2012. augusztus 15., szerda

Olvassuk újra a második kötetet! - 16. fejezet

Katnisst nagyon megérinti, hogy régi jó barátjukat látja viszont Avoxként. Szeretné biztosítani Dariust együttérzéséről, ám már az is veszélyes lehet rájuk nézve, ha jelét adják, hogy felismerték egymást. Az incidens miatt Katniss vacsorázni sem szívesen megy vissza, de végül megteszi, előtte pedig végignézik a felvonulás ismétlését a TV-ben. 


Vacsora után Katniss visszamenekül a szobájába, kopogásra sem nyit ajtót, Darius őt Gale-re és a Zugra emlékezteti, amely nem volt Peeta életének része. Katnissnek éjszaka újra rémálmai vannak, reggel pedig, amíg csak lehet, húzza az időt és csak a legutolsó pillanatban jelenik meg az étkezőben, hogy megbeszéljék, mi a feladatuk az előtte álló napokban az edzések, a kiképzés során. Haymitch sokszor felelőtlen fickó, de mint a legutóbbi felkészülés során, most is hasznos tanácsokat ad, gondolatokat oszt meg. A páros fő feladata azon kívül, hogy a szerelem látszatát fenntartják az, hogy össze kell barátkozniuk a többiekkel, hogy szükség esetén szövetségeket tudjanak kötni, mert "Ezúttal több szövetségesre lesz szükségetek, ha életben akartok maradni az arénában." ... "Ne feledjétek, ezúttal nem egy csapat rettegő kisgyerekkel lesztek összezárva." - teszi még hozzá később.


Amikor ténylegesen elkezdődik a kiképzés, még nincsen ott mindenki. Valahol érthető, ezeknek az embereknek sok újat már nem lehet mutatni, de azért lassanként mindenki befut és feleleveníti a különböző fegyverek használatát. A kiképzés ideje alatt Katnissnek ideje van megismerni társait. Finnicket, aki pillanatok alatt remek csomót köt. A harmadik körzet Kiválasztottjait: Wiress-t és Beetee-t, akit - mint később megtudjuk - Johanna Gyogyósnak és Feszkósnak nevez el. A páros nagyon remek feltaláló, jól értenek mindenféle elektronikai kütyühöz. Egy adott ponton azt is ők ismerik fel, hogy ezúttal erőtér választja el a Játékmestereket a Kiválasztottaktól, Katniss tavalyi "produkciójának" köszönhetően. Katniss nagyon megkedveli a harmadik körzet Kiválasztottjait és arra jut, örömmel társulna velük.

Az első napi ebéd még feszült hangulatban zajlik az előző este és Haymitch tanácsa miatt, majd Katniss lassan megenyhül és megkedveli Chaff-et is. Ebéd után a nyolcadik körzet két kiválasztottjának, Ceceliának és Woof-nak a társaságában ismerkedik az ehető és mérgező rovarokkal [na, őket még nem is tudjuk, kik fogják alakítani!], később függőágyat készít az első körzet testvérpárja, Cashmere és Gloss társaságában. Finnick bemutatja neki Mags-t, az idős nénit a negyedik körzetből, aki bármiből képes horgot csinálni.
Katniss később nekilát íjászkodni, amivel kiváltja társai elismerését, tiszteletét! Ahogyan Haymitch-től megtudjuk, "Még Brutus is veled akar egy csapatba kerülni."


Az utolsó napokra enged a feszültség, Katniss is beilleszkedik a társaságba.
"De minél jobban megismerem ezeket az embereket, annál pocsékabbul érzem magam. Mert igazából nem utálom őket. Sőt, néhányukat egészen megkedvelem. Sokan közülük annyira le vannak robbanva, hogy az ösztöneim azt súgják, védjem meg őket. Közben pedig tudom, hogy ha meg akarom menteni Peetát, mindegyiküknek meg kell halni."

Utolsó nap ismét eljön az értékelés ideje, amikor be kell mutatniuk, mire képesek, amelyet a Játékmesterek pontoznak. Katniss és Peeta tanácstalanul üldögél a váróban, mire Peeta bemehet. Hiába telik le Peeta ideje, Katnissnek még mindig várakoznia kell. Közel 40 percet ül magányosan, mire bemehet, és bár fogalma sincs, mit csinált Peeta, tisztítószer illatát érzi, és egy nagy birkózószőnyeggel megpróbálnak valamit eltakarni.
Katniss Plutarch Havensbee-t figyeli, és közben azon morfondírozik, milyen hatalma van ennek az embernek, miközben nem fenyegeti veszély. Eszébe jut Plutarch elődje, és kitalálja mit tegyen:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése