2012. július 30., hétfő

Olvassuk újra a második kötetet! - 14. fejezet

Ezúttal sem ússzuk meg a teljes fejezetet a vonaton.
Mivel azonban most Katniss és Peeta nem tudnak elköszönni szeretteiktől, ez ismét rosszul érinti Katniss-t. Peeta ugyan javasolja, hogy írjanak levelet nekik, Katniss viszont tudja, hogy gondolatai leírva már nem ugyanazok lennének, mint azok a gesztusok, amelyekkel a búcsúra készült. Végül aztán gondolatban elengedi szerettei mintha valami madarak lennének, így teljes szívével a Mészárlásra tud koncentrálni. És arra, hogy mindent megtegyen, hogy Peeta életben hazajusson a Kapitóliumból. 

A vacsoránál ezúttal feszült a légkör, amelyet Katniss és Peeta is hiába próbál oldani. Utána viszont megnézik a sorsolásokat, és először látják ellenfeleiket. 

"Én pedig próbálom az emlékezetembe vésni a többi kiválasztottat, de csakúgy, mint tavaly, ezúttal is csak néhányat sikerül megjegyeznem. Például a testvérpárt az Első Körzetből, amelynek tagjai két egymást követő évben győztek a Viadalon, amikor én még kislány voltam. Vagy Brutust, egy önkéntest a Második Körzetből, aki legalább negyvenéves lehet, de szemmel láthatólag alig várja már, hogy visszamehessen az arénába. Aztán ott van Finnick, egy jóképű, bronzbarna hajú srác a Negyedik Körzetből, aki tíz évvel ezelőtt, tizennégy évesen aratott győzelmet. Egy hisztérikus, fiatal nő, dús, lobogó barna hajjal, akit szintén a Negyedik Körzetből sorsolnak ki, de akinek rögtön át is veszi a helyét egy önkéntes, egy nyolcvanéves néni, aki a botjára támaszkodva sántikál a színpadhoz. Aztán Johanna Mason következik, az egyetlen élő győztes a Hetedikből, aki néhány éve nyert, miután sikerült mindenkivel elhitetnie, hogy egy szalmaszálat sem bír felemelni. A harmincas éveiben járó nő a Nyolcadik Körzetből, akit Effie Ceceliának hívott, és akibe három kisgyerek csimpaszkodik, amikor elindul a színpad felé. Chaffet, egy fickót a Tizenegyedikből – akiről tudom, hogy nagyon jóban van Haymitchcsel – szintén kisorsolják."

Katniss megpróbál aludni, de rémálmai lesznek, ezért mégis visszatér Peetához, akivel végül megnéznek közösen egy korábban még nem látott korábbi Viadalt. Épp az akad kezükbe, amelyiken Haymitch győzött: A Második Nagy Mészárlás.

Ezen a különleges Viadalon kétszer annyi gyereket sorsoltak ki mindegyik körzetből. A 12.-ből az egyik lányról kiderül, hogy Katniss édesanyjának barátnője volt, Maysilee Donner, az egyik fiú pedig Haymitch, aki már akkor is mogorva volt, arrogáns és flegma, mégis nagyon okos.
Az írónő hihetetlen fantáziájáról árulkodik az Aréna, amelyben minden csodálatos, ugyanakkor veszélyes is: a növények, a kristálytiszta víz mérgező, a színpompás állatok halálos veszélyt jelentenek, de még egy ártalmatlannak tűnő lepke csípése is fájdalmas lehet.

Haymitch furfangos észjárásával nyeri meg ezt a Viadalt, mert rájön, erőtér veszi körül, és bármi, amit beledobnak, visszapattan ugyanoda, ahonnan elindult. Eközben emberségről is tanúbizonyságot tesz, amikor a szintén nagyon talpraesett Maysilee Donnerrel szövetséget köt, majd az életét is megpróbálja megmenteni. A végső győzelmet azonban az erőtér ismerete és annak jellegzetessége jelenti számára.

Amikor Katniss rájön, hogy ezáltal Haymitch éppúgy átverte a Kapitóliumot, mint ő a bogyókkal való trükközéssel, egyrészt megkönnyebbül, másrészt bizakodóan tekint a jövőbe, hiszen egy ilyen emberrel az oldalán talán tényleg képesek lesznek megtenni mindent, hogy életben tartsák Peetát.

Erről a Második Nagy Mészárlásról készült egy rajongói videó. Szerintem sokan láttátok már, talán a chat-be is volt linkelve, de ide tartogattam. Aki nem látta, annak javaslom. Kicsit realisztikus, ugyanakkor - amatőr felvételhez képest aztán különösen igényes kivitelezésű. Persze ne moziminőséget várjatok, de a lényeg benne van, sok-sok izgalmas részlettel:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése