2013. január 10., csütörtök

Filmajánló: Napos oldal

Folytatom tavalyi szokásomat, hogy felhívjam figyelmeteket az Éhezők Viadala filmváltozata színészeinek egyéb filmjeire. Bár túl sok reakció nem szokott rájuk érkezni, ezúttal talán másképp lesz, hiszen a főszereplő Jennifer Lawrence Napos oldal című filmjét ajánlom figyelmetekbe, amely mától látható a mozikban a Forum Hungary forgalmazásában. A film készítésének folyamatáról sokat olvashattunk már, Jennifert is sokan kedveljük/megkedveltük, aki pedig szereti a romantikus vígjátékokat, azoknak érdemes megnézniük a filmet.

Íme a film történetének összefoglalója és a hivatalos feliratos előzetes.

Az élet nem mindig alakul terv szerint. Pat Solatano (Bradley Cooper) mindenét elvesztette – a házát, az állását, a feleségét. És most kénytelen újra a szüleihez (Robert De Niro, Jacki Weaver) költözni, miután nyolc hónapot töltött egy elmegyógyintézetben. Pat szeretné újra rendbe hozni az életét, pozitívan szemlélni a világot és szeretne újra összejönni ex-feleségével is. A szüleinek csak annyi a vágya, hogy Pat képes legyen ismét lábra állni a nehéz időszak után. Ám a dolgok még bonyolultabbá válnak, mikor Pat megismeri Tiffanyt (Jennifer Lawrence), a titokzatos fiatal lányt, aki szintén nem kevés problémával küszköd. Tiffany felajánlja Patnek, hogy segít neki visszahódítani egykori kedvesét, de csak akkor, ha cserébe majd ő is tesz érte valami nagyon fontosat. Mikorra pedig egyezségük kezd beteljesülni, meglepő módon azt tapasztalják, hogy felettébb közel kerültek egymáshoz, és talán a saját elrontott életükre is érvényes lesz a „minden rosszban van valami jó”- tézis.


A folytatásban a film poszterét nézhetitek meg és néhány érdekességet is olvashattok a filmről. Aki pedig megnézte, és van kedve kiírnia magából, ne fogja vissza magát ;)





Érdekességek:


  • Eredetileg Anne Hathaway alakította volna Tiffanyt, ám végül későbbi időpont egyeztetési problémák miatt kikerült a filmből. A szerepet Jennifer Lawrence (Az éhezők viadala) kapta meg, ám előtte esélyes volt rá Rachel McAdams, Olivia Wilde, Elizabeth Banks, Blake Lively, Rooney Mara és Kirsten Dunst is.
  • Pat szerepére konkrétan kiválasztották már Mark Wahlberget, mikor a rendező végül meggondolta magát, és Bradley Coopert szerződtették helyette.
  • A Dannyt alakító Chris Tucker filmes feltűnése ritka jelenség, hiszen a Csúcsformában-trilógiát leszámítva az 1997-es Pénz beszél című filmben szerepelt utoljára.
  • A film 21 millió dollárból készült és 2011. október 3-tól december 11-ig forgatták, főként philadelphiai helyszíneken.
  • A Napos oldal már magáénak tudhatja az idei Torontói Filmfesztivál fődíját, és máris az egyik legnagyobb Oscar-favoritnak tartják szakmai berkekben.

Forrás: Premierfilm

14 megjegyzés:

  1. Én holnap délben megyek megnézni :) remélem tényleg olyan jó, mint mondják :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én attól függ, hogy végzek holnap, bár mivel amúgy későn, valszeg inkább itt frisselek, és nekem a nyugisabb jövő péntekre marad az élmény! :)
      De mindenképp írjál ám, hogy tetszett, már ha van kedved persze!

      Törlés
  2. Én elméletileg holnap délután megyek :D

    VálaszTörlés
  3. Én ma voltam megnézni, és nagyon tetszett. A történet nem biztos, hogy mindenkinek fekszik (igazi sírós-nevetős, és néha tényleg összezavarodsz, hogy most nevetni kéne vagy sírni, mert olyan gyorsan váltanak egy-egy érzelem között. Szóval olyan igazi hullámvasút.), de ettől függetlenül bátran ajánlom, mert egy biztos: ilyen filmek nem jönnek veled szembe minden sarkon.
    A legkiemelkedőbbek persze az alakítások, nem csoda, hogy a 2 főszereplőt, meg De Nirót és Pat anyukáját is jelölték Oscarra. Jen ezt igazán, de nagyon-nagyon megérdemelné!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi az ízelítőt!! :)

      Törlés
    2. amúgy Pat anyukáját Jacki Weaver játssza :)

      Törlés
  4. Ja és még valami: arra készüljetek, hogy a magyar felirat vacak minőségű...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na akkor gratulálni lehet megint a magyar fordítóknak :S azért nézhető így is?

      Törlés
    2. persze, nézhető

      Törlés
  5. Na megnéztem és csak jót tudok mondani (kivéve a feliratra...nem tudom mi értelme minden mondat közepére a sorok végződésénél pontot rakni, ez engem nagyon zavart az elején). Aki nem nagyon szereti a sok közelit és a kézi kamera rángatását, az lehet bajban lesz, de ez itt szerintem a szereplők dilisségének fokozása miatt jó. Bradley Coopert én még soha nem kedveltem úgy filmben, mint most, a többiek is nagyon jók, Jen-nek pedig odadobnám az összes díjat, amit lehet, mert zseniális, természetes, van, hogy olyan, mintha őt látná az ember a való életbeli szókimondásával stb. Tényleg érdemes megnézni. :)
    Plusz jó pont, hogy nem egy szirupos nyáltenger :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Juj, jó is, hogy írod a kamerarángatást: francért nem lehet leszokni róla?? Nálam majdnem az egész Éhezők Viadala élményt is elrontották anno a 12. körzet ábrázolásánál!

      Törlés
  6. Na, én azért ennyire nem vagyok elszállva a filmtől, sokkal inkább vegyes gondolataim vannak.

    Kezdeném azzal, hogy nekem nagyon nehezen indult, nekem túl sok volt Pat körülményeinek vázolása. Egyáltalán: nekem nem tetszett Pat szülei lakásának hangulata, a meccsnézések erőltetése, a fogadások, a babonásság, és volt egy pont a filmben, amikor úgy éreztem, hogy ha nekem kellene ott élnem, hát én is bekattannék simán. Persze tudom, ez azt jelenti, hogy Robert De Niro és Jacki Weaver jól hozták a karaktereiket... Igazából az elején Pat bipolaritása is "sok" volt, ezt is értem azalatt, hogy nehezen indult. Viszont-viszont: Bradley Cooper isteni volt!!! Jaj, nagyon megkedveltem, kár is, hogy viszonylag kevés normális filmben szerepel (emiatt ugyanis kizárt, hogy megnézzem a Másnaposokat...)

    Onnantól kicsit beindult a film, amikor Jen karaktere is megjelent. Érdekes, hogy valamelyik cikkfordításból az rémlett, mennyire ellenszenvesnek kellene éreznem az elején, de én nem éreztem annak: kicsit szókimondó volt, kicsit kattant, de mindig olyan jól átlátta és megfogalmazta a helyzetet.
    Én kivágtam volna a meccsre elmenős részt a filmből, meg egy halom ilyen jellegű/hangulatú dolgot, és még jobban kiemeltem volna azokat az érzelmi jeleneteket, amelyek során ez a két ember: Pat és Tiffany segíteni próbálnak egymásnak. Jobban kihangsúlyoztam volna, hogy Pat rájön, hogy Tiffany írta a levelet (bár ok, nekem leesett). Mindenesetre ennek a két érzelmileg sérült embernek a története, az érzelmi mélysége jól megérintett. Az utolsó jelenet levelét konkrétan végigbőgtem, pedig én nem vagyok az a filmen sírós ember...

    A felirat valóban botrányos minőségű volt. Nem tudom, Ti mire értettétek, nekem az volt iszonyú zavaró, hogy sok vessző helyett pontot tettek, és ezek a pontok a következő oldalak első szava előtt ismét megjelentek. Azt szerintem tudomásul kell venni, hogy a fordításnak soha nem tükörfordítás a célja, de amennyire én értettem, nem volt benne súlyos félrefordítás. Az pedig külön tetszett - amit az Éhezők Viadalában a Lángra Lobbant Lánynál csúcsán elcs...tek - hogy a Silver Lining-okat mindig Napos oldalnak fordították, és ezek mindig ültek is a megfelelő helyeken.

    Számomra a film mondjuk nem újranézős, max egyszer DVD-n, szigorúan távirányítóval a kezemben, amelynek segítségével legalább 40 percnyi anyagot ugranék a filmben. A többi rendben volt :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a feliratnál nekem is ez volt a bajom :S Érdekes volt...
      Én szeretem azt, ha ilyen kaotikus a történet, a család egy az egyben a sajátomra emlékeztet...bár azt nem tudom ez jó-e :D De több Tiffany-Pat tényelg elfért volna még benne, akár más rovására :)

      Törlés
  7. Tegnap én is megnéztem a filmet. Egyrészt időm is volt rá, másrészt hangulatom is volt most hozzá. Az utóbbi sokáig nem jelentkezett nálam. Olvastam róla kritikákat és a sok jó után egyre több rosszal is találkoztam és elvette a kedvemet tőle :/

    A forgatókönyv nem erőssége a filmnek. Egyik hibája, hogy végig tele van klisével és nekem nagyon kiszámítható volt. DE mivel annyi drámát néztem mostanában, ezért ez a film üdítően hatott és a klisék sem érdekeltek :) Az elejét elnyújtottnak éreztem, lassan indult be a film. Ennyit a negatívumokról.

    Pozitívumok. A színészi alakítások. Ezt a filmet úgy érzem három kiváló színész vitte el a hátán. Először is Jen. Megérdemelte az a sok jelölést és díjat. Nem tudok belekötni :) Annyira természetes végig. A másik Bradley Cooper. Nagyon meglepett engem. A Másnaposokat láttam, az még nem is volt annyira rossz, a 2. részétől viszont frászt kaptam. Itt viszont kellemesen csalódtam benne és, remélem most már el kezd komolyabb filmekben is szerepelni :) Amikor először olvastam a két főszereplő kilétét hát… nehezen tudtam összeegyeztetni őket, de engem meggyőztek. Működött a kémia a filmvásznon :D A harmadik ember pedig Robert De Niro. Nem is tudom, hogy mit kell róla még elmondani. Ez a név garancia egy jó filmre. Egyébként a Pat anyukáját alakító színésznővel, Jacki Weaverrel is meg voltam elégedve. És volt még egy üde színfolt is a filmben, ő pedig Chris Tucker :D A táncos részeket vártam a legjobban, pedig nem mindig szoktam lelkesedni az ilyen filmekért, mert mindig lehet sejteni, hogy mi lesz a vége, de ennél a filmnél más volt a helyzet : ) Kedvenc jelenetem a táncverseny és az, ahogy utána ahogyan örülnek és, a többiek nem értik, hogy miért :D A másik hatalmas piros pont a zenéért jár, klassz dalok csendültek fel benne : )

    Összességében tetszett a film. A színészi alakítások jöttek be a legjobban, Bradley és Jen nagyon jól hozták a két örült, de szerethető karaktert. Most úgy érzem, hogy nem egyszer nézős a film, de lehet, hogy csak azért, mert jókor kapott el jó helyen : )

    8,5/10

    VálaszTörlés