2012. november 15., csütörtök

Érvek és ellenérvek azzal kapcsolatban, hogy Francis Lawrence rendezi a két Kiválasztott filmet is

A Movies.com gyakran jelenik meg hosszú, elemző cikkekkel a készülő filmekkel kapcsolatban, most is ez történt. Legújabb cikkükben arra a hírre reagálnak, miszerint Francis Lawrence kapta a lehetőséget, hogy megrendezze a Kiválasztott két filmjét is. Ráadásul nemrégiben jelent meg Gary Ross azon nyilatkozata is, hogy nem bánta meg, hogy kihátrált a sorozatból, mert szerinte nem lett volna elég idő a film előkészítésére és leforgatására, hogy az jövő ilyenkorra a mozikba kerülhessen. Íme a cikk:

Nyilvánvaló, hogy Francis Lawrence-ben szek a kétségek nem fogalmazódtak meg, hiszen a Lionsgate nemrégiben bejelentette, hogy leszerződtek Lawrence-szel, hogy ő rendezze a Kiválasztott 1. és 2. részét is. Persze izgalmas tudni, hogy Lawrence rendezi a sorozatot egészen a végéig, de biztosan szerencsés helyzet az, hogy ugyanaz a fickó rendezi meg mindhárom filmet? Összegyűjtöttük ennek előnyeit és hátrányait is.


Előnye: Folytonsság

A folytonosság mindegyik sorozat esetén kulcsfontosságú - hogy hasonlóak legyenek a jelmezek, díszletek, a film hangulata, stb. Igen, az Éhezők Viadala elég konkrét alapokat biztosít mindehhez, ám az egyéni látásmód és képzelőerő személyenként nagyon más-és-más lehet. Azzal, hogy Lawrence rendezi a második-harmadik és negyedik filmet, szinte biztosak lehetünk abban, hogy a sorozat minden szempontból a lehető legkoherensebb lesz.

Hátránya: Folytonosság

Igen, a folytonosság kulcsfontosságú, hogy a moziba járók a teljes sorozat során ugyanabban a világban merülhessenek el, de az ember néha hibázik és a dolgoknak változniuk is kell. Amikor azonban ugyanaz a rendező sorban három egymás utáni filmben nyakig benne van a dolgokban, elég nehéz lehet valami újat mutatni, még akkor is, ha az a bizonyos régi nem működik túl jól. Ez pedig megtörténhet és még csak nem is Francis Lawrence hibája lesz. A filmgyártás hosszú és intenzív folyamat, és néha az az egész kulcsa, hogy egyet előre kell lépni. Bár Lawrence esetében a három film évenkénti különbséggel jelenik meg, ami azt is jelenti, hogy három éven keresztül csak Éhezők Viadalán él.


Előnye: Hosszú távú munkakapcsolatok

A filmgyártás egy nagyon bensőséges folyamat, különösen, amikor az ember ott van a helyszínen. Az embernek egy film elkészítéséhez szükséges idő kell ahhoz, hogy jó barátságokat kössön, ha azonban Lawrence a Kiválasztott 2. részéig a sorozatnál marad, igazi Éhezők Viadala-családot alakíthat ki a szereplőgárdával és a stábtagokkal, és igazán hatékony munkarendet is kialakíthat. Ha rájön, hogy a keze alatt dolgozó színészek hogyan dolgoznak szívesebben, megérti, hogy az operatőr és a forgatócsoport hogyan működik együtt, ráérez, milyen hajat és sminket kell előkészíttetnie, és hasonlók, akkor az Éhezők Viadala csapata optimális és gyümölcsöző munkafolyamatot építhet fel.

Hátránya: Hosszútávú munkakapcsolatok

A filmesek is emberek, és néha ők is tudnak tahók lenni. Most gondolj bele: kivel veszekszel a legtöbbet? Valószínűleg azokkal, akikhez a legközelebb állsz. Minél több időt töltesz valakivel, annál több nézeteltérés adódhat vele kapcsolatban, kérdés, hogy vajon ez egyszerűen annak az eredménye, hogy nagyon sok időt töltötök együtt vagy annak, hogy ha valakihez közel kerül az ember, annak azt is elmondja, mi bántja. Egyszer kiborul a bili. A legjobb eredmények gyakran úgy születnek, ha ütköznek az elképzelések, ám azt sose tudhatjuk, mi zajlik a háttérben igazán. Ha Lawrence valakihez, aki végig benne van a sorozatban, nem megfelelő hangnemben szól, akkor rögös lehet a célig vezető út.

