2012. december 1., szombat

Exkluzív részlet a The Panem Companionból - 4. körzet


A 4. körzetből származó kenyér zöld, sós, hínárból készül, ezzel is nyomatékosítva, hogy az óceán milyen fontos a 4. körzetben élő emberek számára. 

Ha a 4. körzet valóban Mexikó egykori területén helyezkedik el, akkor az nem csupán a 4. körzet kultúrájára van hatással, hanem azt is megmagyarázza, miért van az, hogy ez a kultúra ennyire különbözik a többi körzetétől. Annak köszönhetően, hogy elszigetelten élnek, különösen az első felkelés óta, minden egyes körzet kialakította a saját jellegzetességeit. A legtöbb körzet azonban a mai Egyesült Államok területén található, és így (még ha figyelmen kívül is hagyjuk az egyes területek kulturális sajátosságait) gyökereik az Egyesült Államokból származnak, míg a 4. körzeté nem. A 4. körzet lakóinak sajátos látásmódja miatt, annak köszönhetően, hogy nem az Egyesült Államok területén található, a körzet kiválasztottjai kihívást jelenthetnek Katniss elszigetelt Perembeli látásmódjával szemben, és segíthetnek neki abban, hogy az övétől eltérő életstílus létjogosultságát is elfogadja.

Részlet Panem névmagyarázó szótárából:

Finnick Odair, a 4. körzet résztvevője a Nagy Mészárláson

A Finnick név legnagyobb valószínűség szerint hagyományos ír nevek összefonódásából származik. Az a legvalószínűbb, hogy a fin [~uszony] szócska, a 4. körzet specialitására, a halászatra utal, és a nick vagy Nicholas név, amely a "nép győzelmé"t jelenti, összetételéből adódik. 

Az Odair név pedig az Adair skót-kelta névből szójáték eredményeképp jöhetett létre, amely név "boldog lándzsá"t jelent (ami pedig Finnick szigonyára utal). Az is lehetséges, hogy az O', ami az ír névadási gyakorlat szerint egyfajta előtag, ami családhoz vagy helyhez való tartozást jelent, itt is az, ám a Dair, ami az ogham ábécé hetedik betűje, és jelentése tölgy, látszólag semmilyen módon sem köthető Finnickhez.

Tekintve, hogy Suzanne Collins világéletében szerette a görög és a római mitológiát, az Odair nevet az Odüsszeuszhoz való hasonlatosság miatt is választhatta; mivel, ahogyan azt a tizedik fejezetben már tárgyaltuk, az Éhezők Viadala sorozatban Finnick által bejárt út szinte tökéletesen tükrözi Odüsszeusz  Iliászban és az Odüsszeiában tett utazását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése