2012. december 14., péntek

Exkluzív részlet a The Panem Compaionból - 13. körzet

Az utolsó részlet következik a The Panem Companion című kiadványból, és bár nagy lelkesedéssel ugrottam bele a sorozatba, bevallom, én egy kicsit csalódott vagyok, mert a végére kicsit sok lett nekem az áltudományoskodásból. Viszont időközben 2 ilyen "állomáson" is tettek fel kérdéseket a könyv szerzőjének, az ebből összegyúrt bejegyzést is olvashatjátok még a hétvégén :)


A Kapitólium - amely gonoszságokat követ el Panem lakói ellen - és a 13. körzet - amely pedig szemet huny efelett és hagyja, hogy a kegyetlenségek folytatódhassanak, esete felveti az alapvető kérdést, amely a Kiválasztott című kötetet disztópikus sci-fiből filozófiai értekezéssé változtatja: Ki vétkezik nagyobbat, aki elköveti ezeket a gonosztetteket, vagy az, aki tétlenül nézi, amikor segíthetne védekezni ellene? Ahogy a holokauszt-túlélő Primo Levi író fogalmazott:
"Szörnyetegek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek lehessenek. Sokkal veszélyesebb az, ha magas tisztséget betöltő emberek készek hinni és kérdés nélkül cselekedni."

A 13. körzet természetesen nem ártatlan. Az pedig, hogy vezetőjük a lázadás élére áll, megváltoztatja a történetet, amelyben jó és nemes szándékú lázadó erők segítenek megszabadulni az elnyomástól azáltal, hogy leverik a korrupt hatalmakat, egy olyan történetre, amelyben két ellenséges hatalom küzd egymással... miközben a tényleges ártatlanokat, a népet, magára hagyják. 

Bár a 13. körzet politikai rendszere és eszméi közvetlenül a Kapitólium ellenében születtek, ám azalatt a 75 év alatt, amely önállóságuk kezdetétől tart addig, amíg megismerik Katnisst a Kiválasztottban, épp olyan keménnyé, kegyetlenné válik, és éppúgy politikai célokra használja fel az emberi életeket, mint a Kapitólium. 

A 13. körzet és a Kapitólium kormányzásának célja egyaránt saját erejük folyamatos megerősítése, és mindkét helyen az elnökeik Snow illetve Coin tehetőek ezért felelőssé.

Részlet Panem névadó szótárából:

Cressida, az Éhezők Viadala rendező-producere, aki a Lázadók filmesévé válik

Cressida egy trójai nő volt, aki állítólag beleszeretett Troliuszba, Priamosz király legkisebb fiába, és örök hűséget fogadott neki. Amikor azonban egy túszcsere részeként a görögökhöz került, kapcsolatot alakított ki Diomedes görög harcossal, ennek következtében az írók gyakran "csapodár Cressida"ként emlegetik, aki által a női állhatatlanság, valamint a hűtlenség és árulás mintaképeként ábrázolják. Az Éhezők Viadala sorozatban Cressida elfordul a Kapitóliumhoz és a 13. körzet oldalára áll, és Panem kormányáról valamint a tömegkommunikációs rendszerekkel kapcsolatos ismereteit a lázadók céljaira használja fel. 

Ráadásul létezik egy Cressida cressida nevű pillangófaj is, amely szintén illik az Éhezők Viadala Cressidájára, kívülről egy Kapitóliumi pillangó, aki belül a kormány megdöntésére törekszik.

5 megjegyzés:

  1. Most, hogy az összes részt elolvastam, leírhatom, hogy szerintem az író fogta magát és leült a google elé, hátha kiad valamit, amit aztán ráhúzhatunk a sztorira… A rövid kis spekulációkból csöpögött az izzadság, hogy kitaláljon vmit. A nevek magyarázata egy-kettőtől eltekintve tetszett. Alma Coin-nál komolyan vártam, hogy jön azzal, hogy az „Alma” bizonyos Közép-Európai országban az jelenti, hogy „alma”, ami utalhat a bibliai bűnbeesésre, azaz, hogy a tizenharmadik körzet bűnbeesett és fellázadt a Kapitólium ellen…. :) Ettől függetlenül, köszi Ancsi, hogy lefordítottad, így már egész biztos tudod, hogy az ilyen társkiadványok nem az én világom. :)

    VálaszTörlés
  2. Hát én azért egy ,,picit" többet vártam ettől a könyvtől, és oké, hogy ez csak töredéke, de hát...

    VálaszTörlés
  3. Igazából nem szoktam megvenni társkiadványokat, de leginkább azért, mert drágák. Oké, Alkonyat fronton megbotoltam kétszer: de az első film rendezői notesze olyan semmilyen volt, a 3. film Mozikalauza meg jó-jó, de igazából tényleg csak egyszer végiglapozgatós cucc, azért meg sok a 4000 Ft...

    Épp emiatt örültem, hogy ilyen sok részletet kaptunk belőle, még ha meg is kellett küzdenem értük. De tényleg az a gondom, hogy kifejezetten áltudományos. Emiatt aztán fordítani is nehézkes volt.
    Szerintem sok minden foglalkoztatja az olvasókat, rajongókat, de épp azokra a kérdéseimre nem kapok választ. Oké, igazából ez nem egy könyvelemző társkiadvány, hanem egy Panemmel kapcsolatos, de olyat pedig az írónőtől tartanék hitelesnek, hiszen ez a világ (ország) az ő fejében él. A névmagyarázatok valóban érdekesek, de sokszor ott is túl sok a spekuláció. Mondjuk, ott azt hiszem, a Johanna volt a jéghegy csúcsa. És persze azt érzékeltem, hogy az, hogy Prim és Peeta féltesók lennének elmélet, sokaknál kicsapta a biztosítékot :) Mondjuk nekem eszembe nem jutna, de beleférne...

    Azért még holnap (vagy holnapután) érkezik az interjú a szerzővel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na erre kíváncsi vagyok...:)

      Törlés
    2. Tényleg az lenne a jó, ha Collins írt volna egy ilyet, vagy legalább részt vett volna benne, úgy még el is hinném, pl. hogy Peeta és Prim féltesók, de így annyira elrugaszkodott, az egész, olyan dolgok is vannak benne, amiknek semmi közük Az Éhezők Viadalához... Cressida nevének elemzésénél sem igazán értem, hogyan köti össze a két történetet, nem látom, miért ,,ugyanaz" a kettő (már csak azért sem, mert az egyikben van szerelem, a másikban viszont csak politika)... Az interjú tényleg érdekes lesz... Ha, az én könyvemről írtak volna ilyet ki lennék akadva.

      Törlés