2013. február 9., szombat

Rajongói novella: Megbocsátás...

"Tudom, hogy nincs jogom így érezni, de egyre rosszabbul érzem magam tőle. Mert ebben a pillanatban értem meg, hogy még mindig szeretem őt, bár már évek óta sejtettem. Nem akartam, hogy fájjon, hogy látom, milyen boldog, de belenézek tiszta, szürke szemeibe, és óvatos mosolyra húzza ajkát..."


Gale elindul tehát, hogy bocsánatot kérjen Katnisstől...


Leszállok a vonatról, és mély lélegzetet veszek. A szén ismerős illatát még mindig érezni a levegőben, beleitta magát a környezetbe. Ez az otthonom, a jó öreg otthon, amelyet lebombáztak, majd azóta újjáépítettek, még mindig ugyanaz a régi 12. körzet volt. Még mindig ugyanazok a fák és hegyek veszik körül a helyet, és bár a régi, körzetet körülvevő kerítés már nincs meg, emlékszem, amikor egy másik életben arról álmodoztam, hogy elmenekülök a hegyekbe és szabadon élek ott.

Hátat fordítok a vidéknek és a városban kezdek sétálgatni. Összeszorul a gyomrom, amikor a falu főterére érek, ahol egyszer azt kívántam, bárcsak meghalnék a korbácsolás során. Mennyi fájdalmat megspórolhattam volna, ha akkor meghalok. Mintha újra gyomorszájon vágnának, amikor elhaladok a pékség előtt, ahonnan fények áradnak és érezni a sülő kenyér friss illatát. Bár nem a szőke pékfiú van itt. Gondoltam, hogy nem lesz itt. A háború benne is súlyos sebeket ejtett, és perverz módon kicsit meg is nyugszom ettől.

A Győztesek faluja felé folytatom utamat, ahol ösztönösen tudom majd, hol lakik [Katniss], hogy rajta tarthassa a szemét Haymitchen. Nem tudom, mit fogok majd mondani neki. Az, hogy "Sajnálom!", nem tűnik helyénvalónak. Ez kevés, és nem is érzékelteti a mardosó bűntudatnak azt a mélységét, amit érzek, amiért megöltem a húgát és még sokakat másokat. Tudom, hogy nem bocsátott meg nekem, és valószínűleg sohase fog, de akkor is látnom kell, hogy jól van.

A bejárati ajtó felé nyúlok, amikor észreveszem a primulákat a ház oldalában. Ettől aztán még rosszabbul érzem magam, mint eddig. Ott állok egy pillanatig, emelem a kezem, hogy bekopogjak, amikor valami megragadja a figyelmemet. Az ablakon át egy barna hajú kislányt látok, két befont copfja verdesi hátát, amint beszalad a szobába és a díványra veti magát. Egy szőke férfi kergeti nevetve, csakis Peeta lehet. Karjai közé kapja a kuncogó kislányt, és puszikkal halmozza el.

Ernyedten engedem le a kezem a sokk hatására. Nem gondoltam volna, hogy vissza fog térni ide, soha nem gondoltam volna, hogy felépül a Kapitólium kínzásai után. De itt van. És nyilván Katniss miatt jött vissza. Mindig ott volt mellette, amikor én nem. Hisz az igaz szerelem mindent legyőz, gondolom rosszindulatúan. Megfordulok és lesietek a lépcsőn, undort érzek és dühöt, és semmi másra nem vágyom, minthogy elmenjek erről az utálatos helyről.

Ekkor azonban meghallom a hangot a hátam mögött, amelyet még annyi év után sem tudok elfelejteni.
- Gale? - kérdezi Katniss. Az jár az eszembe, hogy folytatom utamat el innen, de nem vagyok elég erős, meg kell fordulnom, hogy még egyszer, utoljára láthassam őt. Katniss a ház bejáratánál áll, és majdnem pontosan úgy néz ki, ahogyan emlékeztem rá - rémült, mégis szép, barna haja pedig a védjegyévé vált fonatban. Azelőtt azonban nem volt ilyen nagy a hasa. Ettől megint még rosszabbul érzem magam, és nem tudom megállni, hogy ne lássam őket magam előtt Peetával. Hiszen Peeta megpróbálta megölni őt. Nem gondoltam volna, hogy túlteszik ezen magukat. De megtették. Legalábbis kétszer minden bizonnyal.

Tudom, hogy nincs jogom így érezni, de ettől még rosszabbul érzem magam. Mert ebben a pillanatban értem meg, hogy még mindig szeretem őt, bár már évek óta sejtettem. Mindig azt mondogattam magamnak, hogy csak azért akarok ideutazni, hogy lássam, és végül ez igaz is volt. Látni akartam, hogy jól van, ugyanakkor legbelül mélyen abban reménykedtem, hogy van egy utolsó, apró esélyem, hogy megbocsáson, és újra együtt lehessünk.

Ezek a gondolatok kavarognak a fejemben, meg akarok fordulni, és elmenni innen, hogy ne érezzem a fájdalmat, hogy látom, milyen boldog vele, de a lábaim csak a lépcső aljáig visznek. Felnézek tiszta, szürke szemeibe, és óvatos mosolyra húzza ajkát.
- Gondoltam, hogy meg foglak ismerni.

- Itt jártam a környéken - mondom mogorván. Soha nem bántam jól az érzésekkel, de Katniss tisztában van ezzel. A mai napig jobban ismer engem, mint bárki más a világon.

Félreáll és barlangszerű lakásuk felé mutat:
- Bejössz? - Valahonnan mögüle felhangzik egy "Itt jön a csiklandozó szörny!" kiáltás, majd az azt követő kuncogás és sikítás, amint a kislány apukájával játszik, oda sem figyelve a szomorú, megtört férfire, aki az ő napsütötte világukon kívül áll.

Megrázom a fejem. - Nem, én csak... látnom kellett téged. Azt akartam, hogy tudd, mennyire sajnálom. - A szavak még mindig kevésnek bizonyulnak, mégis remélem, hogy megérti, ez minden amit adhatok, hogy erre nincsenek szavak. Katniss nem válaszol, majd pár percnyi csönd után már biztos vagyok benne, hogy soha nem is fog megbocsátani. És miért is tenné? Tönkretettem az életét.

- Egyébként nagyon szép kislány. És gratulálok - mondom, hatalmas, gömbölyű pocakjára mutatva, mielőtt hátat fordítanék a lánynak, akit még mindig szeretek. Újabb pár percnyi csönd után lehajtom fejem, majd...

- Már régen megbocsátottam neked, Gale. - mondja Katniss, mire visszanézek, épp időben, hogy lássam rám vetett szomorú mosolyát mielőtt bezárja az ajtót.
Forrás: Fanfiction.net

16 megjegyzés:

  1. Én elég kritikus alkat vagyok, de ez a novella valami elképesztően gyönyörű volt. Esküszöm, kedvem támadt sírni a sorokat olvasva... Fantasztikus, de mégis szívfacsaró.

    Gratulálok a fordításhoz! :) Örülök, hogy olvashattam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát engem is megviselt jól, Gale fanként.
      De olyat meg nem akartam fordítani, ami ellentmond a könyvnek...

      Annak viszont örülök, ha tetszett a fordítás :)

      Törlés
  2. Ez tényleg szép..és még a stílus is hasonlít az eredetihez.. Én Peeta-fan vagyok, de mégis azt kell, hogy mondjam, örülök,hogy Gale "újra felbukkant", ha már ezt Collins nem tette meg.. -.- (és boldogsággal tölt el, hogy Peeta még mindig édes, és jó apa :) ) Na ez már jó vége lett vna a történetnek. Nagy pacsi az írónak (na és a fordítónak) !!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól sikerült. És jó lett volna ha ez benne van a könyvben... Mert Gale csak úgy eltűnik, és nekem a vége olyan hirtelen zárul le... Még egyszer gratula az írónak!

    VálaszTörlés
  4. ez egy igazán jó történet, nagyon tetszett, és bár a Peeta oldalhoz tartozom teljesen át tudtam érezni, ami nálam elég ritka... gratula az íronak és Ancsinak! köszi a fordítást!:))

    VálaszTörlés
  5. Aranyos és átélhető (bár én is Peeta-fan vagy, de azért gondolkodtam már valami megfelelőbb lezárásra Gale számára is, mert nekem is oylan kurtán-furcsán zárult le az ő története) , összességében jó lett a fordítás is, bár akad benne pár szóismétlés meg baki, ha gondolod, kiírom őket.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon tetszett ez a novella, köszi a fordítást. Nagyon lehangoló végig és, ezért nagyon is illik a hangulata az eredeti könyvekhez :(
    Gale története valóban megérdemelt volna egy normális lezárást, mert egyáltalán nem voltam elégedett a 3. könyvben levővel, de ez a fic kárpótol minket valamennyire.

    Ancsi, Te mindig olyan jó ízléssel választod ki a lefordítandó ficeket az oldalra :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ááá, ez inkább mázli. :) Meg annyi, hogy ha nem tetszene, nem tenném ki.
      Azt pedig szintén ne felejtsük el, hogy a legelsőt nem is én találtam. Azért Eszternek lehettünk hálásak :)

      Törlés
  7. Az eddigi egyik legjobb, szomorú, de szép! :)

    VálaszTörlés
  8. Egyébként, ha ezt a novellát, és nem az alaptörténetet nézzük, akkor nagyon jó. Csak hát én még csak a második részt fejeztem be, és fogalmam sem volt arról, hogy milyen fordulatok következhetnek még. De komolyan. Már megint nem értem, hogy miért kell ilyen depresszióssá tenni a regényt.

    VálaszTörlés
  9. Nekem az lenne a kérdésem, hogy a könyvben kiderül, hogy Gale a felelős Prim halæláért?
    Még nem olvastam a könyvet, de tervben van, hogy elkérem nagymamámtól. Csak a filmeket láttam nemrég.
    Egyébként nagyon jó a blog Ancsi, kérlek folytasd, már majdnem mindent elolvastam :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Utalás van rá, higy ugyanaz a "trükk" okozta Prim halálát, amit Gale korábban felvet.

      A blog folytatását immáron nem tudom ígérni, mert vége a jelenségnek és az a körüli felhajtásnak, kb. három cikkem van még, amit ki tudok tenni.

      Törlés
  10. Köszi a választ! Igen, felhajtás már nincs, cikkek is egyre kevésbé... de mi a helyzet a funfic-kel? Ha beleszaladsz még valami jóba azt kiteszed a későbbiekben is?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van tervben, de biztos nem mostanában. Majd talán nyáron, ha jobban lesz időm.

      Törlés