2013. január 2., szerda

Visszatekintés az Éhezők Viadala 12 legjobb jelenetére

Bár az Éhezők Viadala filmváltozatáról sok szó esett már, most az egyik rajongói oldal a 2012-es évre való visszatekintése részeként a film 12 legjobb jelentét rangsorolta, gif-es filmrészletekkel színesítve az élményt:

12. A Kapitólium


Ahogyan azt sokszor hangsúlyoztuk, a sorozat egyik legfontosabb részlete a Kapitólium. Panem fővárosa azonban fantasztikusan is néz ki a képernyőn, ez mindenképp mellette szól. Tetszetős volt a lakosok megjelenése, a város főtere, a megnyitó ünnepség és a város hangulata úgy általában.

11. Katniss és a Rókaképű lány közvetlen találkozása


A Rókaképű lány az első kötet egyik legérdekesebb mellékszereplője, és nagyon örülünk, hogy megkapta a megfelelő időmennyiséget is a képernyőn is Jackie Emerson alakításában, aki a lehető legtöbbet kihozta belőle. Különösen ez a jelenet klassz, amikor Katniss és a Rókaképű lány szemtől szembe találkoznak, meglepődnek, ám egyikük sem szeretne belemenni egy életre-halála szóló harcba. Arra is rámutat, hogy míg mi csak Katnisszel foglalkozunk igazából, a többi Kiválasztott is érző szívű ember, akiknek vannak félelmeik, és megvannak a maguk bajai is.

10. Peeta vallomása és Katniss kiakadása


Peeta Mellark vallomása, miszerint szerelmes Katnissbe, és az utóbbi dühkitörése a kezdete az elátkozott szerelmesek szálnak a könyvben, amely konkrétan megmutatja, hogyan adja el a TV az érzelmeket a közönségnek. Ennél többről van azonban szó, hiszen Peeta megható szavai, amelyek szerelmesként ábrázolják karakterét, kuriózumnak bizonyulnak a világirodalomban, hiszen kevés olyan hős van, aki inkább szerelmes, mint harcos.

9. Tresh futni hagyja Katnisst a lakoma után


Ahogyan azt már Katniss és a Rókaképű lány esetében is láttuk, mikor szembetalálkoznak, itt van Tresh, aki a nem Hivatásos Körzetek egyik meglepően erős versenyzője, futni enged egy másik erős versenyzőt "Ruta miatt". Ez egy egyszerű gesztus, és Dayo Okeniyi monológja jól közvetíti mindezt a filmben. Emiatt aztán persze kíváncsiak leszünk, mi történt volna, ha Ruta és Tresh lett volna az utolsó két életben maradt Kiválasztott?

8. A barlangjelenet


A barlang! Katniss és Peeta! Az a csók!
Ez a jelenet nem csak a fentiek miatt fontos, hanem, mert itt azt is megtudjuk, hogy Peetának már évek óta tetszik Katniss. Nem tudjuk persze, hogy ez a duma van-e olyan bejövős, mint amilyennek hangzik, mindenesetre el lehet alélni attól a szövegtől, amit Katniss énekével kapcsolatban mond, ezzel bizonyítja, hogy ő egy olyan fickó, aki elismeri egy lány mások által nem ismert tehetségét, finomságát, erejét. Mint mindig, Peeta Mellark legerősebb tulajdonsága most is, hogy jól bánik a szavakkal. 

7. Ez az asztal mahagóni!


Bár az abszolút csodálatos Elizabeth Banks majdnem minden jelenetében tökéletes volt, ez viszi a pálmát. Ez a jelenet a rajongótábor saját kis poénja lett, amely kapcsán internetes mémek milliói születtek. Elizabeth Effie-je pedig az egész film egyik fénypontja.

6. Ruta halála és a 11. körzet lázadása


A könyvben ez az a pillanat, amikor minden megváltozik. Lehet, hogy Ruta halála költői, szívszorító vagy dicsőséges - Ruta mégiscsak egy gyerek volt, akit a zsarnokok gyilkoltak meg. Nem volt benne semmi hősies, és ez az, amitől Katniss teljességgel kétségbeesik, és ez az, ami arra ösztönzi a 11. körzet lakóit, hogy fellázadjanak. Ez egy nagyszerű adalék volt a filmben, ami a sorozat egyik fontos építőköve.

5. "Köszönöm megtisztelő figyelmüket!"


Katniss lázadó alkat, és itt eléri, hogy a Játékmesterek is megbizonyosodjanak erről. Egy fiatal lányról van szó, aki nem saját akaratából van ott, dühös, és ezt a lehető legjobb módon adja értésükre. És ahogy Haymitch mondja, többet már nem árthatnak Katnissnek.

4. A Remény-jelenet


A film másik hozzáfűzött jelenetsora az, ahogyan zajlanak a Viadal háttérmunkái, és ahogyan a tehetetlen Kiválasztottak sorsáról döntéseket hoznak. Bepillantást kapunk az elnök gondolataiba is, amikor elmondja, hogy a Perem körzetei termelik meg mindazt, amire a Kapitóliumnak szüksége van, és látjuk, ahogyan megpróbálja átmosni az agyát Senecának, aki sosem járt még a Kapitóliumon kívül, és nincs tisztában a világ többi részével. Nem beszélve arról, hogy itt hangzik el a film egyik legfontosabb mondata, miszerint "A remény az egyetlen, ami erősebb a félelemnél!"

