2013. június 9., vasárnap

Prim ereje

Nemrégiben találtam egy oldalt, amelynek szerkesztői olykor elemző cikkeket is írnak, kicsit talán saját kútfő alapján, és nem is biztos, hogy mindig igazuk van, mégis szívesen olvasgatom őket. Hasonló cikk volt már az Everdeen anyukáról szóló is, most is találtam, amelyen esetleg érdemes elgondolkodni :)

Nos, az oldalnak volt egy korábbi cikke Primről, amelyben azt taglalják, mennyire nem élethű, hogy Prim túl tökéletes. Való igaz, hogy Collins regényeit azért is szerethetjük, mert hitelesek, részletgazdagok a benne szereplő karakterek, Primnek azonban nem ismerjük meg olyan sok oldalát, pusztán azt tudjuk meg, hogy egy kedves kislány, akit mindenki szeret, majd ahogyan érik, úgy nyújt egyre nagyobb segítséget először anyukájának, majd egyre inkább anyukája nyomában embertársainak. Ráadásul SPOILER [ha még mindig létezik erre olyan, aki nem olvasta el a sorozatot végig] halála is olyankor történik, amikor más gyerekek életét próbálja megmenteni. Vagyis gyakorlatilag Teréz anyát csinál Collins a kislányból. A cikk szerzője arra is emlékeztet, hogy Prim halála nagyon nagy hatású jelenet a könyvben, mégsem akkora, mint lehetne, mert Collins nem éri el, hogy mi is éppúgy kötődjünk a karakterhez, mint maga Katniss teszi. Valahogy kimaradunk ebből, többek között talán azért, mert Primnek nem is nagyon látjuk másokkal való interakcióját. SPOILER VÉGE.
Ezt a korábbi cikket aztán a szerző úgy fejezi be, hogy maga is sajnálja, hogy meg kell fogalmaznia, de abban reménykedik, hogy a filmben jobban árnyalják majd Prim karakterét. 

És akkor itt kapcsolódunk az új íráshoz, amely pedig a Futótűz előzetesére hivatkozik. Azt mondja, vannak dolgok, amelyek láthatóan mások lesznek a filmben, mint a könyvben voltak, és az egyik ilyen éppen Prim.



- Megmentetted az életem. Esélyt adtál nekem.
- Igen, hogy élj.
- Nem, hogy tehessek valamit.






Úgy tűnik tehát, hogy Prim karakterének hiányosságait Francis Lawrence rendező, vagy Michael Arndt forgatókönyvíró is felfedezhette, ugyanis az előzetesnek már csak ebben a rövidke jelenetében is olyan Prim, amilyennek a könyvben sose láttuk: elszánt és határozott. Nem csak egy ártatlan kislány, akit bedobtak a mély vízbe. És nővére tanácsának ellenére még el is merülne ebben a vízben, vagyis elég kezdeményezővé válik, holott még csak a 12. körzetben vagyunk.

Az persze egyértelmű, hogy Prim orvossá/gyógyítóvá válhatna később, ami maga is elég tevékeny dolog, de jó látni, hogy ezt az utat majd ő maga választja, nem pedig csak úgy alakul. Ezáltal pedig kicsit kiteljesedik a karaktere. Nézőként jó látni, hogy tényleg törődik másokkal és fantasztikus ember, és ezt nem csak azért gondoljuk így, mert a nővére így érez vele kapcsolatban. 
Forrás: VictorsVillage


1 megjegyzés:

  1. Szerintem ez kifejezetten nagy erőssége lehet a filmeknek, hogy szemmel láthatóan a rendező meg a forgatókönyvíró hajlandóak kreatívan újragondolni karaktereket, mint tették az előző filmben Cato esetében is. Nekem is nagyon tetszett az előzetesben ez a jelenet Primmel, és talán a vásznon sikerül többet kihozni a figurájából, mint a regényben. :)

    VálaszTörlés