2013. március 20., szerda

Felnőhet-e a Futótűz filmváltozata a könyvhöz?

A témát a Yahoo Movies feszegeti cikkében:

Az első Éhezők Viadala film sikere után, amely csak a mozis jegyeladások során több, mint 600 millió dollárt keresett, a folytatás, az Éhezők Viadala: Futótűz sikere gyakorlatilag nem lehet kérdéses. Bár a producerek, a Lionsgate már azt is csalódásként fogják elkönyvelni, ha a ennek mozis bevétele bármivel is kevesebb lesz, mint a trilógia első részéé, nehéz elképzelni, hogy a film, amely általában is jó kritikát kapott, ráadásul hatalmas közönsége van, ne lenne majd sikeres. Különösen, hogy az első Éhezők Viadala film ilyen vészjóslóan fejeződött be. 

A könyv és a sorozat rajongóit azonban sokkal jobban érdekli a film minősége, semmint, hogy mekkora bevételt hoz. A stúdió pedig nyilván nem akarja elveszíteni közönségét, tekintve, hogy még két további film elkészítésével kívánja teljessé tenni a könyvtrilógiát. Egy dolog szintén elég biztosnak látszik, mégpedig az, hogy ha mind a négy film sikeres lesz, a Lionsgate fontolóra veszi majd újabb Éhezők Viadala filmek készítését.

Így aztán érdekes lesz látni, hogy a Futótűz készítői hogyan közelítik meg a könyvet. A trilógia második kötete ugyanis nagyon sok rajongó kedvence. Ez azonban filmes szempontból további problémákat vet fel. Anélkül, hogy izgalmas részleteket árulnánk el azoknak, akik nem olvasták a könyvet, az Éhezők Viadala trilógia második kötetének története a legtöményebb a három közül, ráadásul rengeteg csavar és váratlan fordulat van benne. Néhány központi karakter jellemfejlődésének lényege is ezen regény alatt zajlik, ami a könyvnek fontos eleme, alapvető szerepet játszik a csavaros, mégis izgalmas történet során, amely aztán egy hatalmas csúcspontban teljesedik ki. Röviden, a regény minden alkotóeleme tökéletesen illeszkedik egymáshoz, amely által egy olyan egész jön létre, ami megfogja az olvasót és ami tartalmas, mégis teljes egész.

Amikor a készítők ezt széles vászonra adaptálják, a legnagyobb probléma az, hogy szembe kell nézniük azzal, hogy hogyan tegyenek bele mindent egyetlen filmbe. Hiszen az már eldöntött tény, hogy a sorozat harmadik kötete, a Kiválasztott kerül két részben bemutatásra, amelynek következménye, hogy a Futótűz, akár csak az első rész, önálló egység, amelyet egy részben mutatnak majd be. Vagyis az a kérdés, hogy a könyvnek mekkora részét lehet bemutatni egy játékfilmben anélkül, hogy az túl hosszú és nehézkes legyen, ugyanakkor megtartsa a könyv erejét, összefüggéseit és sajátosságait?

Minden bizonnyal ez egy nehéz feladat. Az a tény, hogy az első film rendezője, Gary Ross átadta másnak a film elkészítésének jogát, mondván, hogy nem kapott annyi időt, amennyit szeretett volna, azért a rajongókra is tartozik. De meglátjuk. A puding próbája az evés.

14 megjegyzés:

  1. Nagyon jó kis cikk volt, arra vagyok kíváncsi, hogy milyen további Éhezők Viadala filmet készítenének :O

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, ezt akartam kérdezni, hogy az a félmondat csak nekem tűnt fel? :O
      Igen, ez számomra sem világos, én nem fogadnék újabb Éhezők Viadala filmekre.

      Törlés
    2. Pedig jó lenne ha ők legalább folytatnák a trilógiát a filmvásznon. Remélem ha csinálnak később (amit kétlek) olyan jelenetek is lesznek benne mint a rajongói novellában vagy olyanok amik jobban mutatják meg Gale vagy Peeta szemszögéből a történetet.

      Törlés
    3. Az a baj, hogy, ha folytatják is, könyv alap nélkül nagy eséllyel lesz elcsépelt, és a legkevésbé sem méltó a könyvekhez. Nem biztos, de én nem kockáztatnék:S

      Törlés
  2. Na igen.. a 2. nekem is a kedvencem.. ellentétben a 3.-kal... Remélem jó lesz :D
    Igen az a félmondat nekem is szemet szúrt.. hát roppant érdekes lenne..de én kizártnak tartom, hogy az is olyan sikeres legyen, mint az eredeti.. :)

    VálaszTörlés
  3. Jaj, ne már :/ Remélem, hogy ez is csak olyan pletyka, mint az Alkonyatnál volt...
    Akkor esetleg jöhetnének új filmek, ha Collins folytatná a történetet, de erre nem látok semmi esélyt.

