2013. január 21., hétfő

Francis Lawrence a Futótűz kapcsán

Az MTV készített egy nagyon remek összefoglalót Francis Lawrence-szel, ami izgalmas részleteket tartogat :) Ez is elég tartalmas és izgalmas anyag! :)

"Nagyon tetszik, amit Gary csinált, de én teljesen más stílusban dolgozom, mint ő!"

Hatalomátvétel
Éppen másfél évvel a Futótűz mozis megjelenése előtt lépett színre Lawrence. És miközben az is nehézséget okozott neki, hogy Gary Ross elképzeléseire alapozzon, egy már majdnem teljesen megalapozott filmes család tagjai között való megjelenés másik problémát is felvetett.

- Nagyon tetszik, amit Gary csinált, de én teljesen más stílusban dolgozom, mint ő! - magyarázta Lawrence. - Így aztán nem okozott nehézséget, hogy bemenjek és leüljek beszélgetni azokkal az emberekkel, akik benne voltak a film készítésében, és elmondjam, hogy "Tessék, ez az, ami tetszik Gary munkájában, amibe szívesen bekapcsolódok, és tovább viszek én magam is, és itt van, amit másképp csinálnék." Ami már bonyolultabb volt, őszintén szólva nekem legalábbis az, hogy belépjek egy [már meglévő] világba, és az, hogy voltak olyan stábtagok, nyilván a teljes szereplőgárda, akik már az első filmben is szerepeltek, és őket én megörököltem. Nagyon izgultam amiatt, ők hogy fognak érezni. De aztán szerintem mindenki nagyon barátságos volt, igazán keményen dolgozott, és végül nagyon jó élmény volt együtt dolgozni velük. Úgy vélem, voltak páran, akik igazán elkeseredtek, amiért Gary kiszállt, de ennek semmi köze nem volt ahhoz, hogy engem választottak Gary ezen döntése után. Ők Garyvel írták alá a szerződést, Garyvel voltak barátságban, és szerették Garyt. És szerintem határozottan szomorúak voltak miatta.



"Nagyon karizmatikus... úgy, hogy közben nagyon helyes, szexi, és pokolian jóképű is."

Finnick több, mint jópasi
Amikor Lawrence megörökölte az Éhezők Viadala sorozatot, azzal megörökölte annak felelősségét is, hogy kiválaszthassa a Futótűz legnagyobb várakozás övezte karakterét, a 4. körzet Kiválasztottját, Finnick Odairt. Egy darabig úgy tűnt, már minden 35 év alatti színész neve felmerült a szerep kapcsán, ám végül a háromágú szigony a Hófehér és a vadász színészének, Sam Claflinnek kezében landolt. Sok rajongó nem értett egyet Claflin kiválasztásával, ám Lawrence biztosított mindenkit arról, hogy a 26 éves színész fel fog nőni az elvárásokhoz.

- [Claflin] nagyon sportos alkat, ami nagyszerű. Jó formában is van. Nagyon karizmatikus. - mondta Lawrence. - De én hosszú távon is gondolkodtam. Mert hosszú távon ő egy nagyon érzelmes karakter, egy nagyon hűséges karakter, szerelmes karakter, egy olyan karakter, aki nagyon sok szomorúságot élt át. És mindezt ő képes volt megfogni, úgy, hogy közben nagyon helyes, szexi, és pokolian jóképű is.

"Azon is sokat szöszöltünk, hogy hogyan tegyük kicsit még emberibbé
Haymitchet, mert időnként elég cinikus és szarkasztikus."

Haymitch karakterének csiszolása
A másik dolog, ami Lawrence tennivalói listáján szerepelt az az, hogy leüljön Woody Harrelsonnal, hogy tovább finomítsa a 12. körzet alkoholista mentorának, Haymitch Abernathynak a karakterét. Harrelson korábban elmondta az MTV News-nak, hogy ő egy kicsit jobban erőltette volna a részegség témát, mint amennyire Ross engedte, amibe Haymitch poszt-traumatikus stressz szindrómájával egyetemben a rendező jobban belegondolt.

- Az egyik dolog, amibe jobban bele akartuk ásni magunkat... a poszt-traumatikus stressz ötletéből adódott, és azon nagyobb dolgok egyikéből, hogy Suzanne Collins [írónő] elképezése szerint az egész sorozat gerincét a háború következményei alkották volna. - mondta Lawrence. - Az egyik dolog, amit szeretek ebben a könyvben az az, hogy elkezdjük megérteni, miért lett Haymitch olyan, amilyen, hogy az emberek miért olyanok, amilyenek, szóval ő [Woody Harrelson] és én sokat dolgoztunk ezen, hogy megértsük a PTSSZ-t és azt, hogyan lehet együttműködni poszt-traumatikus stresszen átesett emberekkel. Azon is sokat szöszöltünk, hogy hogyan tegyük kicsit még emberibbé Haymitchet, mert időnként elég cinikus és szarkasztikus. De szerintem ezúttal jobban megmutatjuk az emberi oldalát is.

"Bármennyire is jó bulinak hangzik Hawaii-on forgatni, azért elég macerás."

Dübörög az Aréna
Bár a Futótűzben a Kiválasztottak újra az Arénában találják magukat, ezúttal egy teljesen más jellegű arénáról van szó, ami szintén sok nehézséget okozott Lawrebce-nek.

- Ez az Arénás cucc nagyon macerás... mert az aréna középpontjában található a Bőségszaru, majd a víz és a földnyelvek küllőszerűen. Kör alakú part azonban körülötte dzsungellel nem létezik, emiatt aztán gyakorlatilag darabokból raktuk össze az egészet. - magyarázta. - És bármennyire is jó bulinak hangzik Hawaii-on forgatni, azért elég macerás, amikor az ember ott áll a parton, vagy épp benn a vízben az árapály közepette. Az első napon a dagály elmosta a felszereléseinket, aztán pedig... ott a forgatás a dzsungelben, rovarok közt, esőben, sárban. A napok rövidek, szóval az embernek nincs sok ideje, és az egészet azzal kell kezdeni, hogy odacipeljük az 50 kilós IMAX kamerákat.

"Sok minden meg van már vágva, de még nem ültem le, hogy végignézzem az elejétől a végéig."

Végső verzió?
A Georgiában és Hawaii-on zajlott forgatás után, a Futótűz forgatási munkálatai decemberben befejeződtek. Lawrence már elkezdte a film darabkáinak összerakását, de még messze van a végétől. 
- Vannak jelenetsorok, amik meg vannak vágva - mondta. - De vannak még dolgok, amik hiányoznak, amiket még nem láttam, mert rengeteg felvételünk van, mert hatnapos munkahetekkel dolgoztunk, és [a film szerkesztője számára] nagyon macerás volt folyamatosan lépést tartani velünk, ahogy haladtunk. Szóval sok minden meg van már vágva, de még nem ültem le, hogy végignézzem az elejétől a végéig. 
Forrás: MTV

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése