2013. január 19., szombat

Jennifer Lawrence Vanity Fair interjú, I. rész

Hááát, brutálisan hosszú, de inkább ez, mint a semmi. Mondjuk azt nem ígérem, hogy a teljes interjút lefordítom, de elég sok lesz ez így is. :)

Oscar-jelölt, van már hiteles alakítása független filmben (Hallgatás törvénye), nagyívű sorozatban (X-Men) és kasszasiker filmben (Éhezők Viadala) és romantikus vígjátékban (Napos oldal) is. Jennifer Lawrence, 22 éves korára mindannyiszor a céltábla közepét találja el. Az, hogy új élete részeként 10 millió dollárt keres, mégsincs saját lakása, és a rajongói "egyenletnek" a másik oldalán áll, mint várnánk, ezekről a furcsa dolgokról mesél Lawrence Jim Windolfnak, de nem panaszkodik, nem leereszkedő, és még csak biztonsági játékot sem játszik.

[...]

Újdonsült hírnevének és hatalmas vagyonának egyetlen látható jele egy nagydarab, öltönyös, tetovált ujjú férfi volt, amikor Atlantában találkoztunk. A Fernbank Tudománytörténeti Múzeum előtti lépcsőn álltunk egymás mellett a férfival, és vártuk, hogy [Jennifer] megérkezzen. Lawrence meg akarta nézni a múzeum Dzsingisz Kán kiállítását, akiről tudvalevő, hogy minden idők harmadik legjobb íjásza, közvetlenül Robin Hood és Katniss Everdeen mögött, aki egy biztos kezű tinédzser lázadó, akit Jennifer Lawrence alakít az Éhezők Viadala sorozatban, amely Suzanne Collins nagysikerű, fiatal felnőtteknek szóló könyvtrilógiája, amelynek második, harmadik és negyedik filmje is készül majd. Tekintve, hogy az X-Men sorozatban is látható, Lawrence hírneve évekre előre be van biztosítva.

Amikor [Jennifer] beáll a parkolóba, a nagydarab tag odamegy hozzá, esernyővel a kezében. Jennifer egy bérelt Chevrolet Volt-ból száll ki. Szűk fekete farmer van rajta, fekete tépőzáras cipővel. Felülről egy bő gombolós blúzt viselkék és fehér csíkokkal, nyakában ezüst nyaklánc. Hosszú, természetes szőke haját feketére festették, ez Katniss-es külsőt kölcsönöz neki. David O. Russell Napos oldalában, - ahol egy szexmániás, fiatal özvegyet alakít - is sötét haja van. A pörgős romantikus vígjátékban Robert De Niro és Bradley Cooper oldalán sokkal inkább magát adhatja. 

Jennifer Lawrence-t a New York Standard Hotelben fotózták.
Azon kevés hírességek egyike, akire nem vigyáznak testőrök, és akit nem kell cenzúrázni.

Elnézést kér, amiért késett. Elsétálunk a Giganotosaurus csontváza mellett amint Dzsingisz Kán termei felé közelítünk. Egy térkép felé haladunk, amely azt ábrázolja, hogy a 13. századi mongolok miképp hódították meg Pekinget és Bagdadot. "Sokat agyaltam a katonai mentalitáson." - mondja. - "Vajon ott ültek a tábortűz körül, és azt mondták: 'Haver. Már meghódítottuk Bagdadot. Tényleg folytatnunk kell a csatározást?'"

[...]

Beszállunk bérelt autóinkba és az Emory Egyetemváros határához autózunk. Lawrence nézelődik, amíg a mexikói étterem felé sétálunk. Mondom neki, hogy sokkal felismerhetőbb ezzel a Katniss-színű hajjal, mire így válaszol, "Kétnaponta be kell festetnem, különben kirikítanak belőle a szőke hajszálak." Az asztalnál egy marha burritot rendel. A nagydarab tag leül a pulthoz a közelünkben, de diszkrét, mintha valami titkosszolgálati ügynök lenne.

Az első Éhezők Viadala filmet az a Gary Ross rendezte, akinek nevéhez a Vágta és a Pleasantville is fűződik. Klasszikus Hollywoodi érzést kölcsönzött a filmnek, amely nagyban hozzájárul ahhoz, hogy más legyen, mint néhány másik, közelmúltban készült kasszasiker film. Ross azonban nyilvánvalóan nem tudott egyezségre jutni a filmstúdióval, így a Lionsgate a további részekre Francis Lawrence-t (aki nem rokona Jennifernek), akit leginkább a Will Smith nevével fémjelzett Legenda vagyok című film kapcsán ismerhetünk. 
- Majdhogynem szöges ellentétei egymásnak. - mondta Lawrence a két rendezőről gyorsan hozzátéve, hogy - Mindketten tökéletesen alkalmasak ezen filmek elkészítésére. Francis zseniálisan képes új világot felépíteni és elrepíteni az embert egy másik világba. A forgatáson sokkal nyugisabb a hangulat. Gary nagyon energikus. Francis pedig nagyon laza és nyugodt.

- Mennyiben különbözött ez a Hallgatás törvényének forgatásától?
- A független filmeket a forgatáson uralkodó légkör miatt szeretem. Az egyetlen oka, hogy kinn vacogtunk a farkasordító hidegben az volt, hogy imádtuk a munkát. Imádom ezt az érzést, ezt a kétségbeesett, kicsit patetikus érzést, hogy "Úristen, vajon képesek leszünk végigcsinálni?"

Nincs állandó lakhelyem. - mondja Lawrence. - Megnéztem New York-ot,
most pedig Los Angelest nézem meg, és nem tudom eldönteni, hol akarok élni.

A Hódkórosban is láthattuk, amely egy szerencsétlen sorsú férfiről szóló érdekes dráma Jodie Foster rendezésében és Mel Gibson (kezén egy hód bábfigurával) főszereplésével. Lawrence azt mondja, Foster "a legmagasabb szintű személyiség, akivel valaha találkoztam." Egy tál queso blanco kerül közben az asztalra. "Szerintem narancs van benne.", mondja [Jennifer], amikor a pincérnő hallótávolságon kívül kerül. "Valami fűszeres cucc. Izgalmas íze van." Belemártjuk a chipsünket. "Jodie nagyon nyugodt volt." - folytatja. - Imádtam azt a filmet. Farntasztikus volt a forgatókönyve. Egyike volt azoknak, amit jobb önmagában olvasni, mert a hód több, mint önálló karakter. A filmben viszont nem láthatjuk a hódot Mel nélkül, szóval sokkal több múlik Mel előadókészségén."

- Nem érezted azt, hogy ennek a filmnek az a fő célja, hogy Jodie Foster megpróbálja megmenteni Mel Gibsont?
- Nem volt ilyen érzésem. Egyáltalán. Sőt, Mel Gibson zseniális volt. Emlékszem, az olvasópróbán csak a szöveget hallottuk. Annyira jó volt. Minden tökéletes.

- És milyen David. O Russell? 
- Teljesen lökött a fickó, annyira imádom. Ha Bradley nem lett volna ott a forgatáson, sose végzünk a filmmel. Bradley bejött és [volt, hogy] azon talált minket, hogy videókat készítünk magunkról, amint úgy teszünk, mintha kávés szalvétával törölnénk ki a fenekünket, mire ő: "Azért jó lenne, ha ma még végeznénk is!" - majd felhívja figyelmemet néhány darabkára, amelyek az államra ragadtak. 

[...]

Megérkezik a marha buffito. Akkora, mint egy postaláda. Jennifer azonnal beleharap.
Megemlítem, hogy Woody Harrelsonnal dolgozik együtt, aki az Éhezők Viadala szereplőgárdájának kulcsfigurája. 
- Woody. Imádom Woodyt.
- Tanított valamit a színészetről?
- Woodyval nem igazán beszélünk a színészetről. Nagyon hasonlóak vagyunk. Francis állandóan viccelődött velem, mert úgy jelenek meg a forgatáson, hogy fogalmam sincs aznap mit forgatunk, vagy hogy mi a szövegem. Így aztán [Francis minden] reggel SMS-t küld: "Na, van elképzelésed arról, mit csinálunk ma? Nincs? Rendben, akkor hadd áruljam el." Erre tavaly jött Woody, és istenem, soha nem dolgoztam még olyasvalakivel, aki mellett még én érzem úgy magam, mintha stréber lennék.

Folyt. köv. hamarosan, még több Éhezők Viadala részlettel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése