2012. szeptember 2., vasárnap

Éhezők Viadala az iskolapadokban

Nem szeretnék ünneprontó lenni, de holnap a legtöbb helyen elkezdődik a tanítás, ezért a mai bejegyzés egy kicsit az iskolához kapcsolódik. Természetesen Éhezők Viadala témában. 

Először is mutatok néhány terméket, amelyek kinti rajongótársaink iskolakezdésének kínjait enyhíthetik, hiszen még egy matek óra sem lehet olyan borzasztó, ha Peetás fedelű füzetbe írhatjuk a feladatokat, nemde?  Vagy ha a biosz könyvben egy Éhezők Viadala vonalzóval húzhatjuk alá a lényeget, esetleg egy Katniss-es tollal írhatnánk az angolleckét? Íme néhány dolog, ami még nálunk nincs, de szerintem jövő ilyenkor mi is vásárolhatunk belőle:



Forrás: Examiner

Ez idáig teljesen hétköznapi dolog is, ám ezzel még nincsen vége. Ha emlékeztek, korábban olvashattunk arról, hogy az első film Kiválasztottjait alakító fiatalok úgy ismerkedtek meg a könyvvel, hogy az volt a kötelező olvasmány az iskolájukban. Kinti anyagokban sokszor olvasok hasonlót. Kinn már odáig fajult a helyzet, hogy az irodalmat tanító tanárok számára teljes óravázlatok, fogalmazás feladatok és az egyes fejezetek feldolgozása is rendelkezésre áll. Először egy interjút hozok, amelyben egy tanárnő (Tracee Orman) mesél arról is, miért vezette be az Éhezők Viadala tanítását az óráin:

- 2009-ben egy tanulási nehézségekkel küzdő elsőéves osztályom volt, akiknek irodalmat tanítottam, és úgy tűnt, esélytelen bármit is megtanítani nekik. Gyűlöltek olvasni, és legtöbben figyelemhiányos hiperaktivitásban szenvedtek, úgyhogy nem nagyon tudtak nyugton ülni. Az első hét után teljesen kétségbe estem miattuk. Soha nem volt még ilyen nehéz csoportom, és fogalmam sem volt, mit is tehetnék. Azon a hétvégén végignéztem az éjjeli szekrényemen álló, olvasásra váró könyvkupacot (amelynek az alján az Éhezők Viadala legalább fél éve várta, hogy elolvassam). Így aztán, hogy minden mást kiverjek a fejemből, elkezdtem olvasni. Természetesen nem tudtam letenni. Amikor hétfőn reggel bementem az iskolába, megkérdeztem a gazdaságist, hogy nem tudnánk-e venni belőle néhány darabot, mert biztos vagyok benne, hogy a fiúk imádnák. Három nap múlva már azt olvastuk órán.

Később arról is mesél, hogyan alkalmazza a sorozatot arra, hogy megtanítsa az irodalmat az osztályainak:
- Az elsőévesekkel (9. osztály) Shakespeare Rómeó és Júliájának targégiáját hasonlítjuk össze Katniss és Peeta történetével. Az Éhezők Viadala Stephen King Menekülő ember című könyvével is jól összehasonlítható [ebben a történetben egy tévesen elítélt férfinak felajánlják a lehetőséget, hogy részt vegyen a Menekülő ember című valóságshowban, ahol egy adott időszakon át úgy kell elrejtőznie az országban, hogyha bárki észreveszi, vagy felismeri, megölik. Naponta bizonyos időközönként azért valamiféle életjelet kell adnia magáról. Ha túlvészeli ezt az időszakot, amire nagyon kevés esélye van, akkor hatamas nyereményben részesül. - Ebből amúgy Arnold Schwarzenegger főszereplésével készítettek filmadaptációt, azt talán volt, aki látta közületek.] , illetve a Halálraítélt című film is sok összehasonlítási lehetőséget rejt [Ebben a történetben egy halálraítélt férfit egy szintén nagy nézettségű showműsor keretein belül egy szigetre szállítanak, ahol 9 másik hasonlóan kemény halálraítélttel kell megküzdenie életre-halálra. Természetesen az egyetlen túlélő a show végén visszanyeri szabadságát]. 

- A másodikosokkal Shakespeare Julius Caesar című tragédiáját hasonlítjuk össze az Éhezők Viadalával (de a Kiválasztott és a Julius Caesar között még több a hasonlóság). Amikor a Futótűz-et olvassuk, Raffaello Szixtuszi Madonnáját tanulmányozzuk közben, és összehasonlítjuk a könyvet a Truman Show című mozival is. A Kiválasztott olvasása közben zenéket kapcsolunk hozzá, mint például a Metallicától a One-t és a Mister Mister-től a Kyrie-t. 

Amint említettem, a könyvhöz vannak mindenféle segédanyagok is, amelyek az iskolai feldolgozását segítik, ám ezek egy része fizetős. Egy oldalon azonban fejezetenként különféle kérdések vannak, amelyek segítik a megértést, a feldolgozást, a közös gondolkodást és a véleményalkotást. Ezekből is válogatok kicsit:

1. fejezet:
- Írd le/körül a 12. körzetet.
- Milyen illegális tevékenységet végez Katniss? Miért van erre szüksége?
- Beszélj a Katniss és Gale közötti kapcsolatról. Van hasonló kapcsolat az életedben? Mesélj róla.
- Mi az az Aratás? Mit gondolsz, igazságos ez a rendszer? Fejtsd ki részletesen.
- Kiket válogatnak ki az Aratás során?
...
11. fejezet:
- Kik halnak meg először az Arénában? Hogyan következik be a haláluk?
- Hogyan tudják meg a Kiválasztottak, hogy ha valaki meghalt az Arénában?
- Mit gondolsz, mit érez Katniss, amikor megtudja, hogy Peeta összeállt a Hivatásosokkal?
...
25. fejezet:
- Mik azok a mutánsok?
- Meséld el Cato halálát.
- Miért nem lesz izgatott Katniss és Peeta, amikor Cato meghal, és ők nyerték a Viadalt?
- Milyen bejelentést tesz Claudius? Hasonlítsd össze Katniss és Peeta reakcióit!
- Hogyan jár túl Katniss és Peeta a Játékmesterek eszén?

Zárásként én ezzel kapcsolatban egy dologra lennék kíváncsi: vajon szerintetek jót tesz a könyvnek, hogy bekerült az iskolákba? Érdekes lehet az iskolai hétköznapokban kitekinteni valami olyasmi felé, amit szeretünk, vagy azáltal, hogy ez bekerül az iskolába, és gyakorlatilag kötelező lesz, veszít a vonzerejéből? Nagyon kíváncsi lennék, Ti mit gondoltok! A sulikezdéshez pedig mindenkinek kitartást! :)

22 megjegyzés:

  1. Szerintem én örülnék ha a kedvenc könyveimről tanulhatnék számomra sokkal érdekesebbé tenne egy órát. :)

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Szerintem jó, hogy tanulhatnak róla a diákok, mert ez a könyv azok közé az olvasmányok közé tartozik, ami segít velük megszerettetni az olvasást. Könnyen megérthető, viszonylag egyszerű a történet, nem egy régi korban játszódik, a nyelvezete sem régies, mint pl. a Rómeó és Júliának. És a fiúkat is jobban leköti, mint egy tipikus szerelmi sztori. Én legalábbis örültem volna, ha tanulunk róla, akkor tuti az irodalom lett volna a kedvenc órám :)

    VálaszTörlés
  4. A mostani kötelező olvasmányok is úgy kerültek be az iskolákba, hogy egyszer valamikor népszerűek voltak vagy tanulságosnak találták őket a diákok számára, ezért aztán beillesztették a tantervekbe.
    Szerintem jó ötlet :) kell néha egy kis "vérfrissítés" az iskolákba, és ha már a gyerekek olvasnak, legalább olyat olvassanak, amit meg is értenek. Arról nem is beszélve, hogy az Éhezők viadala milyen érzelmi értékeket közvetít és milyen szociokritikával bír(lásd Panem helyzete: Snow személyi kultuszra épített kormányzása, különség aközött, hogy ember vagy vagy emberséges... ezek elég fontos üzenetek nem csak a mi korunkban, de bármelyikben) A könyv ezt egy diák számára is emészthetően tálalja.
    Kár, hogy nálunk kevésbé nyitottak az ilyen újításokra.
    Bocsánat, ha kicsit okoskodó voltam, de szakmai ártalom, tanárnak tanulok. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az, hogy valaki értelmesen és normálisan leírja a véleményét valamiről, az szerintem nagyon messze áll az okoskodás fogalmától :) Ráadásul, ha egyszer tanár leszel, akkor sem okoskodni akarsz, hanem okosat mondani, ami már ezúttal is sikerült :)

      Hát, hogy mi népszerű, meg mi nem, hogy mi tanulságos, meg mi nem, azért az picit szubjektív, de értem mit akarsz mondani, mégha az irodalom tanítás szakmódszertanával nem is vagyok tisztában. Ami engem illet, szerettem olvasni, olvastam is viszonylag sokat, kötelezőket is, de pl. A kőszívű ember fiait soha nem tudtam megszeretni a benne rejlő rideg világ miatt. Azt pedig immáron felnőttebb fejjel látom, hogy általános iskola hrmadik-negyedik osztályában a Kis Bice-Bóca és a Kincskereső kisködmön történetek nagyon nyomasztóak.

      Persze ez a világ is nyomasztó, de legalább reményt sugároz és persze a tizenéves korosztály számára már érthetőek. Bár épp néhány napja jelezte egy olvasó, hogy ő 14 évesen nem értett meg mindent az első két kötetből sem. Mondjuk épp ezért jó lehet így kérdésenként feldolgozni.

      Törlés
    2. Nyilván nem mindegy az sem, hogy milyen korosztálynak. :)

      Bár a 3. kötetet azért már félteném kötelezők közé sorolni. Igencsak olyan sorsra jutna, mint nálam az Egri csillagok: lehet, már a felénél megutálnák átrágni magukat a "monotonabb" részeken, csak mert kötelező. :D

      Törlés
    3. Na, ez volt igazából a kérdésem lényege, hogy a "kötelező"ség miatt nem kezdenék-e automatikusan gyűlölni a fiatalok a sorozatot...
      :)

      Törlés
  5. Szerintem nagyon jó ötlet,hogy népszerű, és sokak számára új könyvekkel ismertetik meg a diákokat. :)
    Ez nálunk is jó lenne,hiszen évek óta mindenki ugyanazt olvassa. Rengeteg már könyvlehetőség is lenne, akár magyar regények között is, persze ez gyökeres változtatást igényelne a tantervben.
    De már az jól hangzik,hogy van olyan kreatív tanár, aki fittyet hány a helyes tantervre, és kicsit feldobja azt :)

    VálaszTörlés
  6. Szerintem meg nem lenne jó, ha kötelező olvasmány lenne. Amint meghallom, hogy kötelező olvasmány a hideg futkos a hátamon. Én olyan voltam, hogy feladtak egy kötelező olvasmányt és már csak azért sem olvastam el, mert ha órára kell biztos unalmas meg ilyenek. Persze azóta rájöttem, hogy néhány kötelező olvasmány tényleg jó, de bele sem kezdtem, mert hogy én már csak azért sem olvasom el, inkább azt amit kinézek magamnak a könyvtárban. Remélem értitek mire akarok kilyukadni. Bár annyiban jó, hogy meg lehet beszélni, jobban fel tudod fogni, ha egy tanár is kifejti róla a véleményét, meg persze olyanok is elolvassák, akiknek eszükbe se jutott volna. Szóval vannak pozitívumai, de szerintem inkább ne legyen kötelező. De hát ez az én személyes véleményem. (Bár a Zabhegyezőt eszembe se jutott volna elolvasni, de mivel kötelező volt, megtettem és azóta is nagyon szeretem.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, ez volt a sejtésem, hogy lesz ilyen álláspont is.

      Zabhegyezővel meg én úgy vagyok, hogy azt pl. nem olvastam el (érdekes, a Rómeó és Júliának is csak a musical változatát láttam, szerintem mi valamelyik másik Shakespeare művet olvastuk helyette), de a Zabhegyezőhöz akkor kaptam kedvet, amikor rajta volt Jennifer Lawrence kedvenc könyveinek listáján. Mondjuk azóta sem olvastam el :P Na, majd egyszer...
      Viszont kifejezett kedvencem az Ember tragédiája :)

      Törlés
  7. A kötelező szótól sok diák tényleg bedurcul, hogy nem olvassa el, de a másik fele, amit már említettetek, hogy sokkal jobban meg lehet érteni dolgokat, finom utalásokat amiket amúgy az ember lánya a tinédzser évei közepén nem értene meg :) Én is beszélgettem az Éhezők Viadaláról egy magyar tanárral, aki a kollégám volt, és olyan elemzést mondott róla, olyan dolgokra hívta fel a figyelmemet, amikre én nem figyeltem volna fel. Amúgy szerintem egy ilyen könyvklub szerű olvasónaplós dologra fogékonyabbak lennének a gyerekek

    VálaszTörlés
  8. Nekünk tavaly kellett egy érvelést írnunk arról, hogy a kötelező olvasmányok visznek közelebb az olvasás megszeretéséhez vagy azok a könyvek, amiket saját magunktól olvasunk. Persze hatalmas vita támadt az osztályban, ki az előbbire, ki az utóbbira szavazott. Ebből azt akarom kihozni, hogy mindenki más és más, és máshogy viszonyul a kérdéshez: vannak, akik frászt kapnak a kötelező szó hallatán, míg mások élvezettel vetik bele magukat egy új történetbe. Én személy szerint majdnem minden kötelezőt elolvastam, kivéve az Egri csillagokat és A kőszívű ember fiait, mert akkoriban túl hosszúnak találtam és nem is értettem őket. De ott van pl. az Anyegin, Az átváltozás, vagy a Beszterce ostroma, amiket már értettem és meg is szerettem. A lényeg, hogy mindenki maga dönti el, hogy kinek a hatására és mit olvas, de szerintem az olvasás az egyik legjobb dolog a világon, hiszen nagyon jó érzés, ha egy kicsit ki tudunk szakadni a hétköznapokból, és belecsöppenünk egy másik világba, mint ahogy azt az Éhezők Viadala olvasása során is tettük (én legalábbis).
    Bocsi amúgy, ha nem tartozik ide, nem akartam filozofálni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az átváltozást szeretted? Az a Kaffka mű, amire gondolok??
      Jujj...

      Törlés
    2. Igen Ancsi, az :)
      A szerettem mondjuk tényleg nem a legjobb szó, mert néhol voltak benne elég gusztustalan jelenetek, inkább "hatott" rám. Elég felháborítónak találtam a történetet, és sajnos én is ismerek olyan családot, amelyik szinte nem is foglalkozik a gyerekeivel. Szóval azt hiszem ezért tudtam egy kicsit átélni Gregor szenvedését.

      Törlés
  9. És ha kötelező, ha nem, az Éhezők Viadala a kedvenc könyvem :)

    VálaszTörlés
  10. Hú, ez is ismét egy bonyolult kérdés :) Szerintem még életemben nem kommenteltem ennyit, de itt olyan érdekesek a témák (én voltam a Peeta melyik tulajdonságát szereted a legjobban cikknél akinek megdicsérted az utolsó mondatát, Ancsi :))
    Én is inkább azok közé tartozom, akik nem szeretik a kötelező olvasmányokat, én nem tartom fairnek, hogy rám erőltetnek olyan könyveket, amiknek a témája hidegen hagy, vagy amit egyszerűen nem értek. Ettől én csak stresszes leszek és aggódni kezdek, hogy mi lesz, ha rossz jegyet kapok, amiért egyszerűen nem értem meg az anyagot.
    Én nagyon örülnék, ha a az Éhezők Viadala kötelező olvasmány lenne, mert imádom. Ugyanakkor nagyon valószínű, hogy sokan, akik nem olvasták előtte, vagy olvasták, de nem szerették, csak egy újabb, kötelezőnek gondolnák, ami egy plusz teher a nyári szünetben és a az iskolában.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem akarsz egy becenevet írni a kommentjeidhez?
      Természetesen nem kötelező ;), csak jó lenne tudni megszólítani Téged is :))

      És örülök, ha érdekesek a témák, én is örömmel látom, hogy ilyen sokakat szóra bírnak!

      Törlés
    2. Nem tudtam, hogy lehet ilyet, ha nem vagyok felregisztrálva :D De köszönöm, hogy szóltál, immáron van nevem :D

      Törlés
  11. Én messzire elkerültem a kötelezőket, valahogy nem kaptam kedvet az olyan könyvekhez, amit rám akartak erőltetni. Viszont volt már olyan is, hogy a tanárom kiselőadása annyira megtetszett egy könyvvel kapcsolatban, hogy elkértem tőle, és elolvastam.
    Nem is tudom, jó ötlet lenne-e az, ha az Éhezők Viadalát kötelezővé tennék. De mivel jó a történet, fiatalos nyelvezetű, és ha egy tanár érdekesen vezeti fel, akkor lehet jól sülne el a dolog, és a tanulók többé már nem tartanának annyira a kötelezőktől.

    VálaszTörlés
  12. Érdekes kérdés. De valahogy én sem tenném kötelezőnek, maximum csak az ajánlott státuszba. Én a jó kislány kategóriában tartoztam, aki a legtöbb kötelezőt elolvasta, de a suli vége fele már én is válogattam. A sok kötelező közül csak négy fogott meg igazán: Ember tragédiája, Rómeó és Júlia, Az Aranyember és az Anyegin.
    De tényleg jobb az, amit az ember olyat olvas, amit saját maga választ és nincsen kényszerszaga a dolognak.

    VálaszTörlés
  13. nem olvastam végig a kommenteket, de a clairesben láttam Peeta kis spirálfüzetet, meg karkötőt meg kulcstartót, nem volt sok és a 1D polc tetején volt... reméljük bővül a készlet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A többiek nem erre a kérdésre válaszoltak, úgyhogy köszönjük az infót! :)

      Törlés