2012. december 11., kedd

Exkluzív részlet a The Panem Companionból - 11. körzet

A 11. körzethez érkezett a The Panem Companion című társkiadványt bemutató "Győzelmi Körút", és remélhetőleg ez az utolsó három fejezet izgalmasabb lesz, hiszen az utolsó három körzetből sokakat ismerünk, és sok történés is zajlott ezen helyszíneken a könyvekben:


Az Éhezők Viadalában a 11. és a 12. körzetben is nagy a zene jelentősége, még a Második Forradalom során is, a zene megjelenésének célja pedig olyan érzelmek keltése, amelyek a "rabszolgák dalait" vagy a "Szabadság Dalait" hivatottak felidézni. Allana Gillam-Wright, történész és kanadai feketékről cikkező újságíró szerint, ezek a dalok "látszólag" teljesen ártalmatlannak tűnnek... igazából azonban sokkal többet jelentenek, mintsem egyszerű kitartás-himnuszok legyenek, és hogy a túlvilági életbe vetett hitet fejezzék ki. Ahogyan a rabszolgák és leszármazottaik énekelték ezeket, a spirituálék lehetővé tették számukra, hogy ezáltal titkos üzeneteket és információkat osszanak meg egymással. Bár a hagyományos rabszolga-dalok némelyike gyakran szó szerinti iránymutatásokat közölt a Földalatti Vasút egyes megállói felé vezető úton, az Éhezők Viadalában felcsendülő daloknak inkább személyes iránymutatás a céljuk, talán azért, mert Panemben a körzetek közötti levelezés nem megengedett, a digitális közlemények, beszédek vagy dalok teszik lehetővé Panem körzeteinek, hogy megosszák egymással a Kapitólium kegyetlenségével kapcsolatos történeteiket.

A 11. körzet közvetlenül a rabszolgaság allegóriája. Úgy tűnik, ez az egyetlen körzet, ahol még a kereskedő középosztály sincs: ehelyett kizárólagos világos bőrű lakóik a Békeőrök (akik a 12. körzetben és ebből következtetve valószínűleg Panem teljes területén világos bőrűek), akik őrtornyokból irányítanak, és nem gondolkodnak sokat fegyvereik használatán. A 11. körzet, amelynek területe többszöröse a 12. körzetének, valószínűleg Észak-Amerika déli területein helyezkedik el a maga Törvényszéki Épületével a középpontjában, amely a mai Atlanta, Georgia vagy New Orleans, Louisiana területein található, Katniss pedig egy omladozó arénáról is beszámol, amely a mai Georgia Aréna is lehet. A 11. körzet a mezőgazdaságra szakosodott, azon belül is a gabonanövények és gyümölcsök termesztésére, és tekintve, mekkora hangsúlyt helyez [Collins] a gyümölcstermesztésre, nagy a valószínűsége, hogy a 11. körzet Georgia, az őszibarack államának területén helyezkedik el.

Részlet Panem névadó szótárából:

Ruta [Rue], a 74. Éhezők Viadalának 11. körzetből származó Kiválasztottja

Ahogy azt a regény is leírja, Ruta neve a Ruta graveolens virág nevéből származik, amely a kegyelem növénye, amely arról ismert, hogy zord körülmények között is képes az életben maradásra. Az európai népi gyógyászatban ez a nővény étvágygerjesztőként ismert és a fekete halál megelőzésére is alkalmas. Az ókori Rómában (különösen Caesar idejében) ennek segítségével idéztek elő abortuszt is. Ha a Ruta graveolens nővénnyel dörzsölünk be valamit, vágásokat és égési seb szerű hólyagokat eredményezhet. (hasonlóan a vadászdarázs fullánkjához, csak hallucinációk és halál okozása nélkül). 

A rue szó szomorúságot jelent, megbánást, sajnálatot fejez ki, és azt, hogy az ember azt kívánja, bárcsak valami sose történt volna meg.

A francia hasonló hangzású roux szó a déli területeken mind a kreol, mind a cajun konyhában sűrítőanyagot jelent. A Rue név tehát ugyanonnan származik, ahol a 11. körzet is található, és Ruta halála tovább "sűrűsíti"/fokozza a 11. körzet és a Kapitólium közötti viszályt, míg a 11. és 12. körzeteket kapcsolatát szorosabbra fűzi.

Egy másik hasonló hangzású szó, a német Ruhe pedig békét jelent.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése