2012. május 8., kedd

Olvassuk újra a Futótűz-t! - 2. fejezet

Snow elnök megjelenésével az előző fejezet már-már gondtalansága egyetlen pillanat alatt tovatűnik.

Bár az elnök a legelső pillanatban megállapodik Katniss-szel, hogy őszinték lesznek egymáshoz, mégis furcsa olvasni, hogy Snow tényleg konkrét, amikor megfogalmazza, hogy Katniss trükközése a bogyókkal felkeléseket vált(ott) ki az országban. Tetszik Katniss erre adott reakciója:
„ ­– Elég törékeny lehet a rendszer, ha egy marék bogyótól is öszeomlik.”
Katniss tehát továbbra is elég bátor és talpraesett. Amikor azonban családjának, szeretteinek sorsa lesz a tét, azonnal megijed, és mindent megígér.


Az ijesztő hangulatot tovább fokozza, amikor kiderül, hogy Snow tud Katniss dolgairól. Oké, az rendben van, hogy tudja, hogy Gale nem unokatestvére Katnissnek (hisz ez csak egy adatbázis kérdése, ha nagyon gyakorlatiasak akarunk lenni), amikor azonban kiderül, hogy azt is tudja, Katniss kijár az erdőbe, a lány helyett is összeszorul a gyomrom. Hisz az erdő az egyetlen hely, ahol Katniss szabad lehet, és ezen  sorok olvasása során az 1984 című regény jut eszembe. Számomra félelmetes, amikor egy diktatúra ennyire alapvetően tiporja el az emberek szabadságához, nyugodt életéhez való jogát.

Kedvenc részem a fejezetből, amikor Katniss gondolatain keresztül kilépünk az erdőbe, és átéljük azt a napot, amikor Gale megcsókolta Katnisst. A lány ezt követő gondolatai többféleképpen értelmezhetőek – nekem nyilván – azt sugallták/sugallják, hogy bár a lány közel került Peetához, ez a csók azonban sokkal közelebb hatolt a lelkéhez. A Peeta rajongók egészen biztosan másképp látják ezt. Katniss-szel együtt érzek akkor is, amikor csalódik következő találkozásukkor, mikor Gale úgy tesz, mintha az a csók meg sem történt volna. Vajon ezzel óvni akarja a lányt? Vagy neki magának nincs önbizalma, ha Katnissről van szó? Netán Katnissnek kellett volna valamiféle megerősítést adnia, hogy neki is fontos a fiú? Ezek a kérdések kavarognak a fejemben.


A tea és a Peeta által sütött sütemények kapcsán persze Peeta is szóba kerül Katniss és az elnök beszélgetése során. Katniss nem beszélt Peetával az utóbbi időben, itt pedig kiderül, meg kell győznie az országot-világot, és magát az elnököt, hogy tényleg olyan halálosan szerelmes a fiúba, ami megindokolta volna a bogyókkal való trükközést. Az elnök elég konkrétan fenyeget, amikor erről van szó: nem a lány életét, hanem családjáét fenyegeti, pontosan tudva, hogy ez nagyobb hatással lesz Katnissre.

Katniss mindent megígér, amikor pedig az elnök végre elhagyja a szobát, szinte együtt szusszannánk Katniss-szel, mint ahogy vele együtt is rezzenünk össze, amikor az elnök a fülébe súgja, hogy „Egyébként tudok a csókról.”

4 megjegyzés:

  1. Ez a végén tényleg már hátborzongató..hogy oké tud arról meg arról..de amikor ezt mondja ..az már durva.nekem

    VálaszTörlés
  2. Lehet csak azért, mert Peeta felé húzok, de nekem ennél a visszaemlékezésnél nem ez jött le, mint neked. A második csóknál, mikor Gale megsérül akkor talán azt mondom, hogy na ez jelentett neki valamit, de ennél nem tudom...nem hiszem:D De ez személyes vélemény. Amúgy mikor ezt olvastam, végig azon gondolkodtam hogy hogy a francba láthat ő mindent? De tényleg. Kamerák vagy besúgók vagy műhold? Nem tudom elképzelni, de ijesztő...

    VálaszTörlés
  3. Igen,amúgy egyetértek..hogy hogy lát ő mindent??!!!!....Ez frászt hoz rám... :) :P

    VálaszTörlés
  4. Igen, én is egyetértek a többiekkel. Ez ijesztő. A beszólás viszont jó volt Katniss részéről. Hát szerintem az a csók lehet, hogy jelentett valamit Katnissnek.

    VálaszTörlés