2013. augusztus 12., hétfő

Jennifer Lawrence The VOGUE interjú-részletek

A The Vogue szerkesztője 'röpke' hét (!!) órát töltött el a színésznővel, akiről ez alatt sok mindent megtudott. Mivel a tavaszi időszakban, Oscar-díja kapcsán sok interjút olvashattatok Jennifer Lawrence-szel, ezért ebből most nem fordítanék le olyan sokat, főképp azért, mert maga az anyag kegyetlenül brutális hosszúságú. 
Ami engem illet, az Éhezők Viadala vonatkozásokat természetesen semmiképp nem hagyom ki, azon kívül pedig azokat a részeket igyekszem hozni, amelyeknek újdonságtartalma van.


Azok az emberek, akik legjobban ismerik (akik igazából más színészeket és rendezőket jelentenek, hiszen Jennifer forgatásról forgatásra jár, mióta felnőtté vált) mindannyian Lawrence játékos oldalát emelik ki - "óráis lökött kölyök" ahogy valaki fogalmazott - mint legfontosabb tulajdonsága. Éhezők Viadala-beli szereplőtársa, Woody Harrelson azt mondja, Jennifer folyamatosan játékos légkört teremt a forgatásokon.
- Ó, istenem, ő olyan egyedi. Csak önmagát adja. Szeretem, hogy ennyire nem gondolja meg, mit is mond. Felháborító szarságokat képes mondani. Hihetetlen.

Ahogy [David O.] Russel fogalmaz:
- Két báty mellett nőtt fel, és állandóan olyan favicceket mond, amelyek megdöbbentenek és amiken nehéz nevetni. Aztán máris továbblép.
Jodie Foster, aki A Hódkórosban rendezte őt néhány évvel ezelőtt, egyetért ezzel: 
- Azt szeretem benne a legjobban, hogy ilyen gyorsan vágó agya van, amiből dől a kamasz fiús humor.

[...]


Mintha egy nagyívű sorozat [X-Men] nem lenne elég, Lawrence jó néhány hónapot töltött tavaly Atlantában és Hawaii-on, a második Éhezők Viadala film, a Futótűz forgatásával, amelyet novembertől láthatunk a mozikban, majd ezután közvetlenül David O. Russel következő filmje, az American Hustle forgatására utazott, (ami decemberben jelenik majd meg) amely a 70-es évek végi FBI által Abscam-műveletén alapszik, aminek lényege egy már-már nevetséges vesztegetési botrány volt, amelybe egy amerikai szenátor és hat kongresszusi tag bukott bele. Russel új filmjében Lawrence újra együtt dolgozhatott a Napos oldalban látott társaival, Bradley Cooperrel és Robert De Niroval, a színésznő pedig, aki Russel nagy kedvence két nagy kasszasiker-sorozat közé ékelte be a film forgatását, ami némi betekintést nyújthat abba, hogy milyen elbűvölővé - és milyen hektikussá - vált Lawrence élete.

Másrészről viszont több olyan emberrel beszéltem, akik aggódnak amiatt, hogy túl keményen dolgozik Lawrence.
- Hogy bele ne őrüljön, személy szerint kívánom neki, hogy le tudjon lassítani. - mondta Francis Lawrence (aki nem rokona Jennifernek), aki a Futótüzet is rendezte, és aki októbertől egyszerre forgatja majd le Atlantában az utolsó két Éhezők Viadala filmet. - Szerintem, ha valaki egyik forgatásról a másikra jár, az sokat ki tud szívni az emberből. Remélem, hogy valamikor lesz lehetősége egy kis szusszanásra.

Lawrence-nek eredetileg a Futótűz és az X-Men forgatása között lett volna pihenője, ám a Napos oldalért járó Oscar-győzelmi körút során Russel megkérte, hogy játssza el Christian Bale feleségét az American Hustle-ben, aztán Rosalyn szerepét kifejezetten Jenniferre alakította.
- Rosalyn egy az egyben David képzeletének szülötte. - mondja. - Mániás-depressziós alkoholista, és alig várom [hogy eljátszhassam]. Főleg, hogy Christian Bale-lel játszhatok.

