2012. április 8., vasárnap

Rajongótáborok összehasonlítása: Alkonyat kontra Éhezők Viadala

Még múlt hétvégén jelentetett meg egy érdekes cikket az USA Today az Alkonyat és az Éhezők Viadala újabb összehasonlítása témában, de szerintem ebben azért vannak érdekességek is :)

- Mindenki az Alkonyat skatulyájába szerette volna tenni az Éhezők Viadalát. - mondja Tim Palen, a Lionsgate marketing vezérigazgatója. - Nyilván azért egyértelmű, hogy ugyanabba a skatulyába teszik, hiszen mindkét filmnek három fiatal a főszereplője. De ezek különböző történetek, eltérő vonzerővel.


És más közönséget is vonzanak, már demográfiai szempontból. Az Alkonyat rajongói fiatalabbak, mint az Éhezőké, mondják az elemzők és a stúdió vezetői. A felmérések szerint az Éhezők viadala nézőinek 56%-a 25 évnél idősebb, ellentétben az Alkonyat rajongótáborával. 

Mindkét sorozat [rajongótáborát] a nők uralják. A filmstúdió szerint az Alkonyat-rajongók 80%-a nő. Ezen a hétvégén az Éhezők Viadala nézőinek 61%-a volt [csak] nő. Az Éhezők Viadala erősebben kezdett, mint bármelyik Alkonyat-film, amelyek közül a 142.8 millió dollárral nyitó Újhold keresett a legtöbbet a nyitó hétvégén.

Még egy dolog van, amely alkalmat kínál az összehasonlításra, mégpedig a vetítési időpont: Az utolsó Alkonyat film, az Alkonyat: Hajnalhasadás, 2. rész 2012. november 16-ától látható a mozikban, míg a második Éhezők Viadala filmet, a Futótűzt 2013. november 22-én mutatják majd be. 

A rajongók már méregetik az ellenfelet. A Movieline.com összeállított egy hetes listát, amelyben mindent összehasonlítottak a történetekkel kapcsolatban a korhatár besorolástól kezdve a szerelmi háromszögig. Itt a hétből 5 szempont esetében az Éhezők Viadalát hozták ki jobbnak. 
- Az Éhezők Viadala szélesebb réteget vonz - mondja Jen Yamato, aki a Movieline cikkét írta. - Ez sokkal inkább egy sci-fi/fantasy, míg az Alkonyat egy természetfeletti szerelem története. Sokkal több srác megy el megnézni az Éhezőket. Persze... még mindkét oldalon többmillió rajongót kell erről megkérdeznünk.

És ezen oldalak között sokkal több a hasonlóság, mint a különbség. - írja a Fordham Egyetem diákok által vezetett blogja, az LC Radar. Ennek szerzője, Lauren DeLucca azt mondja, egy olyan világra vágyik, amelyben ezek a világjelenségként funkcionáló sorozatok "képesek harmóniában élni egymás mellett anélkül, hogy az egyik széttépné a másikat". 
Allison Genet, aki magát hardcore Alkonyat rajongónak tartja, egyidejűleg vesz részt az Alkonyattal foglalkozó TwiFans.com és az Éhezők Viadalát feldolgozó CitizensOfPanem oldal szerkesztésében.
- Szépen lassan rájönnek majd az emberek, hogy a kettő különbözik. - mondja Genet, aki a kaliforniai Santa Barbarán lakik. - Az Alkonyat egy szerelmi-, Az Éhezők Viadala pedig egy heroikus történet. Olyan jó, hogy a rajongóknak megvan a lehetőségük, hogy válasszanak.

És ez egy klassz záró gondolat. Meg lehet találni mindkét sorozatban azt, ami tetszik az embernek, de nyilván nem lehet ráerőltetni egyiket sem senkire. Nincs és nem is kell, hogy legyen jobb vagy rosszabb. De mivel mindkét sorozat világjelenség, az összehasonlítás még egy jó darabig elkerülhetetlen lesz.

17 megjegyzés:

  1. Én mindenesetre Éhezők Viadala rajongó lettem :) Nagyon is! :) Nem tudom ti ,hogy vagytok vele de én az Alkonyatot meg se néztem..nem szeretem az olyan filmeket amikbe természetfeletti képességű emberek szerepelnek..mert az nem ,,valódi" hogy így fogalmazzak..remélem értitek mire szeretnék kilyukadni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez az indoklás azért nem állja meg a helyét, mert az Éhezők Viadalában szereplő mutánsok se valódiak :)
      Amúgy pedig az Alkonyatban a legkevésbé fontos az, hogy egyes szereplők vámpírok. Az emberi tulajdonságaik a lényegesek. De nem akarlak rábeszélni.

      Törlés
  2. Igaz a mutánsok... :) huppssz.....:// :)) na mindegy nem tudom interneten néha bele-bele néztem az Alkonyatba tetszett :) Különösen mivel szeretem Bellát :D Lehet hogy majd megnézem a részeket ha lesz időm :)

    VálaszTörlés
  3. A vámpíros témáról elég sok filmet és sorozatot forgattak akár régen és mostanában is, ilyen szempontból számomra az Éhezők Viadala egyedibb téma és feldolgozás.
    Szerintem a szereplőgárda is erősebb, mint az Alkonyatnál.

    VálaszTörlés
  4. Én személy szerint a Twilight könyveket/filmeket is szeretem (sosem felejtem el h ez a könyv szeretette meg velem az olvasást) és persze az Éhezők Viadala könyveket is. Amúgy mikor megjelent az Alkonyat a vámpíros téma eléggé el volt hanyagolva, ennek köszönhető hogy utána ennyi sorozat és film jelent emg ebben a témában. Ezt a törtánetet is lehet szeretni valamiért és persze a THG-t is. Már most kíváncis vagyok hogy ezután milyen hullámot fog elindítani. A Twilight után vámpíros filmek jelentke meg, a THG után milyenek fognak?? :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Barby! Hogy milyen hullámot fog elindítani, az már rég nem kérdés. A disztópikus regények/könyvek hullámát. Nem mondom, hogy engem nem érdekel a téma (hisz nem véletlenül vagyok itt), de speciel az Alkonyatot követő vámpír/vérfarkas hullám nem tudott magával ragadni :S

      Törlés
    2. Az Alkonyt elindított egy újabb vámpírhullámot, ami engem sem igazán ragadt magával. Egyedül a TMI-ért vagyok odáig, hogy a filmekért is (mert remélem, hogy filmre viszik mindegyik könyvet) remélem rajongani fogok.
      A disztópia iránt nyitott vagyok, egy-két ilyen könyv már felkeltette az érdeklődésemet, majd meglátom mennyire nyeri el a tetszésemet. Az É. V. trilógia elég magasra tette a mércét, az biztos :))

      Törlés
    3. Ági! Ennek a TMI-nek van magyar címe? Az eredetit megtaláltam, de nekem nagyon nem ismerős :S

      Törlés
    4. Végzet Ereklyéi trilógia. Eredetileg három könyvnek indult, de Cassandra Clare-nek új ötlete támadt és kibővítette még három könyvvel :)
      Sorrendben a könyvek:
      1. Csontváros
      2. Hamuváros
      3. Üvegváros
      4. Bukott angyalok városa (eddig kijöttek magyarul is a könyvek)
      5. Elveszett lelkek városa (ez kint májusban fog megjelenni, itthon kb. decemberben)
      6. Mennyei tűz városa (ez kint valamikor 2013 őszén fog megjelenni)

      Törlés
    5. THX. Majd utánanézek :))

      Törlés
    6. Ági, én olvastam az első három részt és a végéből ítélve meg voltam győződve, hogy ez csak egy triológia oO De most már megtaláltam neten a 4. részt, tuti elolvasom. De elég rossz, hogy még plusz két részre kellesz várni:/

