2012. augusztus 28., kedd

Olvassuk újra a második kötetet! - 18. fejezet

Katniss tehát ott áll a színpadon, ruhája még parázslik kicsit itt-ott és immáron menyasszonyi ruhája helyett egy Fecsegőposzáta jelmez van rajta. Caesar Flickerman megtapsoltatja a közönséggel Cinnát, a kiváló stílustanácsadót, Katniss pedig megrémül, mert tudja, hogy a körzetekben a Fecsegőposzáta a felkelés jelképe, és arra is azonnal rájön, mekkora bajba sodorta magát ezzel Cinna. 

Utána Peeta zárja az interjúk sorát, aki akárcsak tavaly, idén is könnyen megtalálja a közös hangot Caesarral. Hamarosan személyesebb vizekre eveznek, és Peeta elárulja, hogy egy helyi hagyomány szerint ők már össze is házasodtak. Amikor Caesar feszegetni kezdi, hogy azért a Nagy Mészárlás előtt legalább kicsit boldogok lehettek együtt, Peeta még tovább lép, és gyakorlatilag bejelenti, hogy Katniss babát vár. Egy újabb olyan fordulat a könyvben, amire senki nem számít, és ez is egyikae azoknak, amelyek nagyon váratlanul értek, és szinte sokkaltak.


"Abban a pillanatban, hogy a bomba felrobban, az igazságtalanság, a barbárság és a kegyetlenség vádjai repkednek szerteszét repeszek módjára. Még a Kapitólium legodaadóbb hívei, a Viadal legvérszomjasabb rajongói sem dughatják homokba a fejüket, és ha csak egy pillanatra is, de elszörnyülködnek."

Szinte őrjöng a közönség, Caesar nem képes megfékezni őket, és míg lejátsszák a Himnuszt olyan dolog történik, ami még oha korábban. A győztesek megfogják egymás kezét, és egymásba kapaszkodnak. Szerintem ez az egyik olyan érzelmileg megérintő része a könyvnek, mint az előzőben maga az Aratás vagy Ruta halála.

"És ekkor megtörténik. Az egymás mellett álló győztesek sorra kinyújtják egymás felé a kezüket. [...] Mire véget ér a himnusz, a huszonnégy győztes egymásba kapaszkodva áll, egyetlen folytonos sort alkotva, és mindenki tisztában van vele, hogy valószínűleg a Sötét Napok óta nem fordult elő, hogy valaki a nyilvánosság előtt a körzetek egységét demonstrálta volna."


A TV adás után az emberek szinte fellázadnak a Kapitóliumban is, akkora hatással volt rájuk az este. Az előkészítő csapat tagjai és Effie épp ezért már nem tudnak találkozni Katniss-szel és Peetával, akik tudják, erre most már soha nem lesz lehetőségük.
Katniss kérésére Haymitch ezúttal is ellátja őket egy utolsó jó tanáccsal. Ezúttal azonban mást is tanácsol, mint eddig:
"Katniss, amikor az arénában leszel...  Ne feledd, ki az ellenséged."


Katniss és Peeta együtt töltik a Mészárlás előtti utolsó éjszakájukat. Nemigen alszanak, de egymás közelsége megnyugtatja őket.
Másnap Cinna és Portia érkezik meg, hogy felkészítsék őket az Arénára. Ezúttal a tavalyitól teljesen eltérő ruhát, egy vékony, kék kezeslábast kapnak felszerelésül.


Cinna a fecsegőposzátás dísztűt is ráerősíti Katniss ruhájára és együtt várják az indítást kézenfogva, akárcsak előző évben. Amikor azonban Katnissre leereszkedik az üvegbúra, az még percekig nem emelkedik fel a lánnyal a levegőbe. Ehelyett Katnissnek a Viadal kezdete előtt alig 1-2 perccel végig kell néznie, ahogyan megölik Cinnát, aki barátja lett, és aki életét áldozta azért, hogy örökre emlékezzenek az emberek Katnissre és azért, hogy a lázadás tényleg sikerrel járjon.

Ezután azonban felemelkedik a fémlap, és Katniss meglátja, mi is vár rá:
"A talaj vakítóan ragyog, és folyamatosan hullámzik. Ahogy lepillantok a lábamra, meglátom, hogy kék hullámok nyaldossák a fémlemezt, és víz fröccsen a bakancsomra. Lassan felnézek, és meglátom, hogy minden irányban végtelenbe vesző vízfelület vesz körül. Hirtelen csak annyi jut eszembe: Ez a hely nem egy lángra lobbant lánynak való."

A részletek Suzanne Collins: Futótűz c. regényéből származnak

1 megjegyzés:

  1. Elképesztő tud lenni Peeta, ezzel a baba dologgal nagyon meglepett, majdnem le is fordultam az ágyról, amikor olvastam :D
    Cinna halála engem nagyon lesokkolt, annyira megszerettem már az első könyvben is :( Remélem Lenny itt majd több szerephez jut, mert az első részben nagyon nem hagyták kibontakoztatni.

    VálaszTörlés