2012. június 5., kedd

Olvassuk újra a második kötetet! - 6. fejezet

A Győzelmi Körút a végefelé jár. Katniss és Peeta a Kapitóliumban a vendégszereplésükkel megrendezett showban gyakorlatilag eljegyzik egymást, ám Katniss szavak nélkül is megérti: Snow elnöknek ez kevés. Ám annak ellenére, hogy kétségbeesne, inkább megnyugszik, és tudja, mit kell tennie: szeretteivel az erdőbe tervez menekülni. Ettől aztán olyan magabiztos lesz, hogy még viccelődni is van ereje a vesztét tervező diktátorral.

A Kapitóliumban Snow elnök rezidenciájában tartják a tiszteletükre rendezett estélyt, amelyen minden pompa megtalálható és rengeteg ételt szolgálnak fel. Katniss el is határozza, hogy teletömi a hasát mindenféle finomsággal, hiszen az idegessége miatt erre az utóbbi hetekben nem volt igazán lehetősége. Peetával egyetlen percre sem eresztik egymást, az estélyen mindenki az ő társaságukat keresi.

A Kapitóliumi pompa és a körzetekben, különösen a 12. körzetben tapasztalható szegénység közötti éles ellentét végigköveti a sorozat első két kötetét, ám itt különösen mély szakadékként élhetjük meg ezt Katniss és Peeta szemszögén keresztül. Az, hogy itt azért szolgálnak fel hánytató italt, hogy még többet ehessenek, miközben a körzetekben egy-egy kanálnyi finomság kuriózumnak számít különösképpen megdöbbentő. Azt persze jó olvasni, hogy Katniss és Peeta is megveti mindezt, és hogy mióta megnyerték a Viadalt, megpróbálnak megtenni minden tőlük telhetőt, hogy segítsenek környezetükön.

Az este egyik fontos eseménye, amikor Katniss megismerkedik az új Főjátékmesterrel, Plutarch Heavensbee-vel. Nem tudom, ki hogy élte meg akkor olvasáskor, de nekem nem volt szimpatikus a karakter. Hogy megpróbál Katniss-szel jópofizni, hogy hivalkodik az órájával, és én külsőleg is egy teljesen semleges magas férfinak képzelem, ám épp ezért nem tudnék egyetlen színészt sem kapcsolni hozzá, aki eljátszhatná, mert nem érzem olyan karizmatikusnak a figurát, mint ahogyan Finnicket pl. annak érezzük. Azt pedig, hogy az órával segíteni akart Katniss-nek az Aréna alaprajzát illetően – csak sokkal később tudjuk meg, addigra ez az este el is halványodik az emlékezetünkben, noha így újraolvasva láthatjuk, hogy Katniss is különösnek tartja ezt a momentumot.



Szinte Katniss-szel együtt könnyebbülök meg, amikor végre elhagyjuk a Kapitóliumot, és már csak a 12. körzetben megtartott Aratóünnep van hátra, ahol tényleg szívből örül a körzet a két fiatal sikerének, és ahol a számukra rendezett vacsorán a körzet lakói is jóllakhatnak.
Itt derül ki, hogy Katniss milyen jó barátságba került Madge-el, akitől a dísztűt kapta, és akit kihagytak az első részből, és aki innen szerintem hiányozni fog kicsit. Bár – szintén újraolvasva a fejezetet – talán megoldható lesz, hogy Katniss valami más okból tévedjen be a polgármester szobájába, ahol meglátja majd azt a TV-közvetítést, amelyet nem volna szabad. A nyolcadik körzetben történt lázadásról.

1 megjegyzés:

  1. Peetához hasonlóan én is fel voltam háborodva, mikor olvastam erőrl a hánytatóitaltól. Egyesek szinte éhen halnak, ők emg tele falják magukat:S De ez ma is megvan. Ha megnézzük mi van Dubaiban és mi van Afrikában. Ezért is utálom ha Dubai-t mutatják a tévében, mert csak felbosszantanak. Belőlem sok érzelmet nem váltott ki ez a Plutarch. NEm volt se szimpi, se ellenszenves. Bár mikor elővette az órát megfordult a fejemben, hogy Katnissékkel van pontosabban a forradalom mellett. A TV közvetítés megoldására pedig kíváncsi leszek, bár szerintem ezt nem olyan nehéz megoldani attól mert nincs Madge a filmben.

    VálaszTörlés