3. Katniss és Peeta felemelik összekulcsolt kezüket a Megnyitón


A film egyik legdrámaibb jelenete csodálatos háttérzenével az, ami az egyik legmeghatározóbb Katniss számára is. Ismerjük Peeta sármját és hűvös magabiztosságát, amellyel az embereket kezeli, ám Katniss esetében nem működik ugyanez. A lány itt látja először, miképp reagálnak rá az emberek. Kívülről látja magát, Caesar Flickerman szavaiból pedig kiderül, hogy ők büszkék arra, hogy a 12. körzetből származnak.

2. Snow elnök a Vezérlőteremben


A már így is elég akciódús filmhez méltó hidegrázós befejezésben Snow elnököt látjuk gondolataiba mélyedve, amint a Lángra Lobbant lányt nézi a képernyőn, aki hősként tér vissza körzetébe oldalán kiválasztott társával, Peetával. Ahogy Snow megfordul és távozik, az Arcade Fire The Abraham's Daughter című számának szintén hátborzongató zenéje alatt, máris tudtuk, hogy nagyon várjuk már a Futótűz filmváltozatát!

1. Katniss átveszi Prim helyét


És végül jöjjön a film első számú jelenete! Bár tagadhatatlan, hogy a fentebb leírt jelenetek is fantasztikusak, ez maga volt a csoda. Jennifer Lawrence és a fiatal Willow Shileds zseniális alakításukkal keltették életre a jelenetet, a 12. körzetben uralkodó általános hangulat pedig még sokáig kísérteni fog. Biztos vagyok benne, hogy mindannyian könnyfakasztó érzéseket éltetek át, amint Katniss felkiált, hogy "Önkéntesnek jelentkezem! Önkéntesnek jelentkezek a Viadalra!" miközben halljuk Prim tiltakozó sikolyait is.

Persze ez egy szubjektív felsorolás, mindenki másképp élte meg a filmet.
Számomra például egyértelműen a TOP5-ben van Seneca halálának jelenete a film végén, amikor szembesül azzal, hogy bezárták mögötte az ajtót, és mikor megfordul látja a tálat tele éjfürttel.
Miután sokan megnéztétek mostanában a DVD-t, ha gondoljátok, osszátok meg Ti is, melyik a kedvenc jelenetetek, vagy mi az, amit hiányoltok ebből a felsorolásból!!

12 megjegyzés:

  1. Szerintem annak is benne kéne lennie, amikor Peeta mondja Katnissnek, hogy "fuss", kockára téve ezzel saját életét.

    VálaszTörlés
  2. Szerintem még belekerülhetett volna Katniss hallucinációja: a robbanás meg ahogy utána könyörög az anyjának. Az elég ütős lett. De egyébként szuper a lista!

    VálaszTörlés
  3. Szerintem az is elég meghatározó jelenet mikor Katniss szaladna az íjért de utolsó pillanatban Peeta a fejét rázza és összezavarja Katnisst:$$$

    VálaszTörlés
  4. Rue halála is meghatározó jelenet és már-már klasszikusnak is számít a rajongók körében, szóval itt lett volna a helye. Seneca halálával is egyetértek illetve még egy Gale-lel kapcsolatos jelenet is elfért volna, hiszen későbbiekben fontos szerepe lesz. (pl.: amikor Katniss-szal a domboldalon beszélgetnek az Aratás napi ünnepség előtt)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ruta halála ott a 6-osban, csak hozzá veszi a lázadást is.

      És igen: Gale féltékenykedős jelenete is ütött nálam is :) Meg az a mosoly a végén... Olvadtam ;)

      Törlés
    2. Ó, akkor figyelmetlen voltam, illetve túlságosan is a lázadásra fókuszáltam.
      Közben eszembe jutott még egy jelenet: amikor Katniss megkapja a kenőcsöt Haymitch-tól :) Aztán rájöttem, hogy kevés ez a 12-es szám :D

      Törlés
  5. Az én kedvencem az a jelenet, amikor az arénában Katniss kitalálja a trükköt az éjfürttel, elkezd számolni, és Peeta megfogja és végigsimít Katniss copfján.. Elég jelentéktelen mozdulat.. De bennem a film alatt (előtte nem olvastam a könyveket) ott tudatosult, hogy Peeta nem játssza meg magát.. :)

    VálaszTörlés
  6. Oh, Seneca halálát én is hiányolom a felsorolásból. Az nagyon megfogott!
    És ami aranyos, ezért szeretem: amikor Ruta ellopja Cato kését a kiképzésen, és Tresh meg Katniss elmosolyodik. Apróság, de szeretem. :)

    VálaszTörlés
  7. Nekem az is hiányzik amikor az interjún megmutatja az ,,égő" ruháját és tudatosul az emberekben, hogy ő a lány aki lángra lobbant vagy inkább tüzes lány? :D

    VálaszTörlés
  8. nekem Cato monológja is tetszett...a Hivatásosaknak olyan kis szerepük volt, de ez az ő világukba is enged egy kis bepillantást :)

    VálaszTörlés
  9. Amit én is hiányolok a felsorolásból, az a Seneca utolsó jelenete. Nagyon ütősre sikerült. Emlékszem amikor először néztem a filmet mennyire megdöbbentem rajat ( akkor még nem olvastam a könyveket).

    VálaszTörlés
  10. Nekem is Seneca "halála" hiányzik, vagyis inkább az a fejezet a filmből. Miután megnyerik a viadalt. Annyira jól sikerült érzékeltetni, hogy az öröm csöppet sem felhőtlen, hogy nálam ezek a jelenetek vitték a pálmát.

    VálaszTörlés