2012. április 15., vasárnap

Ismerjük meg a Fecsegőposzáta jelkép megalkotóit!

A Fecsegőposzáta jelképét, amely az Éhezők Viadala könyvsorozat borítóin és a moziplakátokon is látható, egy brooklyni madárbarát házaspár tervezte, hogy tiszteletüket fejezzék ki a hatalmas hírnevű sorozat előtt.

Az aranyból lévő madár képe - amely fejét jobbra fordítja, csőrében pedig egy nyílvesszőt tart - a film óriásplakátjain, buszokon, épületek homlokzatán látható világszerte.

TIM O'BRIEN MUNKÁJA

A jelképet egy Ditmas Parki otthonban készítették el. Itt lakik a Scholastic kiadó kreatív igazgatója, Elizabeth Parisi, akinek felettesei adták ki Az éhezők viadala című regényt, és akinek a férje, a 47 éves Tim O'Brien, a Pratt Intézet tervezőmérnöke. 
- Közös munka volt - mondta Parisi a New York Daily News riporterének. - Nem úgy fogtam fel, mintha én lennék a főnök. 

A Scholastic 2008-ban kérte fel Parisit, hogy tervezzen egy szimbólumot Suzanne Collins gyerekeknek szóló új sci-fi regényéhez. Parisi a férjétől kért ötletet - megbízható forrásból tudta, hogy férje otthon van a reklámszakmában, hiszen két évtizeddel korábban épp egy másik könyvborító tervezése során ismerkedtek össze. O'Brien munkái díszítették már a Time, a Rolling Stone és más fontos kiadványok címlapját is. 

- Az emberek valószínűleg az Éhezők Viadalával kapcsolatos munkámmal fogják azonosítani a pályámat. - mondja O'Brien, aki arra a legbüszkébb, amikor az akkor elnökjelölt, később elnökké vált Barack Obama portéját készítette el a Rolling Stone címlapjára az elnökválasztási kampány során. - Az ember nem befolyásolhatja, mi lesz a legnépszerűbb műve. Ezt majd a világ eldönti. Ezt tudomásul kell venni. 

12 éves fiuk, Cassius azonban el van ragadtatva szüleinek az Éhezők Viadalában betöltött szerepétől:
- A szüleim segítettek beindítani Az Éhezők Viadalát! Mostanra pedig film lett belőle. Ez nagyon klassz - áradozott a fiú. - Mindenki ezt olvassa a suliban.

Elisabeth Parisi, férjével, a logo tervezőjével,
Tim O'Briennel és fiukkal, Cassius-szal

A történet egy tizenéves lány sorsát követi, akinek részt kell vennie egy televízió által közvetített, Éhezők Viadalának nevezett valóságshowban, ahol életre-halálra kell megküzdenie társaival. A lány egyik szomszédja egy fecsegőposzáta kitűzőt ad neki a Viadal előtt, hogy az majd védelmezze őt. A madár képes utánozni az emberi hangokat, és ők segítenek Katnissnek a kommunikálásban, miközben a túlélésért harcol. O'Brien azt mondja, az általa tervezett jelképpel szeretné kifejezni Katniss sokoldalúsága iránt érzett csodálatát. 


- Ez nem egyszerűen egy madarat ábrázoló kép. - mondja. - Ez utal a sebezhetőségre. A főszereplőt, Katnisst szimbolizálja, aki bátor és szép is ugyanakkor. 
- Azt mondják, ha az ember művészettel foglalkozik, akkor éhezni fog. - mondja O'Brien. - Ha viszont ilyen egyedülálló figyelemben részesülsz, akkor elérhetsz valamit!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése