2012. november 29., csütörtök

Exkluzív részlet a Panem Companionból - 2. körzet

Folytatódik a tegnap elkezdett sorozat, amely során 13 napon át olvashatunk a 13 körzet sajátosságairól, azon belül is leginkább a nevek magyarázatairól, amennyire látom így az első néhány írást. Íme a 2. körzetről kiadott részlet. Az eleje nem tűnik túl izginek, de a végére érdekes következtetést von le a könyv írója. :)


A Hetvennegyedik Évi Éhezők Viadala során Katniss úgy jellemzi Catot, a 2. körzetből származó Hivatásos Kiválasztottat, hogy kegyetlen. Részletesen elmeséli, amint Clove, Cato 2. körzetből származó Hivatásos társnője miket mond Ruta haláláról, amikor arra készül, hogy megölje Katnisst, és azt is leírja, hogy az 1-es körzet Hivatásos Marvelje hogyan ölte meg Rutát. 
A Futótűzből megtudhattuk, hogy Enobaria, a 2. körzet egykori győztese úgy nyerte meg saját viadalát, hogy átharapta egyik ellenfelének torkát, majd tűhegyes aranybevonatú fogakat készíttetett magának, amelyek valódi fegyvernek számítanak. 
A Hivatások jellemzése mindkét kötetben elég szűkszavú, de egyértelműen kisstílű gazemberekként vannak ábrázolva, és gyakran lehetőséget sem kapnak arra, hogy jóvátegyék bűneiket haláluk előtt.

Részlet Panem névadó szótárából:


Enobaria, a 2. körzet Kiválasztottja a Nagy Mészárláson:

Nagy valószínűség szerint az Enobaria a Shakespeare Antonius és Kleopátra című drámájában olvasható Enobarbus név női alakja. A darabban Enobarbus hű barátja Antoniusnak, akihez olyan közel áll, hogy még azt is megteheti, hogy kritikát fogalmaz meg a kormányzással szemben. Az Éhezők Viadala összefüggésében ez arra utalhat, hogy Enobaria a 2. körzetből származik, amely a körzetek közül a legodaadóbb a Kapitóliummal szemben. A darabban azonban Enobarbus gyakran az elbeszélőt személyesíti meg. Szabadon mozog, sok mindent lát, ami a kormányban történik, és arra használja ezen információkat, hogy levonja saját következtetéseit, amelyeket mind más karakterekkel, mind pedig az olvasókkal megoszt. Enobaria aranyfogai minden bizonnyal a Kapitólium vérszomjasságának kifejező eszközei.

Enobaria az Éhezők Viadala egyik legkülönlegesebb karaktere, akinek háttértörténetét akár a nevéből is ki lehet következtetni, annak ellenére, hogy Katniss csak kevés részletet árul el róla, mivel nem játszik főszerepet első személyű elbeszélőnk életében. Enobaria a Kapitólium és az Éhezők Viadala adásainak látványos eszköze, és ha tekintjük Enobarbust és az ő szabadságát, és azt, hogy arra használta az információt, amire akarta, akkor a nevéből arra következtethetünk, hogy Enobaria is olyan szerepet játszhatott a Kapitóliumban, mint Finnick: egy rabszolga lehetett, aki arra használta fel szívességeit, hogy titkokat szerezzen meg.

3 megjegyzés:

  1. Azért, ha tényleg ilyen mélyre nyúlt vissza Suzanne Collins minden apró dologban: nevek, események, helyszínek, akkor mennyire elképesztő munkát végzett, milyen tájékozott, olvasott lehet. Eszméletlenül sok munkája lehet ebben, még az alap írási időn kívül is. Lenyűgözö szerintem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak kérdés, hogy ez Collins részéről mennyire volt tudatos, vagy a Panem Companion szerzője (V. Arrow) mit gondolt mögé. Mert azért úgy sejtjük az eddigi beszámolók alapján, hogy a könyvben vannak azért túlgondolások is.

      De azért érdekes, viszont azért egy névmagyarázó szótárért nem adnék többezer forintot. Mondjuk én 4. körzetig látom már a kiadott részleteket, igazán az 5-6-8-9-10-re leszek kíváncsi, ahonnan nem volt olyan fontosabb szereplő egyik Viadalon sem, kíváncsi vagyok, azon körzetekkel kapcsolatban miről olvashatunk majd.

      Törlés
    2. Igen én is úgy nézte, hogyha Collins valóban így gondolkodott volna, akkor...
      Viszont, ha nevekkel így tud variálni a szerző, akkor mással mit csinálhat...érdekes
      Én a 8-ra vagyok igazán kíváncsi, mert ott azért a lázadáskor komoly dolgok voltak...vajon ebbe miket gondolt bele?

      Törlés