2013. július 23., kedd

Vajon más lesz-e a Futótűz filmváltozatának vége, mint a könyvé?

Avagy a Yahoo Movies újra száguld illetve elemző cikket közöl.


A Lionsgate már megtervezte a további Éhezők Viadala filmek kereteit azzal, hogy a Futótűz filmváltozatát egy, míg a sorozat harmadik kötetét, Kiválasztottat két filmben mutatják be. Ez tulajdonképpen meg is felelhet az Éhezők Viadala könyvek szerzője, Suzanne Collins elképzeléseinek, aki a pletykák szerint a kiadó kérésére jókora adagot ki kellett, hogy vágjon a Kiválasztott könyvváltozatából. 

Az egyik kérdés, amely az új film kapcsán - különösen a könyv rajongóinak köreiben - felmerül, hogy hogy ér majd véget a Futótűz filmváltozata? Azt mondják, a könyvek és a filmek szerkezete gyakran alapvetően eltér egymástól, hiszen egy könyv lényege a részletekben rejlik, az elbeszélés apró részleteiben, míg egy film célja az, hogy a közönség együtt tegye meg az utat a karakterrel egy A pontból egy B-be. A filmek érzelmi utazások, amelyek gyakran diadalmas véget érnek, látjuk, amint a főhős elérte célját, vagy épp nem.

Ez megnehezíti a dolgokat egy olyan négy részes (film)sorozat esetében, mint az Éhezők Viadala, mivel a Lionsgate egyrészről hű szeretne lenni a könyvekhez, amin a sorozat alapszik, másrészt pedig figyelembe kell venni azt a tényt is, hogy lesznek olyanok is, akik önálló filmként látják majd a mozikban az Éhezők Viadala: Futótüzet. Ezt nehéz kezelni, hiszen egyrészről a sorozat rajongói számára, akik jól ismerik a történetet, zavaró lehet az előzményekre való állandó visszautalás, ugyanakkor a producereknek az is célja, hogy a Futótűz önmagában is megállja a helyét.

A Futótűz könyvváltozatának egyik legjelentősebb mozzanata a könyv befejezése, különös tekintettel a legutolsó sorra (amit itt SPOILER-veszély okán nem is idézünk). Néhány Éhezők Viadala rajongói fórumon azonban felmerült a lehetőség, hogy a Futótűz filmváltozata nem fejeződhet be így, mert akkor nem felelne meg annak a kritériumnak, hogy önálló filmként is megállja a helyét. Ehelyett azonban - a spekulációk szerint - a Futótűz végén mutathatnak némi hangulatot a Kiválasztott elejéről, a 13. körzetből, ahova Katniss tart.

Én remélem, hogy mégsem így lesz, és hogy az Éhezők Viadala: Futótűz hű marad a regényhez, de ott van az üzleti nyomás, hogy minél több embert csalogassanak be a moziba, hogy megnézzék a filmet.
Forrás: Yahoo Movies UK

Lehet, le kellene kattannom most már a Yahoo Movies cikkeiről (pedig raktáron is van még belőlük), mert ez is elég semmitmondóra sikerült. Szerintem itt már majdnem mindenki látott sorozat 2. részt, és nem gondolnám, hogy ez egy olyan probléma, ami csak most, csak itt, csak a Futótűz kapcsán merül fel, ráadásul ezt a készítők már egy éve megoldották.
Két gondolat csak ennek kapcsán. Az Alkonyat 2. filmje akkora függővéggel zárult, hogy én is csak néztem (ott pont a könyv nyugis vége helyett csináltak függővéget - aki látta az Újholdat, tudja, miről beszélek). Szerintem a sorozat filmek alapvetően a sorozat rajongóinak szólnak, aki pedig önálló filmként szalad bele, úgyis megnézi az elsőt is előtte vagy utána.
Másik. A cikk megjelenésére már ott volt Josh nyilatkozata, amelyet épp ma olvashattatok itt az oldalon:
"A könyv végi függővégről, így lesz-e a filmben is: Josh csak annyit mond, hogy nagyon könyvhű adaptációról van szó." Hát, erről ennyit :)

4 megjegyzés:

  1. azert remelem a vege tenyleg megegyezik a konyvel :) kicsit regen olvastam mar a kivalaszottat szal nem dereng mikor van ez a resz.. de mekkora lenne ha ott vagnak kette a filmet amikor peeta ratamad katnissre :D mert tobb tippem nagyon nincs.. amugy szerintetek mikor lesz fent a neten feliratosana futotuz leghamarabb ?? /mert sajna nem lakom mozikozelben.. /

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hát addig annyira nem történik sok dolog nem? szerintem valahol ott fogják lehet félbeszedni mikor elindulnak a Kapitóliumba harcolni, de ez a saját véleményem.

      Törlés
  2. Szerintem ez hülyeség lenne üzleti szempontból sokkal jobb a függővég mert kíváncsi lesz a néző, elég nagy kihagyott ziccer lenne ha nem lenne könyvhű a vége.

    VálaszTörlés
  3. Hát nagyon- nagyon remélem hogy könyvhű lesz. Egyébként szerintem is sokkal jobb a függővég mivel ha tényleg könyvhű lesz akkor szerintem a filmnézők többsége látni akarja majd a harmadik filmet is. :)

    VálaszTörlés