2013. július 15., hétfő

Az erős női főszereplős sci-fik hullámáról

Egy elég hosszú cikket találtam a Los Angeles Times Hero Complex aloldalán, amit egyrészt azért fordítok le szívesen, mert az egyik ilyen fontosabb megemlített mű éppen az Éhezők Viadala, és bár más könyvekről, illetve készülő filmekről is van benne szó, ezek nagy része olyan disztópikus irodalmon alapul, amiből a nemrég kitett könyvajánlóban is olvashattatok, vagy a következőben lesz róla szó. De mondom, nagyon hosszú anyag, szóval üdítőt, popcornt érdemes bekészíteni az olvasáshoz. Azért két napi hideg élelmet viszont talán nem :) Viszont hosszúságával együtt brutálisan jó anyag, én nagyon élveztem fordítani. :)))

Katniss Everdeen soha nem akart a küszködő emberek példaképe lenni. Mégis Suzanne Collins nagy sikerű sorozatának, az Éhezők Viadalának ez a kicsi, mégis erős és talpraesett hősnője, jellegzetes hajfonatával, egyedülálló íjásztehetségével és dacosságával a popkultúra egyfajta fogódzkodója lett, pontosan azért, mert az olvasóknak épp az a csoportja kedvelte őt meg nagyon, akik néha elveszettnek, néha fájdalmasan nyugtalannak érzik magukat: ők pedig a kamaszok.
Ám a leleményes kamaszlány, akit Jennifer Lawrence alakít, aki átveszi a húga helyét, hogy aztán egy életre-halálra zajló csata valószínűtlen győztesévé váljon, nem csak Collins olvasóit és azokat a mozinézőket ihlették meg, akik megnézték Gary Ross 2012-es Éhezők Viadala filmadaptációját, amely 408 millió dolláros mozis bevételre tett szert. Katniss sikere hozzájárult ahhoz is, hogy még nagyobb étvággyal várjuk Hollywood azon sci-fijeit, amiknek főszereplője szintén fiatal női karakter.

- Nagyon erős szószólója vagyok annak, hogy vegyük át a hatalmat és legyünk vad nők - mondja Shailene Woodley, aki a jövő évben megjelenő Beavatott filmváltozatának főszereplője. A disztópikus jövőbeli Chicagoban játszódó, Veronica Roth által írt sorozat középpontjában egy olyan világ áll, ahol az embereket sajátságos készségeik és tulajdonságaik alapján csoportokra osztják, amikor a 16 éves Beatrice Prior, aki több csoport jellemzőit is sajátjának érzi, ami miatt kívülállóként megbélyegzik, és aki olyan helyzetben találja magát, amelyben hatással lehet az egész emberiség jövőjére.
- Szerintem most tényleg rengeteg lehetőség van a filmekben, hogy a nőket fiatalnak, bátornak ábrázolják, olyasvalakinek, aki tud magára vigyázni. - mondta Woodley, aki Beatrice szerepét alakítja a Neil Burger által rendezett filmben.

Shailene Woodley a Beavatottban


Az Éhezők Viadala és a Beavatott egyaránt központi szerepet játszik majd a jövő hétvégén megrendezésre kerülő San Diego Comic Con-on, az éves pop-kultúrális kiállításon, ahol rendszeresen 130.000 ember jelenik meg, hogy együtt ünnepeljék a filmeket, TV-műsorokat és képregényeket. A találkozó demográfiai adatait ugyan nem fedik fel pontosan, mégis tudvalevő, hogy a látogatók közül a férfiak aránya a nagyobb, bár a nők száma folyamatosan nőtt az elmúlt 10-15 év során, így mára 60-40% környéki a férfi-női arány.
A rajongótáborokból soha nem zártak ki sem nőket, sem férfiakat, és a sci-fi és fantasy világában is régóta vannak magabiztos, jó fellépésű nők is főszerepben - amire az egyik legjobb példa a Sigourney Weaver által alakított legendás hősnő, Ripley karaktere. Azokban az időkben azonban, amikor a műfaj még szélesebb rétegekben népszerű, mint valaha, sokan biztatónak találják, hogy a fiatal nők is egyre több példaképet találnak maguknak a könyvek oldalain és a képernyőn - olyan hősöket, akik fizikailag épp olyan erősek, mint férfi társaik, azonban belső erejük sokkal csodálatra méltóbb, mint harci képességeik.

- Mindig is hittem abban, hogy Hollywood képvisel egyfajta demokratikus vonalat, ami azt jelenti, hogy ha valami működik, az emberek szeretni fogják, és most itt van a közönsége ezeknek az ifjúsági könyveknek - mondta Lucy Fisher, a Columbia Tri-Star egykori alelnöke, aki a Beavatott producere.

- Az Éhezők Viadala segített abban, hogy megszülessen a Végzet ereklyéi - tette hozzá Cassandra Claire, a nagy népszerűségnek örvendő ifjúsági sorozat szerzője, amely sorozat első része, a Csontváros filmadaptációja augusztustól látható a mozikban, amelynek főszereplője Lily Collins, aki egy démonvadász kamaszlányt alakít. - Az a film bebizonyította, hogy lehet olyan filmet készíteni, amelyben egy nő kalandokba keveredik, mégis helyén van a szíve, és az emberek meg is nézik. És még csak nem is kell, hogy szexis legyen. Az emberek azt is megnézik, ha Katniss egy farmerben és pólóban rúgja szét az ellenség hátsóját.

Lily Collins a Végzet ereklyéiben
Mielőtt Katniss megjelent volna, ott volt persze Bella Swan, a sápadt, esetlen, hétköznapi lány, aki Stephenie Meyer Alkonyatában esett szerelembe egy mélabús vámpírral. Ez a nagy sikerű sorozat bebizonyította, hogy egy fiatal nőkből álló közönség képes egy sorozatot világjelenséggé változtatni. És bár a kritikákban azzal vádolták Bellát, hogy túlságosan passzív karakter, egy olyan fiatal lány, akinek boldogsága túlságosan függ barátjától, Kristen Stewart, [a Bellát alakító] színésznő azonban visszautasította ezt a nézetet.
- Cseréljük fel a szerepeket. Ha Bella lenne vámpír és Edward ember, és semmi mást nem változtatnánk meg, csak a nemi szerepeket, ezek a kritikák máris nem lennének helytállóak. - mondta Stewart tavaly a The Times-nak. - Azt mondanák, hogy "Hűű, a fickó mindent feláldozott a lányért. Hogy ez milyen csodálatos és milyen hatalmas erőt igényel ez tőle." Pedig a kapcsolatukban teljesen egyenrangúak. 

A sok helyszín közül, ahol az Alkonyat erejének intenzitása megfigyelhető volt, az egyik legfontosabb a Comic Con. A rajongók akár napokon át is a San Diego Kongresszusi Központ előtti járdán aludtak, hogy biztosan legyen helyük a 6500 férőhelyes H csarnokban, ahol a legtöbb nagy jelentőségű film bemutatására kerül. Legtöbb alkalommal új jelenetet mutatnak be az adott filmből, megjelennek a film főszereplői és a kulisszák mögött tevékenykedő tehetségek. Az elvakult Alkonyat-rajongók sikítása, akik Stewartot, és főszereplő társait Robert Pattinsont és Taylor Lautnert várták izgatottan, fülsiketítő volt.

Az idei évben az Éhezők Viadala az, amely a legharsányabb fogadtatást kivívhatja, amikor Jennifer Lawrence életében először belép majd a San Diego-i arénába, aki a Lionsgate hamarosan bemutatásra kerülő filmjének, az Éhezők Viadala folytatásának, a Futótűznek a főszereplője. A filmet novembertől láthatjuk a mozikban. De ami más az Éhezők Viadala esetében az az, hogy annak ellenére, hogy Katniss mellett is két férfi áll, Peeta Mellark, aki a Kiválasztott társa (Josh Hutcherson) és Gale (Liam Hemsworth), aki Katniss régi barátja, ezúttal Katniss az, akinek az üdvrivalgás szól.

Jennifer Lawrence az Éhezők Viadala: Futótűzben
- Azt szeretem ebben a filmben, abban különbözik nagyon a többitől, hogy Katniss itt az életben maradásra koncentrál, a forradalomra és nem pedig arra, hogy ki lesz a pasija. - mondta Lawrence egy interjúban a The Times-nak még az első film megjelenése előtt 2012-ben.

Katniss találékonysága az, ami életben tartja Peetát, a Végjátékban pedig, amely Orson Scott Card 1985-ös sci-fi regényének adaptációja, Hailee Steinfeld hasonló karaktert alakít. Ő játssza a filmben Petrát, az egyetlen női harcost a nemzetközi gyermekhadseregben, aki a film nagy részében Enderrel edz, akit Asa Butterfield (A leleményes Hugo) kelt életre. Butterfield és Steinfeld is azon színészek között lesznek, akik ellátogatnak San Diego-ba, hogy reklámozzák filmjüket.
Steinfeld első szélesvásznon történő megjelenése óta fénysebességgel halad a sztárság felé, és Oscar-jelölést is kapott a Coen fivérek 2010-es westernfilmjében a Félszemű című filmjében a bátor, határozott Mattie Ross szerepének alakításáért. A következő szerep kiválasztása nem volt könnyű számára, mondja a 16 éves színésznő. Katniss szerepéről lemaradt Lawrence ellenében, más pedig nem tűnt olyan nagy kihívásnak.
- Amikor előkerült a Végjáték Petrájának szerepe, rájöttem, hogy tetszenek az erős női karakter szerepek. - mondta Steinfield, akit a polgárháború időszakában játszódó The Keeping Room forgatásán értünk utol, ahol a két nővér egyikét alakítja, akiket arra kényszerítenek, hogy védje meg déli otthonát egy csapatnyi katonától. - Nem csak azért, mert akkor az ember keményebbnek látszik ezekben a szerepekben, hanem mert meg is kell küzdenie értük. Az azonban, amikor az ember olyanért harcol, amire vágyik, a munka legjobb része. Ez az, amit szeretek.

Hailee Steinfeld és Asa Butterfield a Végjátékban
Steinfield a Végjáték forgatásának közepén tartott New Orleans-ban, amikor fiatal szereplőtársaival együtt ellátogatott egy helyi moziba, hogy megnézze az Éhezők Viadalát, amely akkoriban jelent meg a mozikban. A film ugyan nem volt hatással arra, hogy a Végjáték zöld utat kapjon, ám Steinfield véleménye szerint adott némi löketet a csapat lelkesedésének.
- Ott ültünk a moziban és hatalmas tiszteletet éreztünk. - mondta Steinfeld. - Legtöbbünk olvasta a könyvet és izgatottak voltunk. Klassz volt látni, hogy ez a csapat csak úgy simán 110%-ot teljesített. Motivált minket is, hogy tényleg egy csapat legyünk és egy nagyszerű filmet csináljunk.

Shailene Woodley a Beavatottban
[Shailene] Woodley-t szintén meghallgatták Katniss szerepére, mégis azt mondja, őt az vonzotta Tris karakterének alakításában, hogy a karakterben megvolt a hajtóerő, hogy egy veszélyes, ismeretlen jövő felé haladjon, hogy elválasszák családjától, mégis megtalálja a maga útját.
- A mai kultúrában az ember nagyon könnyen azonosul ezzel, mert vannak olyan helyek, ahol a nők nem mondhatják ki, amit gondolnak - mondta Shailene Woodley, akit a Beavatott forgatásán hívtunk, néhány héttel a befejezés előtt. - Olyasvalaki számára, aki nem az Egyesült Államokban nőtt fel, ez nem tűnik valóságosnak, de még a mi világunkban is vannak helyek, ahol a nők bizonyos dolgokat megtehetnek, másokat nem.

Annak ellenére, hogy a löketet - és a bevételt - az Éhezők Viadala generálta, a női szerepek még mindig töredékei a filmekben látható szöveget mondó szereplőknek, állítja egy májusban az USC Annenberg Kommunikációs és Újságíró Iskola által készített tanulmány. Az Egyesült Államokban tavalyi év 100 legnagyobb bevételt hozó filmjének beszélő karakterei közül mindössze a 28,4%-uk volt nő, állította a tanulmány. Ez visszaesés a három évvel ezelőtti 32,8%-hoz képest, annak ellenére, hogy a mozis bevételi rekordokat a női karakterek főszereplésével játszódó sorozatok döntögetik.

Vanessa Taylor forgatókönyvíró, akinek a nevéhez az HBO Trónok harca forgatókönyve és a Beavatott utolsó változata kötődik, mégis abban reménykedik, hogy a női-főszereplős filmek jelenlegi hulláma tartós lesz.
- Eljött az idő, amikor úgy döntöttünk, nem menthetik meg mindig a hercegnőt. Elavult volt már a nézet, hogy a lányok és a nők mit csinálnak a világban. - mondta. - Most pedig hirtelen itt a harcias hercegnők hosszú sora. Most neki van fegyvere és ő menti meg a herceget. Aztán jönnek ezek a nők és a történeteik, és mostanra ők a királyok.
Forrás: L.A.Times HeroComplex

2 megjegyzés:

  1. Igen, Hajrá csajok!;)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon köszi a fordítást Ancsi, nem kevés munkád lehetett vele!! :-)
    Köszi, hogy olvashattam!!!

    VálaszTörlés