2013. május 23., csütörtök

Éhezők Viadala Kihívás +11. nap: Melyik könyv-film különbség bosszantott a legjobban?

Biztosan Ti is találkoztatok már a Facebookon a "Kihívás-sorozatok" egy-egy darabjaival, például a 30 napos dal-kihívással vagy 100 napos film-kihívással, stb. Ennek a mintájára készült a 30 (illetve 31) napos Éhezők Viadala kihívás.

Egyébiránt az oldalsávba kikerült a rovat, aki utólag szeretne írni, egy kattintásra megkapja így az összes1 lefutott kérdést!
Örülök, hogy a rovat ilyen nagy népszerűségnek és érdeklődésnek örvend :)

Amint azt már írtam, túl vagyunk az Éhezők Viadala Kihívás hivatalos 30 (illetve 31) napján, ám merültek még fel bennem és Bennetek is olyan kérdések, amit megtárgyalnátok a többiekkel. Ezeket én összeírtam, és az elmúlt hetekben ezeket jártuk/járjuk körbe.

Ezúttal is egy nagyon remek kérdés merült fel, mégpedig az, hogy melyik volt az a rész a filmben, ami leginkább zavart, hogy megváltoztatták illetve volt-e olyan része a könyvnek, amit szerinted igazán kár volt kivágni? Hogy kicsit segítsek a felelevenítésben, linkelem azt a cikket, amit még tavaly nyáron fordítottam, és amely több, mint 30 könyv-film különbséget emel ki és elemez. Ezt pedig IDE KATTINTVA tudjátok visszaolvasni.
Én kettőt emelnék most ki: az egyik az az, hogy nekem nagyon hiányzott a filmből, hogy Haymitch lezúg a színpadról. Remekül érzékeltethette volna, hogy nem elég, hogy ezek a fiatalok ilyen reménytelen helyről származnak, de ráadásul egy olyan ember hivatott segíteni nekik, akire láthatóan nem számíthatnak majd. Teljességgel érthetetlen, miért hagyták ki ezt az amúgy nem túl hosszú jelenetet a filmből...
A másik a mutáns farkasokkal kapcsolatos a végén. Engem a könyvben nagyon megérintett az, amikor Katniss rájön, hogy nem egyszerű állatokkal van dolga, hanem ugyanazon társainak kell újra a szemébe néznie, akiknek a halálához egyszer már köze volt. Hogy, akiktől már azt hitte megszabadult, most újra meg kell küzdenie velük. Az, hogy a Kapitólium pszichésen is kínozni akarja a Kiválasztottakat fontos eleme a könyveknek, és a filmben itt teljesen hiányzott.

25 megjegyzés:

  1. Egyetértek azokkal amiket írták talán csak annyival egészíteném ki hogy én hiányoltam Madge karakterét és a kitűző eredeti eredetét és azzal hogy kihagyták Magde-et azáltal Katniss számára egy fontos személyt is aki az egyetlen barátnője volt

    VálaszTörlés
  2. azt hogy Galenek egyáltalán nem volt íj a kezébe madge és persze haymitch fejese a színpadról
    ja meg amikor katniss visszaemlékszik a kenyérre akkor úgy néznek ki az emlékben mintha kb 2 héttel az aratás előtt lett volna :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a kenyeres tényl zavaró kicsit, azt én sztem tuti más színészekkel oldottam volna meg

      Törlés
    2. Én is kerestem volna fiatalabb színészeket tekintve, hogy a kenyeres-sztoriban Katniss még nincs 12..Kár, hogy ezen a jeleneten nincs olyan hangsúly a filmben, mint a könyvben van.

      Törlés
  3. - Haymitch lezúgása
    - Avoxok hiánya
    - Katniss és Rue barátsága túl elnagyolt
    - Erőtér bemutatásának hiánya
    - Mutánsok

    VálaszTörlés
  4. Hasonló :) Am. mindenki ezt a Haymitcheset mondta, akikkel eddig találkoztam :)

    VálaszTörlés
  5. Nekem is Haymitch lezúgása, Madge és a kitűző eredete, mutánsok számomra nagyon sokat jelentettek a viadal szörnyűségeinek elképzelésében és ezt a film nem érzekelteti.

    VálaszTörlés
  6. hát engem peeta erejének a bemutatása zavart a filmben,ha jól emlékszem a könyvben nem volt olyan jelenet a kiképző központban

    VálaszTörlés
  7. 1. Egyszerűen megérteni nem tudom miért jobb ha átkeresztelik Rutát Rue-ra.
    2. Hiányzott, hogy Peeta lábának sorsát nem mutatta meg a film. Szerintem fontos mérföldköve egy ember életének ha elveszíti egy lábát, sőt, ezzel még jobban be lehetett volna mutatni a könyvet nem ismerő filmezőknek, hogy a Viadal mégis milyen színvonalon pusztít.
    3. Nekem egy-két másodpercre is kellett volna látnom Lady kecskét. Otthonosabb lett volna a film, részletesebb.
    4. Kökörcsin macska feketén... Kökörcsin romlott tök színű!
    5. Cato mindentől megvédő kezeslábasának megmutatása is színes jelenete lett volna a végjátékos Viadal-momentumoknak.

    Ennyi aprósággal toldanám meg a Ti ötleteiteket, amikkel egyetértek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezeket akartam én is írni :D Amúgy legfőképpen nekem a Peetás hiányzott a legjobban. :/

      Törlés
    2. Azért hívják Rutát Rue-nak a filmben, mert az eredeti nyelvű könyvben Rue-ként szerepel. De amúgy jogos a kérdés, hogy a fordítónak miért kellett őt átnevezni..

      Törlés
    3. Szerintem azért maradt Rue és nem Ruta mert amikor a nagy kijelzőtáblára-ahol a kiválasztott nyerésének arányát mutatják-Rue van írva és akkor aki nem olvasta a filmet abban felmerült volna a kérdés hogy miért Rutának hívják mikor Rue van kiírva.
      Na mindegy ez az én véleményem de lehet hogy ennek a kérdésnek is megvan a saját magyarázata.

      Törlés
    4. Köszönöm Lou, ezt nem tudtam. :)

      Törlés
    5. Szerintem egyszerűen azért, mert, mint legtöbbször, a film fordítója nem olvasta a könyvet, így aztán nem volt tisztában vele, hogy a nevek egy részét lefordították... amúgy ez általában jellemző a könyvfeldolgozásokra, azért szoktak a versek is új (és sokkal bénább) fordításban szerepelni, stb. Szóval készüljetek lelkileg, hogy Apple Coin lesz a harmadik filmben. :D

      Törlés
  8. Nekem is Haymitch fejese, a mutánsok szemei és Madge hiányzott a legjobban. Meg esetleg még az, hogy a viadal végén nem mutatták őket a légpárnásban, pedig az egy elég jó jelenet, ahogy Katniss küzd Peetáért, nem akarja őt átadni az orvosoknak, ami azt bizonyítja, hogy nem teljesen közömbös iránta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja és az idióta Bőségszaru is baromira zavaró. Konkrétan egy szürkés-fekete házikó. Sosem tudtam, hogy hogy képzeljem el, de így biztos nem.

      Törlés
  9. -Haymitch fejese alap
    -az Avox történetet nagyon hiányoltam, pedig előbb láttam a filmet, mint hogy olvastam volna a könyvet
    -Katnis és Peeta kapcsolatának bonyolultság is hiányzott: a románc eljátszása, Peeta elkeseredettsége a végén, ami a Futótűz elejére hatással van stb
    -Peeta lába szerintem is elég nagy dolog már magában is, de a légpárnáson zajló dolgok miatt igazán jelentős számomra+ a Nagy Mészárláson is okoz majd ez nehézségeket
    + Madge karakterét kicsit hiányolom, de nem halok bele, és ugyanígy vagyok a mutánsos dologgal is

    VálaszTörlés
  10. Számomra a kitűzős változtatás volt a legzavaróbb, mert az annyira hülyeség lett, hogy röhögnöm kellett rajta. :D Ja, valószínű, hogy egy rongyos néni csak úgy a főhősnőnk kezébe nyom ingyen egy ilyen értékes ékszert...

    Amit hiányoltam én is, az a mutánsok egyénítése volt, az tényleg sokkal hátborzongatóbbá és érzelmileg hatásosabbá tette volna a végét. A többi változtatáson úgy végül is túl tudtam tenni magam.

    VálaszTörlés
  11. Az, hogy Peeta lábának amputálása kimaradt, és hogy nem szerepel a filmben Madge. Ameddig szünetet tartottam két könyv olvasása között, addig el is felejtettem mindkettőt, mert a filmben nincs benne. A filmet meg egyébként is csak akkor lehet értékelni, ha már olvasta valaki a könyvet. Egyébként meg nem érteni.

    VálaszTörlés
  12. Én csak az utolsó könyvet olvastam és az első két filmet láttam,úgyhogy nagy meglepetésként ért amikor a harmadik részben arra utaltak,hogy nincs meg Peeta egyik lába, mivel ez az első 2 filmben nem derült ki és a harmadik könyvben sem volt róla szó,hogy esetleg a kínzásnál veszítette el,de a hozzászólásokból viszont kikövetkeztettem,hogy még az 1 részben történt a dolog, csak a fimben nem említették, úgyhogy el kéne olvasnom az első két részt is , hogy teljes legyen a kép.

    VálaszTörlés
  13. Én a filmet láttam előbb és aztán olvastam a könyvet. Azon döbbentem meg a Futótűznél mikor a könyvben kiderül, hogy Rutáról a képet Peeta festette a földre. A filmben egyáltalán nem egyértelmű - végül is akárki festhette - és az sem derül ki Peetából festő lett. Pedig ez a rész Peetáról sokat elmond, és a film nem adja át.

    VálaszTörlés
  14. Én nagyon hiányoltam Haymitch viadalát:(
    Szerintem sokat elmond róla. Csoda, hogy ezt eddig senki sem mondta...

    VálaszTörlés
  15. Madge, Haymitch viadala...

    VálaszTörlés