2013. február 18., hétfő

Éhezők Viadala Kihívás, 5. nap: Melyik a kedvenc csatajeleneted?


Biztosan Ti is találkoztatok már a Facebookon a "Kihívás-sorozatok" egy-egy darabjaival, például a 30 napos dal-kihívással vagy 100 napos film-kihívással, stb. Ennek a mintájára készült a 30 (illetve 31) napos  Éhezők Viadala kihívás.

A rovat felbukkanásának gyakorisága változó lesz, de most így kettő után azt látom, hogy ez a kb kétnaponkénti gyakoriság működik, de ezt sem szeretném mereven kezelni. Továbbra is szeretném összeegyeztetni az egyéb hírekkel, vagyis, ha van miről írni, nem fogom napi sokadik bejegyzésként hozni, viszont ha lankadnak a hírek, akkor mégis legyen miről beszélgetni.

Egyébiránt az oldalsávba kikerült a rovat, aki utólag szeretne írni, egy kattintásra megkapja így az összes lefutott kérdést!


Na, tudom, hogy már mindenki várta, hogy kicsit eltávolodjunk a karakterektől, és ha vissza is térünk még hozzájuk, jólesik egy szusszanásnyi szünet, amikor végre másról is beszélhetünk.
Csata/akciójelenetből akad bőven a sorozatban, bár nálam az a helyzet, hogy nem ezeket kedvelem benne leginkább. De ha már választani kell, akkor mindenképp egy olyan ugrik nekem az első helyre, amire NEM számítottam: mert nem lepett meg az első részben a Clove-Katniss csata, vagy a Cato-s végkifejlet, mindkét esetben sejteni lehetett, hogy lesz valami. Nyilván a harmadik kötet előrehaladása során is sok ilyen van, és a másodikban is az Arénában: mégis, amikor a végefelé Katnisst és Johannát leküldik a tengerhez, hogy letekercseljék azt a huzalt, és Johanna késsel támad Katnissre, (amikor ki akarja vágni belőle a nyomkövetőt), bevallom, kicsit váratlanul ért, ezzel a lehető legjobb hatást elérve.

De idézem is inkább, mire gondolok:

"Azonnal látjuk, hogy valami gáz van. Összenézünk, látom Johanna tekintetén, hogy ugyanarra gondolunk. Valaki feljebb a dombon elvágta a huzalt. És bármelyik pillanatban ránk ronthat.Kiszabadítom a kezemet az összegabalyodott huzalból, és már éppen előhúznék egy nyílvesszőt, amikor a fémhenger a fejemnek csapódik. Aztán arra eszmélek, hogy hanyatt fekszem a földön az indák között, és iszonyatosan nyilall a bal halántékom. Valami történt a szememmel is. Elhomályosul a látásom, aztán kiélesedik, és az égen lebegő két holdkorong egybeolvad. Alig kapok levegőt, és meglátom, hogy Johanna a mellkasomon ül, és a térdével a földre szorítja a vállamat.Éles fájdalom hasít a bal alkaromba. Szabadulni próbálok, de túl kába vagyok. Ha jól látom, Johanna beleszúrja a kését a karomba, és megforgatja benne. Pokoli fájdalmat érzek, mintha kihasadna egy darab a húsomból, aztán valami melegség fut le a csuklómig, és tölti meg tenyerem. Johanna végigvágja a késével a karomat, és a vérem az arcomba fröccsen."
Az idézet Suzanne Collins: Futótűz című regényéből származik. Fordította: Totth Benedek

Tudom, hogy ez igazából nem is volt harc, ha úgy vesszük, mégis ott és akkor annak tűnt, és jól ki volt találva. Viszont sok jó akció- és harcjelenet van még a sorozatban, kíváncsian olvasom, Nektek melyek a kedvenceitek :)

A chatben emlegetett holland cikk fordítása pedig holnap jön, titkon bízom benne, hogy még többet fordítanak le belőle a kintiek angolra, de már az is egész kezelhető, ami eddig megvan...

21 megjegyzés:

  1. Hmm.. úgy látom, vmiért nem tette közé a bejegyzésem..de nem baj, leírom még egyszer.. szóval ha ti látnátok az előzőt, akkor sorry az ismétlésért..

    Na szóval nekem az a kedvencem, amikor Gale-lel a (nem tudom hanyadik körzetben) lelövik az íjakkal a légpárnásokat a 3. kötetben.

    (Csakhogy Peeta ki ne maradjon: A második kötet végén, amikor Katniss Peeta nevét kiabálja, hogy magához vonzza a többieket, és Peeta a Katniss nevét ordítja..és aztán robban az erőtér..azért az is izgalmakban gazdag jelenet volt. :D )

    VálaszTörlés
  2. Nekem is a második kötet vége volt a leghangsúlyosabb élményem ilyen szempontból... onnantól kezdve, amit te írtál, Ancsi, úgy pörögnek az események, hogy bennem is teljesen túlpezsgett az adrenalin, mintha én is ott rohangáltam volna a dzsungelben az életemért.

    Meg nekem nagyon tetszett az a jelenet is, amikor az első rész végén Katniss és Peeta legyőzik Catot. Jó, ketten volt egy ellen, de engem meglepett Peeta lélekjelenléte, amivel sikerült rámutatnia az egyetlen működőképes megoldásra a helyzetből.

    (Újra kell olvasnom a harmadik részt... Emlékszem, hogy tele volt menő harcokkal, de különösebben most egyik se ugrik be, ami érzelmileg olyan nagyon katartikus lett volna.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, azok közül nekem a csatornán át menekülős jelenetsor az. Csak az meg érthető okok miatt nem tud a "kedvenc"em lenni :(
      Én is nemrég (vagyis ősszel) olvastam újra a harmadik kötetet, érdemes volt...

      Törlés
    2. Igen, nekem is az az egyetlen, ami így kapásból beugrik... de az inkább a legsokkolóbb jelenet díjra pályázhatna nálam. Jó, arra se, mert azt a címet meg viszi Prim halála. Meg még az jut eszembe, amikor Gale-lel valami hangár tetejéről lövöldöznek, szerintem az a légpárnásos ügy volt, amit Nóci is említett.

      Törlés
  3. Nekem is abszolút a második kötet vége a kedvencem. Onnantól kezdve, amit Ti is írtok, egészen addig, amíg Katniss szétlövi az erőteret.(Ezt a mozzanatot egyébként elkezdtem lerajzolni :D) Már alig várom, hogy a nagy vásznon láthassam ezeket a jeleneteket.
    Tetszik még a második kötetből az, amikor a bőségszarunál harcolnak, pontosan nem is emlékszem kikkel, talán Gloss-székkal...nem tudom. Csak ott is szomorú a végkifejlet, meg azért annyira nem izgalmas, mint a könyv vége.

    VálaszTörlés
  4. Három kedvenc jelenetem is van: Az első az, amikor Katniss felrobbantja az ellenfelei készleteit a Bőségszarunál. A másik a Nyolcadik Körzet elleni légitámadás, amit Katniss azon melegében kommentál a kamerák előtt. A számomra legjobb mégis a Második Körzet harcának vége, amikor Katniss annyira együttérez az ellenfeleivel, hogy a szívére hallgatva harci szerelésben is beszalad közéjük segíteni rajtuk. Reménytelennek látszó próbálkozás, mégis sikeres, Cinna páncéljának köszönhetően túléli, ráadásul eléri, hogy a harcosok átállnak a lázadók oldalára.

    VálaszTörlés
  5. A második kötet vége úgy látom egységes :)Nekem is ez ugrott be elsőnek. És a harmadik rész csatornás üldözése is hatásos volt...kár, hogy úgy végződött ahogy :( de amúgy ez az egész csata a Kapitóliumban jó lett, a harmadik kötet abszolút favoritja nálam

    VálaszTörlés
  6. Látom mindenkinek ugyanaz ugrik be elsőnek :D Nekem is a 2.kötet végi harcjelenet az egyik kedvencem. Onnantól kezdve, amit Ancsi idézett egészen az erőtér felrobbanásáig. És abból is ez a rész:
    "Enobaria és Finnick lép ki a sűrűből, és a fához mennek. Nem vesznek észre, mert valamivel feljebb ülök a domboldalon, és bekentem magam a kenőccsel, ami kiváló álcának bizonyul. Célba veszem Enobaria nyakát. Ha szerencsém van, és sikerül lenyilaznom Enobariát, Finnick pont akkor fog fedezékbe bújni a fa mögé, amikor becsap a villám. És ez most már bármelyik pillanatban bekövetkezhet. Már csak itt-ott zümmög fel egy-egy bogár. Most meg tudom őket ölni. Mindkettőjüket meg tudom ölni.
    Újabb ágyúdörgés.
    – Katniss! – kiáltja Peeta kétségbeesetten. De ezúttal nem válaszolok. Beetee, ha gyengén is, de még lélegzik. Hamarosan meghalunk. Ahogyan Finnick és Enobaria is. Peeta viszont életben marad. Eddig kétszer dördült az ágyú. Brutus, Johanna, Chaff. Közülük ketten már halottak. És akkor Peetának már csak egy kiválasztottal kell végeznie. Ennél többet nem tudok tenni érte. Egyetlen ellensége marad.
    Ellenség. Ellenség. A szó egy friss emléket rángat elő a tudatom mélyéről. Haymitchet, ahogy azt mondja: „Katniss, amikor az arénában leszel..." A mogorva ábrázat, a gyanakvó tekintet. „Mit csináljak?" A hangom dühösen csattan, attól félek, hogy megint szemrehányást akar tenni valamiért. „Ne feledd, ki az ellenséged – mondja. – Ez minden.
    Haymitch utolsó tanácsa. De vajon mit akart ezzel mondani? Mindig is tudtam, ki az ellenségem. Hogy ki éheztet, gyötör és mészárol le bennünket az arénában. Hogy ki fogja hamarosan megölni a szeretteimet."
    Tudom, hogy ez nem az a kifejezett harci jelenet, de ekkor jön rá Katniss Haymitch szavainak valódi jelentésére.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én tiszta eksztázisba jöttem, amikor végre leesett Katnissnek, mire utalt Haymitch, így kívülről annyira nyilvánvaló volt, hogy már alig vártam, hogy ő is rájöjjön. :D

      Törlés
  7. Nekem a(z egyik) kedvencem amikor Clove rátámadt Katnissre a bőségszarunál;abból is a kedvenc részem(kicsit undi) amikor Katniss leköpi Clove-ot :DD
    A másik az első és második kötetben szintén a viadal kezdete. :D

    VálaszTörlés
  8. Csatlakozom a második kötet végi harcjelenetet mondókhoz, nekem is az az egyik kedvencem.
    Amúgy én azt sajnálom, hogy a Thresh-Cato csata kimaradt a filmből is, szerintem kár érte. Kíváncsi lettem volna rá, és biztos hatásos lett volna..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Thresh-Cato jelenetet én is sajnálom :S

      Törlés
    2. Thresht szerintem nem Cato ölte meg, hanem a mutánsok. Bár lehet nem emlékszem pontosan.

      Törlés
    3. Volt egy ilyen nyilatkozata Dayonak, de a könyv szerint Tresh még bőven a mutánsok megjelenése előtt meghal, csak a filmben csúsztak így össze az események, szerintem.

      Törlés
  9. Igen nekem is a második kötet végi harcjelenet illetve az elsö kötet végén mikor Katniss és Peeta legyőzik Catot :)

    VálaszTörlés
  10. + 1 szavazat a 2. könyv végén lévő harcjelenethez :) Ott aztán nem gyengén peregtek az események, no meg a lapok :D Amúgy a második kedvencem, az első könyv végi Peeta-Katniss-Cato harc, amit hát egy "pöppet" összecsaptak a filmben :/ Remélem a Futótűzben orvosolják ezt a problémát, és a vége ki lesz normálisan dolgozva.

    VálaszTörlés
  11. A második kötet vége volt a legizgalmasabb szerintem is, mégsem azt szeretem a legjobban.
    a kedvencem az volt, amikor megtámadta a Kapitólium a 13. körzetet (a harmadik részben). Nem tudom, hogy az mennyire számít csatajelenetnek, mert nem harcolt benne Katniss személyesen. Azért szeretem ezt, mert ez tükrözi a legjobban, hogy a háború milyen az átlag ember számára, aki semmiről sem tehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, szerintem simán ideszámít. Az meg nem volt kitétel, hogy Katnissnek harcolnia kell, és itt, ha nem is harcol, azért elég intenzíven jelen van. Szóval szerintem "ér ez is" ;)

      Törlés
  12. A harmadik kötetben, mikor Katniss meggyőzi a harmadik körzetet!

    VálaszTörlés
  13. A Dió bevétele és utána Katniss beszéde.

    VálaszTörlés