2013. április 16., kedd

Az MTV elemzése a Futótűz előzeteséről

Kicsit vegyes érzésekkel hozom a cikket, mert szerintem mindenki kielemezte magának az előzetest, ugyanakkor meg azt is tudom, hogy ennek ellenére elolvasnátok a cikket, ha meglenne magyarul. Ahogyan én is. Szóval meglesz :) Viszont mivel tudom, hogy most vannak itt olyanok is, akik még nem olvasták a könyveket, a kedvükért szólok, hogy VIGYÁZAT, SPOILER!-es bejegyzés!!

Az Éhezők Viadala: Futótűz vasárnap, a 2013-as MTV Movie Awards-on kapott lángra, amikor Liam Hemsworth bemutatta a november 22-én bemutatásra kerülő film első előzetesét. Ez a közel két és fél perc pedig a disztópikus dráma bőségszaruja, amelyben a 11. körzetben való lázadástól Gale megkorbácsolásáig sok mindent láthattunk. Vegyük szemügyre közelebbről a kulcsfontosságú pillanatokat:


Egy nem-is-olyan-győzedelmes körút
Az előzetes a Győzelmi Körút 11. körzetben játszódó állomásával nyit, ahonnan az MTV ízelítője is származott: A polgármester bemutatja Katniss Everdeent (Jennifer Lawrence) és Peeta Mellarkot (Josh Hutcherson), akiket kísérőjük, Effie Trinket (Elizabeth Banks) terelget ki a Törvényszék épülete előtt felállított színpadra. És bár nem halljuk Katniss elismerő szavait, amelyeket Ruta és Thresh családjához intéz, látjuk mindennek tragikus, nem várt végkimenetelét, amikor a tömegben egy férfi bal kezének három ujját felemelve tiszteleg Katniss előtt, amellyel eléri, hogy golyót röpítsenek a fejébe. Haymitch azt tanácsolja Katnissnek, hogy vonja el az emberek figyelmét, a lány azonban nem tehet róla, hogy ő a szikra.


Az ellenség soraiban
Egyes szám első személyű történetvezetése által Suzanne Collins regénye lehetőséget biztosít arra, hogy belelássunk abba, mi és hogyan mozgatja Katnisst, arról azonban nem tudunk semmit, mi áll Snow elnök és kapitóliumi szövetségesei indítékainak hátterében. Szerencsénkre, az Éhezők Viadala rendezője, Gary Ross szélesített a látószögön, így beláthattunk Seneca Crane vezérlőtermébe, és így tesz Francis Lawrence is, aki az oroszlán barlangjába kalauzol el minket: nevezetesen egy olyan találkozóra, amelyen Snow elnök és az új Főjátékmester, Plutarch Havensbee vesznek részt. 
- Ő nem olyan, amilyennek hiszik, - mondja Snow Katnissről. - csak a saját magát akarja védeni, egyszerűen ennyi. A reményt jelenti az emberek számára, úgyhogy végezni kell vele.



- Szerintem is meg kell halnia, - mondja Havensbee - de a megfelelő helyen, a megfelelő időben. Katniss Everdeen szimbólum lett. Ne őt magát pusztítsuk el, csak a róla alkotott képet. Mutassuk meg az embereknek, hogy immár ő is közülünk való. Hadd higgyék azt. A végén annyira megutálják, hogy talán ők maguk ölik meg.

Vagyis így lesz Katniss az első számú közellenség.


Katniss a Kapitóliumban
Mégis Katnissnek meg kell szenvedni a következményeket. Így aztán ő és Peeta felveszik legszebb ruháikat és egy pazar ünneplés erejéig ellátogatnak a Kapitóliumba.
Kihúzni magatokat, és mosolyogni! - csicsergi nekik Effie.


Prim ígérete
A Futótűzben elkezdődik Katniss egykor félénk húgának (aki helyett Katniss önként jelentkezett az Éhezők Viadalára) fejlődése, amely a Kiválasztott utolsó fejezeteinek egyikében éri el csúcspontját.

- Megmentetted az életem. Esélyt adtál. - mondja Prim.
- Igen, hogy élhess. - szakítja félbe Katniss.
- Nem, hogy tehessek valamit. - helyesbíti Prim, utalván arra, hogy hamarosan áldozatot hoz majd, hogy segítsen Panem felszabadításában.


Lángokban a körzetek
Elkezd terjedni a hír, hogy felkelés tört ki a 8. körzetben (a könyv szerint Katniss ezt a polgármester házában tudja meg, amikor meglátja a véletlenül bekapcsolva felejtett TV-ben), és úgy tűnik, ennek jelképe a Fecsegőposzáta. Katniss otthoni társa, Gale (Hemsworth) megerősíti, hogy a körzetek a remény jelképét látják a lányban.


- Az emberek felnéznek rád, Katniss! -mondja Gale. - Lehetőséget adtál nekik. Már csak elég bátornak kell lenniük, hogy éljenek vele.

Katniss noszogatja Gale-t, hogy hagyják el a a 12. körzetet, ám a könyv olvasói tudják, hogy igazi tragédia csak a Nagy Mészárlás után történik.


Gale csókja
Collins Futótűz című regényének első oldalain Katniss rengeteg időt szán arra, hogy meggyőzze a a világot, hogy halálosan szerelmes Peetába - elvégre épp szerelmük késztette volna a párt arra, hogy kis híján öngyilkosságot kövessenek el az 74. Éhezők Viadalán, nem?
Noha Panem lakóinak nagy részével a bolondját járathatja, Snow elnök azonban nem hisz neki, miután Gale váratlanul megcsókolja Katnisst, amit valahogyan a kapitóliumi szemek is kifürkésznek.

És bár itt nem egy Alkonyatos szerelmi háromszögről van szó, mégis tette minden bizonnyal nehéz döntések elé állítja a lányt.


Katniss a sarkára áll
A Futótűz egyik legemlékezetesebb (ugyanakkor legszívszorítóbb) pillanata, amikor rájönnek, hogy Gale illegális kereskedelmet folytat és ezért az új Főbékeőr, Romulus Thread haragjával találja szemben magát. Katniss testével védi őt, amelynek során maga is megsérül. A könyvben Haymitch és Peeta kiállnak Katniss mellett, hogy megvédjék a lányt, a filmben azonban úgy tűnik, Katniss kiáll magáért, amikor közli a Főbékeőrrel, hogy "Csak lőjön."


Közeleg a Nagy Mészárlás
Az előzetes utolsó pillanatiban visszatérünk a Snow elnök és Plutarch Havensbee közötti megbeszélésre, amelynek következménye lesz majd a 75. évi Viadal koncepciója.

- Az egész fajtáját ki kellene irtani. - mondja Snow Katnissről.
- Az egész fajtáját? - kérdez vissza Havensbee.
- A többi győztest. Mert a lány miatt mind fenyegetést jelent. Mert miatta azt hiszik, legyőzhetetlenek.
Forrás: MTV




4 megjegyzés:

  1. amugy csak szerintem nez ki Katniss idosebbnek ? vagy ennyi ido eltelt azota :D :D :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, szerintem most nem lett annyira Katniss-es Jen, mint az első részben. Tartok ettől picit. :/

      Törlés
  2. szerintem egy picit jobban néz ki most mint az első részben :D de most jen elvileg másik filmen forgat szóval nem tom mien jeleneteket forgatnak még a futótűznek :)

    VálaszTörlés
  3. Én bízom az új rendezőben is!!

    VálaszTörlés