2013. március 3., vasárnap

Éhezők Viadala Kihívás, 11. nap: Valami, amit utálsz a sorozatban


Biztosan Ti is találkoztatok már a Facebookon a "Kihívás-sorozatok" egy-egy darabjaival, például a 30 napos dal-kihívással vagy 100 napos film-kihívással, stb. Ennek a mintájára készült a 30 (illetve 31) napos  Éhezők Viadala kihívás.

Egyébiránt az oldalsávba kikerült a rovat, aki utólag szeretne írni, egy kattintásra megkapja így az összes lefutott kérdést!
Örülök, hogy a rovat ilyen nagy népszerűségnek és érdeklődésnek örvend :)


Na, kivételesen egy egészen könnyű kérdés: ha valamit utálok a sorozatban, akkor az a vége. És most nem is Katniss választására szeretném kihegyezni a választ, mert azért én is úgy gondolom, hogy lehetett volna sokkal reménytelibb, jobb, kerekebb befejezést írni számára Peetával együtt is. Hanem úgy általában. Gondolom, abban egyetértünk, hogy a harmadik kötetben a "katarzis" felé vezető úton túl sok mindenkit veszítünk el - értelmetlenül. Főszereplők halála pedig eleve érzékenyen érinti és megviseli az embert. Amikor ilyen különösen kedvelt karakterekről van szó, ráadásul nem is egyről (!!), akkor pedig ez az érzés hatványozódik. Ehhez hozzáadódik az, hogy nekem olyan szétcsúszó az a rész, amikor Katniss be van zárva, kárt akar tenni magában a Coin elleni merényletét követően. Aztán elengedik, de nem azért, amit vártam: nem mondják ki, hogy Coin épp olyan veszélyes diktátorrá vált volna, mint Snow volt, hanem Katniss elmeállapotára hivatkoznak. 
És igazából az epilógussal sem vagyok kibékülve. Az egy dolog, amit már többször leírtunk, hogy Gale története is megérdemelt volna egy kerek lezárást. Nem tudjuk meg, hogyan került a második körzetbe, és ha röviden is, én belepillantottam volna az ő életébe is. Legalább, hogy tényleg megbocsát neki Katniss és ő is megtalálja azt a lányt, akivel le tudja élni az életét. Esetleg még Johannával is összehozhatták volna. 
De Katniss és Peeta jövője sem teljesen megnyugtató és reménykeltő, pedig örömmel olvasom boldogságukat, hogy Peeta eléri, hogy Katniss szüljön két gyereket. Mégis az utolsó sorokból sem a békés jövő reménye sugárzik, hanem az, hogy a múlt megváltoztathatatlan, amely örökké meghatározza az ember jövőjét. Lehet, hogy ez az életszerű, és sokszor említettem, hogy szeretem a könyv életszerűségét, mégis én szeretek úgy letenni egy könyvet, hogy abban el vannak varrva a szálak, és megnyugtató a hősök jövője. Ezt nem teljesen kapom meg a sorozattól, így az utolsó fejezeteket nem-és-nem tudom megszeretni. 

Valami ilyesmi kép jobban esne:

Forrás: Tumblr

15 megjegyzés:

  1. Nálam Finn halála kiveri a biztosítékot! :(

    VálaszTörlés
  2. Igen nekem is ez a befejezés valahogy nagyon fura... meghal Prim amit igazából nem nagyon értek mi értelme miért nem maradhatna szegény életben. Finnick is meghal, Gale pedig ott marad a 2. körzetbe tehát így Katniss szinte minden szerttjét elveszíti. Az Epilógus nekem egyáltalán nem "happy end"-es és igen Ancsi szerintem is befejezhették volna jobban ezt az egészet...

    VálaszTörlés
  3. Nekem is a 3. könyv befejezése, ami nem tetszik. Finnick halálával kezdődik és onnantól végig. Értem én, hogy háború van, és nyilván sok a veszteség, de Prim halála (és a többi gyereké) értelmetlen. Így olyan, mintha nem is lett volna értelme annak, amit eddig Katniss tett. Aztán a Gale szállal sem vagyok megelégedve, meg az epilógussal sem. Néha az az érzésem, hogy Collins, a Finnick halála előtti résznél elment valahova, és a férje vagy valaki más fejezte be a könyvet :/ Annyira más onnantól...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem pont ez Prim halálának az értelme. Hogy igazából miatta indult el minden, és végül Katnissnek mégsem sikerül megmentenie őt, ezáltal az ő személyes aspektusából tulajdonképpen minden amit tett, értelmetlenné válik.

      Nekem tetszett ilyen szempontból a befejezés, én látom benne a művészi szándékot, és szerintem bátor dolog volt, hogy nem írta azért pozitívabbra a végét, mert ez elvileg egy kamaszoknak szóló könyv, stb. Sőt, én akkor lettem volna csalódott, ha ennél pozitívabb befejezést kapunk (jó, a sorozatos szereplőhalálokat leszámítva), mert az alapján, amin a szereplők keresztülmentek a sorozatban, nem lett volna hiteles, ha túlságosan rendbe jön minden. Én inkább ilyenformán pozitívnak érzem a végkifejletet, mert tényleg, igen, a múltunk meghatároz minket, és lehetnek olyan tragédiák az ember életében, amit sosem fog teljesen kiheverni, de ettől még sikerülhet felépíteni egy normális és működő életet.

      Persze nyilván még elégedettebb lettem volna, ha pozitívabb a végkifejlet, de bennem nincsenek indulatok emiatt.

      Törlés
  4. Ami nekem nem tetszett a könyvben, az a szerelmi háromszög témája. :D Egyébként sem vagyok egy nagy romantika-rajongó, szívesen olvasom a jól megírt szerelmi szálakat, de ha nincs egy regényben egy sem, attól én még tudom szeretni. Mondjuk megértem én, miért nem tudott Katniss dönteni a két fiú között, és igazából még pont elviselhető mértékben foglalkoztatta ez a gondolat, de a második részben nekem mégis egy kicsit sok (és idegesítő) volt helyenként.

    Azért a jelenségért meg kifejezetten haragszom, hogy a sorozat sikerén felbuzdult írók már majdnem mind úgy gondolják, hogy csak szerelmi háromszöggel lehet jó disztópiát írni... és általában elszúrják. Persze ez nem Collins hibája, de továbbra is ez az az aspektusa a regénynek, amit a legkevésbé tudok értékelni.

    VálaszTörlés
  5. (Na, olyan nehezen indultak be a válaszok, hogy azt hittem, nem mozgat meg a téma senkit. Persze mondjuk, megértem, ha inkább kinn vagyunk/vagytok sokan a szabad levegőn, végre itt a tavaz :)))

    VálaszTörlés
  6. Azt nem szeretem a könyvekben, amikor az utolsó fejezet előtt ugrunk x évet. Itt az epilógusra is 20 évet előrelépünk és 1,5 oldalban lezárja a könyvet. Bennem az ilyen befejezések iszonyatos hiányérzetet hagynak. Olyan érzést kelt, mintha kényszerítették volna az írót a történet elvarrására. Kíváncsi lennék, hogy mi lett a többiekkel, pl. Katniss anyukája hogy bírta ki egyedül a 4. körzetbe vagy Annie-vel együtt próbáltak túllépni a múltban történteken?

    VálaszTörlés
  7. azt uálom hogy vége ...

    VálaszTörlés
  8. A trilógia úgy tökéletes, ahogy van, hiszen nemcsak a pillanatnyi állapotunk leírását találjuk benne, hanem a rendbehozás szempontjait is átgondolhatjuk. Igazi, pont most aktuális, rendszerváltásra felkészítő regények ezek, ezért csak azoknak okozhatnak csalódást, akik romantikus, happy end-es befejezést vártak.
    Számomra hiányoznak a regényekből azok a rabszolgatömegek, akik a minimális éhbérért cserébe foggal-körömmel ragaszkodnak a diktatúra fennmaradásához, és másokat is erre kényszerítenek. A valóságban nekem nem volt problémám a diktatúrákkal, viszont az ilyen rabszolgák hosszú ideig alaposan megnehezítették az életemet. Vigyázni kell az ilyen rabszolgákkal, hiszen a valóságban rajtuk alapulnak a diktatúrák.
    Még valami, amit jó tudni: bármilyen súlyos trauma ér valakit, ez teljes mértékben feldolgozható, és nem kellenek hozzá évtizedek. Az igaz, hogy nemcsak a szándék kell hozzá, hanem a hozzáértő segítség is. Ez igen ritka, ezért nem hibáztatom az írónőt, hogy nem hallott róla.

    VálaszTörlés
  9. A végét! Nem amiatt, hogy nem igazi happy end, az túlságosan elütne az egész történettől, hanem az, hogy nekem is maradtak lyukak, nem befejezett részek, ami miatt folyamatosan azt érzem, mintha még mindig nem fejeztem volna be. Mindig itt lesz bennem ez az üresség, kérdőjel, ami borzasztóan frusztráló és ez beleront az élménybe.

    VálaszTörlés
  10. Úgy látom , mindenkinek a végével van kifogása...és ebben tökéletesen egyetértek. A vége szerintem nagyon összecsapott lett... Gale-ről, Johannáról és a többiekről nem tudunk meg semmit. És ez roppant idegesítő.. és az is idegesít, hogy Katniss nem mondja ki, hogy szereti Peetát... csak annyit nyög ki, hogy igaz... de akkor sem mondja ki... ami engem roppant mód dühít. :@

    VálaszTörlés
  11. Van egy dolog, ami átvonul az egész trilógián, ez pedig nem más, mint Katniss önemésztő rágódása. Persze néha komoly témákról agyalt, de néha meg annyira untam a saját magában lejátszódó utálkozást, hogy csak na.
    Egyébként a 3. kötet azon részeit nem szeretem, amikor lent vannak a föld alatt és kb. nem történik semmi...legalábbis nem sok minden maradt meg az emlékezetemben. Aztán jön a bombázás és megint átfordul semmittevésbe az egész.

    VálaszTörlés
  12. Az értelmetlen halálokat: Ruta, Finnick és Prim.

    VálaszTörlés