Előnye: Bizalom Lawrence irányában

Képzeld el, hogy egy nagy kaliberű munka közepén tartasz, amikor a főnököd közli, hogy még két hasonló kaliberű munkára szeretne leszerződtetni. Ez sokat dob az önbizalmadon, igaz? Kizárt, hogy a Lionsgate kötelezettséget vállalna, hogy még két filmen át együttműködik Lawrence-szel, ha nem végezne jó munkát a Futótűzön. És még ha a Futótűz pozitív élmény is számára, mindig jól esik egy kis megerősítés, biztatás, és fogadni mernék, hogy ennek önbizalom erősítésnek a hatására Lawrence szikrája Futótűzzé alakul majd.

Hátránya: Kiégés esélye

Bármennyire is eltökélt Lawrence ebben a pillanatban, egy év, nem beszélve háromról, hosszú idő. Nemrégiben a Skyfall sajtótájékoztatóján vettem részt és Sam Mendes csak a legjobbakat mondta az egész folyamatról, azonban amikor megkérdeztem, hogy részt venne-e a sorozat folytatásában, bevallotta, hogy kimerítő volt az élmény, és ki hibáztatná Lawrence-t, ha olyan sok munka után majd ő is hasonlóképp érezne?

Előnye: Az anyag elmélyülése

Mibe fogadjunk, hogy Peter Jackson igazi Gyűrűk ura szakértő? Az egy dolog, ha az ember elolvassa az Éhezők Viadala sorozatot vagy akár többször is újraolvassa, de teljesen más, amikor valaki gyakorlatilag benne él a történetben. Az Éhezők Viadala elég hosszú időre Francis Lawrence életévé válik, ezáltal elég ideje lesz, hogy egyre jobban elmélyüljön benne és hogy Collins történetét egyre pontosabban visszadja a képernyőn. Ha a Lionsgate úgy döntött volna, hogy mindegyik részhez új rendezőt szerződtet, akkor ezen újoncoknak, akár olvasták a könyveket és látták a filmeket, akár nem, szükségük lesz némi időre, hogy megmártózzanak a témában.

Hátránya: A Futótűz esetleg nem fog megfelelni az elvárásoknak

Na! Épp erről beszéltem! Tényleg nagyon hiszek Francis Lawrence-ben és nagy reményeim vannak, hogy magasra teszi a lécet a Futótűzzel, de a játszma ezen pontján képtelenség garantálni a film minőségét - még ha rajongója is a rendező a sorozatnak, vagy még ha a forgatáson is dolgozik. Talán tényleg hihetetlen anyagokat forgatnak le, amikor azonban Lawrence nekiül, hogy megszerkessze a filmet, előfordulhat, hogy egyszerűen nem állnak össze a dolgok. Igen, megtörténhet mindennek az ellentéte is, de ezen a ponton még bármi megtörténhet, és ha a Futótűz csalódást okoz, az rossz hatással lehet a kitartó rajongótábor lelkesedésére.

Előnye: Ha a Futótűz meg fog felelni az elvárásoknak

Igen, optimistán akartam befejezni. Ha azonban a Futótűz annyira jó lesz, hogy odáig leszünk tőle, - és őszintén hiszek abban, hogy ez fog történni - akkor utána már egyenes az út a Kiválasztott - 2. részéig!
Forrás: Movies.com

3 megjegyzés:

  1. Csak tudják, hogy mit csinálnak,nem tehetségtelen kezdők. Max utólag belefutnak abba, hogy csúsztatni kell a premiert, ami még mindig jobb, mintha összecsapnák.
    Bár én nem lepődnék meg, ha az apróbetűs részében a szerződésnek lenne egy kiskapu arra az esetre, ha probléma lenne, és akkor F. Lawrence repülne.
    De remélhetőleg minden rendben megy majd :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én csak attól félek - személy szerint /bár a cikket csak fordítottam, ugye/, hogy a pénz nagyobb úr, mint az igényesség :/
      De amúgy én is bizakodó vagyok egészen addig, amíg ellenpéldát nem látok arra, hogy működik a dolog.

      Törlés
    2. Hát igen sajnos a pénz az egyik legfőbb mozgatórugó, de egy csúnya melléfogással, hibával is sokat veszthetnek...majd kiderül mi is az ő álláspontjuk.

      Törlés