2012. december 9., vasárnap

Exkluzív részlet a The Panem Companionból - 10. körzet

Szerény kis írással leptek meg minket a 10. körzet alkalmából, de a kevesebb is több, mint a semmi :)

A nyilvánvaló kivétel, legalábbis látszólag, ami a sorozat szenvedélymentes hangulatát illeti, a "szerelmi háromszög" Katniss, Peeta és Gale között. Nagyon fontos, hogy már az elején foglalkozzunk ezzel, mert bár a szex és a nemek talán kulcsszerepet játszanak a sorozatban és Panemben, ez nem vonatkozik a Katniss-Peeta-Gale szálra - ami igazából egyáltalán nem is szerelmi háromszög. 

A Katniss-Peeta-Gale szerelmi háromszög leggyakoribb értelmezése tisztán allegorikus. Katnissnek az elkerülhetetlen háború szélén állva adódik lehetősége életében először, hogy fontos döntéseket hozzon: választania kell Peeta - akit nemes szándékok vezérelnek - és Gale - akit pedig a bosszú - között. Abban az időben, amikor az Éhezők Viadala íródott, az Egyesült Államok három éve háborúban állt Irakkal, és csak arra jöttek rá, hogy Irak valójában nem rendelkezik tömegpusztító fegyverekkel. A hadviselés szükségességének kérdése fontos téma volt akkoriban mind a médiában, mind az Egyesült Államok lakói között.

Bár lehetne azzal érvelni, hogy a "szerelmi háromszög", allegorikus és a történet szempontjából is valódi szerepet játszik, ez azonban nem állja meg a helyét. Hogy a történetnek valódi része legyen, ahhoz az kellene, hogy Katniss szerelmes legyen Peetába és Gale-be is, vagy legalábbis romantikus vagy szexuális kalandokba keveredjen mindkettejükkel. Katniss azonban nem tesz/érez így.

Részlet Panem névadó szótárából:

Dalton, aki a 10. körzetből menekült a 13.-ba, és genetikai manipulációkra specializálódott:


A Dalton azt jelenti, hogy a "völgyben lévő városból". Dalton a nevét talán Sir Howard Daltonról, a brit genetikusról kapta, aki 2008-ban hunyt el, körülbelül akkortájt, amikor az a Kiválasztott íródott, amelyben az Éhezők Viadala Daltonja megjelenik.

[Így a 10. részlet fordítása után kezdem azt érezni, hogy nem bánom, amiért nem kell többezer forintot kiadnom erre a könyvre. Sokszor olyan elméleteket gyárt az író, amelyek a történettől nagyon messze elrugaszkodnak, és amelyekre valóban semmi utalás nincs a sorozatban. Azt hajlamos vagyok elfogani, hogy Suzanne Collins sorozata átgondoltabb írás, mint sejtettük, de a teljes könyv (TPC) sokszor esik túlzásokba. Ez a részlet kifejezetten inkoherens, legalábbis, aki érti, hogy a szerelmi háromszög tárgyalásának közepette hogyan illeszkedik az iraki háborúról szóló rész, az kérem, kommentben magyarázza el. Nyugi, azért a maradék három részletet még lefordítom, és lesz egy hosszabb interjú is a végén a szerzővel :)]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése