2012. augusztus 20., hétfő

Levél a Rózsák Kertjéből!

A hétvégén megjelent Éhezők Viadala DVD közel három órányi extrája között van egy olyan alcímű, hogy "Levelek a Rózsák Kertjéből". Ezzel a címmel/tárggyal küldött Donald Sutherland level(ek?)et Gary Ross rendezőnek, amelyekben leírta, hogyan képzeli el Snow önkényuralmi rendszerét. Gary Ross pedig ezek hatására írta meg a filmben azt 2 ráadás jelenetet, amelyet a könyvben Katniss szemszögében nem olvashattunk, a filmben azonban láthattuk!

Nos, ez az (első?) levél, amelyet Sutherland küldött Ross-nak került fel a DVD-re, és az egyik kinti újságba is szóról szóra, ezt fordítom és hozom nektek.


Hú, izgi lett, de nem akarom szétdarabolni, úgyhogy majd csak az ugrás után találjátok a teljes levelet!




Kedves Gary Ross!

Hatalom. Erre megy ki a játék? Tényleg? Hatalom és erőfitogtatás, amellyel a hatalommal rendelkező emberek és a bürokraták próbálják meg fenntartani az irányítást és a hatalmat magát?

A hatalom háborút szül, az elnyomás pedig mindaddig képes csak fenntartani magát, amíg saját bürokratikus súlya alatt össze nem dől, és el nem süllyed a történelem lapjain (kivéve Texas esetét), hogy esélyt teremtsen arra, hogy az emberek megtanulják a megtanulhatatlant.

A hatalom megveszteget, sok esetben pedig a teljhatalom igazán kapzsivá teszi az embert. Clinton, Chirac, Mao, Mitterrand.

Coriolanus Snow esetében viszont véleményem szerint nem erről van szó. Megszállottsága, szenvedélye, a Rózsák Kertje. Van egy rózsafajta, Silver Sterling a neve, lila színű, és rendkívül erős az illata - és hihetetlenül szép - imádtam a hetvenes években, amikor megjelent. Azóta már sok alfaja van.

Nem akartam írni addig, amíg végig nem olvastam a trilógiát, de most már biztos vagyok benne: a rózsák hatalmas jelentőséggel bírnak. És Colorianus (sic!) szeme. És a mosolya. E három dolog nagyon élő és létfontosságú Snow esetében. Minden más - nagyjából - tökéletesen mozdulatlan és kegyetlenül lényegtelen. Mekkora örömöt szerez neki Katniss. [Snow] annyira jól átlát rajta. Semmi, abszolút semmi nem lepi meg. Annyira jól átlát és megért mindent. Snow - elég nagy valószínűséggel - zseniális ember volt, aki megadta magát a hatalom szirén énekének. 

Hogyan fogod ábrázolni Katniss belső monológjait, amelyek megmutatják és folyamatosan aktualizálják az elnökkel való kapcsolatát, aki állandóan uralja gondolatait? Snow a mindenható nyugalmával tökéletesen ismeri Katnisst. Katniss tudja, mit tesz Snow, és azt is tudja, hogy el fog menni a végsőkig is, hogy megtartsa hatalmát, mert tudja, hogy Snow hisz abban, hogy ő [Katniss] valós veszélyt jelent ezen hatalom törékeny fennhatóságának megtartására. Katniss sokkal veszélyesebb, mint Jeanne d'Arc.

Katniss belső monológjai/dialógusai jól jellemzik Snow-t. Ez egy régi színházi problematika: az ember nem játszhatja el, hogy ő milyen királyt alakít a színpadon, viszont a mindenki másnak beszélnie kell ahhoz róla, hogy a közönség olyanokat gondoljon, hogy "Ott megy a király, aki nem egy igazságos király, milyen gonosz, milyen kedves, milyen jószándékú, milyen kegyetlen, milyen zseniális!" A róla alkotott elképzelés, [jellemének] meghatározása, hogy a közönség hogyan ítéli meg, elsősorban mások megfigyelései alapján fogalmazódik meg, és ha egyszer ez kialakult, akkor a közönség karakterről alkotott véleménye megszilárdul. Ami pedig Snow esetét illeti, ez [a jellemzés] természetesen Katnisstől származik.

Úgy tűnik, a gonosz nem más, mint az emberiség történetének általunk történő megértése. Nem az, amit látunk: hanem az, amit elhitettek velünk. Ez ennyire egyszerű. Nézd meg Ted Bundy arcát, mielőtt tudnád, mit tett, majd nézd meg utána is. 

Panem Kapitóliumának lakói szemében Snow nem tűnik gonosznak. Azon lányok sem látták ördögnek Ted Bundyt. Feleségemmel együtt épp Coloradón hajtottunk keresztül, amikor megszökött az ottani börtönből. Az autóban a rádió folyamatosan azt harsogta: "Ne vegyen fel fiatal férfi stoppost! A szökevény külsőre az elképzelhető leghelyesebb férfi!" Snow gonoszságára a szeméből sugárzó önelégült magabiztossága figyelmeztet. Megingathatatlan nyugalma. Láttad a filmet pár éve, amelyben szerepeltem? Tű a szénakazalban a címe. Annak a főszereplőjében van valami, amiről én beszélek. 

Lakott egy nő az utcánkban Brentwoodban, aki egy nap, miután feleségem elvitte a gyerekeket az iskolába, átment hozzá, hogy feltegyen egy kérdést. Az a nő és a férje előző este megnézték ezt a filmet, és a nő arra volt kíváncsi, a feleségem, hogyan tud együtt élni olyasvalakivel, aki képes eljátszani egy ilyen gonosz embert.  Ez aztán egy vagy két szórakoztató vacsorát biztosított számunkra, de a feleségem egy része még mindig kíváncsi a válaszra. 

Szívesen beszélgetnék [erről] veled, ha úgy látod van esély arra, hogy hasonlóan látjuk a dolgokat.

Forrás

8 megjegyzés:

  1. Wáó! Ez nagyon jó! Látni, hogy Sutherland nagyon okos ember. Annyira jól átlátja a dolgokat, hogy csak pislogtam, mert közben arra jötte rá, hogy basszus igaza van. Például ami volt link a csávóról. Először direkt elmerengtem rajta, mondom biztos valami jó dolgot tett, megmentett valakit vagy ilyesmi és mikor megláttam, hogy gyilkos volt, leesett az állam és utána tényleg meg kellett néznem még egyszer a képet. Hihetetlen. Most már még jobban örülök, hogy ő játsza Snow elnököt, tökéletes:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Abban, hogy okos és intelligens, egyetértünk.
      Mégis. Nekem a filmben nem volt elég ütős Snow elnök, és ha elolvasom a levelet, pont azt hiányolom belőle, amit a Tű a szénakazalban a szomszédasszonyuk megtalálhatott. Azt, hogy eljátssza, hogy gonosz. Hogy érzéketlen, az megvan, OK. De hogy gonosz is lenne, az még(?) nem jön át. Persze az első részben nem volt még komoly szerepe. A másodikban bizonyíthat Sutherland, de a harmadik könyv végére, bevallom, szinte szántam a karaktert. Persze addigra elolvadt a hatalma Katnissnek és az általa kirobbantott felkelésnek köszönhetően.

      Törlés
  2. Mr Sutherland nagyon jól átlátta a dolgokat. Nem minden az, aminek látszik. Ted Bundy egy megnyerő külsővel rendelkező férfi volt, akinek mosolya mögött egy szörnyeteg lapult. Snow is hasonló. Ha ránézünk a megtestesítőjére, Sutherland-re, egy kedves öregurat látunk, közben meg a karaktere egy kegyetlen vezető, aki nyugodtan alszik azután is, hogy gyerekeket küldött a "vágóhídra".

    VálaszTörlés
  3. Amúgy marha nehéz volt fordítani az cikket, mert sok ilyen politikai és színházi-szakmai jellegű szöveg is van benne. Szóval ha lesz DVD verzió, akkor az biztosan igényesebb és jobb lett, de azért remélem, átment a lényeg! Én örültem a cikknek, izgi anyag!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elhiszem, hogy nehéz volt, de megérte a fáradság, mert profi munkát végeztél! ;)

      Törlés
  4. Én tökéletesnek éreztem a fordítást és teljesen megértettem, Ancsi:)

    VálaszTörlés
  5. Hihetetlen intellgiens ez az ember, pozitívan csalódtam. Furcsa bepillantást nyerni abba, hogy miközben mi a filmben csupán pár jelenetet látunk egy-egy karakterrel, közben az őt játszó színésznek milyen pontosan fel kell építenie és át kell gondolnai magában annak egész személyiségét és háttértörténetét.
    Szerintem ennek mi majd inkább a 2. filmtől látjuk a "gyümölcsét", elvégre Snow karaktere még csak ezután kezd jobban kibontakozni.
    Köszi a fordítást :)

    VálaszTörlés