2012. július 24., kedd

Olvassuk újra a második kötetet! - 13. fejezet

Amikor Katniss rájön, hogy újra a rettegett Aréna foglya lesz, ahol ráadásul most már nagyon valószínű, hogy tényleg meghal, menekülni próbál. Rájön, azért érinti nagyon váratlanul a dolog, mert sok mindenre felkészült, de ehhez hasonló még nem történt soha, hogy egy győztesnek újra vissza kelljen térnie. Ki akar menni az erdőbe, de rájön, áram alatt van a kerítés, így a körzet foglya marad. Visszamenekül a Győztesek falujába és egy használaton kívüli ház pincéjében húzza meg és tombolja ki magát.
Majd eszébe jut, hogy rajta kívül Peeta vagy Haymitch lehet az Aréna foglya, így elmegy Haymitch-hez, hogy megpróbálja rábeszélni, jelentkezzen önként Peeta helyett, hogy a fiú életben maradhasson. Mire odaér rájön, Peeta valószínűleg megelőzte, és épp az ellenkezőjét kéri Haymitchtől, ő az, aki mindenképpen ott szeretne lenni az Arénában, mert ott tud segíteni Katniss-nek, hogy a lány életben maradjon.
Haymitch hiába mattrészeg, nagyon gyorsan átlátja a lány szándékát, és mire csak végig mondja, Katniss el is szégyelli magát. De azért frappáns marad.


- Azért jöttem, mert be akarok rúgni.
És Katniss így is tesz. Nem kell túl sokat innia, hogy részeg legyen, és egyébként is életében először történik meg vele, hogy alkoholba fojtja bánatát. Haymitch viszont szimpatikusabb lesz, amikor Katniss arra utal, mennyivel nehezebb lenne Haymitchnek az Arénában, hiszen szinte mindegyik korábbi győztest ismeri mentorként:
- Ó szerintem nekem tök mindegy, hol vagyok, ugyanolyan rohadtul fogom érezni magam.
Katniss aztán hazabotorkál, és amikor belép az ajtón, szó szerint Gale karjaiba omlik.




Másnap Katniss ágyban tölti a napot másnapossága miatt, majd mikor délután felkel és megeszik egy tányér erőlevest, visz belőle Haymitchnek is. Peeta is ott van, közli, hogy kiborított minden piát, és hogy minden erejével megakadályozza, hogy Haymitch (és Katniss) igyon, helyette viszont kitalálja, hogy amennyire lehet erősödjenek meg, és ahogyan a Hivatásosok is, próbáljanak felkészülni a Nagy Mészárlásra, hogy hármuk közül ketten: egy Győztes és egy Mentor hazatérhessen a Mészárlásról.


Így is tesznek: futnak, erősítenek, harci tudásukat fejlesztik, kést dobálnak, fára másznak, esténként pedig a korábbi évek győzteseiről szóló videókazettákat elemzik, amelyeket Effie küld nekik. Haymitch annak ellenére Katniss-szel és Peetával tart, hogy szervezete nagyon le van gyengülve, és nemigen tud fejlődni, Katnissnek legalább eltereli a gondolatait a dolog, és úgy érzi, legalább valami hasznosat tesz az életben maradásért.


Vasárnaponként Gale-lel is találkozik, akivel hosszan beszélnek érzéseikről.

– Könnyebb lenne, ha legalább utálni tudnám.
– Nekem mondod? Ha meg tudtam volna utálni az arénában, most nem lennénk ebben a slamasztikában. Ő meghalt volna, én pedig a Viadal egyedüli győztese lennék.
– És mi hol lennénk, Katniss? – kérdezi Gale.
Elhallgatok, nem tudom, mit mondjak. Hol lennék az álunokatestvéremmel, aki nem is lenne az unokatestvérem, ha nincsen Peeta? Gale akkor is megcsókolt volna? És én visszacsókoltam volna őt, ha szabadon tehetem? Vajon akkor is megnyíltam volna neki, ha a győztesnek járó pénz meg élelem, és persze a biztonság illúziója nem oszlatja el egy időre a félelmeimet?

Hamarosan elérkezik az Aratás napja, amely során Effie a szokásos lelkesedése nélkül [részemről itt kezdem elfogadni!] húzza ki a lányok gömbjéből Katniss, a másikból pedig Haymitch nevét, aki helyett Peeta önként jelentkezik.
Katnisst és Peetát ezúttal is beterelik a Törvényszék épületébe, ám ezúttal nem engedik meg nekik, hogy az előző évhez hasonlóan elbúcsúzzanak szeretteiktől. Még ezt sem adják meg nekik, pedig Katnissnek fontos lenne, hogy elmondhassa, milyen fontosak számára. Katniss szinte észbe sem kap, és már robognak is a Kapitólium felé...

Image Credit: Tim Flattery

1 megjegyzés:

  1. Én mikor ezt a fejezetet olvastam, az elején el sem akartam hinni, hogy tényleg visszaküldik őket annyira... kegyetlenség. Szerintem kb én is azt tettem volna mint Katniss, de lehet még szét is vertem volna egy házat mérgemben és utána iszom le magam:D Ebben a fejezetben is látni, Peeta menyire jószívű és egyszerűen nem lehet utűlni. Még Gale se tudja pedig neki jó oka lenne rá. Szerintem ez a fejezet amúgy elég gyorsan eltelt. Kijelentik aztán már edzenek, kihúzzk a neveket és már mennek is a Kapitóliumba..

    VálaszTörlés