2012. július 5., csütörtök

A Futótűz Arénájáról

A könyvsorozatban az egyik legjobban átgondolt, legkreatívabb dolog az Arénák felépítése. Ráadásul mivel Katniss olykor visszaemlékszik korábbi évek Viadalaira, illetve a Második Nagy Mészárlást meg is nézik Peetával felvételről, több Arénáról is olvashatunk több-kevesebb részletességgel. A 74. és a 75. Viadal arénáit nagy részletességgel is ismerjük, ám a 74. Viadal Arénája nem kifejezetten különleges: igazából épp azért indul ott nagy esélyekkel Katniss, mert az az Aréna nagyban hasonlít ahhoz az erdőhöz, ahol ő maga is vadászik. A 75. Viadal Arénája azonban más. Teljesen különleges, és tudom, hogy a Ti fantáziátokat is megmozgatja, hiszen hoztatok már ide olyan rajongói anyagokat, amelyek ezt az Arénát ábrázolják. És bár ezt a bejegyzést kicsit későbbre szántam, most mégis van rá idő, hogy beszéljünk róla, milyen is a 3. Nagy Mészárlás Arénája. Úgyhogy hoztam néhány részletet a Futótűzből és néhány rajongói képet is.

Ha találtok ezektől különböző jó képeket, animációkat, videókat, örömmel fogadom, és szívesen bővítem velük a bejegyzést!

Aki pedig nem olvasta a Futótűz c. kötetet még, annak most jelzem, hogy SPOILER-es a bejegyzés. Aki pedig tudja, mire számíthat, az kattoljon a Folytatás!-ra! :)


"Az üvegbúra lassan visszahúzódik, én pedig ott állok az arénában. De mintha valami baj lenne a látásommal. A talaj vakítóan ragyog, és folyamatosan hullámzik. Ahogy lepillantok a  lábamra, meglátom, hogy kék hullámok nyaldossák a fémlemezt, és víz fröccsen a bakancsomra.  Lassan felnézek, és meglátom, hogy minden irányban végtelenbe vesző vízfelület vesz körül.  Hirtelen csak annyi jut eszembe: Ez a hely nem egy lángra lobbant lánynak való."


[...]
"Lassan kiélesedik körülöttem az elmosódott világ. Kék víz. Rózsaszín égbolt. Fehéren izzó,  perzselő nap. És előttem úgy harmincöt méterre megpillantom a csillogó, arany Bőségszarut.  Először úgy tűnik, mintha egy kör alakú szigeten helyezték volna el. De ahogy jobban  szemügyre veszem a szigetet, meglátom a hosszan elnyúló földcsíkokat, amelyek úgy ágaznak  szét a középpontból, mint a küllők. Tíz-tizenkét ilyen földcsíkot számolok össze, és első  ránézésre egyenlő távolságra helyezkednek el egymástól. A küllők között csak a víz van. A v íz és a kiválasztottak."



[...]
"Kiderül, hogy az aréna szabályos kör alakú. A közepén egy szabályos kör alakú szigettel. A  dzsungel széle felett az ég mindenhol ugyanolyan rózsaszín."

Forrás: MyHungerGames

[...]
"Az erőtér körbevesz bennünket, csapdába kerültünk. Igazából nem is egy kör alakú kerítés,  hanem egy kupola, ami az aréna fölé borul. Nem tudom, milyen magas. Középen van a  Bőségszaru, körülötte a tenger, a tenger körül pedig a dzsungel. Mintha körzővel rajzolták  volna. Teljesen szimmetrikus. És elég kicsi."


[...]
"Aztán pár másodperc múlva megpillantom, hogy abból az irányból, ahol az előbb még zuhogott,  most köd gomolyog felénk. Ez történik, ha a felmelegedett talajra hideg eső hullik. Köd  keletkezik. A fehér füst egyenletes sebességgel hömpölyög felénk. Ködindák nyúlnak ki, és  ujjakként kapaszkodnak a fák törzsébe, mintha így húzná magát előre a gomolygó pára. Ahogy  nézem, egyszeriben futkosni kezd a hátamon a hideg. Valami nincs rendben ezzel a köddel."



[...]
"A fejünk fölött óriási állatsereglet gyülekezik. Nem locsognak vagy üvöltöznek. De olyan sokan vannak, hogy a légzésük elárulja őket.  Megérintem Finnick karját, és felfelé mutatok. Fogalmam sincs, hogyan tudtak ezek a dögök  ilyen halkan idegyűlni. Lehet, hogy nem is voltak olyan csendesek. Csak túlságosan  lekötötte a figyelmünket, hogy kitisztítsuk a sebeinket. Az alatt az idő alatt simán  összecsődülhettek A majmok nem ötösével vagy tízesével, hanem tucatszám ülnek az ágakon,  amik lehajlanak a súlyuktól. Az a kettő, amit először megpillantottunk, miután  megmenekültünk a ködből, csak a fogadóbizottság volt Ezek viszont már fenyegetően  méregetnek bennünket."


[...]
"Aztán egyszer csak a távolból kiáltás hallatszik. A velünk átellenes oldalon a dzsungel  remegni kezd, és egy hatalmas, a fák csúcsánál is magasabb hullámfal söpör végig a  domboldalon. A hullámhegy olyan erővel csapódik vissza az aréna közepén lévő tengerbe, hogy  – hiába húzódunk a lehető legtávolabb a víztől – a víz a térdünkig ér, és a magával ragadja  a cuccainkat."



[...]
"Ahogy odaérünk a többiekhez, Johanna a dzsungel felé mutogat, és hadarva magyaráz valamit  Finnicknek.
– Azt hittük, hogy esik, hiszen még villámlott is, és mindannyian rohadtul szomjasak  voltunk. De amikor zuhogni kezdett, kiderült, hogy nem eső, hanem vér. Sűrű és meleg vér.  Nem tudtuk kinyitni a szemünket, nem tudtunk megszólalni anélkül, hogy ne telt volna meg  vérrel a szánk. Csak botorkáltunk abban a véresőben, és próbáltunk kikeveredni belőle."

[...]
"Egy óra. Szinte már látom is, ahogy a mutatók körbe-körbe járnak a tizenkét egyenlő részre  osztott arénában. Minden óra egy-egy újabb borzalmat tartogat, a Játékmesterek egy-egy  újabb kínzóeszközét, amely átveszi az előző rettenet helyét. Villámlás, véreső, köd, mutáns  majmok – ez az első négy óra. A tizedik az óriáshullám. Nem tudom, a többi hét mit  rejteget, de az biztos, hogy Wiressnek igaza van."



[...]
"Ebben a pillanatban kiáltást hallok. A félelemmel és fájdalommal teli kiáltástól meghűl a  vér az ereimben. Ráadásul olyan ismerős a hang. A csapolót a földre ejtem, elfelejtem, hol  vagyok, elfelejtem, mi van előttem, csak annyit tudok, hogy meg kell találnom a lányt, aki  kiabál, és meg kell védenem őt. A hang irányába rohanok, nem törődve a veszéllyel,  leszaggatom az utamba kerülő indákat, letöröm az ágakat, átgázolok mindenen, ami az utamba  kerül. Meg kell találnom őt.
Meg kell találnom a húgomat."


[...]
"Peeta új térképet rajzol egy levélre, a négy és öt óra közé eső körcikkbe beírja, hogy  „fecsegők", arra a részre pedig, ahonnan a széttépett holttestet felhúzták, egyszerűen csak  annyit ír, hogy „vadállat". Most már van némi fogalmunk arról, hogy a tizenkettőből hét óra  milyen borzalmakat tartogat. A fecsegők támadásának az volt az egyetlen haszna, hogy  kiderült, melyik zónában vagyunk."


Forrás: HungergamesDWTC

A részletek Suzanne Collins: Futótűz c. regényéből származnak. Agave Kiadó, 2010. Fordította: Totth Benedek

10 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik ez a bejegyzés. Nagyon jól megcsináltad. ;)
    Fanni.

    VálaszTörlés
  2. WOW, ez zseniális lett! Nálam ez a hét bejegyzése a sok illusztrációval együtt ;)

    VálaszTörlés
  3. Az amúgy leesett, hogy az első kettő kép igazából tortát ábrázol??? Nagyon tuti!!! :)

    VálaszTörlés
  4. Váó, nagyon klassz bejegyzés lett! Főként, hogy idézetekkel ki is egészítetted...
    Igen, nekem feltűnt h torták :)

    VálaszTörlés
  5. Hol lehet megnézni a neten?:( Nem találom!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak a tárgyat felejtetted ki a kérdésből. Mit szeretnél megnézni??

      Törlés
  6. Én is ilyen tortát szeretnék!!!!!!!!!!!
    NAGYON TUTI!!!!!!!!!!
    Lili

    VálaszTörlés
  7. Rózsaszín égbolt,fehéren perzselő nap,kék viz? Nagyon nem jön ez ossze....es egyaltalan mi az h "negy foldsavnyira a bosegszarutol"???

    VálaszTörlés