    VálaszTörlés
  4. persze hogy nem lennének olyan sikeresek a különálló filmek de én igennel szavazok.
    nekem az lenne a legjobb ha nem éhezők viadala néven futna és akár katnissék életét mutatná be a forradalom után mert azért biztos hogy érdekes lenne. vagy akár finnick élete a futóűz előtt :D

    VálaszTörlés
  5. Abban majdnem biztos vagyok, hogy még nagyobb bevétel várható a filmtől, mint az első résztől, már csak azért is, mert ugye sokan megszerették azóta a sorozatot, akik esetleg A Éhezők Viadalát még nem moziban nézték.

    Nem, Ancsi, nekem is mindjárt kiugrott a szemem, amikor megláttam a folytatásokról szóló részt... hát, én csak akkor örülnék neki, ha Collins írna további regényeket, és az alapján készülnének... de nem hiszem, hogy ez benne lenne a pakliban, anyagilag mindenesetre nincs rászorulva, szóval szerintem csak akkor fogja megcsinálni, ha célja is van vele.

    Amúgy nem tudom, miért van mindenki annyira lehalva attól, hogy milyen nehéz ezekből a könyvekből filmet csinálni. Szerintem épp hogy nem az, eleve csak háromszáz oldal mindegyik kötet, és cselekményes, a kétszer ilyen hosszú HP-ket is megcsinálták egy filmbe (mondjuk, olyanok is lettek, de ez részletkérdés), és sokkal nehezebb dolguk is lehetne tartalom szempontjából is. :) Persze, ez csak az én véleményem. Mindenesetre kíváncsi vagyok, mit fognak vele kezdeni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem azért vannak félelmeim a Futótűz kapcsán. Én reálisnak érzem azt a problémát, hogy hosszú, cselekményes, fordulatos. Mondjuk, ha jól csinálják, a győzelmi körutat vágják meg. Meg kicsit az Arénát tán.

      És ne feledjük, milyen hektikusan indultak az előkészületek. És engem aggaszt, hogy még mindig forgatják. Hova már? Túl vagyunk a fél éven. Oké, ebből vegyünk le 2 hónapot, mert dec. 20. és febr. 24. között szünet volt, de mit kell még 6(!!) hétig forgatni egy olyan filmen, amit elviekben már decemberben be akartak fejezni?
      Ha pedig a Kiválasztottat tényleg elkezdik forgatni nyáron, mikor készül el az utómunka?

      Attól nem félek mondjuk, hogy nézhetetlen lesz, és az is biztos, hogy a premiert most is sokan megnézik, itt a bevételkiesést az okozhatja, hogy ha nem lesz jó a film, sokan nem mennek el megnézni többedjére, mert az első film bevételében vastagon benne volt, hogy sokan többször megnézték (én is kétszer, bár az Alkonyat filmeket volt, hogy háromszor is ;).

      Szóval nem tudom. Szerintem valahol jogosak az aggodalmak, ugyanakkor meg jókat is hallani a készülő filmről, szóval ambivalens érzéseim vannak. Meglátjuk. :)

      Törlés
    2. Tényleg érdekes, hogy miért forgatnak eddig. Én már komolyan elgondolkodtam, hogy ide-oda betűzdelt plusz jeleneteket vesznek: több körcikk eseményeit az arénából, vagy azt amikor Peeta-t és Johanna-t elviszik a Kapitóliumiak.

      Törlés
    3. Peeta - szerintem - már nem forgat. Ő ugyanis Panamán van, és új filmjét a Paradise Lost-ot forgatja. Fogalmam sincs (mert nincs hír róla), mi forog ebben a plusz 4 hetes időszakban.

      Törlés
    4. Izé, Josh. Kicsit lehet, készen vagyok ;)

      Törlés
    5. Végül is ha Josh ott van Peeta is ott van :D
      Viszont ezt nem tudtam. Hát akkor viszont tényleg nem értem. Na mindegy.

      Törlés
    6. Ancsi: Engem csak az zavar, hogy szerintem indokolatlanul sokszor hozzák fel, hogy a könyvet milyen nehéz filmesíteni. :D Ennél vannak sokkal nehezebben feldolgozható könyvek is, szóval ne takarózzanak ezzel a kifogással, tessék dolgozni! A többi aggályod teljesen jogos, én is osztozok benne. Bár én pont ugyanannyi mozibevételt fogok hozni, mert az első részt is csak egyszer láttam. :D

      Amúgy személy szerint legjobban a rendezőváltástól félek, bár a Legenda vagyok alapján Francis Lawrence megbirkózik a világvégés témával. :) Hát majd elválik. Egyébként mindentől függetlenül szerintem lehetnek olyan jelenetek, amiket a könyvben nem láttunk, mert kevesebb időt vesz el, és hatásosabb, ha látjuk a dolgokat annál, mintha csak Katnissnek mesélnék.

      Törlés