2012. december 13., csütörtök

Exkluzív részlet a The Panem Companionból - 12. körzet

Katniss körzetébe érkezik a The Panem Companion bemutató körútja:



A 12. körzetben, ahol még a kereskedők számára is nehéz az élet, és ahol szinte soha nem volt lehetőség arra, hogy egy év luxus és hatalmas lakomák kövessék a Viadalt, ahol még a kenyér is a tesszeraként kiosztott gabonából készül, Katniss úgy írja le, hogy embertelenek a körülmények. A 12. körzetben nem a tesszerából készült keksz az egyetlen kenyérféle. A kenyérről, amit a Mellark pékségben sütnek, úgy mesél, hogy "illatos" és "jó ízű", Peeta pedig szintén sokféle különböző kenyér, sütemény, torta és egyéb pékáru  sütéséről számol be, amelyek nem csupán a kereskedelmi osztály anyagi helyzetét jellemzik (többféle finomságot képesek megvásárolni, amelyek nem feltétlenül a puszta megélhetéshez szükségesek), hanem értékítéletet is kifejeznek: a kereskedő-osztály számára készült termékek jobb minőségűek, mint azok, amelyeket a Peremben készítenek. Az Éhezők Viadalában Peeta egyszer a kecskesajtról, és almatortáról beszél, - amelyekre Katniss és Peeta is úgy utal, hogy "egy vagyonba kerül", - amelyet a családjuk pékségében sütnek. Az a jellemzés, hogy "egy vagyonba kerül" azt sugallja, hogy összetevőik ritkák és értékesek, de azt is eszünkbe juttatja, amikor Gale és Katniss kecskesajtot és szedret reggeliznek a sorozat elején, ami ingyen volt - hogy ez egyfajta szimbólikus  érték a kereskedők számára készült péktermékben, a torta árát nem a benne lévő összetevők valódi piaci értéke határozta meg.

Ez egy nagyon fontos mozzanat, ami segít megérteni a kereskedő réteg és a Peremen élők közötti kapcsolatot. [Gazdasági] Verseny soha nem önmagától alakul ki: mindig a különböző társadalmi osztályok generálják és azokra van hatással. Bár a 12. körzet lakói nagyon szegények a Kapitólium lakóihoz, de a  többi körzethez hasonlítva is, a körzet saját társadalmi felépítését tekintve, vannak egyértelműen gazdagok (a kereskedők), és vannak a nincstelenek (a Peremen élők), akiket fajok szerint is megkülönböztethetünk. És ez az anyagi különbség viszályt és feszültséget teremt a körzeten belül.

Részlet Panem névadó szótárából

Madge Undersee

Az Undersee szó valószínűleg az oversee szó egy szójátéka, ami azt jelenti, hogy felügyel, mivel Undersee polgármester, és így az ő feladata a körzet felügyelete, ő maga pedig a Kapitólium és a Békeőrök uralma alatt áll, így ő ezek felügyelete alatt (~under) áll.

A Madge név a Madge Wildfire-ből eredhet, amely a széntüzelésű vonatok egyik fajtája volt a Brit Vasút korszakában. A szén pedig természetesen a 12. körzet sajátja. Madge itt is kapcsolatban áll a tűzzel: ő az egyetlen gyerekkori barátnője a Tüzes Lángra Lobbant Lánynak, és akkor hal meg, amikor lebombázzák a 12. körzetet és hatalmas tűzvész alakul ki.

Madge nevének Effiével és Mags-ével is közös lehet az eredete: mind a Margaretből származhat, ami gyöngyöt jelent. Amikor először látjuk Madge-et, fehérbe öltözik, ami a gyöngy színe. 

Madge a vezetékneve Steve Madge madárszakértőnek is (ami azért tűnik ideillőnek, mert Madge adja Katnissnek a Fecsegőposzátás dísztűt), és a puhatestűek szekértőjének, Edward Henry Madge-nek is.  

3 megjegyzés:

  1. Látom Ancsi a 'Tüzes' jól belevésődött az agyadba :D

    VálaszTörlés
  2. A Margaretből, hogy jön az Effie??? Vagy úgy is kérdezhetem, hogy honnan szedte az író, hogy az Effie és a Margaret között van összefüggés?? Még csak nem is hasonlítanak!!!

    VálaszTörlés