba. Egyre sokoldalúbbak lesznek, és egyre ritkább az, hogy szerepük csak vizuális élményértéket jelentsen. Noha Jolie Lara Croftjának nagy hatása volt (kérdezd csak meg a nőknek közel 50%-át, akik videojátékokat játszanak), és növelte az erős női akcióhősök népszerűségét, problematikus lenne azt állítani, hogy ő a legbefolyásosabb nő a sci-fi világában, hiszen ő legtöbbször csak jó alakja miatt került be a filmekbe. Olyan nőként, aki világ életében érdeklődött a sci-fik iránt, úgy vélem, Rachel Nichols sokkal inspirálóbb hatású. A kanadai készítésű Continuum című sorozatban Nichols Kiera Cameron szerepét játssza, aki olyan női főszereplő, akinek nem csupán a fizikai megjelenése számít. A műfajban látható nők - a videojátékokban különösen - gyakran kihívó ruhákba öltöztetett, egyszerű karakterek, akik egyetlen dolga, hogy növeljék a férfi főszereplő jelentőségét. Ezzel szemben a Continuum Cameronja egy független karakter, aki a sorozat főszereplője, és tetőtől talpig kényelmes, bár valóban nem ronda felszerelésbe öltözik. Intelligens, kicsit túlságosan is nyugodt, és nagyon nő (még gyereke is van). Bár Cameron csak egyetlen példa arra, milyen egy jó női sci-fi főszereplő, az a tény, hogy a sorozat jó kritikákat kap, és jól mutatja, milyen sok lehetőség van még a jövő női szerepeiben.

Igaz, hogy még több női szereplőre lenne még szükség a sci-fikben, de nem a mennyiség a fontos. Amit szeretnénk, és amire törekedni kell, hogy a minőség legyen jobb, ahogyan a nők megjelennek ezekben a művekben. Shelly hozzájárulása a sci-fi műfajához hatalmas volt, de a nők kapcsán még sok mindennek változnia kell. Sci-fik nézőiként és elismerőiként rajtunk múlik, hogy kifejezzük igényünket, hogy kevésbé szeretnénk, hogy férfiak uralják ezt a világot.
Forrás: Salon.com

Saját véleményem szerint az Éhezők Viadala még kicsit át is csúszott az ellentétes táborba, hiszen az itteni olvasók közül is kb egy kezemen meg tudnám számolni a fiúkat (oké, azokat, akik már kommenteltek is). És egy kicsit azért is érzem rossz példának az Éhezők Viadalát, mert - bár Collinsnak talán nem ez volt a célja, de - kicsit erősebbre sikerült benne a romantikus, szerelmi háromszöges meg a divatos vonal, ami kifejezetten a lányokat vonzza. De persze azért szeretjük és tiszteljük az erős, független női karaktereket.
Ti mit gondoltok amúgy erről?

7 megjegyzés:

  1. Teljesen egyetértek veled Ancsi, mert oké, hogy a 3.köny főleg a háborúról szól azért ott van mellette Katniss szerelmi vívódása is. Ami nekem tetszett,de a fiúknak nem biztos.

    VálaszTörlés
  2. Engem fiúként nem nagyon zavart a szerelmi szál, de kevesebb jobb lett volna. Szeritnem a cikk még felhozhatta volna Sigourney Weavert, hisz ő neki is nagy szerepe volt ebben a "nők a scifi világában dologban". Sőt szeritnem több mint Angelina Jolienak, de ez magán vélemény...:D

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok. Nem szoktam commentelni de elolvasok szinte minden cikket és ezt is elolvastam. Szerintem az Éhezők viadala nagyon jó és talán csak egy picit túlzás a szerelmi szál, de annyi kell. Amúgy fiú vagyok. És nagyon szeretem ezt az oldalt. Itt szoktak a legjobb hírek érkezni. Tehát azt akartam leírni, hogy a szerelmi szál és a háború még éppen egyensúlyt tartanak. Nagyon izgalmas az összes könyv és nyomon követhető. Vannak olyan könyvek amik az első perctől fogva unalmasak és követhetetlenek, de ez nem olyan.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy megszakítottad a hagyományt és mégis írtál :)
      És annak is, hogy tetszenek a cikkek. :))

      Törlés
  4. Vicces, mert amikor én megismerkedtem a történettel (most nyár elején) és elkezdtem róla mesélni a fiú barátaimnak is, közölték velem, hogy ők is nagyon szeretik és alig várják már a második filmet, sőt el is terveztük, hogy így négyen megyünk el a Futótűzre. Sőt, az egyikkel míg a könyveket olvastam szinte végig beszélgettem, ugyanis nem tudtam magamban tartani a sokkoló eseményeket, és valakivel muszáj volt megbeszélnem, hogy megszakad a szívem. :D
    És számomra nagyon meglepő volt, hogy a szűkebb baráti körömből nem egy, hanem mind a három fiú ismeri és szereti a történetet, mert oké, sokkal mélyebb a mondanivalója a könyveknek a szerelmi szálnál, de azért így a harmadik könyvben már eléggé fontos szerepet játszik, és ugyan nem verőlegények, de ez a romantika egyikhez sem áll igazán közel.

    VálaszTörlés
  5. És akkor még itt van Star Trek: Voyager Kathryn Janeway kapitánya is....

    VálaszTörlés