      Törlés
    7. Szívesen! Annyit elárulok, hogy vannak benne árnyvadászok, démonok, vámpírok, vérfarkasok, boszorkánymesterek és tündérek :D És azt szeretem Clareben, hogy mindennek meg van a maga helye, szerepe. És tele van jobbnál jobb csavarokkal :D Napjainkban játszódik, New Yorkban és E/3. személyben játszódik. Asszem ezzel nagy spoilereket nem árultam el :))
      Aztán van egy előzmény trilógia is, hogy jobban megbonyolítsam Neked a dolgokat XD Ez a Pokoli szerkezetek trilógia. 1800-as években játszódik, Londonban, ugyanezekkel a természetfeletti lényekkel. Itthon az első része, amely Az Angyal címet viseli, még ebben a hónapban megjelenik.

      Barby! Valóban úgy tűnhet, de nagyon sok szálat nyitva hagyott. Főleg a mellékszereplők élete kérdéses a továbbiakban. Ezt folytatja Clare, de a főszereplők is teret kapnak. DE már most szólok, hogyha elolvasod a 4. részt, akkor a függővég miatt a falat fogod kaparni :D Felér egy Futótüzes függővéggel XD

      Törlés
    8. Na hát a Futótűz után szerintem lehet tényleg a falat kapartam idegességemben, szóval lehet inkább megvárom még az azutáni részt. Már ha ki fogom bírni. Még elválik. Mert amúgy ezt a könyvet is nagyon nagyon szeretem:D

      Törlés
  5. Na, végre egy érdekes cikk :)
    Alapvetően tényleg eltér a két jelenség témája, de aki olvasta a könyveket, látta a filmeket, az talál közös vonásokat, nem olyan erősek v. jelentősek, de azért vannak.
    A célközönség: Az Alkonyat elsősorban a nőket célozza meg, de azzal nem értek egyet, hogy csak a fiatalokat. Gondoljunk csak a Twilight Moms-ra. A fiúknak valóban kevésbé vonzó a sztori, mint nekünk, de van egy-két fiú ismerősöm, aki szereti :) Az éhezők viadala viszont eléggé uniszex. Itt nemtől és kortól függetlenül mindenki talál benne valamit, ami miatt szeretheti.
    Az Alkonyatban nem a természetfeletti az elsődleges, persze fontos. De a történet velejét az érzelmek, jellemek adják meg, a misztikus vonal pedig egy jó köret. Az éhezőkben van egy jól felépített világ, de itt az egyik legfontosabb dolog az a karakterek fejlődése az egyes kötetekben. (De ez csak az én véleményem)
    A színészi gárdáról meg annyit, hogy az É. V. cast azért erősebb, mert híresebb, tapasztaltabb színészek játszanak benne. Míg az Alkonyatnál azért az volt a jellemzőbb, hogy noname színészek (persze többüknek volt már színészi múltja)szerepelnek benne, akiknek ez a franchise adta meg a lehetőséget.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ági, valahogy te mindig olyan jól meg tudod fogalmazni az én agyamban lévő dolgokat:D Valahogy mindig másfélét írok le mint amit szépen kigondoltam agyban:D

      Törlés
    2. Na, ezt akartam válaszolni pont Krisztinek, hogy a szereplőgárdát valóban annyiban tekinthetjük erősebbnek az Éhezők Viadala filmben, hogy a felnőtt szereplőket már befutott színészek alakítják. De nekem ez nem hiányzott, amikor megnéztem az Alkonyatot. Én annak a szereplőgárdáját is elég erősnek véltem/vélem :)) Szóval ez sem teljesen objektív :))

      Törlés
    3. Ja, annyit kihagytam, hogy én is megvoltam elégedve a Twilight szereplő gárdával, mert ahhoz képest, hogy nem annyira tapasztaltak voltak, jól alakították, amit kellett :) Sőt, én részről részre látom a fejlődést a srácokon :)

      Törlés