2012. április 4., szerda

Cinemablend interjú(részletek) Josh Hutchersonnal

Még a film előtt készített interjút a Cinemablend Josh-sal, amely tartalmaz már sokszor olvasott részleteket is, úgyhogy ezeket nem fordítom megint, igyekszek az új információkra fókuszálni :)

Az Éhezők Viadala egyik legérdekesebb aspektusa az az egyszerű tény, hogy nem elég, hogy a főszereplő nő, hanem rendkívül erős is. Kitart, ha harcolnia kell, kiváló íjász, nagyon szereti azokat, akikről gondoskodik, és nem hagyja, hogy kihasználják. Aminek eredményeképpen azonban, a főszereplő férfiak, különösen Peeta gyengébbnek tűnik, ha összehasonlítjuk őket. De ha megkérdezzük Josh Hutchersont, ő elmondhatja, hogy Peetának megvan a maga ereje. 

A film megjelenése előtt volt lehetőségem arra, hogy négyszemközt beszélgessek Hutchersonnal, és amellett, hogy megbeszéltük az erős nő kontra gyenge férfi problematikát, beszélt arról, hogy belenézett-e a további könyvekbe, hogy hogyan változik a karaktere a későbbiekben, hogyan kezeli a felhajtást, és hogy hogy érzi magát Suzanne Collins scifi világában.

[...]

Beszéljünk egy kicsit Peetáról. Ha ezt a filmet húsz éve forgatták volna, akkor egy erős férfi főszereplője lett volna, aki támogatja a [gyenge] nőt. Itt azonban egy erős női főszereplőt és egy alárendelt férfit láthatunk. Remélem, elmondod nekünk, mi erről a véleményed.
Szerintem Peeta is erős a maga módján. Erről sokat beszélgettünk Gary Ross-szal és Suzanne Collins-szal, hogy biztosítsuk, hogy Peeta is éljen a vásznon, és én azt gondolom erről, hogy ő egy kicsit elszántabb. A könyvben ő egy nagyszerű karakter, de nyilvánvalóan sokszor egy kicsit lágyabbnak tűnik, és szerintem a vásznon kicsit érdekesebb, mert ott egy kicsit bátrabb. Így aztán emiatt a barlangjelenetekben meg akartuk mutatni Jenniferrel, hogy tényleg több erő van a karakterben, ahelyett, hogy ostoba módon azt hangoztatná, hogy "Lehet, hogy meg fogok halni, úgyhogy szeretném elmondani, mit érzek ezzel kapcsolatban." Katniss nagyon erős karakter, a történetet pedig nyilván az ő szemszögéből látjuk, úgyhogy szerintem ezzel minden erős nőre azonosulhat, és egy erős nő lehet együtt egy erős férfivel, és jól műköhet ez így is. De ez más [mint korábbi filmekben],  és azért lehet olyan fontos az embereknek, mert korábban nem láttak még hasonlót.


Peeta ilyen nyers, érzelmes karakter, aki mindig megfogalmazza, mit érez, adott alkalommal elmondja, mit gondolnak róla és Katnissről a szülei, és üdítő látni, hogy egy férfi karakter ilyen is lehet. 
Igen, [a férfi karakterektől] azt várják, hogy "legyen férfi" és "ne sírjon". De ez nekem csak jó, mert ilyen tekintetben nagyon hasonlítok Peetára. Odafigyelek arra, hogyan fogalmazok meg valamit, hogyan beszélek az emberekkel, beszélek az érzéseimről úgyhogy minden szinten igazán tudok vele azonosulni. 


És mely ponton olvadtál össze igazán a karakterrel? Már a meghallgatási folyamat során vagy a forgatás alatt? 
Amikor a könyvet olvastam. Én amikor elolvastam a könyvet, és amikor rájöttem, hogy bizonyos módon mennyire hasonlít hozzám, és hogy emberileg mennyire hasonló értékrendje van, mint nekem, azonnal tudtam vele azonosulni. Amikor kiderült, hogy ez az egész milyen nagy dolog, az viszont le sem esett egészen addog, amíg meg nem jelentem a forgatáson. Ott álltam, és az első jelenetben, amely az a jelenet volt, amikor Peeta odadobja a kenyeret Katnissnek, - ami egyébiránt egy csodálatos kezdése volt a forgatásnak - szóval ott álltam, és mondták, hogy "Felvétel!", az eső ömlött, kezemben egy kiló kenyér, rajtam a kötény meg minden, és amikor körbenézek, meglátom Katnisst, aki engem néz egy fának támaszkodva, akkor az járt a fejemben, hogy "Úristen, ez tényleg megtörténik!" (nevet) Abban a pillanatban ezt nagyon nehéz volt elhinni.


Beszélgessünk kicsit a környezetről, el tudom képzelni, hogy számodra újdonság egy sci-fiben részt venni, hiszen korábban teljesen más világban éltél. Különösen azok után, hogy elolvastad a könyvet, amely során csak saját képzeletedre hagyatkozhattál, milyen érzés volt belépni - teszem azt - a Kapitóliumba, és látni, ahogy mindez életre kelt?
Nagyon klassz volt látni, hogy mindezt létrehozták. Az egy dolog, hogy mindenkinek megvan a maga elképzelése a dolgokról, de amikor az ember végül maga előtt látja mindezt, az valami hihetetlen. Ugyanezt gondolom a karakterekkel kapcsolatban is. Amikor láttam, amint Woody [Harrelson] Haymitch lesz vagy Elisabeth Banks Effie-vé alakul... hihetetlen volt látni, amint életre kelnek a figurák.

Korábban már megkérdeztem erről Elisabeth Banks-et, de kíváncsi vagyok a te válaszodra is. Figyelmbe vetted-e a sorozat következő két könyvének eseményeit, és felhasználtad-e azokat annak céljából, hogy hogyan alakítsd Peetát az első filmben?
Őszintén szólva nem igazán, hiszen itt [az első könyv] története elevenedik meg, és azok a dolgok abban a világban nem történtek meg, így aztán, ha megpróbáltam volna becsempészni olyan elemeket, amelyek a második vagy a harmadik könyvben aktuálisak, azok mellé, amelyeket pedig már itt használunk, az azáltal, hogy bizonyos dolgokat előre vetített volna, másokat pedig nem, tönkretette volna az előadásmódot, úgyhogy ezeket majd az elkövetkezőkben láthatjuk. Nekem jobb, hogy ha ugyanolyan tempóban haladok előre, mint a karakterek.


Ezt szem előtt tartva, mit tudtál adni magadból a karakterhez? A rajongók nyilván imádják Peetát a könyvben, ám vannak dolgok, amelyek nem működnek a filmben. Képes voltál azért valamennyire beleélni magad?
Igen, határozottan. Gary nagyon nyitott volt arra, hogy hozzátegyünk magunkból a karakterhez, ami szerintem nagyszerű dolog. Szeretem, amikor együttműködő környezet vesz körül egy forgatáson, és Gary nagyon partner volt és rendkívül intelligens, és bár megvoltak a magam elképzelései, 100%-ban megbíztam Garyben. Bármikor odamehettem hozzá, ha kérdésem volt, és teljes szívemből megbízhattam benne. De azért volt szabad mozgásterünk is.

[...]


Megjegyzés: Az első kihagyott részben arról van szó, hogy felkészült-e Josh arra, ami rá vár, illetve, hogy mekkora őrület zajlott már a bevásárlóközpontokban tartott promókörút során; a végén pedig ismét előkerült a meghallgatási folyamat, amiben talán annyi az újdonság, hogy mindegyik körben Liam-mal egyszerre hívták be őket, és hogy milyen remek közte és Jennifer között a kémia, mert anélkül nem működne a film, és hogy milyen remek színésznőnek és embernek tartja Josh Jennifert. 

7 megjegyzés:

  1. Jobbat nem is találhattak volna Peeta szerepére (bár ezt a cast többi tagjáról is el lehet mondani, mindeni nagyon tud azonosulni a karakterével).
    Nálam az álcázós részek várakozáson felül sikerültek és, ami még nagyon tetszett az a visszaemlékezős jelenet, amikor Peeta megmenti Katnisst. Nekem nagyon bejött az a megoldás, hogy fokozatosan villantak be a képek :)

    "Nekem jobb, hogy ha ugyanolyan tempóban haladok előre, mint a karakterek". Szimpatikus ez a hozzáállás. :)
    Más kérdés, hogy Gary már a 2. könyv egyik legfontosabb jelenetét, a 11. körzet lázadását már itt belecsempészte a filmbe. Maga a jelenet tetszett, de nem itt volt a helye...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyetértek azzal, hogy Josh jó Peeta lett, de igazából, ha nem láttam volna azonnal Peetás fejjel is (amikor nyáron először utánakerestem az első infóknak), nem hittem volna benne.
      Azzal pedig szintén egyetértek, hogy a lázadás itt olyan öncélú, ki sem derül igazán, mi ellen lázadnak - oké, persze, nem vagyok hülye, egy kislány, egy gyermek értelmetlen halála miatt! - de sokkal odaillőbb lett volna, ha inkább azt látjuk, hogy kenyeret küldenek Katnissnek, és olyan megható lett volna, hogy Katniss ezt megköszöni. Rögtön utána mehetett volna A Bejelentés, hogy egy körzetből ketten is nyerhetnek.

      Törlés
    2. Josh először engem sem győzött, egyszerűen nem tudtam elképzelni. Azt tudtam, hogy jó színész, szeretem a filmjeit, de kinézetre teljesen más volt. De mikor megjelent az első kép Peetaként engem már teljesen meggyőzött. Mondjuk szerintem aki nem olvasta a könyvet, a kenyeres részt nem értheti teljesen, hisz nem derül ki hogy Katniss éhezett csupán "szenvedt" fejet vágott. Mindenesetre nekem is tetszettek, ahogy így be-bevágták. A lázadás engem is meglepett, de szerintem ezzel jól felvezették a második részt. Bár a kenyeres részt tényleg beletehették volna, mert ezt fogja megköszönni Katniss és ezután lesz a lövöldözés a körzetben.

      Törlés
    3. Igen! Várom a Futótűzet, de van bennem e miatt is egy kis félsz. Mert, ha Gary már itt változtatott, akkor a továbbiakban is megteheti (pl. már a 3. részből átemel dolgokoat ide). Amivel nem lenne baj, ha a a jelenetek között meglenne a kohézió.

      Törlés
    4. Meglátjuk. Vannak cikkek azzal kapcsolatban, hogy mit kellene Garynek másképp csinálni a Futótűzben, és azzal kapcsolatban is, hogy még mindig nincs kőbe vésve, hogy ő rendezi a 2. filmet...

      Törlés
    5. Szerintem arról hallottunk volna, ha más rendezi. Bár, kitudja.. Erre is kíváncsi vagyok.

      Törlés
    6. Na, majd holnap reggel lefordítom. Valóban érdekes.

      Törlés