2012. október 30., kedd

Olvassuk újra a második kötetet! - 27. fejezet

Utolsó fejezetéhez érkeztünk Olvassuk újra! rovatunknak, és bevallom, picit csalódott voltam a rovat miatt, mert bár én részemről elég sokat dolgoztam vele, kevésbé lett interaktív a dolog, mint amit a beharangozóhoz írt kommentjeitekből következtetni lehetett. Sebaj, a Kiválasztottnak már nem lesz visszaolvasása - vagy nem én írom, az biztos! :) 

Természetesen, aki nem olvasta a Futótűz könyvváltozatát, annak ez az összefoglaló is erősen SPOILER-es.



Amikor a Katniss által kilőtt nyílvessző, amelyhez a villámlás miatt szikrázó huzal van erősítve, eléri az Arénát körbevevő erőtér gyönge pontját, olyan lesz, mintha minden felrobbanna. Katniss rájön, hogy a Játékmesterek rakétákat lőnek fel, és minden pusztulni kezd. A lány visszaemlékszik Snow elnök szavaira, amelyeket a Nagy Mészárlás kapcsán mondott, és most úgy értelmezi azokat, hogy ennek a Mészárlásnak talán nem lehet egyetlen túlélője sem.
„...emlékeztetőül, hogy még a legerősebb lázadó sem győzheti le a Kapitóliumot..."



Ekkor azonban egy légpárnás repül feléjük, és épp érte nyúl le egy karom. A légpárnásban Katniss Plutarch Havensbeet ismeri fel, és biztos benne, hogy a Kapitólium csapdájába esett és meg fogják ölni. Ezután elveszíti eszméletét.

Katniss ugyan párszor magához tér egy kórteremre emlékeztető helyen, csövek lógnak ki a kezéből, amelyeket kirángat onnan, majd lekötözik. Amikor végre legközelebb magához tér, már szabadon mozoghat. A szobában Beeteet látja még. 
Biztos benne, hogy a Kapitólium foglya, ezért elhatározza, hogy megöli társait, mielőtt a Kapitólium megkínozhatná őket. 

Egy injekciós tűvel a kezében indul felderítőútra. Az egyik helyiségben Plutarch Havensbeet fedezi fel, amint azt ecseteli Finnicknek, hogy nem tudja eljuttatni a 4. körzetbe. Katniss nem tudja értelmezni, helyére tenni a hallottakat. Nem tudja, ki kinek az oldalán áll. Amikor meghallja Haymitch hangját és meglátja az összevert Finnicket is, még jobban összezavarodik. Ekkor veszik észre őt, amint az injekciós tűt szorongatja.
"– Egy szál fecskendővel a Kapitólium ellen, mi?" - jó érzés hallani/olvasni Haymitch nyers humorát ebben a feszült helyzetben.
Haymitch végül leülteti Katnisst, és elmeséli, mi zajlott a háttérben. Katniss megtudja, hogy a győztesek egy része tudott arról, hogy egy titkos csoport, amely a Kapitólium ellen fordult, mindent megtett, hogy kiszabadítsa a Kiválasztottakat az Arénából. Hogy a 3. körzet 24 zsemléje kódolt üzenet volt, jelezve, hogy a segítség a 3. nap 24. órájában érkezik. Azt is elárulják neki, hogy Bonnie-nak és Twillnek igaza volt, a 13. körzet létezik, és oda tartanak a légpárnással. 
Katniss rossz néven veszi, és nem igazán fogadja el, hogy őt és Peetát nem avatták be a tervbe, aminek az volt az oka, hogy biztosra vehető volt, hogy ha az erőtér felrobban, a Kapitólium őket próbálja majd elfogni, és nem akarták, hogy megkínozzák őket. Katniss itt tudja meg azt is, hogy amikor Johanna - látszólag - megtámadta, akkor csak a nyomkövetőt próbálta eltávolítani a karjából. 
Plutarch végül elárulja, hogy Katniss a forradalom jelképe, a Fecsegőposzáta. 
"A madár, a dísztű, a dal, a bogyók, az óra, a kenyér, amibe belekarcolták a fecsegőposzátát, a ruha, ami lángra lobbant. Én vagyok a poszáta. Aki életben maradt, pedig a Kapitólium végezni akart vele. A forradalom jelképe vagyok."


Katnissnek még egy nagyon fontos dolog jut eszébe: Peeta. Amikor megtudja, hogy Peetát (Johannával és Enobariával együtt) elfogta a Kapitólium, őrjöngeni kezd. Nekimegy Haymitchnek, és csak nyugtatókkal tudják leállítani, de meg nem nyugszik ekkor sem. Óriási fájdalmat érez. 
Katnisst Finnick próbálja megnyugtatni azzal, hogy az ő társa, Annie is ugyanabban a helyzetben van, mint Peeta. Mindkettejüket csalinak használja majd a Kapitólium.

Katniss megmakacsolja magát. Bűntudata van, meg akar halni. Nem eszik, nem iszik, nem reagál semmire, infúziókkal tartják életben. Jönnek hozzá emberek, de szavaikkal csak további fájdalmat okoznak Katnissnek. Így megy ez, egészen addig, míg egy nap olyan ember érkezik az ágyához, akit nem tud és nem is akar kizárni tudatából: Gale. A fiú megnyugtatja, hogy húga és édesanyja életben van. Ugyanakkor elárul neki valami nagyon fontosat, ami döntő hatású a jövőre nézve:
"– Katniss, a Tizenkettedik Körzet nincs többé."


1 megjegyzés:

  1. Emlékszem, amikor először olvastam ezt a kötetet, a végén csak kapkodtam a levegőt.
    Meglepett az, hogy Plutarch a jók oldalán áll, hogy tényleg létezik a 13. Körzet, hogy néhány kivétellel a Kiválasztottak egy nagy terv részesei voltak, továbbá az is, h Katniss egy fecskendővel akart végezni Peetával. És amin még inkább néztem egy nagyot, hogy a 12. Körzet elpusztult.

    Haymitch... nos hát... van egy sajátos fekete humora. :)

    VálaszTörlés