2012. augusztus 21., kedd

Olvassuk újra a második kötetet! - 17. fejezet

A Játékmesterek megdöbbennek, amikor meglátják Seneca Crane felakasztott mását, Katniss pedig az előző évi düh és csalódottság helyett diadalmámorban úszik, bár abban nem teljesen biztos, ezzel segíti-e Peetát az Arénában. Csak a vacsoránál találkozik újra a csapatával, akik izgatottan várják, mivel kápráztatta el Peeta és Katniss a Játékmestereket. Láthatóan Peetának sincs kedve beszámolni arról, mit tett, de végül Effie helytelenítése közepette elárulja, hogy Rutát festette meg, amint Katniss betemeti virágokkal a kislány holttestét. 


Effie teljesen kiborul. Nem segít a helyzeten, amikor Katniss is elmeséli tettét, eddigre mindenki döbbenten ül a vacsoraasztalnál. Amit a páros tett - ráadásul egymástól teljesen függetlenül -, kimeríti a lázadás fogalmát. A tavalyihoz hasonlóan ismét együtt nézik meg a pontszámokat, amely során Cashmere, Gloss, Brutus, Enobaria és Finnick magas pontszámokat kapnak, míg a többiek kevesebbet. Katniss és Peeta nem sejtik, mire számíthatnak, de ami történik az fel sem merült bennük: mindketten az elérhető maximális 12 pontot szerzik meg. [Ami számomra első olvasáskor teljességgel érthetetlen volt] 

Katniss ezúttal megengedi, hogy Peeta ott maradjon a szobájában. Azért foglalkoztatja őket a dolog, ami történt a Kiképzőközpontban.
"... Egyébként miért csináltad? – kérdezi.
– Nem tudom. Talán hogy megmutassam nekik, nem csak egy alkatrész vagyok ebben a rohadt gépezetben – mondom bizonytalanul.
Peeta halkan felnevet, biztosan eszébe jut, hogy mit csináltunk tavaly a Viadal előtti utolsó éjszakán. Felmentünk a tetőre, mert egyikünk sem tudott aludni. Peeta akkor is valami ilyesmit mondott, de nem értettem, mire céloz. Most viszont már értem."


Peeta karjai közt Katniss nyugodtan átalussza az éjszakát, másnap reggel pedig megtudják, hogy mivel nemrégiben tértek vissza Győzelmi Körútról, kellő gyakorlatot szereztek a közszereplésben, ezért nem kell az interjúra való gyakorlással tölteni az időt. Katniss és Peeta tehát elhatározzák, hogy felmennek a tetőteraszra, piknikeznek és megpróbálják kiélvezni utolsó nyugodt napjukat.


Másnap az előkészítő csapat veszi kezelésbe Katnisst, akik teljesen ki vannak készülve, valamelyikük mindig sír. A végén Venia azzal búcsúzik, hogy mekkora megtiszteltetés volt Katniss-szel dolgozniuk, amivel egyértelműen a lány tudtára adja, hogy nem számít rá, hogy élve visszatér az Arénából. 
Cinna ezúttal is meglepetéssel érkezik, bár ez kevéssé kellemes, inkább morbid: Snow elnök utasítására ugyanis Katniss-nek abban a menyasszonyi ruhában kell színpadra lépnie, amelyet a Nagy Mészárlás bejelentésekor megszavaztak a nézők. 

Katniss Kiválasztott társai vegyes fogadtatásban részesítik a ruhát és a megjelenést: Finnick hitetlenkedik, Cashmere érzéketlenül kiröhögi a lányt, Johanna viszont [váratlanul?] együttérzéséről biztosítja Katnisst. 

Az interjú nem a megszokott módon zajlik: Katniss ugyanis rájön, hogy a Kiválasztottak többsége ellenérzéssel van a rendszer iránt, és ezt ki is fejti. A beszédek során Cashmere és Gloss arra hivatkozik, mennyire megkedvelték a győztesek a kapitóliumiak, Beetee megkérdőjelezi a Nagy Mészárlás jogszerűségét, Finnick szerelmes verset mond, amellyel ezúttal is elnyeri a közönség szívét, Johanna a győztesek közötti kötelékre hivatkozva szeretné elkerülni a Nagy Mészárlást, Seeder és Chaff pedig az elnök hatalmában bízik, hogy ő eltörölhetné az adott évi viadalt, ha akarná. De Snow - persze - nem akar ilyet.

Aztán megjelenik Katniss, a közönség pedig teljesen megdöbben a megjelenésétől. Néhány érzelmes mondat után Katniss ezúttal is megpördül, ám most nem pont az történik, ami előző évben. A ruhája füstölni kezd, majd amikor kis idő múlva Katniss meg meri nézni, mi lett belőle rájön: Cinna úgy alakította át a ruhát, hogy ezzel Katnisst Fecsegőposzátává változtatta. 

1 megjegyzés: