2013. január 29., kedd

Ti (is) írjátok :)

Tökjól működik a chat mostanában [aminek az elmúlt idők fényében különösen örülök], és felvetődött ott pár olyan téma, ami már kinövi a hely kereteit, így ezen bejegyzés által szeretném biztosítani, hogy akik örömmel megosztanának pár dolgot egymással, azok megtehessék.

Az egyik téma a "kik vagyunk". Nyilván sokakat érdekel, kikkel is beszélgetnek itt időnként, és aki szívesen ír magáról pár sort, az mindenképp tegye meg. Annyit ossz meg magadról, amit szeretnél, amit vállalsz :) Nem erőszak, én magamról sem szeretnék IRL dolgokat írni.

A másik, ami felvetődött, hogy ki hogyan ismerkedett meg a könyvvel, a könyv vagy a film volt először. Erről talán mindenki szívesebben ír, hisz bár személyes a dolog, mégsem túl konkrét. Erről én magam is szívesen mesélek.

Velem úgy történt, hogy Alkonyat rajongásom egy adott pontján nyitottam egy Bree Tanner blogot, amelyen először a könyvet (Bree Tanner második élete - egyfajta spinoff) fordítgattam [kicsit bepipultam, hogy már megint hónapokat kellett várni a magyar kiadásra, és demonstráltam, hogy márpedig amatőr nyelvtudással, munka mellett napi egy-két óra energiabefektetéssel is hamarabb el lehet készíteni a fordítást, mint ahogyan mi megkaptuk. Aztán persze a fordítást leszedtem, mert nem akartam kárt okozni a magyar kiadónak, és tisztában voltam azzal is, hogy minőségileg az enyém meg sem közelíti a profi fordítást], majd amikor annak végére értem, kicsit megmaradtam a jelenség mellett. 
Egyik alkalommal, Halloween idején találtam egy hírt, amely szerint az Alkonyat: Napfogyatkozás filmváltozatában Bree Tannert alakító színésznő az Éhezők Viadala hősnőjének, Katnissnek a bőrébe bújt. Ez volt az a pillanat, amikor rákerestem a történetre, majd írtam a Jézuskának ;), és karácsonyra meg is kaptam az első kötetet. 

Az a könyv nekem nagyon-nagyon tetszett, így aztán néha rákerestem, hogy is alakul a filmadaptáció készítése. Amikor nyáron még több energiám lett, elkezdtem magyar nyelvű rajongói oldalt keresni, és mivel nem találtam, jött az ötlet, hogy akkor csinálok én, így lett az oldal. Viszont mindezidáig nem olvastam el a Futótüzet. Annyira úgy éreztem, hogy az első kötetet nem lehet felülmúlni, és annyira tartottam attól, hogy a folytatás erőltetett lesz és csalódok. Az oldal indítása után aztán mégiscsak beszereztem a 2. kötet könyvváltozatát is, amit aztán nagyon megszerettem. Váratlan fordulataival épp ellenkezőjét váltotta be félelmeimnek. Aztán az oldal már bőven futott, amikor megjelent a 3. kötet is, ekkoriban találtatok ide sokan, majd a filmváltozat előtt még látványosabb volt a látogatottság emelkedése. Érdekes módon még mindig sokan vannak, akik csak mostanában találnak ide, de mindenkit szeretettel fogadok, mert senki nem tehet arról, ha csak később talál/kattan rá egy jelenségre :)

Ez az én történetem. Örömmel olvasom a Tieiteket is, dőlhetnek a kommentek :))

53 megjegyzés:

  1. Hú Ancsi nem tudom, hogy bírtad ki, hogy olyan sokáig ne olvasd el a második kötetet. :O én tipikusan olyan vagyok, hogy ha vminek van/lesz folytatása az rögtön és azonnal kell. Hajt a kíváncsiság. :)
    Azt hiszem egyszer már leírtam valahol, hogy hogy is ismertem meg a könyvet de azért leírom megint. Az agave a kedvenc könyvkiadóm, mégis valahogy elkerültek az Éhezők viadala könyvek. Egyszer aztán a cultura.hu facebook oldalán volt egy játék, ahol a kedvenc agave kiadós idézeted kellett leírni. Persze játszottam, és közben néztem, hogy a többiek miket írnak. Nagyon sokan írtak Suzanne Collins idézetet, amik ráadásul jók voltak. Mondom magamba, ki az a Collins és még mért nem hallottam róla? Google a barátom. Elolvastam az Éhezők viadala egy-két kritikáját, épp akkor jött ki a Kiválasztott. Két nap múlva már a kezembe volt a 3 könyv, rá három napra pedig már itt voltam az oldalon. :) A többi már történelem... Vagy olyasmi. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hipp, amúgy én is olyan vagyok, csak az első kötet után még nem jutottam el a rajongásnak arra a fokára. ;) Meg mondom: annyira tuti biztos voltam benne, hogy a második kötet az első gyönge másolata lesz, hogy nem is volt tervben, hogy elolvassam. De mivel csak érdekelt a dolog, mondom, csak rá-ránéztem, mi van a filmmel (és de kiakadtam, hogy egy olyan béna nő lesz a főszereplője, mint Jen :D). :))

      Törlés
  2. Huhh ,szóval aki még nem olvasta volna chaten az én történetemet: Én a bosszúállókat néztem a moziban és előtte ment az előzetes.(Először azt hittem,valami űrlényes-mutáns szerűséggel van olgom:D ) Aztán el is felejtettem,de pár hónappal később eszembe jutott a címe,megnéztem itthon az előzetesét,és nagyon ráhangolódtam :D (vagy tucatszor megnéztem) és én olyan vagyok, ha látok egy "olyan" típusú filmet ,akkor egyből megnézem,hogy nincs-e könyvváltozata... Szóval megvettem és most rajongó vagyok :D

    Magamról pár sor :D : Az Éhezők Viadalának egy 13 éves női rajongója vagyok,Győrben élek.A Krúdy Gyula gimnáziumba szeretnék továbbtanulni,pont azért,hogy megtanuljam az angol nyelvet(Ancsi,pont te inspirálsz arra,hogy angolt tanuljak--látom mennyire megy neked a nyelv :D-- )és szeretnék majd Amerikában dolgozni,ha felnövök. :DD

    VálaszTörlés
  3. Én egy irodalom órán hallottam a könyvről,amikor is a magyar tanárnőm mesélt róla,hogy érdemes lenne elolvasnunk.Ő ekkor már mind a hármat kiolvasta és kölcsön is adta.Az összes kiolvasása után a családdal épp moziba mentünk.Ekkor láttam,a plakátját,hogy van film változata,addig nem is tudtam.Rengetegszer megnéztem.:) És igazi rajongó lettem,és ide is találtam :D

    Magamról.15 éves rajongó vagyok,Budapesten élek.A Károlyi-Mihály Magyar-spanyol Tannyelvű Gimnáziumba szeretnék továbbtanulni,az angol haladó tagozaton.A spanyolt mindig is szépnek és érdekesnek találtam. bbogi-hoz hasonlóan én is gondoltam rá,hogy külföldön élek majd,ha felnövök :D

    VálaszTörlés
  4. Én már nem emlékszem pontosan, hogy hogyan találtam rá (talán én is moziban láttam) az első rész előzetesére, de párszor megnéztem itthon és gondoltam, hmm ez jó lehet. Egy csütörtöki napon aztán el is mentünk moziba megnézni én pedig tök oda voltam, hogy ez mennyire jó film. Később, amikor a zsebemből kihalásztam a jegy mellé kapott szórólapokat, megláttam, hogy 25 %-os kedvezményt ad a könyvekre. Noooss, ezeket kidobtam.
    Pár nap elteltével (amikor láttam pár helyen kiplakátolva a könyv új kiadását) mégis úgy gondoltam, hogy el kéne olvasni a könyvet is. Megvettem, elolvastam, ugyanúgy oda voltam érte, mint a filmért, aztán azt hiszem, hogy a könyvből értesültem arról, hogy van folytatása. Mentem is amint tudtam, beszerezni a második részt, ami a kedvencemmé vált. Innentől nem volt kérdéses, hogy jöhet a harmadik rész. Azt viszont nem bírtam "egy húzásra" elolvasni...a könyv elejét én nagyon unalmasnak tartom. Szerintem volt vagy 1 hónap szünet kihagyás. Szerencsére aztán beindultak a dolgok, sőt a közepe-vége felé már rendkívüli akció, dráma stb. keletkezett, de messze nem ez a kedvenc kötetem.
    Miután mindegyik könyvvel végeztem, elkezdtem keresgélni dvd információk után...mindenhol azt a bizonyos augusztus 18-ai dátumot olvastam, majd rátaláltam erre a remek oldalra, ahonnan megtudtam a forgalmazóváltást, stb. Innentől kezdve járok ide rendszeresen. (Egyébként sokáig nem írtam az oldalra, csendes látogató voltam, magam sem tudom miért... xD)

    Annyit talán megoszthatok magamról, hogy 16 éves fiú vagyok, művészeti szakközépbe járok, alkalmazott grafikus szakra. Nagy képregény fan vagyok és szeretek még sok mást, ami fantasy, sci-fi, ilyenek. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hahh! Végre egy fiú! Eddig csak női rajongókat ismertem/hallottam.

      Törlés
    2. Pedig nagyon remek fiúgárdánk van ám az oldalon. Legalább 3-4 srácról tudok, szóval ez nem egy Alkonyat ebből a szempontból :)

      Törlés
  5. Annyira jó olvasni, hogy más emberek hogyan találkoztak a könyvvel és körülbelül kik is ők :) Amúgy Ancsi nem tudnám elégszer megköszönni - sőt szerintem a itteni magyar rajongók sem, de nevükben szólok - hogy mennyire örülök, hogy létrehoztad ezt az oldalt !!!!! :)

    Március végén barátnőm nagyon moziba akart menni, ezért megbeszéltük páran az osztályból (kb 10en), hogy elmegyünk megnézni az Éhezők viadalát (Akkor még nem ismertem a magyar címét) és hát oké, menjünk. 2 osztálytársam már látta és elvileg jó. Oda-vissza voltam a filmért, de csak amiatt, mert mióta élek Josh imádó betegségem van, viszont akkor még nem szerettem Jennifert. Mikor vége lett, nem értettem meg teljesen a filmet és annyira nem is tetszett. A barátnőm elmesélt pár dolgot, hogy értsem és mondta, hogy lesz folytatása is meg minden, elmondta mi lesz a második részben, meg hogy kit fog választani. Ekkor közölte velem, hogy ez egy könyv. Nemsokára már meg is volt a könyv és a történet is tiszta lett. Úgy döntöttem, áh megvárom a kövi részt és csak aztán veszem meg és olvasom el. Természetesen nem sikerült. Meglett a második, harmadik is.. és Teljesen a könyv hatása alá kerültem. Jennifert is megszerettem.. És ezek a könyvek húztak engem ki egy csúnya szakításból! :)

    Én Pest megyében lakok, Eszter a nevem és 18 éves leszek. Gimnáziumba járok, egyenlőre nem tudom mi akarok lenni, viszont élek halok amerikáért. (mióta élek :) ). Ja és mint már írtam, (mániákus) Josh imádatom van :D

    VálaszTörlés
  6. Sziasztok! :)

    Először is Ancsi, köszi a posztot! ;)

    Én úgy ismerkedtem meg a könyvekkel, hogy (mér régebben hallottam róla, de úgy voltam vele, hogy addig nem olvasom el, míg egy kicsit le nem ülepszik körülötte a "hype".) Aztán néhány hete barátnőm odaadta a könyveket, mondván, ha unatkozom, kezdjek bele. Belekezdtem. És imádtam! Az első kötet a kezemhez ragadt, a másodikat annyira nem szerettem, de a harmadik örökre a szívembe költözött. :) Aztán jött a film is, és uh... Mindent vitt! De leginkább azt érte el, hogy totálisan belezúgtam Joshba. (most már ott tartok, hogy fanfictiont írok vele. :D)

    Egyébként most múltam húsz éves, Pest megyében lakom én is, és rengeteget foglalkozom az írással. (meg is jelent már az első könyvem.)

    És örülök, hogy itt lehetek, imádom az oldalt! :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amúgy a Josh ficedet szívesen linkelem, ha úgy érzed, hogy szeretnéd megosztani. :)

      Én nem vagyok Josh-őrül (szimpatikus fickó a nyilatkozatai alapján, nem azért :), de úgy látom, itt sok Josh-rajongó van, talán ők is szívesen olvasnák. De semmi nem kötelező, ahogy érzed :)

      Törlés
    2. Ancsi! :)

      Nem vagyok félős az írásaimmal, mármint azokkal, amiket felpakolok a netre, úgyhogy külön megtiszteltetésnek venném, ha kitennéd! :) Tényleg vagyunk itt néhányan, de ennek én csak örülök! :P

      A linkem: http://nilla-2.blogspot.hu/

      köszönöm! :)

      Törlés
    3. Ezt jó volt olvasni, hogy nem vagyok egyedüli aki ilyenre vetemedik :D

      Törlés
    4. A felajánlás természetesen Neked is áll :)
      A héten csinálok majd egy Fanficek alpontot kinn, oldalt.

      Nem merem ugyan ígérni, hogy ipari mennyiségben kiteszek bárkit, de a jó történeteket szerintem érdemes megosztani!

      Törlés
    5. Ó, köszönöm, de amúgy egyszer már linkeltem chat-en, csak úgy elveszett a dolog. Viszont megértem, nem reklám oldal vagy hanem az első magyar.. :)
      Itt: http://sweethomedistrict12.tumblr.com/
      Előbb olvastam Erikát és úgy tetszik benne, hogy mást mint az enyém, és nagyon tetszik a történet :D kiváncsi vagyok.

      Törlés
    6. Okés. Azt tudtam, hogy pár hete chaten egy, de nem tudtam, hogy a Tiéd. Különben kérdni is akartam az illetőt, hogy jelentkezzen be, örülök, hogy megvagy :)

      Törlés
    7. Na, hát meg nem is írtál azóta, ahogy nézem, pedig úgy rémlik, többen jelezték, hogy tetszene nekik!! Tessék folytatni, ha tényleg szívesen csinálod ;)

      Törlés
    8. Nilla! Hűű! Saját könyv! Ez nagyon szuper! Címét kérdezhetem?

      Törlés
    9. Köszönöm, hogy elolvastad, és örülök, hogy tetszett! :D Bár a nevedet nem látom sehol! Elárulod nekem? :)

      Vanillarice0365, igen, szerintem is szuper, alig hiszem el! :D Természetesen: Három akkord az élet. :)

      Remélem, ez még nem túl nagy off, Ancsi! :D

      Törlés
    10. Köszönöm Ancsi és rendben!:)

      Azért nem vagyok névvel itt (eddig voltam) de 2 napja nem engedbe a google fiókomba, de még próbálkozom :D

      Törlés
  7. Juj, eszembe jutott még egy kis adalék a történetemhez, hogy én hogy ismertem meg a könyveket! Egyik reggel hallgattam a Morning Show-t mert miért ne, és ott képzeljétek, a Balázs beszélt egy könyvről, (és roppantul dicsérte, hogy milyen eredeti) ami egy utópisztikus országban, Panemben játszódik :) ez a dolog amúgy a film megnézése után esett le. Amúgy hálás vagyok, hogy a bátyámék ajánlották a filmet, különben vszeg nem nézem meg...
    De hogy a chates történetem itt is meglegyen, elrángattam a filmre az egyik nagyon jó barátnőm (a barátságunk alapja a vörösbor, és hogy ugyanolyan őrült módon tudunk rajongani filmekért/színészekért/sorozatokért), aki olyan ványadt képpel ült be velem a moziba, hogy az nemigaz :D (azóta is ezt hallgatja tőlem, ne aggódjatok) Amikor Peeta megjelent a vásznon majdnem felsikoltottunk (szerelem volt első látásra), hazajöttünk, rágugliztunk, én meg még azon a héten pénteken elmentem a könyvekért. Természetesen kézről-kézre járt (család, barátok, munkatársak), én péntek délután kezdtem el az 1. könyvet, vasárnap reggel 11kor letettem a 3.at. Úgy képzeljétek el, hogy evés közben sem tettem le :)
    Ezután kezdtem el oldalakat keresgetni, azóta ittvagyok, és örülök minden hírmorzsának :)

    VálaszTörlés
  8. Én konkrétan a Harry Potterrel nőttem fel és mindig úgy gondoltam egy sorozat sem közelítheti meg az iránta való rajongásomat. Szkeptikus voltam mindennel szemben, pláne, ha nagy volt a visszhangja, az Alkonyatot is jó egy évvel a film után voltam hajlandó egyáltalán a kezembe venni :) Az éhezők viadalával is így voltam a film megjelenésekor, pláne, hogy az öcsém látta nem sokkal a premier után, és hát ő hihetetlen érzékkel válogatja ki a gagyi filmeket, szóval ezt is temettem. Viszont megláttam, hogy Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson és Woody Harrelson is játszik benne, ami bőven elég volt, hogy felkeltse a figyelmemet, szóval úgy voltam vele, hogy akkor legyen. Kinéztem moziban 3 filmet fél órás eltéréssel, hogy majd választok...végül az Éhezők viadalát választottam, megvettem a jegyet, de kiderült, hogy rosszul emlékeztem az időpontra és már 3/4 órája ment. Kicseréltettem a jegyem és gondoltam majd online megnézem( ez kb az utolsó héten volt amikor még játszották moziban), de a minőség borzasztó volt, képtelen voltam fél percnél tovább nézni(nem indult túl egyszerűen a ,,kapcsolatunk":) ). Néha rákerestem és mikor végül megnéztem teljesen megváltozott a véleményem :) Megszereztem a könyveket, az elsőt még nagyobb kihagyással olvastam, az utolsót egy éjszaka alatt( én mindig éjszaka olvasok ).
    Szerintem még nem olvastam, de legalábbis az elején tartottam, amikor rátaláltam az oldalra...én is a DVD megjelenésre kerestem rá. Kb 2 hét után visszajöttem és rendszeres látogató lettem, de 1,5 hónapig csak passzívan és kerülgettem az olyan bejegyzéseket, mint a visszaolvasás, nehogy túl korán legyen lőve a poén, aztán a játék szóra bírt :)

    VálaszTörlés
  9. Hűűű, de furcsa látni, hogy ennyire fiatal generáció vagytok ;) Számok nélkül én annyit árulnék még el magamról, hogy én picit idősebb kategória vagyok (nyilván rég ki kellett volna már nőnöm az ilyesmiből :o), de ahogy egyik kedvenc Alkonyat idézetem mondja: "Age is just a number, baby!"
    Mivel azonban pasim nincs, meg a családom is távol él, és ritkán látom őket úgy igazán, ezért a szabadidőmet magam osztom be, és ez a blogosdi jól leköt, meg nagyon kikapcsol.

    Azt furcsa olvasni, hogy fordításaimmal inspirálok bárkit is (de örülök neki!!), főleg, mert középiskolában én béna voltam angolból (jó, a 4-es nem bénaság, csak a csoporttársaim sokkal-sokkal ügyesebbek voltak), és legbénábbak a fordításaim voltak. Aztán a nyelvvizsgán bekattant valami, és tökjól fordítottam (magamhoz képest) - igen, én (még) olyan nyelvvizsgát csináltam, ahol fordítás is volt.
    Mindazonáltal úgy gondolom, hogy olyan világban élünk, amikor fontos az idegen nyelvek ismerete, az angol meg különösen, hisz mindennel kapcsolatban angolból van a legtöbb infó. És bár nem foglalkozok továbbra sem (ennél) komolyabban az angollal, örülök, hogy ezen fordítások által szinten tarthatom magam úgy, hogy közben olyasmit fordítok, ami érdekel és leköt. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ancsi, soha ne nőj ki belőle! :) szerintem nagyjából egy korcsoport lehetek veled, és még mindig vallom, hogy nincs jobb, mint a hétköznapok szürke monotonitásából egy kis rajongást véghezvinni :)

      Törlés
    2. Generációk közötti kapocs :) Ebből tök jól látszik, hogy szélesebb közönségnek szólnak a könyvek.
      És nem baj, hogy nem nőtted ki :) nekem kb 5-6 éve kellett volna rajonganom, de mégis most ért el engem...ami nagyban köszönhető a blogodnak...pedig nem vagyok egy nagy net rajongó :)

      Törlés
  10. Nagyon érdekelt, ti mit fogtok írni, de úgy gondoltam, hogy nekem nem lesz kedvem hozzászólni. Most mégis megteszem (megjött a bátorságom, hála Nektek :)).

    Valamikor októberben (vagy novemberben) láttam az egyik barátnőm kezében a harmadik könyvet és megkértem, hogy adja kölcsön (imádok jó könyveket olvasni, akkor meg épp nem volt ötletem, melyik könyvet kezdjem el). 5 nap alatt végeztem mindegyikkel. Aztán egy-két nap múlva az is kiderült, hogy van már belőle film. Megnéztem a neten, de csalódtam. A könyvváltozatba viszont még mindig bele voltam/vagyok zúgva, így képeket kezdtem keresgélni, és az egyik valahogy erre az oldalra irányított, elolvastam egy bejegyzést (hihetetlenül jó volt!), azóta is ez a blog szinte az egyetlen dolog amiért bekapcsolom a gépem. Itt mindenki csak úgy áradozott a filmről (amit akkor még nem értettem), úgyhogy a DVD december 24-én ott csücsült a fa alatt. Megint megnéztem és rájöttem, csak a rossz minőség miatt volt a film élvezhetetlen, de tényleg ritka az, ami ennyire jó. Már megnéztem 9-szer és még mindig élvezem.

    14 éves lány/nő vagyok, én is most felvételiztem (örülök, hogy mások is vannak, itt akik idén írták), Budapesten lakom, de szeretnék majd külföldön is élni (legalább egy pár évet), tanulok angolul már 9. éve. Mint már említettem az olvasás viszonylag sűrűn bent van a programjaim között, és én is szeretnék majd írni (már vannak is ötleteim).

    VálaszTörlés
  11. Bocs, egy vesszőt rossz helyre írtam. *(...vannak itt, akik idén írták)

    VálaszTörlés
  12. Ez a tartózkodás a második résztől engem is meglepett, én azonnal rá tudtam volna vetni magam a folytatásra, amint letettem az első kötetet. :D

    Nekem a könyvvel kezdődött,2010 november-decembere táján. A regényről először az év márciusában hallottam, amikor egy barátom olvasta, és az oldalán egekig magasztaló könyvajánlót alkotott róla. Én valahogy mégis tartózkodtam tőle, aztán végül nekiálltam, és azonnal beszippantott. :) Valamikor olyankor jelenhetett meg a második rész, barátnőm kérdezte, minek örülnék karácsonyra, hát persze, hogy a Futótüzet mondtam. Aztán jött a hosszas böjtölési időszak a harmadik rész megjelenéséig, amit már előrendeltem, így azonnal a kezem közé kaphattam. A majdnem egy évet arra használtam fel, hogy megpróbáltam mindenkit megfertőzni a környezetemben a rajongásommal. :D Természetesen a filmet is nagyon vártam. Az oldalra valamikor tavaly tavasszal találtam rá, amikor a moziról keresgettem infókat.

    VálaszTörlés
  13. Először csak negatív kritikákat olvastam a filmről, de már Harry Potter példáján megtanultam, hogy az ilyen kritikákra nem célszerű hallgatni. Egy lelkes rajongó viszont arra biztatott, hogy nézzem meg a filmet, mert a látszat ellenére ez nem pusztán egy gladiátorvidadal gyerekáldozatokkal, hanem jóval értékesebb alkotás. Igaza lett, valóban megérte megnézni a filmet.
    Amikor alkalmam volt rá, 3 nap alatt elolvastam a letehetetlennek bizonyuló regényeket. Különösen az tetszett bennük, hogy a legnehezebb, érett, felelős döntésekről szóló tanítások is olvasmányos formában kerültek feldolgozásra. Különösen érzékeny vagyok az örök értékek témájára, ilyenekből pedig bőven van a regényekben, csak sok felnőtt nem veszi észre. Biztos vagyok benne, hogy aki elolvasta a regényeket, egészen másképp néz a valóságshow műsorokra, háborús hírekre és egyéb propagandákra, mint eddig. Az iskolával ellentétben a regények jól felkészítenek a mostani változásokra. Sokan vagyunk, akik Katnisshez hasonlóan a szívünkre hallgatnánk a legfontosabb döntéseinkben, talán ez a regények sikerének igazi titka. És ezen múlik a jövőnk.
    Rég eldőlt, hogy életem végéig nyitott maradok minden jóra, így lettem 50 évesen az Éhezők Viadala rajongója.
    Ancsi, értékes és remek munkát végzel, csak így tovább!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Minden szóval egyetértek! :)

      Törlés
    2. Óóóóh. Mégsem én vagyok a legidősebb a csapatban :)) Üdv itt, és köszönöm az írásodat, szavaidat. Igyekszek a továbbiakban is megfelelni.

      Szavaid kapcsán fogalmazom meg én is, hogy nekem fura, hogy ezeket a könyveket gyerekeknek ajánlják. Annál sokkal súlyosabb témák - és ahogy írod, felelős döntések - vannak benne ugyanis, ráadásul nagyon képszerűen megfogalmazva. Örülök viszont annak, hogy az ide járó fiatalabb korosztály is sokszor nagyon mélyen belelát a könyv értékeibe, tökjó látni, hogy vannak ilyen tizenévesek!!

      Törlés
    3. Én elolvastattam ötven feletti édesapámmal a könyveket, és nagyon élvezte őket, utána pedig hihetetlen jókat vitatkoztunk a könyvben felmerülő társadalmi és emberi kérdésekről. :)

      Törlés
    4. De jó is ez.
      Az én 50 feletti anyukám nem akarja elolvasni, mert túl agresszívnek érzi az alapját. Pedig az Alkonyat könyveket ő is olvasta, és én mindig olyan önfeláldozóan elmentem vele (is) a moziba, mikor kijöttek a filmek ;)

      Törlés
  14. Először a filmet láttam, amire teljesen rákattantam. Ha jól emlékszem a Hillywood Show-n keresztül találtam rá, láttam, hogy paródiát készítenek belőle (amiben hát egy cseppet csalódtam... de mindegy) és kíváncsi lettem rá, mert az Alkonyatos paródiáik mondjuk rá igényessége megfogott. A film után egy húsvéti hétvége alatt elolvastam az első két könyvet a telefonomon (nem a legetikusabb megoldás, de ha lehet ne mondjon senki semmit, végül a könyveket is megkaptam), ebből is látszik mennyire nem tudtam letenni, a család csodálkozott is, hogy miért vonulok el mindig, vagy egyáltalán mit csinálok mindig a képernyőt bámulva (különböző sarkokban, fotelekben, stb.) A harmadikat már rendesen olvastam el, kénytelen voltam anyukámmal megvetetni (először kicsit furcsán nézett rám, de hát ha valami a gyereket ennyire érdekli... később ő is elolvasta, aztán rájött, hogy tényleg kicsit sem olyan baromság, mint elsőre gondolta). Azóta újraolvastam az egészet, és egy-két barátommal megnézettem a filmet (nekik nagyon tetszett), és a nagyszüleimmel is (nekik kevésbé...). Ja és a Jézuska dvd-t is hozott:)

    Az oldalt azóta látogatom, mióta kijött a film, nagyon szeretem, jó olvasni mindig mindenféle izgalmas és friss infót amit sajnos magamtól még nem feltétlenül tudnék... és azt hiszem tényleg igazán inspirálóan hat, erősen gondolok itt a nyelvekre, igazán várom már, hogy eljuthassak ilyen szintre:)

    (amúgy 14 éves vagyok, budapesti, azt meg gondolom mindenki kitalálta, hogy lány...:))

    VálaszTörlés
  15. Húha, de rég volt már, hogy idetaláltam. Régen nagy filmrajongó voltam. Egy nap a 2012-es filmek között nézelődtem egy oldalon, és megláttam egy képet Jenniferről Katniss-ként, meg a film címét; Az éhezők viadala. Elolvastam a tartalmat, és egész jónak tűnt, de még kb 1 hónapig nem foglalkoztam a filmmel, aztán még egyszer belefutottam abba az oldalba, és gondoltam körülnézek máshol is, hátha több infót találok a filmekről. Közben nagy HG képgyűjtögetésbe kezdtem, és egyszer csak ITT találtam magam. Egy darabig csendes figyelő voltam, aztán hozzászóltam a témához. Közben leesett, hogy ez egy könyvadaptáció, ezért gyorsan rá is kerestem a könyvekre, letöltöttem őket, és minden lehetséges helyen olvastam őket. Azóta már nekem is megvannak eredetiben. :) Amíg nem találkoztam a könyvekkel, addig csak elvétve olvasgattam ezt-azt. De az első könyv után beindult a gépezet, és azóta inkább könyvfan vagyok. :)

    Ancsi, örülök, hogy létrehoztad ezt az oldalt, mikor időm engedi gyakran felnézek, és olvasgatom az egyik kedvenc regényemmel kapcsolatos infókat. :) A többiek nevében is mondhatom, köszönjük a sok munkát, amivel naprakész információkat kaphatunk a HG-vel kapcsolatban. :)

    Amúgy én lassan a húszas éveim közepét taposom, és Kárpátaljáról firkantottam ezt a néhány sort. :)

    VálaszTörlés
  16. Előre is elnézést kérek a keszekusza mondatokért, egyszerűen túl sok mindent akarok írni.

    Én úgy ismerkedtem meg a könyvvel, hogy a barátnőm 2011 karácsonyra megkapta, elolvasta, és még dec 31-én, amikor moziba mentünk, elkezdte nekem magyarázni, hogy ez a könyv a világ legeslegjobb könyve, és elmondta, hogy arról szól, hogy fiatalokat elküldenek egy arénába, ahol csak egy élheti túl. (Akkor a poszter alapján azt gondoltam, hogy ez az aréna olyan, mint az Asterix és Obelix-ben az a hosszú izé, amin Asterixnek végig kell mennie.)

    Hát ebből nekem az jött le, hogy ez valami nagyon agresszív-véres-gooonooosz dolog, aztán odaadta nekem, én elolvastam, és hát nagyon-nagyon tetszett. Mondjuk, amikor a végefelé jártam, akkor alig tudtam elaludni este, úgy "kísértett" Cato véres haláltusája.

    Szóval első kötet kipipálva. Először nehezen vettem rá magam, hogy kölcsönkérjem a második-harmadik kötetet, valahogy taszítottak ezek a nagy visszhangot csináló dolgok, pl. az Alkonyatot máig visszautasítom, a filmet nem bírtam végignézni, a könyvet tudatosan kerülöm, nehogy megtettszen, a Harry Potter is ilyesmi volt, 5 oldalt olvastam belőle.

    De végül kölcsönkértem. Elolvastam őket (apukám is közben olvasta), húúú, de mennyire tetszettek, de ennyi. The end.

    Aztán márciusban megnéztük apával a filmet (nagyon nyominak éreztem magam, mert én apával néztem, barátnőim meg 6-an 7-en), nagyon jó volt, egy hétig foglalkoztatott, de ennyi.

    Aztán amikor egy azzal a barátnőmmel, aki akkoriban kölcsönadta, és annyira rajongott érte, nagyimnál voltunk, valahogy újra előjött. Csomó szereplőt lerajzoltunk, fanmade előzetest néztünk, stb. Én akkor, úgy augusztusban találtam ezt az oldalt, Google-ben az első találat volt.

    A barátnőm 'könyv/film-szerelme' elcsitult(miután aug. végén megnéztük a kalóz DVD-jét), én egyre jobban odavoltam érte.

    A szülinapom (november) környékén már terveztem, hogy megveszem a DVD-t, illetve inkább azt, hogy megkapom. Hát nem kaptam.

    Gondoltam, akkor majd karácsonyra. Ejtettem el rá egy-két célzást, de miután 24-én és 25-én sem kaptam senkitől, azt gondoltam, hogy jó, akkor semmi. De aztán 26-án a nagybátyáméktól megkaptam, még ott náluk meg is néztük a fél családdal (szinkronnal, hűűű, de az milyen csapnivaló), anya akkor látta először.

    Mivel karácsonyra kaptam könyvutalványt, még szilveszter előtt megvettem az egész trilógiát angolul. Anyával közösen elkezdtük olvasni, már a Catching Fire-nél tartok. :) Anya elől el kellett dugni, nem akartam, hogy előre olvasson és lelője maga előtt a poént!!

    Szóval ez van. 2011-ben én mondtam a barátnőmnek, hogy hagyjon ezzel békén, most már ő mondja nekem, hogy nyugodjak le. :D

    Örülök, hogy megtudtam a ti történeteiteket is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "valahogy taszítottak ezek a nagy visszhangot csináló dolgok"
      Miért?

      Törlés
    2. Szerintem azért, mert már többször is csalódott (Harry Potter, Alkonyat), hiába dicséri mindenki mind2-t.

      Törlés
    3. + ha valaki a Harry Potterbe nem a tini évei elején botlott bele, nehezen rágja át magát a kicsit butuska 1-2. könyvön, és olvassa tovább a sorozatot :)

      Törlés
    4. Én HP fan vagyok, de Bogi ebben tényleg igazad van...én már a megjelenéskor megkaptam őket és 1 évvel később 8 évesen olvastam az elsőt, és nekem pont akkor volt ideális :)

      Törlés
    5. Igen,én később olvastam el, akkor talán már a 4.is kijött, voltam 10-11-12 éves nem is emlékszem,és akkor nagyon jó volt. Mostanság meg gondoltam elolvasom a sorozatot, és... hát... szal nem olyan,mint amire emlékeztem :)

      Törlés
    6. Én most készülök újraolvasni...remélem nem írja felül a régi, szép emlékeimet semmi :)

      Törlés
    7. Toby: azért, mert csalódtam mind az Alkonyatban, mind a HP-ben.

      Törlés
    8. Értelek. Igazából csak attól féltem, hogy te is ilyen rögeszmésen "nem akarok "tömegnyomoros" filmeket/könyveket nézni/olvasni" típus vagy. De ez így más. :)

      Törlés
    9. én elsős koromban olvastam a harry potter első könyvet és imádtam.. a hugom most hatodikas és csak most fogott neki de ő is beleszeretett... én azóta kiolvastam mind a hét kötetet ha húszszor nem egyszer sem.:)) szerintem a harry potter igazán klassz sorozat .:) az Alkonyat saga már kevésbé tetszett, főleg mert szerintem a Bella-Edward-Jacob szerelmi háromszög tépelődéséről szól. Az utolsó részét viszont imádtam.:) volt benne szerelem de volt történet is.:) Bocsi az Alkonyat rajongóknak.:S

      Törlés
  17. Én nagyjából 1 éve lettem nagy rajongója a trilógiának. Bár már hónapokkal előtte találkoztam a könyvekkel. Az Alkonyat után kerestem valami jó kis sorozatot, ami méltó utódja lesz. Olyan amiért rajonghatok és rákattanok (ó, de nagyon rátudok kattanni bizonyos dolgokra :D ). Szóval a különböző könyves blogokon keresgéltem és egyre többi értékelésbe belebotlottam. Sok 5/5 , 10/10 értékelést olvastam, ahol dicsérték a történetet, a világ kidolgozottságát, a karaktereket stb. Akkor már tudtam, hogy ez bizony jó lehet, csak hát a fülszöveg nem vonzott annyira. Túl erőszakosnak találtam, de ugyanakkor vonzott is. Egy furcsa kettősség volt akkor bennem. Akartam is, meg nem is. Aztán egy másik sorozatba is belebotlottam akkor, amit megint léptem-nyomon dicsértek, ez pedig a Végzet Ereklyéi trilógia volt (igen, akkor még annak készült :) ). És végül amellett döntöttem (hmm... most viszont a nagy ellenfél ;) ), amit nem bántam meg azóta sem.
    Aztán fokozatosan nőtt az őrület az Éhezők Viadala körül és újra megtalált :) A Hajnalhasadás előtt leadták ezt a kis teaser trailert filmből és akkor már tudtam, hogy nekem ezt el kell olvasnom illetve majd meg kell néznem :) Aztán tavaly névnapomra megkaptam az első könyvet tesóméktól. Elolvastam és nagyjából a felénél jártam, amikor megrendeltem a 2. és 3. részt. Úgyhogy csak 2 napot kellett várnom a folytatásra és imádtam a 2. kötetet is. Szerencsére a 3. is kéznél volt, mivel óriási függővéggel ért véget a 2. rész. Egyből kezembe is vettem, de nem ez a kedvencem a trilógiából. Összességében szeretem a sorozatot - még, ha a 3. részt is keserű szájízzel tettem le - mert fontos értékeket közvetít, és ezzel eléggé ki is lóg a Y.A. könyvpiacról. Bár az máig vitatott kérdés, hogy melyik korosztálynak szól igazán. Én ajánlom mindenkinek, fiatalabbnak, idősebbnek is egyaránt, akik átlátják a mondanivalóját. Én 22 éves vagyok és nem érzem, hogy kinőttem volna belőle :D Azóta több mindent is megszerettem és igazi multifandom lettem, hiszen sok mindenért tudok lelkesedni :)
    Ami pedig a blogot illeti: Nagy Twilight rajongó révén már korábbról is "ismertem" Ancsit, és tudtam, hogy ezt a blogot is nagyon színvonalasan fogja vinni, és igazam lett :) Bár már tavaly előtt is fellestem párszor, de akkor még nem kapott el az őrület, de a kialakulásához ez is hozzá járult :) Összességében lassan alakult ki a szerelem köztem és a THG között, de kapcsoltunk azóta is biztos lábakon áll :D

    VálaszTörlés
  18. :D Húhát, én is szinte egy éve már THG fan vagyok. :D Én A burok után találtam rá, azt hiszem valamilyen oldalon ajánlották.
    Én azonnal szerelmes lettem a trilógiába, és bevallom, először nem tetszett a szereplőválasztást, abszolút nem így képzeltem el őket, de most imádom, és nem tudnék jobb Peetát Josh helyett :D
    Bocsi, hogy rövid, de lusta vagyok részleteset írni.
    Egyébként nekem mindig is Haymitch volt a kedvencem, már első könyvben is az elején, mikor részeg volt folyton xd

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az hatalmas, amikor lezúg a színpadról. :D Sajnálom, hogy kimaradt a filmből.

      Törlés
  19. Én tavaly júniusban ismertem meg a HG-t, amikor is az egyik újságban olvastam egy cikket a filmről. Másnap rákerestem a neten, megnéztem a trailert, és nagyon tetszett. Megtudtam, hogy könyvváltozata is van, és letöltöttem az egész trilógiát. Olvasni azonban csak pár hét múlva, július végén kezdtem, de már az első fejezet után megfogott. Kb. 4 hét alatt olvastam ki a könyveket, nem akartam ugyanis, hogy hamar elfogyjon. Augusztusban elkezdtem rajongói oldalakat keresni, így találtam ide, azóta pedig, hála Neked Ancsi, ha tehetem, itt lógok :) Szeptemberben aztán megnéztem a filmet a neten, majd decemberben megkaptam a DVD-t, és oda-vissza voltam a boldogságtól :) Anyukámmal is megnéztem szinkronosan (én inkább maradok a feliratos verziónál), és nagyon örültem, mert tényleg érdekelte a film. (Ez abból is látszott, hogy Ruta halálánál nem csak az én szemem lett könnyes...) Azóta pedig már nekem is megvan mind a három könyv eredetiben, és tervezem, hogy a Futótűz előtt újraolvasom.
    Amúgy 19 éves vagyok, és nagyon szívesen olvastam mindenki történetét. Tök jó látni, hogy nem vagyok egyedül a rajongásommal :)

    VálaszTörlés
  20. Én még a film előtt találtam rá egy oldalra a facebookon meg egy elég gagyi játékra... Nem igazán értettem hogy mi van, de az alapsztorit ott olvastam először. majd a premier után egy-két héttel az iskolával mozizni mentünk, eredetileg egy másik filmet akartunk megnézni, de én és a kér barátnőm rávettük a tanárt hogy ő és a fia jöjjön be velünk erre a filmre / mert ugye nem mehetünk be egyedül egy korhatáros filmre:S / szóval bejöttek velünk, hatalmas élmény volt. Imádtam, Ruta jelenetét az egész teremben mindenki végigkönnyezte... a végén a mutánsoknál együtt reszkettünk a barátnőimmel. A végén reménykedtünk hogy a második rész minnél előbb kijön.:)) a tanárnő a lelkünkre kötötte hogy őt is elvisszük a premierre majd:D

    Aztán hazajöttem és megrendeltem mind a három könyvet. Az minden gyűjtött pénzem ráment, de nem bántam. Majd három nap alatt elolvastam őket. Engem az első könyv jobban megviselt mint a film... Mindig rácsodálkozom hogy a filmekből mennyi jó jelenetet kihagynak. / pl.: harry potter: harry és voldemort beszélgetése a Roxforti csatában.. legszívesebben jól megverném a rendezőt hogy azt kihagyta /
    Nekem a kedvencem a második rész mert itt tűnik fel a színen Johanna és Finnick és Katniss és peeta is kezd összejönni. és imádom az arénát is / le is rajzoltam egy csomószor :)) /
    A harmadik rész talán a legkevésbé imádott mert szegény peeta elég keveset szerepel benne :'(
    én Peeta rajongó vagyok nem Josh.:))

    különben egy 13 éves lány vagyok, idén ballagok az általánoból és mostanában kevesebbet is néztem be ide mert a felvételire készültem teljes erővel.:))
    Imádok írni /a 76. éhezők viadalát próbálom leírni kapitóliumi gyerekekkel hogy bemutassam bennük is van ÉRZÉS/, olvasni, rajzolni. ha nagy leszek építész mérnök szeretnék lenni, vagy vattacukor*-*

    A blogra rögtön a film megnézése után rátaláltam és azóta nagy figyelemmel követem.:))

    VálaszTörlés