2013. augusztus 8., csütörtök

Entertainment Weekly Éhezők Viadala: Futótűz cikk

Na, ahogy reméltem, máris előkerült az EW cikke, amely a múltkori stillhez tartozott, és amely nyomtatásban majd abban az őszi mozis különkiadásban jelenik meg, amelyről szintén alig pár napja hallottunk. És ha itt a cikk, természetesen semmi nem akadályoz meg abban, hogy le is fordítsam. :)


Nagyon ritka, hogy egy film ennyire jól megragadja egy közkedvelt könyv lapjain olvasható varázst. És mégis itt volt ez az ádáz és rémült barázda Jennifer Lawrence két szemöldöke között, amikor az Éhezők Viadala elérte csúcspontját, mi pedig tudtuk, hogy hősnőnk valóban újra hazatérhet majd. Fáradt harcosunk, Katniss bizonytalan jövővel találta szembe magát. Így történt ez a folytatással, a Futótűzzel is. Alig néhány hónappal a forgatás előtt a filmnek még nem volt sem rendezője, sem pedig forgatókönyve. 
- Mind átestünk azon az időszakon, amikor úgy éreztük, "Haver, nekem fogalmam sincs, mi lesz ebből." - mondja Lawrence.

Francis Lawrence (nem rokona Jennifer Lawrence-nek) személyében olyan rendezőt találtak, aki dolgozott már nyomás alatt. (Ő rendezte a Will Smith főszereplésével játszódó apokaliptikus thrillert, a Legenda vagyok!-ot, amely ugyanilyen időválsággal küszködött és amely során brutális határidők betartása mellett mutathatta meg Lawrence tehetségét és barátságos természetét.) 
- A Lionsgate tudta, hogy tudok kezelni egy ilyen méretű filmet, abban pedig mind egyetértettünk, milyennek kell majd lennie a filmnek. - mondja. - Ez még mindig Katniss története - nem térünk le az útjáról. Hű akartam maradni a könyvhöz, és nem akartam semmit újra felfedezni. Csak egy adaptációra volt szükség.


Így aztán Nina Jacobson producer beültette új rendezőjét és az Éhezők Viadala szerzőjét, Suzanne Collinst tavaly tavasszal egy hotelszobába, ahol három nap alatt összeraktak egy új vázlatot, mielőtt az új forgatókönyvíró, Michael Arndt (Toy Story 3) megjelent volna a színen. A film kedvéért rövidítettek kicsit a a regény első harmadán, amely során a traumát elszenvedett Katnissnek leginkább belső vitáit olvashattuk arról, hogy magához maradjon-e hű vagy az általa akaratlanul kirobbantott felkeléshez. Hogy mi lesz azzal a jelenettel, amikor belebotlik a 8. körzetből származó Bonnie-ba és Twillbe, apja vadászházában az erdőben? Kuka. Vagy amikor Katniss átugrik az áram alatt lévő kerítésen és kificamítja a bokáját? Azt is buktuk.

A könyv eseményeinek fő mozgatórugói azonban megmaradtak, ígéri Francis Lawrence. Snow elnök (Donald Sutherland), a félelem a Panemben egyre növekvő nyugtalanságtól, Katniss és Peeta (Josh Hutcherson) döbbent szavai, amikor megtudják, hogy vissza kell térniük a Kapitóliumba, és életre-halálra kell küzdeniük a legjobb egykori győztesekkel az Éhezők Viadala különkiadásában. Philip Seymour Hoffman alakítja majd Plutarch Havensbee, az új Főjátékmester szerepét, Jeffrey Wright egy korábbi győztest, akinek újból részt kell vennie a Viadalon a Hófehér és a Vadászban látott Sam Claflinnel együtt, aki a 4. körzetből származó jóképű szigony-szakértő, Finnick Odair szerepében látható. Claflin hosszú órákat töltött legelső jelenetére való felkészüléssel, ahol éppen csomókat kötözget, miközben beszédbe elegyedik Katnisszel [ööö, nem kockacukrot osztogat??]. Csak álldogálni szerettem volna, és cseverészni. - mondja a színész, aki múlt hónapban vette feleségül Laura Haddock brit színésznőt. 
- Heteken át csak gyakoroltam és gyakoroltam a szobámban. Biztos úgy néztem ki, mint valami őrült, miközben folyamatosan mormoltam a hotelszobámban. Emlékszem, Skype-oltunk Laurával, és mondta, hogy "Úgy nézel ki, mint aki bekattant!" 

A rajongóknak még három hosszú hónapot kell várniuk, hogy láthassák, amint életre kel kedvelt második könyvük Suzanne Collins sorozatából. De azért van ok reménykedni. Lawrence új jelmeztervezővel, Trish Summerville-lel dolgozott, aki feltuningolta a divat őrült Kapitóliumiak extravagáns ruhatárát. És új vizuális effektekért felelős vezetőre is váltott, Janek Sirrs (A bosszúállók) személyében, akinek magasabb szintre kell emelnie az új Aréna vizuális hatásait.
Ami a legbiztatóbb, hogy az Éhezők Viadala hősnője boldog. - Francis nagyon szenvedélyesen szereti ezeket a könyveket. - mondja Jennifer Lawrence. - Nem úgy tűnik, mintha egyszerűen csak annak izgatott lenne, amiért elkészíthet egy ilyen hatalmas filmet. 
Halljátok ezt olvasók? Ő is közénk tartozik.
Forrás: Entertainment Weekly

5 megjegyzés:

  1. Sajnálom :( Én nagyon szerettem a Bonnie és Twilles jelenetet de hát akkor, hogy építik bele a 13. körzet létezésének gyanúját?

    VálaszTörlés
  2. pedig amikor probal atbujni meg minden az nagyon izgalmas resz.. :P es tenyleg hogyan fog rajonni a 13 ra ?

    VálaszTörlés
  3. Na, ez a jó kérdés. Én is ezen filózok, de rábízom Francisre. Állítólag ért hozzá ;) Meg legalább lesznek még kérdések számunkra a filmben.

    VálaszTörlés
  4. Na jó, épp most találtam egy nagyon remek cikket, ami ennek a folytatása, és épp a Futótűt könyv és filmváltozata közti különbséget ecseteli. Ha elég lelkesek lesztek, még ma kiteszem :D

    VálaszTörlés
  5. Tényleg sajnálom, hogy kimaradnak ezek a jelenetek! Ancsi várom az újabb cikket. :))

    VálaszTörlés