2013. május 18., szombat

Nemhivatalos Éhezők Viadala Túlélő Kézikönyv

Nagyon megtetszett ez a könyv, amely mondjuk nem az Éhezők Viadalát segít túlélni, hanem azokat a nehézségeket, amelyek egy vadonban érhetik az embert, de ez amúgy az eredeti címlapból úgyis kiderül. Ennek a könyvnek az ajánlóját olvashatjátok most:
 
 
"Ha szereted az Éhezők Viadalát vagy csak érdekel a túlélés, nézd meg ezt a könyvet, amelyben a Katniss és társai illetve ellenségei által használt trükkök sokasága olvasható, amelyek segítenek életben maradni a reménytelen helyzetekben is."
 Összefoglalás: A könyv bármely Éhezők Viadala rajongónak nagyszerű bevezetést biztosít a túlélési technikák világába. Creek Stewart megmutatja, milyen túlélési stratégiákat használnak Katniss és társai az Arénában és a 12. körzetben és más olyan eszközöket is bemutat, amely segíthet neked bármilyen helyzetben, amikor túlélésre van szükség.


"Melőtt beveted magad az Arénába, ezen túlélési útmutató használatával eddz, akár egy Kiválasztott - hisz nem kell Panemben élned ahhoz, hogy használhasd ezeket az eszközöket. Éld át a 12. körzetben zajló élet kalandjait azáltal, hogy megtanulod és begyakorlod ezeket a túlélési eszközöket, amelyeket Katniss, Peeta, Gale és társai is felhasználnak."
Gyors vélemény: Ezen nagyszerű információkat tartalmazó könyv Éhezők Viadala rajongók számára íródott, de még az Éhezők Viadaláért nem rajongók (ha egyáltalán léteznek ilyenek) is szívesen olvassák majd, ha valaha is rekedtek már a vadonban.

Első benyomás: Ez egy nagyszerű könyv lehet számomra. Egyáltalán semmit nem tudok a lakásomon kívüli túlélés fortélyairól, amire akár nekem is szükségem lehet valamikor.
 
Saját vélemény: Ismeritek a Lakatlan Sziget nevű játékot, amelyben 5 dolgot kell megnevezni, amit magatokkal vinnétek, ha zátonyra futna a hajótok? Nos, nevezd át a játékot Kegyetlen Vadonra és nekem ez a könyv lenne az egyik az 5-ből. Általában nem olvasgatok túlélési útmutatókat, de ez tetszett. Érthető, ha az ember kíváncsi arra, hogy azok a dolgok, amelyeket Katniss tett a túlélésért valóban működnek-e, vagy hogy Peeta tényleg eltölthetett volna napokat kőnek álcázva a patakparton (egy sokkal egyszerűbb álcázási technikát bemutat a könyv azok kedvéért, akiknek nincsenek művészi képességeik).
 
Ez az, ami elbűvölő ezekben a könyvekben és filmben a túlélés kapcsán. Hogy az ember elgondolkodik azon, hogy erre vajon én is képes lennék? Van érzékem a túléléshez? Én is életben tudnék maradni, akárcsak Katniss? Ezért zseniális a könyv. Mert számtalan értékes eszközt mutat be, amelyet könnyű alkalmazni. Kiindulópontként használja fel az Éhezők Viadalát, miközben különböző túlélési tippeket és trükköket mutat be.
 
A szerző, Creek Stewart például megmutatja nekünk, hogy hogyan kell olyan hurkos csapdát készíteni, amilyet Gale is használ:



"Gale híres hurkos csapdája - amelyet Katniss olyan nagyra tart, hogy Gale-nek adja egyik íját és nyilát cserébe azért, ha megtanítja neki, hogyan kell elkészíteni és felállítani ezeket a hurkos csapdákat. És helyesen teszi, hiszen ezek a csapdák nagyszerű lehetőséget kínálnak, hogy kisebb állatokat, például nyulat fogjon anélkül, hogy komolyabb időt és energiát fektetne bele."


Komolyan, az ábrák és leírások láttán én is úgy érzem, mintha képes lennék elkészíteni egy ilyen csapdát.
 
A szerző így végighalad a teljes Éhezők Viadalán, hogy megtanítja, hogyan lehet különbözőképpen elrejtőzni mindenféle állatok elől, hogyan tartsunk életben egy halat, amíg nem akarjuk megenni, hogyan adjunk le segélykérő jelet és még számtalan más eszközt.
 
Nem vagyok biztos benne, hogy sokáig meglennék folyóvíz és áram nélkül, de olvasván ezt a könyvet, hajlamos vagyok elhinni, hogy képes lennék életben maradni. Hirtelen késztetést érzek, hogy gyakoroljam a tűzrakást, vagy hogy összeállítsak egy túlélő csomagot családom részére, mert amint Creek Stewart mondja:

"Ha most rászánjuk az időt, hogy megtanuljuk azokat a túlélési technikákat, amelyekre később szükségünk lehet, akkor egyre inkább nem hagy el majd minket a remény."

 
Kedvenc fejezetem: Túlélő hozzáállás - Gondolkodj úgy, akár egy győztes. Ez nagyszerű indítása a kötetnek. Lehet, hogy birtokodban van minden tudás, amire szükséged van, de ha nem megfelelő a hozzáállásod, nem fogsz kitartani olyan sokáig, mint gondolod. Ez a fejezet segít abban, hogy végiggondold, miért is akarsz életben maradni. És ugyanitt található egy nagyszerű gondolat is Katnissről:



"Mély tiszteletem Katnissnek. Az a lány egy harcos. Soha nem adja fel. Akkor sem, amikor megégett, kikészült, csapdába esett egy fán, megvágták, éhezett, lelkileg megkínozták, ő soha nem adja fel. Az, hogy életben szeretni maradni, gyakran legyőzi azokat a látszólag reménytelen helyzeteket, amelyekben olykor találja magát."


A könyv amúgy már megrendelhető az Amazonon.

3 megjegyzés:

  1. Nekem kell egy ilyen!!!(magyarul) :D Nagyon jó ölet és biztos mindig magammal vinném ha megyek túrázni! :)

    VálaszTörlés
  2. Hú, ez nagyon klassznak tűnik. :) Érdekesnek, és még hasznosnak is.

    VálaszTörlés
  3. Hú, ez nagyon klassznak tűnik. :) Érdekesnek, és még hasznosnak is.

    VálaszTörlés