2013. január 1., kedd

Az Éhezők Viadala a magyar filmes toplistákon is

Bár már átléptünk az új esztendőbe, elkerülhetetlen, hogy ne tekintsünk vissza még kicsit, leginkább azért, mert én sokszor "irigykedek" kinti rajongói oldal szerkesztő társaimra, hogy de jó, nekik nem kell fordítaniuk, csak gyűjtögetniük. Mostanra azonban már nem mondhatjuk, hogy a magyar sajtó is nem kapta fel eléggé a jelenséget és a filmet, így vannak cikkek róla (csak bőven nem napi szinten, és abban a mennyiségben, ami minket érdekel, emiatt gyorsabb, ha egyenesen kintről hozom Nektek a friss ropogós infókat, érdekességeket). Mindenesetre év végi filmes listák nálunk is készülnek, amelyeken azért legtöbbször az Éhezők Viadala is megtalálható. Ahol nem, azt is jelzem. :) Mindenesetre ezekből gyűjtögetek most - ezúttal is - a teljesség igénye nélkül.

Az Aeonflux blogján a 19. helyre volt elég a film, viszont kapott rövid leírást és poszterrészletet is:


Ahogy azt az egyik kritikus mondta: Gary Ross karakterközpontú sci-fi/fantasyje más lett, mint amit a rajongók vártak, de jobb is, mint amire számítottak. Mi több, a Lionsgate sem gondolta volna, hogy ilyen tudatosan, intelligensen felépített filmet kapnak, amely ugyan kiválóan meg tudja szólítani eredendő célközönségét, de felszínesnek titulált nyelvezete mögött valódi mélység rejtőzik.

Ugyanezen a listán Woody Harrelson 7 Pszichopata és a Si-cu című filmje a 20. helyet szerezte meg.

A Filmtrailer 25-ös listáján a 16. helyen található az Éhezők Viadala. Mivel ők nem mellékelnek összefoglalókat a filmekről, ezért én most az egyik kritikájukból idézek:

Sokan – főleg hivatalos kritikusok körében jellemző – előszeretettel hasonlítják az Alkonyathoz a filmet. Ezzel őszintén meglepnek, hiszen a rendkívül halovány, a filmben szinte teljesen a háttérbe szorított szerelmi háromszögön és a tiniket felsorakoztató szereplőkön kívül semmi hasonlóság sincs a két történet között. Mi több, Katniss, a főhősnő nem éppen az a könnyen szerelembe eső fajta, mondhatni érzelmi vonalon meglehetősen alacsony szinten mozog a szentem. Így hanyagolnunk kell – hál’ Istennek! – a langymeleg romantikát, max. a két mellékszereplő srác külleme és olykor játéka emlékeztet csöppet a naplementés alkotásra. A viadal végjátékát szerintem jobban oldják meg, mint a könyvben (lásd: mutánsok helyett más… hmmm, lények!), viszont maga a történet lezárása nem tetszik, a szabályok össze-vissza változtatásával kicsit komolytalanná, súlytalanná és katarzismentessé válik az egész, de ez nem elsősorban a film, hanem inkább a regény hibája. Olyan érzésem támad, mintha az írónő, Collins idő hiányában összecsapta volna a történet végét. Forrás

A Filmtrailer listájának 25. helyén Liam Hemsworth filmje, a Feláldozhatók 2. is megtalálható.

A Cinema-Art 25-ös listáján is megtaláljuk a filmet, mégpedig a 13. helyen. Ezen a listán még a Toby Jones főszereplésével játszódó Hitchcock és a Philip Seymour Hoffman nevével fémjelzett The Master is szerepel mégpedig az előkelő 4. illetve 2. helyen.

Az Origó 25-ös listájára viszont nem fért fel a film, de ők valszeg a művészfilmeket értékelik jobbnak, mert a Toby Jones főszereplésével játszódó Berberian Sound Studio itt a 15. A film egyébként az Index 10-es TOPlistáján sem található meg. Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy sok-sok olyan lista van még, amin nem szerepel a film. Mondom, a teljesség igénye nélkül...

4 megjegyzés:

  1. Szerintem nagyon is leértékelték a filmet!! És még hogy a könyv össze van csapva!!???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem tudomásul kell vennünk, hogy mindenki másképp értékeli a dolgokat. Más-más szempontok szerint. Ráadásul, ami a mi rajongásunk tárgy, másnak nem biztos, hogy az. És bár az Éhezők Viadala könyvváltozatára kevéssé állítható, hogy össze van csapva, abban igaza van a kritika írójának, hogy a film vége finoman szólva sem teljesen kidolgozott. És akkor a Kiválasztott epilógusáról még nem is beszéltünk, pedig az Suzanne Collins munkája.

      Továbbá pedig még így is jobb kritikákat kapott a film, mint az Alkonyatok, pedig én - és még milyen sokan mások - azt is szerették. Szerintem a mi érzéseinket nem feltétlenül kell, hogy ezek befolyásolják.

      Törlés
  2. Hali! Először is: korrekt rajongói blog, grat hozzá és jó munkát! Másodszor: a Hitchcock főszerepében az Oscar-díjas Sir Anthony Hopkins látható, nem Toby Jones (szerencsére) :)

    Reméljük a film folytatása is jó lesz, és egy év múlva újra felkerül néhány toplistára :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hűűű, ezt tényleg benéztem, azonnal kihúzom.
      Az az egyetlen mentségem, hogy a The Girl című filmben Toby Jones alakítja Hitchcock-ot, és szerintem azzal kavartam össze.
      Köszi a helyreigazítást!!

      Törlés