2013. május 31., péntek

Suzanne Collins a háborúról beszélt a Book Expo America-n

Úgy tűnik, nem csak nálunk van könyvhét mostanában, kinn is éppen zajlik egy Book Expo America nevű rendezvény, amely során Suzanne Collins legújabb, készülő könyvéről mesélt. A gyerekeknek szánt Year of the Jungle kicsit sem gyerek témát dolgoz fel: a háborúról mesél a kicsiknek. Az idén ősszel megjelenő könyvben ugyanis Collins édesapja vietnami háborúban szerzett tapasztalatait dolgozza fel.


A Scholastic kiadónál [ők adták ki az Éhezők Viadalát is] zajló beszélgetés során Suzanne Collins elmesélte, hogy a könyvet személyes élmények ihlették: édesapja Vietnamból küldött levelei, képeslapjai, az onnan származó játékbabák, ékszerek. Suzanne édesapja úgy jött haza Vietnámból, hogy elhatározta, megtanítja gyerekeinek miről szól a háború.

Létezik-e szükséges és elkerülhető háború? Az Underland Chronicles egy elkerülhető háborúról szól, az Éhezők Viadala pedig egy szükségesről, mondja Suzanne Collins. A Kiválasztottal itt bezárul a kör.

Az Éhezők Viadala ötlete onnan jött, hogy Collins egy este össze-vissza kapcsolgatta a TV-t [amelynek egyik csatornáján egy háborús élő közvetítés, a másikon egy valóságshow ment], emlékeztetett Collins. Olyan sok képi hatás ér minket, teszi hozzá, hogy egy idő után teljesen érzéketlenné válunk. 
Ráadásul, ha az ember nem ismer egy adott eszmét, honnan tudhatja, hogy mit akarnak megetetni vele?

Suzanne arról is beszélt, miért tartja fontosnak, hogy gyerekeknek írjon erről a nehéz témáról: azt mondja, nekik is ismerniük kell a valóságot, mert később, egyszer a jövőben ők hoznak majd döntést háború vagy béke kérdésében. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése