2012. április 6., péntek

"Összeesküvés-elmélet": Foxface öngyilkos lett volna?

A mockingjay.net oldala igazi összefüggés elméletre bukkant a tumblr blogok rengetegében, tudniillik egyes rajongók azt gondolják, hogy a Rókaképű lány nem véletlenül ette meg az éjfürtöt, hanem öngyilkossági szándékkal. Sokan úgy vélik, ez egy érdekes felvetés és kinn remek vitapartik is alakultak ki belőle.

A dolog mögött egészen erős érvek is állnak, ééés a kinti rajongótársaink a filmben újabb jeleket véltek felfedezni, amelyek ezt alátámaszthatják. Mivel azonban a forgatókönyv Suzanne Collins segítségével készült, és a film készítésében producerként is közreműködött, így az elmélet támogatói szerint ezeket a jeleket maga Suzanne rejthette el a filmben. 
Először is, a filmben látjuk, amint a Rókaképű lány egy növényfelismerő(?) programmal foglalkozik, interjújában pedig azt mondja Caesarnak: "Nekem az az erősségem, hogy váratlan helyzetekben jól reagálok" Katniss és Peeta pedig többször is mondják, hogy a lány "okos. Túl okos." Ha pedig valaki okos, az miért halna meg így, egy ilyen véletlen balesetben?

Mi van, ha arról van szó, hogy a Rókaképű lány rájött, hogy áll a helyzet azon a ponton - hiszen akkor már csak Cato, Tresh és a 12. körzet csapata volt életben. Ő nem volt erős kézitusában, csak abban volt jó, hogy elcsenjen ezt-azt és gyorsan távozzon a helyszínről. Mi van, ha rájött, hogy ha bármelyik még életben lévő társával szemtől-szembe kerül, akkor szörnyű, fájdalmas halál vár rá. És akkor egyszer csak szembetalálja magát az éjfürttel, amikor követi Peetát, és azt gondol[hat]ja: "Ez az egyetlen módja, hogy fájdalommentesen szálljak ki ebből az egészből. Miért szenvedjek szenvedjek többet, mint amennyit muszáj?" Lehet, hogy még okosabb volt, mint gondoltuk?


Másrészt viszont, mi van, ha az a növényfelismerő program a Kiképzőközpontban egyszerű memóriajáték volt? Amihez pedig nem feltétlenül kell, hogy tudjon bármit is a növényekről. A filmben ugyan nincs benne, de a könyv szerint nem csak az éjfürtből lop, hanem elcsen még más ételekből, pl. sajtból is egy kicsit - ez pedig nem öngyilkosságra vallana. Vagy a Rókaképű lány azt akarta, hogy halála balesetnek tűnjön? Aztán azt is figyelembe kell venni, hogy a lány körzete, az 5. körzet az elektronika körzete, ami nem igazán az a hely, ahol sokat megtanulhatna a növényekről. Persze ezt soha nem fogjuk megtudni.

Ami engem illet, nagyon sokáig nem vettem komolyan ezt az egész kavarást, ám úgy tűnik, ez nem csak egy kis klikk elképzelése, mert a múlt heti Kids Choice Awards alkalmával a Celebuzz Jackie-t is megkérdezte ezzel kapcsolatban. Jackie így válaszolt a kérdésre, hogy ő mit gondol, a Rókaképű lány követhetett-e el öngyilkosságot, ahogyan azt egyesek beszélik?
- Igazából nem. - válaszolta a Rókaképű lányt alakító színésznő, majd így folytatta: - Bár hallottam a bizonyítékokról, és ezek valóban megállják a helyüket, de az a játék, amivel játszik [a Kiképzőközpontban] az egy memóriajáték, nem arról szól, hogy ismernie kellene a növényeket, csak össze kell őket párosítani, a Rókaképű lány pedig nagyon okos, egy zseni, ha Peeta követte volna őt, akkor arra biztosan rájön, mert nagyon leleményes volt. Viszont nagyon naív is volt és nagyon éhes, és követte őket [Katnisst és Peetát], hogy megegye az ennivalójukat, úgyhogy így halt meg. De nagyon szeretem ezeket az elméleteket, nyitott vagyok irántuk, és szívesen beszélgetek róluk.

Ami engem illet, hajlamos vagyok afelé hajlani, amit az írónő fogalmazott meg, Katniss szájába adva, hogy akaratlanul is Peeta ölte meg ezekkel a bogyókkal. Szerintem baromság öngyilkosságot feltételezni egy olyan viadalban, ahol mindenki életben szeretne maradni. És életben maradhatott volna a Rókaképű lány konfrontáció nélkül is, ha a többiek megölik egymást az ő közreműködése nélkül. Viszont - már részről - nekem a "nagyon okos volt" kategóriába nem fér bele, hogy nem ismerte a mérgező növényeket, holott többször is kifejezetten utalás van rá, hogy volt ilyen képzés a kiképzésen.

Nos, Ti mit gondoltok?

3 megjegyzés:

  1. Szerintem is van valami ebben az öngyilkosságos dologban...mert tényleg sokszor mondták, hogy túl okos volt. Akkor csak ismernie kellett volna a mérgező növényeket.

    VálaszTörlés
  2. Szeritem a könyvben nem lett öngyilkos, de a filmben talán.
    A könyvben legalább is nekem nem így jön le, mert a sajtból is csen egy kicsit, tehát csak nagyon éhes volt.
    Ezt akkor lehet, hogy elfelejtettem leírni korábban, de most megteszem. Nekem feltünt ez a lokigai baki a filmben, hogy egy növény felismerő (?), párosító (?) programmal dolgokozik a kiképzőközpontban. Ez arra utal, hogy ismeri a növényeket. Aztán érdekes módon, pont abba hal bele. Ez vagy egy baki, amire a film készítői nem gondoltak, vagy direkt eltértek a könyvtől és akkor, tényleg öngyilkos lett a lány.

    VálaszTörlés
  3. Én nem tudom..van valami az öngyilkosság dologban...Lehet,hogy belegondolt,hogy amikor a végén Thressel,Catoval vagy a 12.körzet versenyzőivel szemtől szembe kell állni..mert itt a finálé..akkor az eszével nem tudja őket legyőzni...nem tudom..amúgy nekem ez lenne loogikus..talán :)

    VálaszTörlés