2013. május 20., hétfő

Éhezők Viadala Kihívás, +10. nap: Van-e esély rá, hogy a jövőben a mi világunkban is bevezessék a Viadalt?

Biztosan Ti is találkoztatok már a Facebookon a "Kihívás-sorozatok" egy-egy darabjaival, például a 30 napos dal-kihívással vagy 100 napos film-kihívással, stb. Ennek a mintájára készült a 30 (illetve 31) napos Éhezők Viadala kihívás.

Egyébiránt az oldalsávba kikerült a rovat, aki utólag szeretne írni, egy kattintásra megkapja így az összes1 lefutott kérdést!
Örülök, hogy a rovat ilyen nagy népszerűségnek és érdeklődésnek örvend :)

Amint azt már írtam, túl vagyunk az Éhezők Viadala Kihívás hivatalos 30 (illetve 31) napján, ám merültek még fel bennem és Bennetek is olyan kérdések, amit megtárgyalnátok a többiekkel. Ezeket én összeírtam, és az elmúlt hetekben ezeket jártuk/járjuk körbe.

Úgy tűnik, még mindig került elő egy-két kérdés, ezek közül hozom most Brenda kérdését, aki azt firtatja, hogy szerintünk van-e rá esély, hogy nálunk is bevezessék a Viadalt különböző okok miatt, és ha igen, akkor ti hogyan reagálnátok?
 
Na, ez a kérdés azért - engem - üt. Mert én félek, hogy van annyira eltorzult a világunk, hogy van rá esély. Egy olyan világban, ahol egy-egy eszme fényében milliókat lehet legyilkolni, ott akár ezt is meg lehet csinálni. Illetve természetesen azért bízom benne, hogy nem. Hiszen ebben a világban azért vannak eszközök az összefogásra, kérdés persze, hogy mennyire élnek vele az emberek, de azért én azt gondolom, hogy egy hasonlónak a gondolatára óriási felháborodást keltene - kellene keltenie, és ki kellene, hogy álljanak ellene az emberek.
Első blikkre azért nem azt tudnám elképzelni, hogy ezt egy kormány kötelező jelleggel vezesse be, mint a könyvben, hanem inkább úgy, hogy egy valóságshow készülhet hasonló feltételekkel. Mivel az emberek (legalábbis akik ilyen műsorokba jelentkeznek) sokszor nagyon eltorzult értékrenddel rendelkeznek, nem tartanám elképzelhetetlennek, hogy lennének olyanok, akik önként jelentkeznének akár egy olyan műsorba is, aminek a végén csak egy maradna életben.
De remélem, csak én vagyok nagyon kiábrándult a televíziózás ezen ága miatt, és soha senkinek nem fog hasonló az eszébe jutni.
 
No, lehet írni a Ti gondolataitokat is!

15 megjegyzés:

  1. Hát én mindenképpen remélném hogy ilyet nem vezetnének be pláne nem úgy mint az Éhezők Viadalában 12 és 18 közötti gyerekekkel. Hát a valóságshowba tényleg lehet hogy lenne néhány őrült aki képes lenne jelentkezni de azért remélem hogy ez se történne meg.

    VálaszTörlés
  2. Én teljesen egyetértek veled Ancsi. Én is ilyen valóság show-ként tudnám elképzelni... először, de ugye ha valami beindul(mert van nézettsége,mert pénzt hoz, akármi) akkor az nehezen áll le és simán elfajulhat. És engem igazából ez az öljünk embereket más emberek szórakoztatására mindig egy kicsit a gladiátorokra emlékeztet, és ha akkor képesek voltak az emberek összegyűlni és szórakozni azon,hogy emberek gyilkolják egymást/állatokat/őket gyilkolják állatok akkor úgy gondolom most is képesek lennének rá, és persze mondhatjuk,hogy "hát az régen volt" meg "akkor még olyan barbárok voltak az emberek", de szerintem az alapvető emberi természet nem változik, szóval én simán el tudnék képzelni egy ilyen Éhezők Viadalás valóság show-t. A kérdés az,hogy mivé fajulna?

    VálaszTörlés
  3. Én is egy valóság show keretein belül tudonám elképzelni...egyelőre, mert ahogy Bogi írta könnyen elfajulhat. És, ha még a mostani viszonyok között nem is, de ki tudja mi lesz 50,100 stb év múlva.

    VálaszTörlés
  4. Szerintem egyre növekedik az esélye az ilyesmi ,játékoknak' hiszen ha belegondolunk egyre többen mennek külföldre, ez egy elég jó módja lenne hogy az embereket itthon tartsàk, mert a viadal által gazdagok lehetnek. Egyébként köszönöm hogy kiírtad :) (nem ide kapcsolódik de egy régebbi cikkedben említettél társkiadványokat. Azok magyar nyelven is vannak vagy lesznek? Előre is köszönöm a válaszodat :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem nagyon tudok róla, hogy lennének itthon Éhezők Viadala társkiadványok. A könyv kiadójának (Agave) képviselője legutóbb úgy tájékoztatott, hogy nem terveznek ilyeneket, a többi kiadót meg bevallom, nem kérdezgettem végig... Az Alkonyatnál szerencsésebb volt, hogy a Könyvmolyképzőnek jobban illeszkedett az ilyesmi a profiljába, ők kiadták legalább a Filmes Kalauzokat...

      Törlés
  5. Sajnos egyet kell értsek az előttem szólókkal. Elég horribilite, amik ma megeshetnek. :'(

    VálaszTörlés
  6. Én ezen sokszor szoktam gondolkodni... De mindig beleütközök abba hogy Magyarországon nem élünk annyian, hogy egy viadalt meg tudnánk szervezni (szerencsére). Meg hát melyik megye lenne az a megye ahol nem kell részt venniük a gyerekeknek... Budapest biztos hogy nem mert ott is vannak mondhatni "nyomornegyedek". Szóval én inkább ezt országok között tudnám elképzelni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a parlamentiek gyerekei? :)
      ha lenne viadal őket biztos nem küldenék be azok az ottani majmok :)

      Törlés
    2. Szerintem ilyen szempontból nincs különbség a gyerekek között. Vagy ha mégis úgy gondolod, hogy igen, akkor Collins tényleg erőteljesen a mi világunkból építkezett. Pedig szeretem azt remélni, hogy nem.

      Törlés
  7. Sajnos van rá esély, pár évtizeden belül is akár. A valóságshow fénykorát éljük, még mindig nem mentek ki a "divatból", és valószínűleg nem is fognak... Ilyen az emberi természet (persze kivételek azért akadnak).
    Politika? Szerintem egy ilyen valóságshow elindításához egy kereskedelmi csatorna kevés, kell lennie egy hatalmon lévő politikai erőnek is, amely legitimmé teszi azt.

    VálaszTörlés
  8. A mostani iskolarendszer is rendszeresen okozhat olyan stresszt, mint egy Aratás napi sorsolás, és az iskolai erőszaknak is van annyi áldozata, mint egy Viadalnak. A Viadal bevezetésének azért nincs semmi esélye, mert már benne vagyunk, csak még nem mindenki vette észre, de Collins pont ezért világosít fel. Mi csak abban dönthetünk, hogy a Kapitólium alattvalójához illően lelkesedünk a mindennapi propagandáért, vagy változtatunk a környezetünkön, ahogy azt alkalomadtán Katniss szokta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jujj, erre válaszolni akartam, nem tudom, olvasod-e még.

      Mert azért - közelről ismerve az iskolarendszert - én nem gondolnám, hogy az ott átélt stressz közelítene az Aratásnapihoz.
      A dolog összetett, és nem szeretnék részletekbe menni, de egyrészt magát a rendszert fentről nyomják minden résztvevő (értsd diák-tanár) nyakába, azonban egy-egy mikrokörnyezetben a tanártól jelentősen függ annak a stressznek a mértéke, aminek kiteszi a gyereket. És innentől kezdve azt gondolom, nagyon előítéletes dolog egy-egy rossz példa mentén ítélkezni.

      Törlés
    2. Indigósirály2013. május 23. 8:13

      Az igaz, hogy a Viadalt (még) nem vezették be a valóságban, de az emberek többsége még csak tudatában sincs annak, hogy milyen kemény diktatúrában élünk, és azt hiszi, szabadságban él. Talán csak az a bajom, hogy szabadnak születtem, ezért érzékenyebben reagálok az elnyomásra. Egyáltalán nem szükségszerű, hogy félelemben és stresszben éljünk, hogy félnünk kell az iskolában vagy a munkahelyen, a feleltetéstől vagy a munkanélküliségtől. Az se normális, hogy a tévében naponta több erőszakkal találkozunk, mint élőben egész életünkben. Mindezek a diktatúra fogásai, amivel elérik, hogy a mindennapi félelmeinkkel foglalkozzunk, és még csak ne is reménykedjünk a változásban. Collins regényeit azért tartom utópiának, mert ott az elnyomásban élők már lázadnak, míg a mai valóságban a legtöbbet szenvedők is lelkesen védik ezt a diktatúrát. Mindenesetre az ilyen rabszolgák nehezítették meg az életemet sok alkalommal. Még a legjobb szándékú tanárok se csökkentik az ötödére a tananyagot, pedig csak ennyi a használható része, a többi csak a diákok túlterhelését szolgálja. A valóságban a propaganda hatása hatékonyságban megfelel a vadászdarazsak mérgének hatásával Peetára, és sok más példát is felsorolhatunk arra, hogy Collins mennyire félelmetes pontossággal ábrázolja a világunkat. Beszéljünk róla? Régiek az emlékeim, de némelyik tanár tudott nekem olyan stresszt okozni, mit egy Aratás napi sorsolás.

      Törlés
    3. A válaszod elejével egyet tudok érteni.

      Az utolsó mondatoddal is akkor, ha szerepel a tanár szó előtt a némelyik, ahogy az ezúttal igen, egyébiránt viszont stressz kapcsán a "régiek az emlékeim"en van a lényeg. Nagyon OFF itt már, de a mai iskolának már semmi köze a régihez. Az egyes tanároknak pedig semmi ráhatása nincs a tananyagra, kiváltképp, ha érettségi tárgyról van szó.

      Törlés