2012. december 2., vasárnap

Exkluzív részlet a The Panem Companionból - 5. körzet

Időközben kiderült, hogy nem minden nap jönnek ki részletek, csak hétköznap, de így legalább utólérem magam. :) Viszont így, hogy nem tudok "előre" dolgozni majd jövő héten, nem biztos, hogy nem marad ki nap. Meglátjuk, hogy alakul... De íme az 5. részlet:


A Fő Játékmester szerepe igen befolyásos szerep. A Fő Játékmester ugyanis nem csupán az Arénában történtekért felelős (beleértve a Viadalt megelőző pontszámokat, amely által a Kiválasztottaknak esélye lesz támogatókat szerezni), hanem azért is, hogy ezekből az eseményekből mit mutatnak meg a nézőknek. Nincs nagyobb vagy jobb lehetőség megmutatni magát az embernek egész Panemben. Annak, aki Fő Játékmesterré válik, jó szervezőkészséggel kell rendelkeznie, koordinálnia kell és át kell látnia az Aréna megépítését és a Viadal "történetét" is neki kell kitalálnia. Lehetett-e bármelyik a mi két Fő Játékmesterünk, Plutarch Havensbee vagy Seneca Crane közül egy lázadás vezető szervezője?

Annak bizonyítékai, hogy Seneca Crane egy Második Nagy Lázadás kitervelője volt, leginkább a 74. évi Éhezők Viadalának végkimenetelében rejlenek. Az, hogy ekkora befolyással lehetett a Kapitóliumra, és az, hogy az Arénában található csapdák létrehozásában játszott szerepe lehetőséget biztoított számára, hogy hatással legyen az Arénára és meg volt a lehetősége, hogy a lázadók előnyére fordítsa ezeket. A 74. Viadal végén történt szabálymódosítás önmagában is elég lázadást szító, és ez vezetett közvetlenül ahhoz, hogy Snow megölesse Crane-t, ami pedig azt sugallja, hogy nem volt ő olyan ártatlan, még ha a nézettségi adatokért is küzdött, mint amilyennek egyébként tűnhetett. Az Éhezők Viadala filmváltozata arra enged következtetni, hogy Seneca Crane-t kizárólag azért ölték meg, mert hagyta, hogy a Kapitólium túlságosan fogékony legyen a manipulációra, - egy tizenéves lány által - így esendővé váljon. Bár ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy lázadást szító szándékai lettek volna, de nem is cáfolja az elképzelést sem; az éjfürt választása, Katniss eszköze a lázadásra, hogy megölje magukat szintén lázadásra vonatkozó szándékot sejtet. A könyvben nem egyértelmű mi is Crane halálának igazi oka, hiszen nem tudunk róla semmit. Csak azt, hogy megölték a Hetvennegyedik Viadal után, és ennyi.



Részlet Panem Névadó szótárából:

Rókaképű lány, a 74. évi Éhezők Viadala 5. körzetből származó Kiválasztottja

Egyedi, megjelenésre utaló név.

A Rókaképű lány nevet Katniss azért adta, mert a lány arca egy rókáéra emlékeztetett. A hagyományos nyugati meséket alapul véve ez arra is utal, hogy a lány "okos, mint a róka", "ravasz, mint a róka". A vörösáfonya másik neve foxberry [fox~róka], ám kultúránkban nem ez az egyetlen kapcsolódási pont a rókák és a bogyók között. Aiszóposz állatmeséi közül az egyikben szintén összepárosítja a kettőt a Róka és a szőlő című meséjében, és ez is egy lehetséges eredete lehet a Rókaképű lány nevének.

  • A róka, aki a szőlőre vágyik, áhítattal tekint a fürtökre
  • A csábító fürtök azonban túl magasan vannak ahhoz, hogy elérje őket
  • Nagyon rosszul érezte magát emiatt, de azért kierőltetett egy mosolyt
  • És azt kiáltotta: "Úgyis savanyúak, én pedig azt nem szeretem"
Van egy ehhez kapcsolódó szólás is, "Savanyú a szőlő".
A Rókaképű lány szintén olyan bogyókat talált, amelyek nem voltak megfelelőek számára (hiszen nem jóllakott tőlük, hanem megmérgezte magát velük).

2 megjegyzés:

  1. Ez a Senecás dolog kicsit belemagyarázós szagú nekem, nektek nem? Mert szerintem ott dőlt el a sorsa amikor kihirdették, hogy lehet két győztese a Viadalnak, ez szimplán az 'izgalmak fokozása' volt a szervezői részről, ami balul sült el.. Miért lenne valaki cinkosa a felkelőknek, aki kegyetlen módokat talál ki ártatlan gyerekek lemészárolására???

    VálaszTörlés
  2. Egyetértek...ez tiszta spekuláció

    VálaszTörlés