Russel alig tudta leplezni örömét, amiért új múzsájának ennyire tetszik első igazán felnőtt szerepe, még a hatalmas szőrmebundák, a füstös-lila napszemüveg és a fejtetőre kontyolt frizura is.
- Ez egy olyan karakter, aki teljesen elmebeteg, nagyon szenvedélyes, manipulatív, zseniális, ugyanakkor van lelke és szívszorító Long Island-i háziasszony is. Nagyon izgatott vagyok miatta. Van benne egyfajta valódi, zsigeri öröm más emberek iránt.

Lawrence, úgy tűnik, jobban ki szeretné használni a kínálkozó lehetőségeket, mint bármelyik más színésznő napjainkban.
- Nem tudtam 'nem'-et mondani. - mondja. - Amikor pedig ott voltam a forgatáson, úgy éreztem, 'Ez sokkal fontosabb, mint holmi pihenés. Sokkal jobb, ha kreatív módon használom az agyamat.' Arra emlékeztetett: ezt az, amit imádok.

Jennifer Lawrence életének egyik furcsasága, hogy mostanában épp ahhoz a karakteréhez - Katnisshez, az Éhezők Viadalából - hasonlít sok-sok szempontból, akihez a legközelebb áll.
- Amikor a Hallgatás törvényében nyújtott teljesítményemért Oscar-díjra jelöltek - mondja Lawrence - csak független filmekben szerepeltem, és hirtelen belecsöppentem egy teljesen új világba, ahol nem éreztem jól magam. Ott voltam ezekben a furcsa ruhákban, és hallgattam, amint mások olyasmiről beszéltek, amit én nem értettem. Aztán emlékszem, olvastam ezt a könyvben [az Éhezők Viadalában], azt gondoltam, 'Ó, Istenem, pontosan tudom, milyen érzés ez.' Persze nem tudom, milyen érzés felkészülni a halálra, de tudom milyen, amikor az embert szinte bábként rángatják. Aztán, amikor a második filmet forgattuk, már jobban ismertem ezt a világot, és úgy gondoltam, Katniss is valami hasonlót érezhet. Más emberként tér vissza. Sokkal ismerősebb számára a Kapitólium, jobban megérti az embereket, már nem tart mindent olyan félelmetesnek, hátborzongatónak és ismeretlennek. Nagyjából tudja, hogy működik a rendszer.

Francis Lawrence, - aki az Éhezők Viadala rendezőjét, Gary Ross-t váltotta a rendezői székben, aki időszűkére hivatkozva lépett vissza, - olyan rendező, aki korábban stílusos zenei videoklipeket készített Lady Gagának, Pinknek és Missy Elliott-nak, és a Will Smith főszereplésével játszódó Legenda vagyok rendezése is az ő nevéhez fűződik. Mivel a második részben jobban megismerhetjük a Kapitólium túlzó extravaganciáját, egyik legnagyobb változtatásként a rendező felkérte Trish Summerville-t jelmeztervezőnek, akivel már egyes videoklipeken is együtt dolgoztak, és aki a Tetovált lány jelmezeit is tervezte.
- Azt gondoltam, nagyszerű lehetőségek vannak a filmben, hogy divatos jelmezeket mutassunk be. - mondja.
Summerville nagy húzása az volt, hogy megkérte Sarah Burtont, aki az Alexander McQueen divatcégnél dolgozik, hogy kölcsönözzön számára néhány régebbi és aktuális darabot, amelyeket leginkább a ceremóniamester nagyasszony, Effie Trinket visel, akit Elizabeth Banks alakít nagy vagánysággal, és akit leginkább Lady Gaga őrült nénikéjének nézhetnénk.
- Az első filmben - mondja Summerville - olyan volt, mintha mindenki ugyanabban az áruházban szerezte volna be a ruháit. Szerettem volna mutatni egy kis változatosságot. Elitet az élet minden területén. Így aztán különböző divatirányzatokat teremtettem: mindenféle formás nemezkalap a divat! Skótkockás vállkendők. És hasonlók.

Érdekes, hogy Summerville öltöztette Katniss Everdeent és a Tetovált lány Lisbeth Salanderét is. Mindketten összetett karakterek, belevaló, vagány csajok, akiknek van valamiféle belső erejük, amit ők maguk sem teljesen értenek teljesen. És mindketten az újfajta Hollywood-i hősnő típust képviselik.
- Olyan nők, akiket soha nem úgy ábrázolnak, mint a fiatal férfi hősöket - mondja Jodie Foster. - Régi hagyománya van ennek - az alapjai több ezer évre nyúlnak vissza - és szerintem, amikor nézzük ezeket a karaktereket, igazi embereket látunk. Igazi hősi utat.


Azok a színésznők, akik ezeket a karaktereket alakítják, szintén hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek. Jennifer Lawrence és Rooney Mara maga is különc, szokatlan, ám roppant tehetséges, okos fiatal színész, akik már ilyen fiatalon az Oscar-díj kapujában álltak. És mindkettőjükre jellemző egyfajta csöndes komolyság is. Független filmek szirénjeinek tartják magukat, akik tökéletesen megelégednének azzal is, ha csak kisebb, egyedi filmeket forgatnának. És mégis itt vannak, vállukon hatalmas, nagyívű sorozatokat cipelve.

- Láttam őket, amint keményen dolgoznak - mondja Summerville - hosszú órákon át, láttam a feltételeiket, hogy milyen sportosnak kell lenniük, nagy állóképességgel kell rendelkezniük. Ehhez nagy tehetségre van szükség, és ez mindkettejüknek megvan. És mindketten nagyon éles eszűek, intelligensek, és igazán gyorsak. Mindketten nagyon sokoldalúak, már-már Streep-es módon. - Ahogy Summerville fogalmaz: - Nem hiszem, hogy van olyan szerep, amit ne tudnának eljátszani, tudnak régiesek lenni, kortársak és futurisztikusak is. Időtlen arcuk van. Nem lehet beskatulyázni őket.

Két ember talán nem tud divatot teremteni, de ha ez egy új, kevésbé konzervatív hangulat kezdete Hollywoodban, akkor talán sokáig tart még.
- Az ember a CW csatornán érezhető nyájasság után meglátja ezeket a nyers, érdekes és árnyalt előadásokat. - mondja Francis Lawrence. - De egy dolgot nagyon túlaggódnak. Erejük egy része a névtelenségükből származik, én pedig remélem, hogy ez a két fiatal színésznő meg tudja majd őrizni legalább a magánélete egy részét.
Forrás: TheVogue

Nos, ez nem egész a harmada az interjúnak, de azt tegyük hozzá, hogy - szerintem legalábbis - a legjobb harmada. Ha van rá igény, elteszem a cikket szűkebb napokra, és hozok még belőle, ha szeretnétek.

6 megjegyzés:

  1. Köszi a fordítást. Érdekes cikk. :)

    VálaszTörlés
  2. Köszi Ancsi! Engem érdekelne a 'többi harmada' is!:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó ez az oldal gratulálok! Igazán színvonalas és aktuális, ami nagy szó! Szval még 1x hatalmas grat és kösz a sok cikkért! Mindig is "szerelmes" voltam Jenniferbe:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kösz! :) Neked meg jó szórakozást az oldalon!!

      Törlés
  4. Tényleg jó, mint vártam. Én bírom ezt a Tetovált lányos-Rooney Mara-s összehasonlítást, bár mondjuk azért a hasonlóságaik ellenére sokban különböznek is. Szeretem a határozott női karaktereket.
    Én örülnék a többi részének is ,,szűkebb napokon", de, ha csak beraksz egy linket nekem az is jó:)

    VálaszTörlés
  5. Ezer köszönet Ancsi a cikkért, mert szerintem nagyon jó! Addig is várok a szűkebb napokra :)

    VálaszTörlés