2012. június 26., kedd

Olvassuk újra a második kötetet! - 9. fejezet

Másnap Katniss úgy ébred, hogy ujjaik még mindig összefonódnak Gale-lel. Peeta, aki szintén nem aludt az éjszaka, átveszi Katniss helyét, és tovább őrzi, a fiúnak az álmát, akit Katniss - szintén - szeret. A lány megpróbál még aludni, ám rémálmok gyötrik: a Viadal képei térnek vissza. Később Katniss anyukája hókenőccsel gyógyítja Gale hátát és Katniss szeme elá is jut egy kicsi, ami enyhíti mindkettejük kínjait. Odakinn még két napig tombol a hóvihar, ami miatt azt gondolják, kaptak egy kis haladékot. 

Katniss sokat gondolkodik a felkelésen is. Hogyan szervezték meg a 8. körzetben, hogy ő már most is célpont, ám ha valami vakmerőbbe megy bele, azzal családjának is fájdalmat okozhat. Ám hamarosan rájön, Primet már eddig is mennyi fájdalommal sújtotta az élet.

Pár nap múlva, amikor csitul a hóvihar, magával viszi Haymitch-et és Peetát a városba, hogy beszámoljon terveiről. Otthon nem mernek beszélni, Katniss szinte biztos benne, hogy lehallgatják őket. Amikor Katniss vázolja a felkelés kirobbantásának tervét, Haymitch konkrétan kiröhögi. Ezalatt a hármas lassan eljut a főtérre, ahol várakozásaik ellenére megdöbbentő dolgokkal szembesülnek: bitófát, kalodát és karókat teleítettek oda a hóvihar kellős közepette. És felgyújtják a zugot. 


Mikor eljutnak Gale anyjához, Hazelle-hez, a nő Gale beteg testvérét ápolja, ám kiderül, napok óta senki nem ad munkát számára. Az is kiderül, hogy beláthatatlan időre bezárták a bányákat is. Emiatt aztán az embereknek nincs pénzük, de akinek van, még az is nehezen jut hozzá az ennivalóhoz, mivel akadozik az ellátás. Rémisztő és szívszorító érzés a diktatórikus fenyegetés ilyen részletes leírását olvasni, szembesülni azzal a tehetetlenséggel, amit ezek az emberek érezhetnek.

Gale lassan jobban lesz, hazamegy, de nem tud még dolgozni. Katniss ugyan segít rajtuk, amikor eléri, hogy Haymitch házvezetőnőként alkalmazza Hazelle-t, amivel nem csak Gale anyjának, de Haymitchnek is jót tesz, hiszen így tiszta lakás és meleg ennivaló fogadja. 

Katniss viszont ellenségességet érez az emberek irányából, mintha ő tehetne arról, ami itt zajlik. Elkeseredettségét fokozza, amikor megérkezik az esküvői ruhája, amelyet maga Snow elnök választott ki a számára. Katniss nem érti, miért csinálja ezt a diktátor, hiszen mindketten tudják, hogy valamiképpen úgyis megpróbálja megölni őt. Úgyhogy Katniss, hogy kitisztuljon a feje, kimenekül az erdőbe. Pedig tudja, hogy azt immáron különösen szigorúan tilos. 
A kerítésen simán kijut, ahogyan szokott, és elhatározza, hogy még utoljára meglátogatja a tavat, amelyet édesapja mutatott még meg neki. A tóparton lévő kis házban azonban váratlan meglepetés várja: valakik vannak ott. A kéményből füst száll fel, a közelben pedig két békeőr-egyenruhás alakot lát. Katniss már éppen célozni készül, amikor a békeőrnek látszó emberek megadják magukat és egy kis, lapos, kerek kenyeret mutatnak Katniss-nek, amelyen a saját fecsegőposzáta jelképe látható...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése