2012. május 29., kedd

Olvassuk újra a második kötetet! - 5. fejezet

Katniss-en és Peetán kívül senki nem tudja, mi történt kinn, ám újabb két lövés hallatszik, ami után nem maradnak kétségek. Kérdések annál inkább.
Haymitch „kézen fogja” Katniss-t és Peetát, és mint aki úgy ismeri a 11. körzet Törvényszékének épületét, mintha otthon lenne, magabiztosan vezeti el a két fiatalt az épület kupolája alatt térbe mielőtt észrevennék eltűnésüket. Be kell vallanom, én sokáig nem kedveltem Haymitch-et, és talán ez az első, a legelső olyan momentum, amikor elkezdek felnézni rá. Itt villant meg először valamit abból a helyzetfelismerő-képességből, amely egy viadal megnyeréséhez szükség lehet, előtte sokáig merengtem azon, hogyan is nyerhetett meg egy Viadalt.


Tetszik az a beszélgetés hármójuk közt. Peeta végre határozott, magabiztos, nem hagyja, hogy bábként rángassák, és tetszik az is, hogy kiderül, miért csak Katniss kapott támogatói ajándékokat. És az is fontos pillanat, amikor Haymitch megfogalmazza, milyen nehéz is mentorként döntéseket hozni.
"- Tényleg engem választott, Haymitch? - kérdezem.
- Igen - feleli.
- De miért? Hiszen őt jobban kedveli - mondom.
- Ez így igaz. De ne feledd, hogy mielőtt megváltoztatták a szabályokat, azzal kellett számolnom, hogy csak egyikőtöket tudom kihozni élve az arénából - magyarázza. - Úgy gondoltam, mivel Peeta olyan elszántan védelmezett, több esélyem van téged hazahozni az arénából."

Az esti rendezvényre való készülődés folyamata nem köt le, annyi a szerepe csupán, hogy ismét kicsit bepillanthatunk az Éhezők Viadala háttérrendezvényeinek rendjébe. Tetszik azonban, ahogyan az írónő ezeket a számomra nem túl mozgalmas részeket némi humorral teszi élvezhetőbbé. Effie felszínessége is sokkal elviselhetőbb, ha lehet rajta mosolyogni:
" - Valami gond van, Effie? - kérdezi Cinna.
- Nem tetszik, ahogyan itt viselkednek velünk. Beterelnek bennünket mindenféle teherautókba, a színpadon is különültetnek. Egy órája úgy döntöttem, kicsit körülnézek a Törvényszék épületében. [...] Szóval elindultam, hogy körülnézzek, mert tudod, idén a romturizmus lesz az új szenzáció, amikor egyszer csak megjelent két Békeőr, és rám parancsolt, hogy menjek vissza a szálláshelyemre. Az egyikük, egy nő még meg is bököfött a fegyvere csövével! - meséli felháborodottan Effie.
[...]
- Ez borzalmas, Effie. Talán el sem kéne mennünk a vacsorára. Legalábbis, amíg bocsánatot nem kérnek tőled."

Azért viszont különösen hálás vagyok, hogy nem haladunk végig az összes körzeten, csupán az első és második körzetbeli rendezvény van kiemelve, az is Peeta és Katniss korábbi ellenfeleikkel való kapcsolatuk okán.

Megtudjuk viszont, miképpen kerül közelebb egymáshoz Katniss és Peeta, hogy Peeta hogyan segít Katniss rémálmain, és nagyon bírom, ahogyan Effie célozgatásokat tesz a két fiatal közötti kapcsolat intimitásának elmélyülésével kapcsolatban. És bár tudom, a következő kép nem pont ezt ábrázolja, azt is tudom, hogy szeretitek, mert mintha hoztátok már volna chat-be:


Mire a Kapitóliumba érnek, Katniss elszánja magát, és ő maga javasolja, hogy Peeta élő adásban kérje meg a kezét. Újra láthatjuk Caesar Flickerman karakterét, a tökéletes riporter szerepkörében, és bár Peeta nem így tervezte, de végül – némi Snow elnökkel történő jópofáskodás után – megtörténik a lánykérés, és Katniss igent is mond.
[És bár a naaagy posztervadászatban ezt a képet - úgy rémlik - nem találtuk meg, ez viszont ideillik:]


Ezután pedig, amikor meglátogatja őket, Katniss kérdőn tekint Snow elnökre, vajon ezzel eleget tett-e „kötelességeinek”. Az elnök tekintetétéből látszik, hogy valószínűleg nem, és hogy nagyobb a baj a lázadó körzetekben, mint azt korábban sejthettük.

1 megjegyzés:

  1. Én imádom Caesart.. Nem tudom miért.
    És télleg nagyon aranyos, h Katniss összebújva alszik Peetával.. (hmm.. lennék a helyébe.:D)

    VálaszTörlés