2012. szeptember 15., szombat

Beszámoló a DVD extráiról

Kezdeném azzal, hogy még mindig semmi hivatalos hír nincs a magyar DVD megjelenésével, extráival kapcsolatban, viszont most már akár bármelyik nap lehet. Tudom, hogy kb. 2 hónapja gondoljuk és várjuk azt, hogy bármelyik nap érkezhetnek a hírek, de attól, hogy türelmetlenek vagyunk, a háttérben nem zajlanak gyorsabban az események. Felhívnám a figyelmeteket, hogy nem volt véletlen, hogy az elmúlt hónapban nem volt kedvem megemlíteni sem a DVD-t az oldalon...

Másrészről viszont azért hetek óta kerestem egy olyan anyagot, amely a szokásosnál részletesebben beszámol a DVD/BD extráiról. Aztán múlt héten meg is találtam, most pedig ahelyett, hogy dolgoznék, ehh lefordítom ezt az egyébként igen hosszú anyagot. Remélem, Nektek is akkora örömöt jelent, mint nekem. Ha még nem is láthatjuk, legalább tudjuk, körülbelül mire számíthatunk.


Az extrák boncolgatása

A második lemez egy remek válogatással rukkol elő, de a legizgalmasabb anyag minden bizonnyal A világ csak erre figyel: Így készült az Éhezők Viadala. Ez egy hosszú és részletes dokumentumfilm, ennek megfelelő módon nyolc részre tagolták. Megvan a lehetőségünk, hogy elejét végig folyamatosan megnézzük az egészet, de megtehetjük mindezt szakaszonként is. 

A Visszaszámlálással kezdődik, egy olyan fejezettel, amely a könyv képernyőre való adaptálásának folyamatát mutatja be részletesen. Ez alapvetően a könyvről, a forgatókönyvről szól, és egy rajongó által rajzolt jelenetképeket mutat be, de elég érdekes ahhoz, hogy fenntartsa az ember érdeklődését! Szó van benne arról, hogy hogyan küszöböljék ki Katniss narrációját a filmverzióban, és arról az erőfeszítésről, hogy úgy készítsék el a filmet, hogy ne az erőszakot dicsőítse úgy a film, mint a könyvben a Kapitólium, inkább egyfajta művészi dokumentumfilm hatása legyen, amely által a néző bele tudja élni magát Katniss helyébe.



A szereplőválogatás folyamatáról

A Válogatásról szóló rész egy Jennifer Lawrencetől származó nagyszerű idézettel kezdődik, aki elmondja, hogy az X-Men: Elsők kivételével csak független filmekben szerepelt, mert ő a forgatókönyvek nem pedig a film nagysága alapján vállalja el munkáit. Amikor aztán megtetszett neki a forgatókönyv, elmondása szerint még akkor is majdnem lemondott róla, mondván, hogy ez a film túl nagyszabású számára, amikor is anyukája  rámutatott, hogy ez mekkora álszentség részéről. Természetesen megérdemelten hallhatunk sok-sok dicséretet Lawrence-ről, aztán egy hasonló bejátszást láthatunk Josh Hutchersonról is, aki egy kicsit arról is mesélt, hogyan ugrott be Jennifer Lawrence az ő meghallgatására.

Ross arra az érdekességre hívja fel a figyelmet, hogy ő maga is akkor hallotta először élőszóban a saját maga által megírt párbeszédeket, amikor ezeket a szereplőket kiválogatta. Nem csupán mások előadásmódját, de saját munkáját is bírálta ezáltal. A fejezet hátralévő részében a többi szerep betöltését is láthatjuk, így azt is, Liam Hemsworth miképp lett Gale, Stanley Tucci Caesar Flickerman, Lenny Kravitz Cinna, Elizabeth Banks  Effie Woody Harrelson Haymitch, beleértve azt is, hogy Ross egyszerűen Kravitz-nek hívja Lenny Kravitz-et, mivel lányával jó barátságban van, és hogy akárcsak a Vágta esetében, Banks ezúttal is levelet írt Rossnak, hogy megkapja Effie szerepét.


"Egy film olyan, mint a kolbásztöltő gép..."

A Tervezés című alrész a vizuális elemekre helyezi a hangsúlyt, többek között a forgatás stílusáról, a jelmezekről, a sminkről és a díszletekről szól. Ross egy érdekes megjegyzéssel kezdi, amelyben egy filmet egy kolbásztöltőhöz hasonlítja, mert a tervezés végén itt is egy filmet kapunk végeredményként. Ami a lényeg, hogy a film hat-e az ember érzékeire vagy sem. A bejátszás lehetőséget ad a nézőknek arra, hogy összehasonlítsák a forgatókönyvet azzal, amit végül a képernyőn látunk, amely során az Aratási jelenetről szóló rész forgatókönyvét olvashatjuk a képernyőn, és ahogy haladunk előre, láthatjuk, hogy Gary Ross milyen komoly előkészületeket hajtott végre a film forgatását megelőzően.

Természetesen Judianna Makovsky jelmeztervezőnek is Ross vizuális elképzeléseit kellett megvalósítania, aki azt kérte a nőtől, legyen minden a lehető leghihetőbb, ami a Kapitólium ostoba és kirívó jelmezei esetében nem volt a legegyszerűbb kérés. Tucci kezdi a sminkekkel kapcsolatos rész tárgyalását, amikor visszaemlékezik, hogyan rendelt különböző orrokat, parókát és fogakat, hogy megnézhesse sminkesével a lehetséges külsőit. Aztán minden szakállrajongó élvezkedhet kicsit Seneca Crane szakállán, amely során meghallgathatjuk, miért is volt szükséges, hogy legyen valami, ami Senecára jellemző, és amit a Kapitólium lakói trendinek tartanak és utánozni akarnak. Még a forgatás előtt megmutatják a díszletek egy részét, amely során felhívták a figyelmet a központi koncepció mögött álló tervezésre: a vízszintes, hatalmas terekre, és azokra a központi elemekre, amelyek hatalmat sugároznak, és nem csillogást, és amelyek a Kapitólium méltóságteljes fenségét eredményezték.

Az erőszak csökkentése, hogy megfeleljen a 13-as nézői korhatárnak

Ennek a résznek az irama az Arénában játszódó első jelenetekével veszi fel a lépést. A kezdetektől kezdve megadja az alaphangot, megmutatván, hogy a hátborzongató, mégis izgalmas arénás visszaszámlálás során hogyan csökkentették az erőszakot, hogy megfeleljen a 13-as nézői korhatárnak. Rengetek kulisszák mögötti bejátszást láthatunk az edzésekről, végre eltölthetünk egy kis időt  Isabelle Fuhrmannal, Alexander Ludwiggal, Dayo Okeniyivel, Leven Rambinnal és a többiekkel. Érdekes látni, amikor jelmezek nélkül próbálnak a Bőségszaru-jelenetre, és látni rengeteg verekedés koreográfiát, amit ugyan nem látni a filmben, de ami a pontos vágások és jelmezek nélkül is brutálisnak tűnik. A rész azzal a bejátszással zárul, amit néhány hete magunk is láthattunk a neten, amikor Lawrence a tűzgolyók elöl menekül és fára mászik.

Forgatás Katniss lakóhelyén

A Panem eme helyszínét Észak-Karolinában forgatták. Nina Jacobson producer megjegyzi, hogy a film gyártóinak az volt a célja, hogy ott forgassanak, ahonnan Katniss valóban származik. Lawrence érdekes dologra világít rá, annak iróniájára, milyen ördögi volt forgatni egy ilyen csodálatos helyszínen. A bejátszásban Henry Rivert látjuk legtöbbet, Észak-Karolina különlegesen érdekes helyszínét, mert a térség alapvetően arra várt, hogy odalátogasson az Éhezők Viadala. Ez egy elhagyatott malomváros, úgyhogy egészen közel állt ahhoz, amit Ross elképzelt a 12. körzettel kapcsolatban. Azért mondom, hogy egészen közel, mert az Éhezők Viadala csapatának kicsit fel kellett újítani néhány épületet, hogy élőnek tűnjön a környék.


A CGI bemutatása

Egy nagyon remek grafikával kezdődik a rész, amelyben rétegről rétegre mutatják be a filmben alkalmazott számítógép-animációt. Először egy állóképet látunk arról, amint Katniss keresztülfut a 12. körzeten, majd a vizuális effektekért felelős csapat darabonként illeszti rá azokat a díszletelemeket, amelyek a valós helyszínen nem voltak jelen. Figyelembe véve, hogy a vizuális effektek miatt a "Lángra lobbant fiú és lány" Megnyitó ünnepségen kapta a legtöbb kritikát, érdekes volt hallgatni a csapatot, hogyan gondolkodtak a tervezési folyamat során. Kicsit kiábrándító látni, mennyi idő, gondolkodás és energia megy rá egy olyasvalamire, ami egyszerűen nem is néz ki nagyon jól, de a bejátszás megmutatja, hogy legalább nem voltak olyan messze az igazságtól.

A vadászdarazsas jelenet bemutatása szintén meglepő információkat kínál. A képernyőn a rovarok úgy néznek ki, mintha méhek vagy darazsak lennének, a vadászdarazsak azonban valójában teljesen számítógép által generáltak. És természetesen az effektek tárgyalásából nem maradhatnak ki a mutánsok, az interjúkból pedig kiderült, hogy képtelenség lett volna ábrázolni, hogy a mutánsok a halott kiválasztottakból lettek létrehozva, így aztán ehelyett arra koncentráltak, hogy azt megerősítsék, hogy ezeket a Kapitólium hozta létre.


Hogyan látsszon úgy, mint egy nagy költségvetésű film, anélkül, hogy nagy lenne a költségvetése

Az utómunkálatok során ráláthatunk arra, hogy az Éhezők Viadala nem a szokásos nagy költségvetésű film. Ross elárulja, hogy nagyon szokatlan vágási mintákat alkalmazott, hogy kijöjjön a költségvetésből, és arra helyezte a hangsúlyt, hogy ami a színészi teljesítményeket illeti, a lehető legtöbbet megmutathassa. Ez pedig közvetlenül kapcsolódik a forgatási stílushoz is. A film készítői elárulják, hogy rengeteg gyors vágás van a filmben, de ha az ember leül és megnézi, nem veszi ezt észre. És gondolj bele, ugye hogy így van?

Egy dolog a szerkesztői teljes munka áttekintése, és egy másik, hogy ha egy pillanatot mikroszkóp alá helyezünk és úgy elemzünk, és így minden láthatjuk, milyen kulcsfontosságú is minden egyes képkocka, és a rövidfilmnek ebben a részében ezt kétszer is megteszik. Ross az Indítószobában zajló jelenet előkészületeiről beszél. Ragaszkodott hozzá, hogy úgy alakítsanak ki egy szobát, hogy el tudjanak készíteni egy bizonyos felvételt, és hogy beleélhessük magunkat egyfajta gondolkodási folyamatba, és látván a jelenet végső verzióját, valóban igazolja egy ilyen döntés fontosságát. Azt is megvizsgáljuk, hogy bizonyos felvételek beállítása hogyan befolyásolja a jelenetsor jelentését, megnézzük annak a jelenetnek a felvételét, amikor Ruta Katnisst figyeli a Kiképzőközpontban, amikor Haymitch egy kisfiút figyel, aki a karddal játszik, és amikor Ruta az esélyeket latolgató táblázatot nézi.

És akkor elérkezett a bevásárló központokban tartott promókörút

Soha ne hagyjon el a remény - ezzel kezdődik a bevásárló központokban tartott promókörútról szóló bejátszás, amely felveti a kérdést, hogy mióta érezzük, hogy ilyen nagy dolog lesz ebből az Éhezők Viadalából? Ross azt mondja, azóta, mióta az, mióta megjelent az első előzetes. Úgy látszik, a film körüli felhajtás és az a tény, hogy az emberek még mindig sokat vásároltak a könyvből, hatalmas port vert fel, és egyik a másikból táplálkozott. Aztán néhány bevásárló központban felvett bejátszás után elérkezünk a film bemutatását megelőző második héthez, amikor lezajlott az Éhezők Viadala világpremierje. Azok számára, akik nem voltak elég szerencsések, hogy bejussanak a Nokia Moziba, lehetőséget biztosítottak, hogy kivetítőkön követhessék az eseményeket, amelyből azt a jelenetet láthatjuk, amikor Ross 3000 ember előtt bemutatkozik.

Ross azzal zárja A világ csak erre figyel: Így készült az Éhezők Viadalát, hogy elárulja, az a siker titka, hogy nem próbáltak mindenki ízlésének megfelelni; ő pedig nagyon szerencsés volt, hogy egy ilyen privát élményét élhette át a filmgyártásnak, és mindenki, aki része volt a stábnak, tette a dolgát.

Összefoglalásként, ez a dokumentumfilm nagyon átfogó betekintést nyújt a film készítésének folyamatába. Az elkötelezett rajongók minden apró részletnek örülnek, ez pedig végtelenül lenyűgöző, de azok, akik csak a lényegbe szeretnének bepillantást nyerni, valószínűleg tekerés gombon tartják majd a hüvelykujjukat. Ha azonban van időd, és egy kicsit is érdekel, A világ csak erre figyel: Így készült az Éhezők Viadala egy agyon jól összerakott 'hogyan-készült' darab, amely a kaland minden egyes állomására kiterjed, és remek egyensúlyát mutatja be az általános információknak és a konkrétabb sztoriknak is.

Ki is az a Suzanne Collins?

A második lemez következő rövidfilmje a A Viadalt létrehozta: Suzanne Collins és az Éhezők Viadala jelenség címet viseli. Sajnos ez az anyag nem magáról Suzanne Collinsról szól, hanem az I. rész - Az elképzelés a Scholastic kiadóval való kapcsolatát tárgyalja, és hogy a The Underland Chronicles után hogyan bízták meg azzal, hogy óvatosan bánjon az Éhezők Viadalában szereplő erőszakkal. A II. rész - A válasz pedig könnyen lehet, hogy a rövidfilm leglebilincselőbb része, arra összpontosít, hogyan választották Az Éhezők Viadalát kötelező olvasmánynak Jacqueline Emerson iskolájában. Ebben a részben tanárokkal és diákokkal láthatunk interjúkat,  és magával Emersonnal is, aki bevallja, hogy általában nem szokta elolvasni a kötelező olvasmányokat. És hogy mi a II. rész másik legizgalmasabb része? Hogy szerepel benne a TheHob két szerkesztője, Amanda és Pauline! A III. rész - A Lehetőség-ben a könyv megfilmesítési lehetőségeiről beszélnek, és hogy [Nina] Jacobson ragaszkodott hozzá, hogy ő lehessen a film producere. Nem ez a legizgalmasabb része az extráknak, de azért érdemes megnézni.

Donald Sutherland három oldalas levele a rendezőhöz

A levelek a Rózsák kertjéből nem a legizgalmasabb rövidfilm, amit valaha láttam, de tény, hogy soha nem láttam hasonlót, ami nagyon különlegessé teszi. Miután megszerezte Snow elnök szerepét, már zajlott a film forgatása, amikor Donald Sutherland egy három oldalas levelet írt Gary Rossnak, amelyben elmagyarázta, milyen jelentősége van a filmben Snow elnöknek, a hatalmának motivációját is megfogalmazta, és hogy hogyan ítéljük meg személyét Katniss monológjai által a könyvben. Sutherland egy az egyben felolvassa saját levelét, Ross elmondja, hogyan reagált rá, hogyan készítette el a Rózsák kertjében játszódó jeleneteket. [Donald Sutherland levelének fordítását ITT már olvashattátok!]


Irányítás alatt

Ez egy remek kiegészítés, hiszen a vezérlőterem bemutatása az egyik legfontosabb eltérés a könyvhöz képest. A filmnek ez a része az, amely a legtöbb interaktivitást igényli a számítógépes animáció és az élőben leforgatott anyagok között, ez az integráció azonban valóban szükséges, és zökkenőmentesen zajlik. A vezérlőtermes jelenetek a valóságban zöld háttér előtt forogtak, úgyhogy Rossnak és csapatának előre szemléltetni kellett a grafikákat, hogy a színészek, akik a vezérlőterem játékmestereit alakítják, el tudják játszani szerepeiket. Később aztán ezeket a grafikákat tovább pontosították, hogy illeszkedjen a színészek mozgásaihoz. Mégis olyan sok munka az, ami a képzeleten alapul, és Wes Bentley ezt a "ti trükkjeitek"-nek nevezi. A vezérlőteremben felvett anyagokkal való munka hatalmas kihívást jelentett a szerkesztőknek. Stephen Mirrione visszaemlékszik arra, amikor ott voltak a forgatáson és fogalmuk sem volt, mi folyik. A kisfilm legnagyobb mondanivalója az, hogy milyen remek vezérlőterem alakult ki a végére. Ha az ember tudja, milyen erős fény van ennek a trükkös alagútnak a végén, akkor megéri megnézni.


Beszélgetés Gary Ross-szal és Elvis Mitchell-lel

Határozottan ez a legkevésbé izgalmas anyag a lemezen. Ez egyszerűen csak egy a filmkritikus Elvis Mitchell által készített Gary Ross-interjú, és bár jónéhány érdekességet felvet, például azt az elképzelést, hogy a cinizmusban igazi érzelmeket lehet találni, vagy hogy összehasonlítsák az Éhezők Viadala hőseit a Csillagok Háborúja hőseivel, ez akkor is csak egy régimódi interjú, és alapvetően azokat az információkat ismétli meg, amelyeket a korábbi kisfilmekben már megtudtunk.

Felkészülés a Viadalra - egy rendező előkészületei [Blu-Ray exkluzív]

Ez egy kicsit rövidebb anyag, mint reméltem, de azért jó lehetőség arra, hogy egy kicsit Gary Ross fejével lássunk, és megértsük, milyen átmeneten ment keresztül, hogy forgatókönyvíróból rendezővé váljon, és párhuzamosan láthassa maga előtt a filmet, a forgatókönyvet és a storyboard-ot [ez a film egy egyszerű képes/rajzos vázlata jelenetenként].

A kisfilmek listájának utolsó pontja a Propaganda Film. Na, ez egy idális anyag a DVD-re és a Blu-Ray-re. Mit gondolsz, nagy hatása volt az Aratási jelent alatt? Várj, amíg megnézed egyben és jó minőségben az egészet, nem pedig úgy, ahogyan hatalmas kivetítőn láttuk a 12. körzetben. Csodálatosan hátborzongató hangulata azt sugallja, hogy a Kapitólium lakói valóban hisznek ebben a beteg és eltorzult elméletben.

A második lemezen rajta van a film három előzetese is a Marketing Archívumban - az ízelítő, a mozis előzetes és a végső előzetes, illetve látható 11 poszter és 74 kép, beleértve néhány vadonatúj jelenetfotót és kulisszák mögötti felvételt.

Általános értékelés

Az a baj az olyasmivel, mint az Éhezők Viadala, hogy sosem elég belőle. A film maga egyenesen fantasztikus, az extrák pedig különösen jók és nagyon átfogóak, de nem tudom megállni, hogy ne térjek ki arra, hogy megemlítsem, milyen egyéb elemeket láttam volna még szívesen az Éhezők Viadala DVD/BD-jén. Egészen pontosan gondolok itt arra, hogy kicsit jobban bemutassák a kevésbé ismert Kiválasztottakat, mutathattak volna egy bakiparádét, hogy oldják a hangulatot, egy kicsit több Suzanne Collinst is örömmel vettem volna, és egy kis kitekintést is a jövőbe. És hogy mindez 

Forrás: Movies.com

10 megjegyzés:

  1. uhhhh ez tök jó! köszi Ancsi! :) A bakiparádét én is nagyon sajnálom... azokat imádom! na midn1 ez amúgy nem az extrák közül van? http://www.youtube.com/watch?v=KVqDqd97tHA&feature=related csak mert ebben pl sokat hülyéskednek és akk egy kicsit enyhítené a bakik hiányát! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon érdekes cikk, bár nem teljesen olvastam végig ;)
    Egyre nagyobb a kételkedésem a magyar megjelenéssel kapcsolatban, nem bízom a hazai munkákban. Nem tudom,hogy az extrákat is szinkronizálják-e majd, ugyanis a HP 7. részénél is nagyon vártam az külön dvd-ket és erre magyar feliratos extrákat kaptam, amitől el is ment a kedvem az egésztől. De azért reménykedem :)
    Nagyon köszi a fordítás és a kitartó munkát!! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem nincs ok kételkedésre, úgyhogy lapozzunk is.

      Az Alkonyatból kiindulva viszont az extrák feliratosak szoktak lenni, engem nem zavar, sokszor szívesebben nézem a filmeket is eredeti hanggal, felirattal. Sőt, szerintem hosszabb is lenne az előkészületi munka, ha még az extrákat is szinkronizálnák.

      Törlés
    2. Igaz, néha jobb az eredeti hang :) De én akkor szeretek pénzt kiadni egy DVD-re, ha tényleg igényes munka van benn, de persze ezaz én véleményem!

      Törlés
  3. Egyetértek! Jobban szeretem én is a feliratos extrákat! Amikor a színész poénkodik sokszor szinkronosan fele annyira sem jön át a dolog, mint ha eredetiben hallgatnám... sőt! Én pl nagyon szeretem a Harry Potter filmek extráit angolul nézni felirattal mert tökre szeretm az igazi angol kiejtést és a színészek hangját is. :) Alkonyat dettó! És már így vagyok az Éhezők Viadalával is. És jogos! Ha már így is jóval tovább kotlanak hazánkban a DVD-n mint kéne, akk képeld el, h +ban még hány hónapot kotlanának rajta, ha az összes dolgot leszinkronizálnának! Ráadásul nem is tudnak mindent jól szinkronizálni. Ott van pl a Főnix Rendje PC és PS2 játék... a fele játéknál a hajamat téptem olyan rosszul szinkronizálták (ez volt az egyetlen rész (játék), amit leszinkronizáltak)... na mind1 :D... csak legyünk már ott, hogy megjelenik DVD-n nálunk is végre a THG! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Potter játékokat én csak angolul játszottam,sose szerettem,ha magyarul belepofáznak :D
      És igaz: Csak jelenjen már meg! >< :)

      Törlés
  4. Én úgy vagyok vele, hogy elég ha a filmet leszinkronozzák a többihez elég a felirat. Én nagyon bízok abban, hogy nem rontják el a magyar szinkront. Én nagyon örülnék neki, ha felirattal is meglehetne nézni a filmet a DVD - n (volt már rá példa, hogy nem tudtam >.<), mert most kezdtem el angolt tanulni. Csak jöjjön már ki

    VálaszTörlés
  5. Sosem értettem amúgy, hogy a dvdn minek szinkron, ha már a moziban sem volt.. azokban a filmekben, amikben jók a szinészek és karakterközpontú a film, nem cgi és hatásvadász gyilok és verekedés az egész ott sokkal jobban át szokott jönni eredeti hanggal. ez a thg-nél fokozottan igaz. nagyon ritka, hogy bejöjjön egy szinész alakitása, és a rajongójává váljak, de itt az egész szinészgárda olyat hozott ami ritka nagyszerű :) emellett nagyon várom a dvd-t én is, pedig inkább letöltős vagyok, de úgy érzem ez az a film aminek meg kell lennie! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sokan nem szeretnek feliratosan filmezni. Anyukám például szinkronosan akárhányszor képes megnézni az Alkonyat filmeket, de felirattal csak moziban (mert azért annyira érdekli a film, hogy ne várjon rá több hónapot :) Én szeretem így is, úgyis, ha jó a szinkron, csak az a tapasztalatom sajnos, hogy egyre többször nem jó :((

      Törlés
  6. Szerintem nagyon jók lesznek az extrák, én szeretem látni, hogyan készül el egy film, milyen fázisokon megy keresztül, míg a moziba ér. A világ csak erre figyel: Így készült az Éhezők Viadala dokumentumfilm nagyon izgalmasan hangzik, biztosan végignézem (és persze a többi extrát is). Már nagyon várom, hogy végre megjelenjen a DVD :)

    VálaszTörlés